409

Üstün
Makaleler
3
Bugünkü konumuzda halk arasında oldukça yanlış bilinen AOSP ve Pixel ROM arasındaki farkı ve nasıl flashlanır onu anlatacağım. Rehber kısa olacaktır anlatılabilecek bir şey yok zaten.

AOSP ve Pixel ROM ikisi de aynı değil mi?

Hayır ikisi de farklı türdedir. Bir tanesi size Pixel telefonlardaki deneyime yakın performans verirken öbürü size tamamen saf Android yani Pixel'den uzak bir deneyim sunar. Fakat görünüşler genel olarak aynıdır.

AOSP ve Pixel ROM arasındaki en büyük fark birisinde vanilla ve GApps seçenekleri varken diğerinde direkt tek paket yani Full GApps ile gelmesidir. Mesela arrow AOSP bazlı iken evox Pixel bazlıdır.

Hangisi stabil çalışır?
Bu sizin cihazınız ve bakımcınız ile alakalıdır. Tabii ki arada kaynaktan kaynaklı bazı hatalar olur fakat bunları genel olarak hızlıca düzeltip sunarlar. Cihaz ağacınızın da sorunsuz olması en az bunlar kadar önemlidir.

Nasıl yüklenir/flashlanır?

Öncelikle telefonunuzun kilidinin açık olması gerekir. Telefonu Fastboot moduna alıp ADB komut satırını çalıştırın. Driverlar kurulu değil ise telefon tanınmayacaktır. O yüzden aşağıdaki rehberdeki driver kurulumu talimatlarını okuyup cihazı tanıtın.

Sonrasında cihaz Fastboot modunda ve bilgisayara bağlı iken ADB komut satırına fastboot devices yazın. Cihaz gözüküyor ise problem yok şimdi sıra recovery indirmekte. Cihaza uygun TWRP/Orangefox/Pitchblack sürümlerinden birisini indirin. Ve img dosyasını ( ZIP içinde de olabilir ) ADB klasörüne bırakın. Daha sonra komut satırına fastboot flash recovery dosya ismi/veya dosyayı sürükleyerek komut satırına bırak yazın. Şimdi cihazı recovery moduna yeniden başlatın. Wipe menüsünden internal, Micro SD ve USB hariç Full wipe çekin. Daha sonra indirdiğiniz ROM dosyasını install bölümünden kızağı kaydırarak flashlayın. Eğer indirdiğiniz ROM'da GApps yok ise cihazınızın Android sürümüne göre GApps paketi indirin. Ben NikGApps örneğini göstereceğim.
NikGapps - Browse /Releases at SourceForge.net

Yukarıda verdiğim sayfaya gidin ve NikGApps- ile başlayan ve Android sürümünüze uygun olan GApps'ların bırakıldığı dizine gidin.
Şimdi ufak bir şekilde GApps paketlerini bildiğim kadarıyla tanıtacağım.

GApps paketleri ufak tanıtım

1704026605479.webp

GO paketi GO uygulamalarının bulunduğu bir pakettir.
Full ise Pixel bazlı ROM'lara verilen pakettir stocktaki her şey yanında diğer Pixel uygulamaları da var.
Core ise çekirdektir. Yani sadece GMS ve Play Store gibi şeyler vardır.
Omni ise Maps, Gmail gibi uygulamaları barındırır.
Basic ve stock ise birbirine yakındır. Fakat geri bildirim gibi uygulamaları da yüklediği için ben tercih etmezdim.
Çok uygulama olduğu için isterseniz tercih etmeyebilirsiniz karar size kalmış.

Her neyse artık GApps paketini de flashladığınızı varsayıyorum ve artık wipe data menüsünden wipe yaparak sonrasında da yeniden başlatarak telefonu açabilirsiniz. Size tavsiyem telefonunuz destekliyorsa KernelSU flashlayın. Magisk yerine kesinlikle daha işlevseldir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Rehber için elinize sağlık hocam. Hala Xiaomi için reklamları halletmenizi bekliyoruz 😄

Hocam cihaz yok ki mecbur araştırıp başkalarına denettiriyorum. Msa uygulamasını sildirdim dün mesela. Fakat gitmiyor. Adaway kurdu yine aynı. Ayarlardan kapatıyorum diyor yine geliyor diyor. Başka ben ne yapabilirim yani :D. Şimdi bunu rehber olarak yazsam olmuyor diyen bir sürü kişi gelecek belkide.

Böyle dandik bir firmanın optimizasyon dururken böyle reklam işine bu kadar asılmalarına hayret ettim.

İkisi farklı türde değil. Pixel AOSP/LOS tabanının GApps'lı hâli.

Konun vanilla ile nonvanilla paket ROM'ları anlatıyor. Rehber için teşekkürler.

Rica ederim fakat o halde farklı bir şey sormak istiyorum. Pixel telefonlarda bulunan bazı özellikler peki neden AOSP ROM'larda kullanılamıyor? Adaptif ses, canlı çeviri, tap tap gibi çoğu şeyler comnitler ile veya repo klonlayarak ekleniyor zaten. Veya Source üzerinde de olabiliyor.

Rica ederim fakat o halde farklı bir şey sormak istiyorum. Pixel telefonlarda bulunan bazı özellikler peki neden AOSP ROM'larda kullanılamıyor? Adaptif ses, canlı çeviri, tap tap gibi çoğu şeyler comnitler ile veya repo klonlayarak ekleniyor zaten. Veya Source üzerinde de olabiliyor.

Bulunurlar aslında onlar haricen eklenen modlar.
Geliştirici ekipin ekstra olarak eklemesi lazım sadece. Kullandıkları kaynaklarda ne varsa o otomatik eklenir genelde. crDroid Build ettiğimde ben hiç ekleme çıkarma yapmadan Google fotoğraf sınırsız depolama özelliği gibi şeyler ekleniyor.

Ben Pixel ROM kurduğum zaman arka kapağa 1 kez tıklattım zaman ekran görüntüsü alıyordu ama MİUİ ROM'da böyle bir özellik yoktu.