@ggbye SW BF2, DbD, R6'ı hiçbir FPS drop ve stutter olmadan oynuyorum. Bakma yeni nesil sistemlerde çok sık karşılaşıldığından birkaç oyunda varsa insanlara görmezden gel diyoruz fakat bu çok da normal bir durum değil. Ben mesela AM5 tarafında sadece EXPO profili ile stutter olmadan bu oyunları akıcı bir şekilde oynayabildim. Olması gereken de bu. Herkes Ayhan hoca gibi RAM ince ayar işinden anlamıyor, anlaması da beklenemez. Intel tarafında stutter başlarsa o vakit konu üstüne konu açar çözüm ararım tabii ki.

@ggbye Temennimiz o yönde. Görüntü derdi bitsin keyfi olarak FPS arttırma ayarları yaparız. O işin eğlenceli kısmı olur.

@ggbye SW BF2, DBD, R6'ı hiçbir FPS düşmesi ve stutter olmadan oynuyorum. Bakma yeni nesil sistemlerde çok sık karşılaşıldığından birkaç oyunda varsa insanlara görmezden gel diyoruz fakat bu çok da normal bir durum değil. Ben mesela AM5 tarafında sadece EXPO profili ile stutter olmadan bu oyunları akıcı bir şekilde oynayabildim. Olması gereken de bu. Herkes ayhan hoca gibi RAM ince ayar işinden anlamıyor, anlaması da beklenemez. Intel tarafında stutter başlarsa o vakit konu üstüne konu açar çözüm ararım tabii ki.

@ggbye temennimiz o yönde. Görüntü derdi bitsin keyfi olarak FPS arttırma ayarları yaparız. O işin eğlenceli kısmı olur.

AMD belirtiğin oyunlarla sorunu olmayabilir. R7 9800X3D kullanan başka oyunlarda çok sorun yaşayan gördüm.

AMD belirtiğin oyunlarla sorunu olmayabilir. R7 9800X3D kullanan başka oyunlarda çok sorun yaşayan gördüm.
Sürekli oynadığım oyunları saydım yoksa denediğim diğer oyunlarda da FPS drop / stutter gibi bir sorun hiç yaşamamıştım. Örnek olarak; CS2, Titanfall2, Resident Evil, Spider-Man Remastered ve Valorant'ı verebilirim. Tabii bunları saatlerce oynamadım. Ortalama 1-2 saat denediğim oyunlar. Bu testler sırasında hiç bu tarz bir sorun olmadığını belirtiyorum sadece.

Şöyle söyleyeyim ben de sorun yaşayan çokça kişiyi görüyorum fakat sorun yaşamayan adam zaten konu açmıyor. Mesela biz açılan bin tane konu görüyorsak, yüz bin kişi sorunsuz kullanıyor gibi bir şey. Ya da çok duyarlı değiller o şekilde rahatsız olmadan kullanabiliyorlar. Her şeyden önce şans lazım. Stutter belasına bulaşıp kurtulabilen pek de bir kişi göremiyorum. Bunun en temel sebebi de gözün hassaslaşması. Başkası bir saatlik oyunda bir iki teklemeyi takmazken, sen tekleme olacak anı yakalamaya çalışır hale geliyorsun. Bu tarz hassasiyet durumu da kişiyi mahvedebiliyor. Bunların hepsi yaşandı. Stutter belasından NVDIA'ya geçerek kurtulmuştum ama bu da mesela herkese çözüm getirmiyor. Zira tek bir parça kaynaklı oluşan sorunlar değil bunlar. Bende de mouse lag, görüntü jitter kaldı mesela. Sebebini anlasan çözeceksin ama altı ay oldu hala tık yok. @ggbye Intel çözerse benden sağlam reklam alır. Överim yani acımam.

Sürekli oynadığım oyunları saydım yoksa denediğim diğer oyunlarda da FPS düşmesi / stutter gibi bir sorun hiç yaşamamıştım. Örnek olarak; CS2, Titanfall2, Resident Evil, Spider-Man Remastered ve Valorant'ı verebilirim. Tabii bunları saatlerce oynamadım. Ortalama 1-2 saat denediğim oyunlar. Bu testler sırasında hiç bu tarz bir sorun olmadığını belirtiyorum sadece.

