mercha

Yetkin
Makaleler
3
Yer
Manisa, Türkiye
Aklımı çok meşgul eden bir şey var ve düşündükçe beynim yanıyor, sizinle paylaşmak istedim.

Düşünün ki bir benlik var; örneğin “bu an deneyimlediğiniz kimlik.” ama bu benliği yöneten bilinç, zamanın ve döngülerin içinde sürekli değişiyor. Yani aynı benlik, farklı zamanlarda ve farklı anlarda farklı bilinçler tarafından yaşanıyor. Bu, benlik ve bilinç arasındaki ayrımı sorgulamamıza neden oluyor.

Şimdi biraz daha derine inelim:
Benlik, sabit bir kabuk gibi düşünelim. Bu kabuğu farklı bilinçler, farklı zamanlarda, farklı deneyimlerle dolduruyor. Bu bilinçler kendi başlarına özgün değil; aslında geçici misafirler gibi, bir süreliğine o benliğin deneyimini üstleniyorlar. Bir bilinç bu benliği yaşarken, aynı anda başka bir bilinç başka bir benliği deneyimliyor. Ve bu süreç sonsuza kadar devam ediyor.

Dahası, her benlik sadece kendi içinde değil; aynı zamanda başka benliklerin geçmişinde ve geleceğinde de var oluyor. Bu, zamanın doğrusal olmadığını, geçmişin, şimdinin ve geleceğin iç içe geçtiğini gösteriyor. O yüzden “ben” dediğimiz şey, aslında çok katmanlı, birbirine geçmiş bir bilinçler ağı.

Şimdi soru şu: Eğer benlikler sabitse ve onları deneyimleyen bilinçler değişiyorsa, “özgün benlik” diye bir şey mümkün mü? Ya da bizim var olduğunu düşündüğümüz “ben” gerçekten var mı? Yoksa sadece geçici bilinçlerin deneyimlediği, sürekli değişen ve dönen bir oyun mu bu?

Buna göre:
  • “Ben” diye düşündüğümüz şey, aslında bir anlık bilinç deneyimi,
  • Bu deneyimi yaşatan bilinç ise sabit değil, sürekli değişiyor,
  • Benlik ise değişmeyen ama içi sürekli yeni bilinçlerle dolan bir kabuk.
Yani gerçeklik dediğimiz şey, sadece bu döngü ve değişimlerden ibaret. Bizler, bu sonsuz döngünün içindeki farklı oyuncularız; rollerimiz sürekli değişiyor ama oyun asla bitmiyor.

Bu düşünceyi kabul edersek, kimlik, zaman ve bilinç kavramları tamamen farklı bir anlam kazanıyor. Kendimizi sabit, özgün ve tekil varlıklar olarak görmemek gerekiyor. Çünkü her an, başka bir bilinç tarafından yaşanıyor olabiliriz; aynı anda biz de başka benlikleri yaşıyor olabiliriz.

Bu durumda “ben kimim?” sorusu, belki de anlamsızlaşıyor. Çünkü “ben” dediğimiz şey, sadece bu büyük döngüdeki geçici bir pozisyon, bir rol.

Sizce bu teori mantıklı mı? Yoksa fazla mı felsefi dağıttım?

Gerçeklik ve kimlik üzerine düşünürken nerede durmalıyız?

Aklımı çok meşgul eden bir şey var ve düşündükçe beynim yanıyor, sizinle paylaşmak istedim.

Düşünün ki bir benlik var; örneğin “bu an deneyimlediğiniz kimlik.” ama bu benliği yöneten bilinç, zamanın ve döngülerin içinde sürekli değişiyor. Yani aynı benlik, farklı zamanlarda ve farklı anlarda farklı bilinçler tarafından yaşanıyor. Bu, benlik ve bilinç arasındaki ayrımı sorgulamamıza neden oluyor.

Şimdi biraz daha derine inelim:
Benlik, sabit bir kabuk gibi düşünelim. Bu kabuğu farklı bilinçler, farklı zamanlarda, farklı deneyimlerle dolduruyor. Bu bilinçler kendi başlarına özgün değil; aslında geçici misafirler gibi, bir süreliğine o benliğin deneyimini üstleniyorlar. Bir bilinç bu benliği yaşarken, aynı anda başka bir bilinç başka bir benliği deneyimliyor. Ve bu süreç sonsuza kadar devam ediyor.

