Yazı stili öyle geldi biraz.

Hocam ne zaman sizin mesajınızı okusam şifre çözmeye çalışıyor gibi hissediyorum. Geleceksen en az 6000-26 mı geçmeliyim yani?

Hayır. Şu anda 6000 CL38 Micron senin modüller. Apacer Hynix çok denk gelmedim, genelde Micron'du hep. Hynix olduğundan emin olduğun modüllere geçmen faydana olur. 24'lüklerin hepsi Hynix M-Die şu anda piyasadaki. 16'lıklardan 7200 MT/s ve üzeri kesin Hynix yine. A-Die olması koşulu varsa 7400 MT/s ve üzeri 16'lıklardan alman lazım. Ya da 6000 CL26 kesin A-Die, 16'lık olanlar. 24'lük CL26 da var ama TR'ye giremeden tükendi, sonrasında kriz başladı.

Dual Rank zaten konu dışı. Yüksek frekans DR kit göremezsin. Bellek kontrolcü ve AGESA sorunu. Dual Rank olanlardan da 2x32 6400 CL32 ve 6000 CL30 yine M-Die çıkma şansı var. Anakart QVL list sayfasından marka-model takibi yaparak az çok emin olabilirsin almadan önce. Ama doğruluk payı kesin değil.

@LH44 Aşure listesinden A-Die bulur. Hynix olsun en azından, o da yeterli. Sonuçta 6000-6400 1:1 mod ayarlayıp kullanacaksınız AM5'te. İntel'de de yine 6000 CL30 ayarlayıp geçersin LGA 1700'de. Core Ultra daha yüksek frekanslara müsait, o biraz uzman modu. İntel'de daha kolaydır ama bellek kontrolcü ve bellek tarafı. Bellek Hynix olduktan sonra genelde problem çıkmıyor. Micron ve Samsung DDR5'te başarı yakalayamadı Hynix'e kıyasla. Tak çalıştır uygun sadece, düz XMP/EXPO kullanırsın onları. Yine de sorun çıkartmaya aday özellikle AM5 sistemlerde. Oyunlarda drop sorunları vesaire yaşayan fazla. Yine kararlı kalamıyor, uzun vade yapılan testler bunları gösterdi. Eğer manuel Tuning yapacaksan Hynix almak zorundasın. Samsung B-Die kısmen yine 6000-6200 civarı manuel yapılabiliyor Hynix kadar olmasa da. Ama Micron ve Nanya çip kullanan modüller uygun değil. Sendeki olduğu gibi düz EXPO açıp geçersin, o kadar. @SHERLOCKED

Hayır. Şu anda 6000 CL38 Micron senin modüller. Apacer Hynix çok denk gelmedim, genelde Micron'du hep. Hynix olduğundan emin olduğun modüllere geçmen faydana olur. 24'lüklerin hepsi Hynix M-Die şu anda piyasadaki. 16'lıklardan 7200 MT/s ve üzeri kesin Hynix yine. A-Die olması koşulu varsa 7400 MT/s ve üzeri 16'lıklardan alman lazım. Ya da 6000 CL26 kesin A-Die, 16'lık olanlar. 24'lük CL26 da var ama TR'ye giremeden tükendi, sonrasında kriz başladı.

Dual Rank zaten konu dışı. Yüksek frekans DR kit göremezsin. Bellek kontrolcü ve AGESA sorunu. Dual Rank olanlardan da 2x32 6400 CL32 ve 6000 CL30 yine M-Die çıkma şansı var. Anakart QVL list sayfasından marka-model takibi yaparak az çok emin olabilirsin almadan önce. Ama doğruluk payı kesin değil.

@LH44 Aşure listesinden A-Die bulur. Hynix olsun en azından, o da yeterli. Sonuçta 6000-6400 1:1 mod ayarlayıp kullanacaksınız AM5'te. İntel'de de yine 6000 CL30 ayarlayıp geçersin LGA 1700'de. Core Ultra daha yüksek frekanslara müsait, o biraz uzman modu. İntel'de daha kolaydır ama bellek kontrolcü ve bellek tarafı. Bellek Hynix olduktan sonra genelde problem çıkmıyor. Micron ve Samsung DDR5'te başarı yakalayamadı Hynix'e kıyasla. Tak çalıştır uygun sadece, düz XMP/EXPO kullanırsın onları. Yine de sorun çıkartmaya aday özellikle AM5 sistemlerde. Oyunlarda drop sorunları vesaire yaşayan fazla. Yine kararlı kalamıyor, uzun vade yapılan testler bunları gösterdi. Eğer manuel Tuning yapacaksan Hynix almak zorundasın. Samsung B-Die kısmen yine 6000-6200 civarı manuel yapılabiliyor Hynix kadar olmasa da. Ama Micron ve Nanya çip kullanan modüller uygun değil. Sendeki olduğu gibi düz EXPO açıp geçersin, o kadar. @SHERLOCKED
Teşekkür ederim hocam.

Hynix M-Die, A-Die olayı biraz karışık. Hynix olduğu kesin olsun kafi aslında. M-Die çıkması aşırı problem değil. Az farkları var. 6000-6400 CL28-30-32 civarı kullanacaksan ne olduğu çok fark etmiyor. A-Die benchmarklarda öne geçiyor ama gaming olarak fark yok diyebiliriz. 3D işlemcilerde özellikle fark minimal. Larger cache olduğundan RAM önceliği yok 9700x'teki gibi mesela. @SHERLOCKED O yüzden daha az etkilenir Tuning ayarlardan.

P-Die, H-Die falan da geziyor piyasada. GoodRam ve Patriot tarafında. M-Die, A-Die harici ben die bilmiyorum henüz. Globalde de bir karşılıkları yok. O açıdan kesin konuşmak zor.

Hynix M-Die, A-Die olayı biraz karışık. Hynix olduğu kesin olsun kafi aslında. M-Die çıkması aşırı problem değil. Az farkları var. 6000-6400 CL28-30-32 civarı kullanacaksan ne olduğu çok fark etmiyor. A-Die benchmarklarda öne geçiyor ama gaming olarak fark yok diyebiliriz. 3D işlemcilerde özellikle fark minimal. Larger cache olduğundan RAM önceliği yok 9700x'teki gibi mesela. @SHERLOCKED O yüzden daha az etkilenir Tuning ayarlardan.

P-Die, H-Die falan da geziyor piyasada. GoodRam ve Patriot tarafında. M-Die, A-Die harici ben die bilmiyorum henüz. Globalde de bir karşılıkları yok. O açıdan kesin konuşmak zor.
Hocam benim konuma da gelip ram önerisinde bulunur musunuz? 6000 mhz cl 30

@Ayhan Dönmez hocam o zaman ben RAM'lere dokunmuyorum. Yakın zamanda 9950X3D almayı planlıyorum zaten. B850'yi zorlayacak ama bir şey olmaz herhalde.
1767192801244.webp

@SHERLOCKED Zaten 3Gbit IC'lerden Samsung ve Micron çok eski olmasına rağmen, tekrardan piyasada bulunuyor şu anda anladığım kadarıyla. Kriz işlerin rengini değiştirdi. Kesin Hynix gözüyle bakılmaz artık. Normalde 3Gbit Hynix'ler sadece vardı piyasada, bunlar çok eski. DDR5 ilk zamanlarından kalma. Tekrardan piyasada bulunuyor şu anda. Belli ki tekrardan dolaşıma sokuldu. O yüzden 6000 CL30 alırsan Hynix olduğu garanti, yine diğer dediğim 2Gbit 16'lıklardaki frekans ve Cas Latency olaylarının hepsi geçerli. @LH44 @Bandırmalı1965

@Ayhan Dönmez hocam o zaman ben RAM'lere dokunmuyorum. Yakın zamanda 9950X3D almayı planlıyorum zaten. B850'yi zorlayacak ama bir şey olmaz herhalde.

Render almıyorsan zorlamaz. A620 takıp kullanan var. AM5 tarafında VRM kısmı önemsiz. OCCT açıp AVX yükünde 200-300W çektirmeyeceksen problem yok. Gaming'de 100W civarı çekiyor 2 CCD'ler ortalama, hatta daha az. Verimli işlemciler, İntel gibi değil. VRM tarafıyla işin yok, heatsink olsun kafi.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 214871

@SHERLOCKED zaten 3gbit ıc'lerden Samsung ve Micron çok eski olmasına rağmen, tekrardan piyasada bulunuyor şu anda anladığım kadarıyla. Kriz işlerin rengini değiştirdi. Kesin Hynix gözüyle bakılmaz artık. Normalde 3gbit Hynix'ler sadece vardı piyasada, bunlar çok eski. DDR5 ilk zamanlarından kalma. Tekrardan piyasada bulunuyor şu anda. Belli ki tekrardan dolaşıma sokuldu. O yüzden 6000 CL30 alırsan Hynix olduğu garanti, yine diğer dediğim 2gbit 16'lıklardaki frekans ve CAS latency olaylarının hepsi geçerli. @LH44 @Bandırmalı1965

Render almıyorsan zorlamaz. A620 takıp kullanan var. AM5 tarafında VRM kısmı önemsiz. OCCT açıp AVX yükünde 200-300W çektirmeyeceksen problem yok. Gaming'de 100W civarı çekiyor 2 Ccd'ler ortalama, hatta daha az. Verimli işlemciler, Intel gibi değil. VRM tarafıyla işin yok, heatsink olsun kafi.

Dün 9900X3D ile 10 dakika Cinebench'e soktum. 220W kullanımda 93 dereceyi gördüm VRM'lerde. Renderlik pek bir işim yok ama görmek istedim yine de.

Son düzenleme:

Uzun vade yapılan testler ve OC forumlarında paylaşılan verilere göre H16A en verimli IC olduğu anlaşıldı. Verimden kasıt minimum voltajla maksimum frekans ve sıkı zamanlamalar yapabiliyor. Hynix harici bu değerleri birebir veren, 8000+ MT/s çalışan tek bir çip henüz piyasada yok.

Micron'da senin kaybın ne olur, belki frekansı artırabilirsin bir yere kadar ama ne Timing sıkmaya müsade eder, ne de Cas Latency düşürtmeye müsade eder. Yine voltaj toleransı A-Die kadar yüksek değildir. A-Die 1.8v, H16M 1.65v, H24M 1.7v civarı daily kullananlar var yaygın olarak şu anda. Ben uzun zamandır H16M 1.74 kullanıyorum, 1.75'te kit patlıyor. Sınırda olmasına rağmen voltaj halen daha sorun yok.

Dün 9900X3D ile 10 dakika Cinebench'e soktum. 220W kullanımda 93 dereceyi gördüm vrml'erde. Renderlik pek bir işim yok ama görmek istedim yine de.

Render için uygun değil bu tarz kartlar. Oyunda problem yok. B850 tepe model tercih etsen bir nebze kurtarır. Orada 14-16-18 faz 110A DrMOS kullanılıyor. Sendeki muhtemelen 55'lik. 100 dereceye kadar throttle görmezsin.