Makaleler
11
Yer
Slytherin
AOC'nin 27” boyutunda 2K çözünürlük ve 260 Hz tazeleme hızı sunan Fast IPS (?) monitörünü inceliyoruz.

Kutu İçeriği
  • Monitör.
  • Güç Kablosu.
  • 1X HDMI Kablo.
  • 1X DisplayPort Kablosu.
  • Plastik ayak.

Tasarım​

Monitörümüz 27” boyutunda ve nispeten ince kenar çerçeveleri sunuyor. Genel olarak sade bir tasarım sunan kasa ise pürüzlü ve yumuşak plastikten üretilmiş. Öte yandan monitörün hareket kabiliyetleri yok denecek kadar kısıtlı. Sadece arkaya ve öne açı verebiliyoruz. Bunun yanında monitör 3.84 kg ile oldukça hafif olduğu için masanızda rahatça taşıyarak hareket ettirebilirsiniz. standa baktığımızda yine plastik malzeme görüyoruz. Gövde de plastik ve tüm bu plastik malzemeler birleşince monitör epey sallanıyor. Masada yazı yazarken bile çok fazla sallanıyor ve bu da kullanıcıyı epey rahatsız ediyor.
Kontrol tuşları ise normal butonlardan oluşuyor ve sağ alt kısma dizilmiş durumdalar. Monitörün sallandığını söylemiştik; bu tuşlara basarken de monitör çok fazla esniyor. Bu sallantıları minimuma indirmek için monitörün 10x10 VESA bağlantısını kullanabilirsiniz dilerseniz.

Performans ve Görüntü Kalitesi​

Monitörün IPS paneli 2560x1440 çözünürlük sunuyor. Yenileme hızı ise 240 Hz ancak OC özelliğini OSD menüsünden açarak 260 Hz'e kadar çıkabiliyoruz. Tepki süresini ise AOC GtG için 1 ve MPRT için de 0.3 ms olarak belirtmiş. Yine düşük giriş gecikmesi ve Adaptive Sync ile G-Sync uyumluluğu da belirtilen teknik özellikler arasında.

Diğer panel özelliklerine baktığımızda ise yansıma engelleyici kaplama ve WLED aydınlatma tipi görüyoruz. Parlaklık ise 300 nit olarak karşımıza çıkıyor.

Şimdi, monitörün paneli IPS dedik çünkü AOC panel tipini IPS diye belirtiyor. Ancak bu doğru değil. Monitörün arka kapağını söküp panel etiketine baktığımızda TPM270WQ1 kodunu görüyoruz. Bu kodla paneli araştırdığımızda ise TP Vision üretimi SVA (Super Vertical Alignment) panel olduğunu görüyoruz. Zaten monitöre üstten ve alttan bakarken renkler bozuluyor ve parlaklık epey düşüyor. Sağ ve soldan bakarken de parlaklık düşük geliyor. Bu genelde VA panellerin karakteristiği zaten.

1764836633967.webp

Kod:
LVM270KAD90A034X0W
Kod:
750GBV270K9BD6N000
Kod:
TPM270WQ1-KCAD9B.N

AOC panelin renk doğruluğu için %123 sRGB, %91 Adobe RGB ve %95 DCI P3 değerlerini vadediyor.

SpyderX ile panelin renk değerlerini ölçtüğümüzde;
  • %120 sRGB
  • %82 Adobe RGB
  • Ve %85 DCI P3 gamut hacmi ölçüyoruz.
Screenshot from 2025-12-04 11-19-23.webp

sRGB için vadedilen değere ulaşsak da DCI P3 ve Adobe RGB değerlerimiz biraz geride kalıyor.
Maksimum parlaklığı ise 285 nit ölçüyoruz.

Yine piksel tepki süresini de OSRTT ile ölçüyoruz.

240 Hz modunda OverDrive ayarı orta düzeydeyken:
  • Minimum: 2.2
  • Ortalama: 5.12
  • Maksimum: 10.6 ms değerlerini elde ediyoruz.
260 Hz OC modunda yine orta OD ayarı ile:
  • Minimum: 2.3
  • Ortalama: 5.18
  • Maksimum: 10.8 ms elde ediyoruz.
Ekran görüntüsü 2025-11-21 121350.webp

260 Hz ve OD kapalıyken ise:
  • Minimum: 4
  • Ortalama: 7.5
  • Maksimum: 12.1 ms ölçüyoruz.
Varsayılan olarak OD ayarı kapalı ve bu da biraz ghosting yaratıyor açıkçası. Orta OD ayarında da ghosting kaybolmuyor ancak tepki sürelerimiz kayda değer miktarda düşüyor. Daha yüksek OverDrive ayarlarını seçtiğimizde ise Inverse-Ghosting oluşmaya başlıyor. Bu yüzden en ideal OD ayarı orta düzey çoğu kullanıcı için.

OSD Menüsü Özellikleri​

OSD menüsünde çoğu monitörde beklediğimiz özellikler bulunuyor. Bunlar oyun içi yardımcı araçlar, OD ve OC ayarı, renk ve resim ayarları olarak sıralanabilir.

Artılar​

• 2K çözünürlük.
  • Renk doğruluğu iyi.
  • Güç ünitesi dahili. Ekstra adaptör taşımıyorsunuz.
  • Kutudan hem HDMI hem de DisplayPort kablosu çıkıyor.
  • Yüksek yenileme hızı.

