Arch Linux hakkında düşünceleriniz nedir?

Şu konuya bir açıklık getirelim:

Arch Linux'u patlatmanız, Arch'ın rolling olmasından falan değil. Ben Linux kullandığım süre boyunca kurulumumu neredeyse 1 kez bile patlatmamışken Debian'ı, Fedora'yı 5 dakika kullanamadan patlatan insanları görüyorum. Dağıtımın stabilitesini rolling olmasına bağlayabilirsiniz, fakat bu kadar büyük bir etken olmadığını bilmenizi istiyorum. Canlı örneği olarak Manjaro var. Testing repolarını açmadığınız sürece Arch kolay kolay patlamaz. Elimde canlı örnek olarak ben varım.

Ha bu arada, okumasını bilen insan Arch ile de başlayabilir, Gentoo ile de. Fakat bizim milletimiz okumayı bilmediği için, wiki sayfalarını doğru düzgün takip etmediği ve araştırmadığı için kullanamıyorlar. Benim ilk kullandığım dağıtım Arch'tı, ve hala daha Arch kullanıyorum, bunu da belirteyim.

Bir de Fedora kullanırken Arch'taki gibi derine inemediğiniz nokta neresi, onu da anlayamadım tam. Manuel kurulum? Teknik olarak bütün dağıtımlar chroot, bootstrap vb. işlemlerin otomasyonuyla kuruluyor. Bunun hakkında bir rehber yazmıştım hatta.

En zayıf Arch Linux kullanıcısı.

Systemd olana iyi demem ben. Asiri abartılmış distro oldugunu düşünüyorum.

Hiçbir son kullanıcının sene sanki 1990'mış gibi CLI üzerinden kurulum yapması gerekmemeli. Kimse kalkıp altı üstü bir dağıtımı kullanmak için uzun bir rehbere ihtiyaç duymamalı.

Arch Linux minimalist bir dizayn amacıyla bu yolu seçmiş olabilir, ancak bu yolu seçmek istemeyen insanlara verilecek yanıt; "Okumasını bilen insan Arch ile de başlayabilir." olmamalı. Hayır. Minimalizm arayan insanın tercihi Arch Linux olmalı. Güncellemeleri erken almak isteyip, sürekli güncel olmak isteyenin tercihi Arch Linux olmalı. Böyle bir gereksinim varsa, o aşamayla uğraşır, kurarsın, kullanırsın. Arch Linux kurması uğraştırıcı diyene; "Hü değil okursan kolay hü" gibi yanıtlar anlamsız.

Yok okuyamıyorsunuz, yok halk okuyamıyor kafasıyla yazılmış yazıların hepsi de, "Ben yapabiliyorum, yapamayan beceriksizdir" kafasıyla yazılmış yazılar. Herkes tech-savvy olacak diye bir kaide vardı da, biz mi kaçırdık?

Dağıtımın stabilitesini rolling olmasına bağlayabilirsiniz, fakat bu kadar büyük bir etken olmadığını bilmenizi istiyorum.
Rolling release olması bir şey değil. Rolling release sık güncelleme aldığını gösterir. Paketleri erkenden aldığını değil. Bleeding edge olması bahsedilen şey. Hemen hemen her programda, güncellemeleri diğer dağıtımlardan önce alıyor. Bu da bazı yazılımların (kararlı olmasına rağmen), bir şeyleri yıkıp geçmesine sebep oluyor.

Elimde canlı örnek olarak ben varım.
Kanıt yerine geçmez kişisel deneyimler. Bir başkası da çıkar kendi deneyiminde bir güncelleme nedeniyle yaşadığı problemlerden bahseder, "canlı örneğin" çıkmaz bir noktaya girer. Herkes aynı donanımlara ve tecrübelere sahip değil.

Arch-based dagitimlar, Calamares vs. bunun için var zaten.

Burada "Ben iyiyim, diğerleri beceriksiz" dediğim bir nokta yok. Gentoo ile başlayan kişiler de gördüm ben. Adam akıllı wiki sayfasını takip edip dosdoğru kullanıyorlar. Dediğim şey doğru maalesef.

Ben bu düşüncemi tek kendi deneyimim olsa söylemezdim. Arch'ı iş için kullanan arkadaşlarımda var, sadece benim yaşadığım bir şey değil yani. Bu forumda Arch Linux stabil değil diyen kişiler ya başka kişilerden bu duyumu alıyor, sorgulamadan bu inanca kapılıyorlar, ya da "skill issue" yaşayıp Arch'a atıyorlar.

Bu arada herkes Arch kullanmalı, Arch kolay gibi bir şey de söylemedim. Zor gelmesi normal bazı kişilere, ama burada gidip "arch stabil değil her güncellemede patlıyor" denmesi olay. Kimse "tech-savvy" olmanızı beklemiyor zaten

Son düzenleme:
En iyisi değil, ilk Fedora gelir. Sonra Ubuntu tabanlı dağıtımlar ve sonra Arch gelir.

Ubuntu tabanlı dağıtımlara iyi diyen birisi Linux hakkında konuşmasını/ilgilenmesini tercih etmem. Ubuntu Linux felsefesine uymaz, gerek bugları ile vs. Pacman'nin hızını görmedin galiba Fedora ile kıyasladığında Fedora'nın Arch'dan iyi olan stabilliği sadece başka bir şey yok. Ubuntu'yu söylemiyorum zaten.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…