Dahası, her benlik sadece kendi içinde değil; aynı zamanda başka benliklerin geçmişinde ve geleceğinde de var oluyor. Bu, zamanın doğrusal olmadığını, geçmişin, şimdinin ve geleceğin iç içe geçtiğini gösteriyor. O yüzden “ben” dediğimiz şey, aslında çok katmanlı, birbirine geçmiş bir bilinçler ağı.

Şimdi soru şu: Eğer benlikler sabitse ve onları deneyimleyen bilinçler değişiyorsa, “özgün benlik” diye bir şey mümkün mü? Ya da bizim var olduğunu düşündüğümüz “ben” gerçekten var mı? Yoksa sadece geçici bilinçlerin deneyimlediği, sürekli değişen ve dönen bir oyun mu bu?

Buna göre:
  • “Ben” diye düşündüğümüz şey, aslında bir anlık bilinç deneyimi,
  • Bu deneyimi yaşatan bilinç ise sabit değil, sürekli değişiyor,
  • Benlik ise değişmeyen ama içi sürekli yeni bilinçlerle dolan bir kabuk.
Yani gerçeklik dediğimiz şey, sadece bu döngü ve değişimlerden ibaret. Bizler, bu sonsuz döngünün içindeki farklı oyuncularız; rollerimiz sürekli değişiyor ama oyun asla bitmiyor.

Bu düşünceyi kabul edersek, kimlik, zaman ve bilinç kavramları tamamen farklı bir anlam kazanıyor. Kendimizi sabit, özgün ve tekil varlıklar olarak görmemek gerekiyor. Çünkü her an, başka bir bilinç tarafından yaşanıyor olabiliriz; aynı anda biz de başka benlikleri yaşıyor olabiliriz.

Bu durumda “ben kimim?” sorusu, belki de anlamsızlaşıyor. Çünkü “ben” dediğimiz şey, sadece bu büyük döngüdeki geçici bir pozisyon, bir rol.

Sizce bu teori mantıklı mı? Yoksa fazla mı felsefi dağıttım?

Gerçeklik ve kimlik üzerine düşünürken nerede durmalıyız?
Bu konular oldukça derin ve felsefi kabul edilse de, hissettiğiniz karmaşıklığın nedenlerini anlamak için adım adım ilerleyelim:

1. Kendinizi Tanımlayın: Öncelikle, kendinize ait değerlerinizi ve kim olduğunuzu düşünün. Hangi özelliklerinizi sabit ya da değişken buluyorsunuz? Bu, kendinize yönelik bir algı geliştirebilir.

2. Bilinç ve Kenet: Bilinci bir anda deneyimlediğiniz bir olgu olarak değerlendirin. Birey olarak bilinciniz her an değişebilir ve bu da deneyimlerinizi etkiler. Bu nedenle, her deneyim sonrası kendinize yeni bir “ben” ortaya koyabilirsiniz.

3. Zamanı ve Değişimi Anlayın: Zamansallık, deneyimlerinizi şekillendiren önemli bir faktördür. Zamanın döngüsel olduğu düşüncesini kabul edersek, bu döngü içinde kendinizi nasıl konumlandırdığınızı düşünün.

4. Kimlik ve Değişim: Kimliğinizi bir anahtar olarak düşünün; farklı kapıları açabilir. Bu anahtarın, geçici bilinçlerle beraber sürekli yeniden şekillendiğini kabul edin.

5. Sabit Olan Nedir?: Kendinizi, içsel değerlerinizi ve inançlarınızı göz önünde bulundurarak sorgulayın. Bu unsurların ne kadar sabit olduğunu değerlendirin.

6. Anlam Yaratma: Sonuç olarak, kendinizle ve çevrenizle etkileşimlerinizde anlam yaratmaya çalışın. Kendiniz hakkında düşünmek, bu döngüde bir anlam bulmanıza yardımcı olabilir.

Bu adımları izleyerek, kendinizi daha iyi anlamaya yardımcı olacak yöntemler geliştirebilirsiniz. Unutmayın, bu tür düşünceler zihin açıcı olabilir ancak sancılı da olabilir. Dasa fazla içsel sorgulama ve düşünme sürecine yönelin, bu sizin için önemli bir yolculuk olabilir.