SalimBdk 88

Uzman
B850M-K'den her anlamda memnunum fakat mosfetlerin çok ısınma durumu yeni gelecek işlemciye geçeceğim için daha sorunsuz deneyim açısından ve biraz da mantikli mi merak ettigimden soruyorum. Şu an alirsam bana 6.000'e gelecek, elimdekini de 5.250'ye falan okuturum.

Anakartlara gelecek zamlardan önce dusundurmedi değil. @Ayhan Dönmez bu modele geçtiğimiz takdirde RAM'ler ayni performans ayarda çalışır mı o da merak konusu. Hadi tartışalım. @ShadowLegion gel.

B850M-K'den her anlamda memnunum fakat mosfetlerin çok ısınma durumu yeni gelecek işlemciye geçeceğim için daha sorunsuz deneyim açısından ve biraz da mantikli mi merak ettigimden soruyorum. Şu an alirsam bana 6.000'e gelecek, elimdekini de 5.250'ye falan okuturum.

Anakartlara gelecek zamlardan önce dusundurmedi değil. @Ayhan Dönmez bu modele geçtiğimiz takdirde RAM'ler ayni performans ayarda çalışır mı o da merak konusu. Hadi tartışalım. @ShadowLegion gel.

@ShadowLegion hocam, ASUS Prime B850M-K'nın mosfetlerinin Gigabyte B850M Force'a göre daha çok ısındığı söylemişti ama performansa çok bir etkisi var mı bilmiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
@SalimBdk bence gerek yok. Bende VRM ve MOSFET ekstra bir takıntı sadece. Ama 750 TL fark için geçilir. Ancak, sonuçta o kart da tek DPC muhtemelen RAM çalışır ama Gigabyte'da bazen voltaj limiti oluyor ve High voltaj açılmıyor. Yani eğer 9800X3D ve üzeri almayacaksan bence gerek yok ama 10800X3D 12 çekirdek tek CCD 200W TDP olursa 850M-K yine tabii throttle etmeyebilir ama bilemedim.

@ShadowLegion hocam, ASUS Prime B850M-K'nın mosfetlerinin Gigabyte B850M Force'a göre daha çok ısındığı söylemişti ama performansa çok bir etkisi var mı bilmiyorum.

Olacağını sanmam hocam. Dediğim gibi sürekli 200W çekmeyecek zaten. Bence değiştirmeye gerek yok, boşa iş çıkacak. Ben şu an kasa temizlemeye bile üşeniyorum.

@SalimBdk bence gerek yok. Bende VRM ve MOSFET ekstra bir takıntı sadece. Ama 750 TL fark için geçilir. Ancak, sonuçta o kart da tek DPC muhtemelen RAM çalışır ama Gigabyte' da bazen voltaj limiti oluyor ve High voltaj açılmıyor. Yani eğer 9800x3D ve üzeri almayacaksan bence gerek yok ama 10800x3D 12 çekirdek tek CCD 200W TDP olursa 850M-K yine tabii throttle etmeyebilir ama bilemedim.
Şu an RAM'ler 1.50 voltajda, zaten üstünü denemek istemedim. Evet, aklımda yeni gelecek seri var, o yüzden 9800X3D'ye geçmedim.

Bence gereksiz. Performansı etkileyecek bir throttle yapmaz zaten B850M-K. Sıfırdan alınıyor olsa Force olabilirdi, elde varken uğraşmazdım şahsen.

Şu an RAM'ler 1.50 voltajda, zaten üstünü denemek istemedim. Evet, aklımda yeni gelecek seri var, o yüzden 9800X3D'ye geçmedim.

10800X3D 200W sınırını geçmez. Sürekli renderda 850M-K ideal olmaz, oyunda CS2 ya da herhangi bir FPS oyununda da throttle yiyeceğini sanmam. Kasa da iyi hava üflüyorsa AM5 platformunu kapatın, geçin o kartla.

RAM konusunda da dediğim gibi Ayhan hoca sağ olsun 6200 CL30 yaptım, 1.4V civarında çok çok yetiyor zaten 4K oynuyorum. Ben de elimdeki kartla kapatacağım AM5'i. 10800X3D çekip bitiririm ya da işte durumlara göre bakacağım Nova Lake. İkisinden birindeyim. Nova Lake macera olur, yoksa 4K'da doğru düzgün fark etmiyor.

@SalimBdk FPS oynuyorsan Zen 6 X3D çek gitsin, anakart aynı kalsın, oyuncuya yeter.

10800X3D 200W sınırını geçmez. Sürekli renderda 850M-K ideal olmaz, oyunda CS2 ya da herhangi bir FPS oyununda da throttle yiyeceğini sanmam. Kasa da iyi hava üflüyorsa AM5 platformunu kapatın, geçin o kartla.

RAM konusunda da dediğim gibi Ayhan hoca sağ olsun 6200 CL30 yaptım, 1.4V civarında çok çok yetiyor zaten 4K oynuyorum. Ben de elimdeki kartla kapatacağım AM5'i. 10800X3D çekip bitiririm ya da işte durumlara göre bakacağım Nova Lake. İkisinden birindeyim. Nova Lake macera olur, yoksa 4K'da doğru düzgün fark etmiyor.

@SalimBdk FPS oynuyorsan Zen 6 X3D çek gitsin, anakart aynı kalsın, oyuncuya yeter.

Tamamdır. Zaten sadece oyun oynanacak. Fiyat makasi azalınca acaba diye bir düşündüm.

Senin anakart neydi? Göremiyorum telefondan.

B650M DS3H.
Hardware Unboxed testi var şöyle;
  • CPU: Ryzen 9 7950X
  • Yük: Cinebench R23
  • Süre: 1 saat loop
  • Oda sıcaklığı: 21°C
  • Ölçüm: VRM’nin arkasındaki PCB’ye K-Type termokupl
  • 7950X yaklaşık 200 W civarında yük altında.

B650M DS3H, 80°C sınırının altında kalıyor ve testi rahatça geçiyor. Hardware Unboxed özellikle bu kartı başarılı modeller arasında sayıyor AM5 ilk çıktığı zamanlarda. 7950X’in all-core frekansı en hızlı anakartlara göre sadece yaklaşık %2 daha düşük kalmış.

Aynı kartın başka bağımsız 7950X testinde ise doğrudan rakam verilmiş:

190–200 W Ryzen 9 7950X yükünde, 10 dakika sonunda VRM = 63°C

Yani hocam bu verilere göre ben VRM tarafına güveniyorum. Bu yüzden 10800x3D istese de sorun yaratamaz bana çünkü 200W TDP'yi geçmez.