Eksiler​

• Monitör çok fazla sallanıyor.
  • VA panel yüzünden oluşan ghosting ve farklı açılardan görüntünün bozulması.
  • Hareket kabiliyeti kısıtlı.
  • Plastik malzeme çok yumuşak.
  • Dahili hoparlör yok.
  • Parlaklık bazı kullanıcılara yeterli gelmeyebilir.

Sonuç​

AOC Q27G42ZE, ne yazık ki beklentilerimizin altında kaldı. Fiyatı da incelememizin hazırlandığı tarihte 10 bin lira civarında. Fiyatına göre epey kısıtlı özellikler sunması, aşırı sallantılı tasarım ve IPS panel belirtilmesine karşın panelin asında VA olması gibi durumlar kullanıcıyı düşündürüyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hayatımda ilk defa büyük bir firmanın IPS panelli diye VA panel monitör sattığına şahit oluyorum. Gerçekten şaşırdım IPS diye satılan monitörün VA panel çıkmasına.

Ben şu anda ana monitör olarak Samsung Odyssey G65B 27" kullanıyorum. Bu monitör VA panel kullanıyor ve Samsung açık olarak VA panelli olduğunu kendi sitesinde belirtiyor. Doğru olan budur. Eğer VA panel kullanıyorsa insan gibi VA panel yazacaksın. IPS kullanıyorsa IPS yazacaksın. İnsanları kandırmanın bir anlamı yok.

Hayatımda ilk defa büyük bir firmanın IPS panelli diye VA panel monitör sattığına şahit oluyorum. Gerçekten şaşırdım IPS diye satılan monitörün VA panel çıkmasına.

Ben şu anda ana monitör olarak Samsung Odyssey G65B 27" kullanıyorum. Bu monitör VA panel kullanıyor ve Samsung açık olarak VA panelli olduğunu kendi sitesinde belirtiyor. Doğru olan budur. Eğer VA panel kullanıyorsa insan gibi VA panel yazacaksın. IPS kullanıyorsa IPS yazacaksın. İnsanları kandırmanın bir anlamı yok.

Kaldı ki VA panel bir eksiklikte değil çoğunlukla. Düzgün açıdan bakılıyorsa kontrastta IPS'ten üstün.

Şimdi, monitörün paneli IPS dedik çünkü AOC panel tipini IPS diye belirtiyor. Ancak bu doğru değil. Monitörün arka kapağını söküp panel etiketine baktığımızda TPM270WQ1 kodunu görüyoruz. Bu kodla paneli araştırdığımızda ise TP Vision üretimi SVA (Super Vertical Alignment) panel olduğunu görüyoruz. Zaten monitöre üstten ve alttan bakarken renkler bozuluyor ve parlaklık epey düşüyor. Sağ ve soldan bakarken de parlaklık düşük geliyor. Bu genelde VA panellerin karakteristiği zaten.
Kaynağınız muhtemelen Aliexpress'te gördüğünüz panel listelemeleri fakat bu bilgi doğru değil. TPM isimlendirmesi gördüğünüz paneller ya BOE'ye ya da LG'ye aittir. Örneğin AOC 24G2U V2'de de TPM238WF1-FHBNG0 yazar fakat panelin asıl kodu MV238FHB-NG0'dır ve BOE'ye aittir.

Aynı şekil Dell ve LG'nin pek çok monitöründe TPM veya TPV isimlendirmesine sahip panel görürsünüz lakin panelin asıl ismi "LM" ile başlar ve LG.Display üretimidir.

Zaten VA, 2K ve 27" şeklinde Panelook'ta filtrelediğinde ne BOE üretimi bir panel var ne de LG.Display.

https://www.panelook.com/sizmodlist...olution_pixels=45950&display_mode_lc_family=2
AOC panelin renk doğruluğu için %123 sRGB, %91 Adobe RGB ve %95 DCI P3 değerlerini vadediyor.
Renk doğruluğu değil, renk gamutu.

Kaynağınız muhtemelen Aliexpress'te gördüğünüz panel listelemeleri fakat bu bilgi doğru değil. TPM isimlendirmesi gördüğünüz paneller ya BOE'ye ya da LG'ye aittir. Örneğin AOC 24G2U V2'de de TPM238WF1-FHBNG0 yazar fakat panelin asıl kodu MV238FHB-NG0'dır ve BOE'ye aittir.

Aynı şekil Dell ve LG'nin pek çok monitöründe TPM veya TPV isimlendirmesine sahip panel görürsünüz lakin panelin asıl ismi "LM" ile başlar ve LG.Display üretimidir.

Zaten VA, 2K ve 27" şeklinde Panelook'ta filtrelediğinde ne BOE üretimi bir panel var ne de LG.Display.

https://www.panelook.com/sizmodlist...olution_pixels=45950&display_mode_lc_family=2
O zaman bu panelin üreticisi ve tipi nedir? Ben anlamadım dediğin şeylerden.

Renk doğruluğu değil, renk gamutu.
Yes. Ona dikkat ediyorum da bu sefer kaçmış.

%85 DCI P3 gamut hacmi ölçüyoruz.

Kanitiniz olmali, zira bu buyuk bir iddia ve kanitlayamazsaniz AOC tarafindan davalik bile olabilirsiniz.
AOC'nin haberi var. Davalık bir durum da yok abartma bence. :D

Şu var elimde. Yandan neredeyse gözükmüyor ekran. Tam karşıdan bakmak gerekiyor düzgün gözükmesi için.

1764845671456.webp