2.el olarak i7 14700K ve MSI B760M Gaming Plus aldım. 140 hava kullanıyorum. Temiz kuruluma geçeceğim. Değerlerim nasıl? BIOS default şu an neler değiştirmem gerek?

@Ayhan Dönmez @SunseTTime @lowkey99 @LH44 @CRT_User

Eki Görüntüle 224173
Eki Görüntüle 224176

93 derece ve 250W güç tüketimi normal mi?

Z790 olsaydı per Core önerirdim ama kilitlemiş. Intel plundervolt skandalı yüzünden B760'da all-Core yapmanız gerek. -0.010 deneyin başta. Olmazsa 1-1 geri çekin. Üstüne basitinden Cinebench R23 kararlıysa (zor ama) -0.011/12 gidin 13'te durar limit 15 dolayları (Vcore)

Cache'e gelin, cache voltage mode yazar.
Negatife çekip Vcore'den -0.05 girin çok dayanmıyor cache.

System agent açıksa RAM'leri XMP ile kullanıyorsanız stok 1.25 ise 1.2 deneyin.

Pll stock 1.10'sa 1.05 deneyin stabilse 1.02/1.03.

İnput voltage (vrın) 1.7-8 dolaylarında olabilir 1.65 1.6 deneyin.

PL1 = 125-150W
PL2 = 200-220W
Core/Cache current limit = 200a.

LLC mode 3

LGA-1700 dikdörtgen olduğu için contact frame alın soket bozuk bükülüyor LGA-1851'dede aynı sorun var.

Soğutucunuz mükemmel değil ama özellikle böyle uzay montajta ferah hava alırken böyle yapmaması gerek.

Ayrıca işiniz bitince
OCCT-large
Prime95 small fft's (AVX yok)
Bir de güzel bir AAA oyun açıp takılın

@Ayhan Dönmez @LH44 @SunseTTime

Hocam kusuruma bakmayın bayağıdır forumda yokum, işler yoğun. Kışı hiç sevmediğimdendir bir şey yapmak istemiyor canım. Hava ısındıkça açılırım hele bir Ramazan gelsin 😁

Son düzenleyen: Moderatör:
Z790 olsaydı per Core önerirdim ama kilitlemiş Intel plundervolt skandalı yüzünden B760'da all-Core yapmanız gerek -0.010 deneyin başta olmazsa 1-1 geri çekin üstüne basitinden Cinebench R23 kararlıysa (zor ama) -0.011/12 gidin 13'te durar limit 15 dolayları (Vcore)

Cache'e gelin cache voltage mode yazar.
Negatife çekip Vcore'den -0.05 girin çok dayanmıyor cache.

System agent açıksa RAM'leri XMP ile kullanıyorsanız stok 1.25 ise 1.2 deneyin.

Pll stock 1.10'sa 1.05 deneyin stabilse 1.02/1.03

İnput voltage (vrın) 1.7-8 dolaylarında olabilir 1.65 1.6 deneyin.

PL1 = 125-150W
PL2 = 200-220W
Core/Cache current limit = 200a.

Llc mode 3

LGA-1700 dikdörtgen olduğu için contact frame alın soket bozuk bükülüyor LGA-1851'dede aynı sorun var.

Soğutucunuz mükemmel değil ama özellikle böyle uzay montajta ferah hava alırken böyle yapmaması gerek.

Ayrıca işiniz. Bitince.
OCCT-large
Prime95 small fft's (AVX yok)
Bir de güzel bir AAA oyun açıp takılın.

@Ayhan Dönmez @LH44 @SunseTTime

Hocam kusuruma bakmayın bayağıdır forumda yokum işler yoğun kışı hiç sevmediğimdendir bir şey yapmak istemiyor canım hava ısındıkça açılırım hele bir Ramazan gelsin 😁

@Bandırmalı1965 hoş geldin, tek bir şey anladım ise Arap olayım.

@Bandırmalı1965 hoş geldin, tek bir şey anladım ise Arap olayım.

@Bandırmalı1965 hocam güçlendirme kiti aldım. Z790 anakart var elimde.

Son düzenleme:
Son düzenleme:
@CRT_User GPU RAM'e doğru sıcak hava üfleme konusunu nasıl çözdünüz?
Ekran kartının backplate üzerindeki heatsink kısmına, içeri doğru ufak ama yüksek devirli bir fan yerleştirdim. Bu sayede GPU’dan çıkan sıcak havanın belleklerin üzerine gitmesini engelliyor. GPU yük altına girse bile bellek sıcaklıklarım artmıyor. Zaten kasanın üst tarafındaki fan da belleklerin olduğu bölgeye hava üflüyor; ek fanın da katkısıyla ekran kartı genel olarak daha serin çalışıyor.

1770563828004.webp

Sira bende asagidaki parcalari sipariş ettim birkaç gune gelir bakalim.

MSI Z790 Tomahawk.
14900k.

Hayırlı olsun şimdiden. Anakart bir Apex değil ama olsun @Ayhan Dönmez :D işlemci imc sağlam en azından 1T çalışma şansı var 14900k da. Sistem gelince ilk bu BIOS ayarlarını yap:

BIOS ayarları:
İlk XMP açarak başla.
P-Core ratio apply mode: All Core.
P-Core ratio: 57.
E-Core Control: All disabled (tüm e-Core'ları kapat)
Ring ratio: Min 52 / Max 52.

CPU ratio mode: Fixed mode.
Hyper-threading: Disabled.
C-states: Disabled.
Intel vt-D: Disabled.
Intel virtualization Technology: Disabled.
Onboard Wi-Fi / Bluetooth: Disabled.
HD Audio Controller: Disabled (USB kulaklık kullanıyorsan)
Spread Spectrum: Disabled.

Windows tarafında.
Güç planını yüksek performans moduna al. Görev Yöneticisi'nden işlemcinin sabit 5.7 GHz, ring Ratio'nun 5.2 GHz çalıştığını kontrol et. Sistem 8 Core 8 thread olarak görünmeli.

Sistemi açınca HWMonitor/HWInfo ile Vcore değerine bak. Eğer 1.40v üzerindeyse, BIOS'tan CPU Lite load ayarını bulup mode 4, 5 veya 6 dene. Voltajı düşürüp ısıyı 10-15 derece aşağı çeker.