Şöyle söyleyeyim ben de sorun yaşayan çokça kişiyi görüyorum fakat sorun yaşamayan adam zaten konu açmıyor. Mesela biz açılan bin tane konu görüyorsak, yüz bin kişi sorunsuz kullanıyor gibi bir şey. Ya da çok duyarlı değiller o şekilde rahatsız olmadan kullanabiliyorlar. Her şeyden önce şans lazım. Stutter belasına bulaşıp kurtulabilen pek de bir kişi göremiyorum. Bunun en temel sebebi de gözün hassaslaşması. Başkası bir saatlik oyunda bir iki teklemeyi takmazken, sen tekleme olacak anı yakalamaya çalışır hale geliyorsun. Bu tarz hassasiyet durumu da kişiyi mahvedebiliyor. Bunların hepsi yaşandı. Stutter belasından NVIDIA'ya geçerek kurtulmuştum ama bu da mesela herkese çözüm getirmiyor. Zira tek bir parça kaynaklı oluşan sorunlar değil bunlar. Bende de mouse lag, görüntü jitter kaldı mesela. Sebebini anlasan çözeceksin ama altı ay oldu hala tık yok. @ggbye

X3D işlemcilere özel bir durum. Bunun kaynağı chipset yükler iken, kurulan X3D yazılımları. Cache ve X3D optimizer diye chipset adı altında yüklenen ayarlar. Bu sorun AMD kaynaklı olduğunu zaten belirtim. Yazılım konularında çok sorun var.

X3D işlemcilere özel bir durum. Bunun kaynağı chipset yükler iken, kurulan X3D yazılımları. Cache ve X3D optimizer diye chipset adı altında yüklenen ayarlar. Bu sorun AMD kaynaklı olduğunu zaten belirtim. Yazılım konularında çok sorun var.

Bunların çözümü olabilr mi? Olur, yazılım ile çalışan her şeyi düzeltebilirsin. Çok ileri seviye teknik bilgi isteyebilir. Ya da Türk kafası ile ilerleyip kurmamak gerekir.

Bu şekilde ilerlemeyeceğini, sen hariç konuya hakim olan herkes biliyor. Ayar yapmadan shutter yaşanıyor. Yüksek güç yüksek sıcaklık bunların sebebi. Bunları zaten ayarlaman gerkecek. FPS konusuda 1:1 için sana o kartı aldırdık, gördük ki Z790 iş görmüyor. 1T açamadık, bu da sistemde gecikme oluşturacak. Görüntü sorunun düzelir bundan eminim. En son RAM için profil girmemiz gerek. @Ayhan Dönmez ve @CRT_User sizlerden bu sorunu çözmenizi ve araştırma yapmanızı istiyorum. FPS konu benim için değerli, 540Hz kullanıyorum. @SunseTTime bu ayarlar senin içinde önemli. Odak noktan bu değil, bu gerçekten çok büyük sorun.

@LH44 bu konuda çok sesiz kaldınız. Sizin desteklerinizi bekliyorum.
DDR5 için biraz araştırma yapıyorum. Reddit’te birinin 6200 MHz RAM’i Z790 anakartta 7400 MHz’e kadar çıkardığını gördüm. Bellek gecikmesini de yaklaşık 52 ns seviyelerine düşürmüş; gerçekten çok iyi bir değer.

Screenshot_2026-02-06-16-07-26-406_com.whatsapp.webp
IMG_20260206_110128.webp

Altta timing CL34-42-42-58 CR2 görünüyor. bu timingler ile 7200+ kullanılır mı acaba @Ayhan Dönmez.

Eki Görüntüle 224884

Kullanılır. Gear 2 ve 2T kullanılıyor 7200 ve üzeri zaten. 1T olayı Apex'te ancak olur yüksek frekansta.

Buildzoid 1T Gear 2 ile Z790'da 50-55 ns arası alabiliyor. DDR5 için yeterli. Frekans yüksek, gecikme ancak bu kadar düşer. 1T 1:1 Apex ve KS harici zordur muhtemelen.

Bazı Timing'ler için yine Register yok. tRTP ve tRC AM5'te geçerli, İntel'de değil şu anda. tRFC1 yine geçersiz. Yabancı Buildzoid'den geçirip bakmak lazım Timing'leri. Yerli BZ zaten yabancısından kopyala yapıştır yaptı, sonra AM5'i TR'ye ben getirdim dedi. Aradaki fark bu. @CRT_User

Son düzenleme: