Arc Browser
Daha bugün betadan çıkmış olan Arc'ı güzelce inceleyeceğiz. Baştan belirteyim: Maalesef Windows 10 desteği şu anda bulunmamakta. İleride de geleceğini sanmıyorum.
İndirmek için bu yazıya tıklayabilirsin.
Tasarım
Arc, gayet ferah bir görünüme sahip. Gereksiz hiçbir şey ekranda bulunmamakta. Üst bar ince ve dar, sol taraf da ayarlanabilir boyutta. İsterseniz de gizleyebiliyorsunuz. Ayrıca renginizi de kendinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Birkaç örnek fotoğraf bırakmak gerekirse:
Eki Görüntüle 41591
Eki Görüntüle 41590
Eki Görüntüle 41589
Eki Görüntüle 41588
Her ne kadar diğer tarayıcılar kadar kişiselleştirme seçeneği olmasa da bana yeterli geldi bu seçenekler. Ekranın ferah olması da çok hoşuma gitti. Sadece yukarıdaki barı görüyorum bir sekmede gezerken.
Performans
RAM tüketimine bakalım:
Sadece Techolay açık:
Eki Görüntüle 41587
1080p video açık:
Eki Görüntüle 41586
Burada ise her ikisi birden açık:
Eki Görüntüle 41585
Açıkçası RAM konusu beni pek ilgilendirmiyor ama diğer tarayıcılardan daha az RAM kullanıyormuş gibi hissettim. Merak eden varsa kendileri de bakabilirler.
Açılış süresini de eklemek istiyorum:
Eki Görüntüle 41584
Benim bilgisayarımda yaklaşık olarak 3 saniyede açılmakta. Edge'ye göre biraz fazla ama bana gayet yeterli geliyor bu süre.
Özellikler
Diğer tarayıcılardan farklı olan en büyük özelliği: Sekmelerin sağ tarafta olması. Benim için uzun zamandır aradığım bir değişimdi fakat bu, herkesin hoşuna gitmeyebilir. Eğer normal tarayıcılara alıştıysanız buna alışmak biraz süre alacaktır.
Arama yapacağımız zaman ekrana yeni bir sekme gelmek yerine direkt olarak aramanız için ekrana arama çubuğu geliyor. Fotoğraf ile daha iyi anlatmak gerekirse CTRL + T tuşuna bastığınızda ekrana bu geliyor:
Eki Görüntüle 41582
Buradan da arama yaptığınızda Google ile arama yapıyor direkt olarak. Eğer isterseniz "Ayarlar" menüsünden arama motorunu değiştirebiliyorsunuz.
Bana göre en tatlı özelliklerden bir tanesi de bir link açarken sizi başka bir sekmeye yönlendirmemesi. Linke tıkladığınız anda ekrana ufak bir efekt ile beraber linkin sayfası açılıyor ve isterseniz bu linki yeni bir sekmeye aktarabiliyor ya da sağ tarafa alabiliyorsunuz:
Eki Görüntüle 41581
Aklıma şu anda farklı bir özellik gelmiyor. Tabii eskiden kullandığınız tarayıcının verilerini bu tarayıcıya da aktarabiliyorsunuz normal olarak. Biraz da
eksi yönlerine bakalım:
Bir video izlerken videoyu açık bırakıp farklı bir sekmeye geçiş yaparsanız tekrar videoya döndüğünüzde fare ekrandan kaybolmuyor:
Eki Görüntüle 41580
Videoyu tam ekran yaptığınız zaman en aşağıda beyaz bir çizgi oluşuyor:
Eki Görüntüle 41579
Uygulama ekranı tamamen kaplıyor olsa bile sağ üste fareyi götürdüğümüz zaman hâlâ büyütme simgesi gözüküyor:
Eki Görüntüle 41577
Düşüncelerim
Yeni bir tarayıcı ve birkaç yenilik aradığımdan dolayı bana bu tarayıcıyı bulmak iyi geldi. Tabii diğer tarayıcıların düzenine alışan biri için böyle bir yeniliğe alışmak zor olacaktır. Denemekten zarar gelmeyeceğini düşünüyorum. Tarayıcıyı indirip kendiniz de test edebilirsiniz. Ben hataları olsa da sevdim tarayıcıyı. Kaynak tüketimini pek önemsemiyorum, önemsiyorsanız da kendimde harcadığı miktarı fotoğraflara ekledim.
İyi Sosyaller.