B650M DS3H.
Hardware Unboxed testi var şöyle;
  • CPU: Ryzen 9 7950X
  • Yük: Cinebench R23
  • Süre: 1 saat loop
  • Oda sıcaklığı: 21°C
  • Ölçüm: VRM’nin arkasındaki PCB’ye K-Type termokupl
  • 7950X yaklaşık 200 W civarında yük altında.

B650M DS3H, 80°C sınırının altında kalıyor ve testi rahatça geçiyor. Hardware Unboxed özellikle bu kartı başarılı modeller arasında sayıyor AM5 ilk çıktığı zamanlarda. 7950X’in all-core frekansı en hızlı anakartlara göre sadece yaklaşık %2 daha düşük kalmış.

Aynı kartın başka bağımsız 7950X testinde ise doğrudan rakam verilmiş:

190–200 W Ryzen 9 7950X yükünde, 10 dakika sonunda VRM = 63°C

Yani hocam bu verilere göre ben VRM tarafına güveniyorum. Bu yüzden 10800x3D istese de sorun yaratamaz bana çünkü 200W TDP'yi geçmez.
Bunun mosfetler vrm benimkiyle eşdeğer mi?

D3H baya iyi iş çıkarmış bu durumda şahsen bende onunla kapatmayi net düşünürdüm.

Son düzenleme:
mosfetler vrm benimkiyle eşdeğer mi?
Hocam şöyle ki;
Hardware Unboxed / TechSpot’un B850 roundup testinde Ryzen 9 9950X ile 1 saatlik ağır yük altında bu kart:
  • ASUS PRIME B850M-K: 128°C VRM
  • ASUS PRIME B850-PLUS WiFi: 110°C
  • Test ekibi B850M-K için kartın 100°C’yi birkaç dakika içinde geçtiğini ve 1 saatlik testi tamamlatma konusunda endişelendiklerini açıkça yazıyor.

Asıl sebep de önemli hocam: ASUS bu kartta pahalı entegre 60A/80A power stage yerine discrete MOSFET kullanıyor. ASUS’un kendi teknik sayfasında da güç tasarımı 8+2+1 faz + discrete MOSFET olarak geçiyor.

Yani mesela benim kartta arkada USB-C portu da var. İşte 6 layer PCB aynı ama esas fark dediğim gibi Discrete MOSFET kullanması ASUS'un sıcaklıkların yükselmesine neden olan. R9 ben de takmam ama ola ki şuan 9950x3Dv2 vs. taksam da başım ağrımaz kolay kolay. Ama benim karta da Ryzen 9 gitmez yani, bir de gerek yok benim için alt tarafı grafikleri fulleyip oyun oynuyorum. Şu nokta bana veya size de X870E' nin de katkısı sıfır.

Mesele ihtiyaca ve amaca göre almak. 850M-K rahatlıkla kapatır, bence hiç uğraşmayın. x3D alırsınız Zen6'da iş biter.

Hocam şöyle ki;
Hardware Unboxed / TechSpot’un B850 roundup testinde Ryzen 9 9950X ile 1 saatlik ağır yük altında bu kart:
  • ASUS PRIME B850M-K: 128°C VRM
  • ASUS PRIME B850-PLUS WiFi: 110°C
  • Test ekibi B850M-K için kartın 100°C’yi birkaç dakika içinde geçtiğini ve 1 saatlik testi tamamlatma konusunda endişelendiklerini açıkça yazıyor.

Asıl sebep de önemli hocam: ASUS bu kartta pahalı entegre 60A/80A power stage yerine discrete MOSFET kullanıyor. ASUS’un kendi teknik sayfasında da güç tasarımı 8+2+1 faz + discrete MOSFET olarak geçiyor.

Yani mesela benim kartta arkada USB-C portu da var. İşte 6 layer PCB aynı ama esas fark dediğim gibi Discrete MOSFET kullanması ASUS'un sıcaklıkların yükselmesine neden olan. R9 ben de takmam ama ola ki şuan 9950x3Dv2 vs. taksam da başım ağrımaz kolay kolay. Ama benim karta da Ryzen 9 gitmez yani, bir de gerek yok benim için alt tarafı grafikleri fulleyip oyun oynuyorum. Şu nokta bana veya size de X870E' nin de katkısı sıfır.

Mesele ihtiyaca ve amaca göre almak. 850M-K rahatlıkla kapatır, bence hiç uğraşmayın. x3D alırsınız Zen6'da iş biter.
Yani haklısın zaten dediğin gibi benim işlemci bu seviye de çalışmayacak. Zaten oyunda full yuk dahi zor olur. Ekstradan bir nvme girise de ihtiyacim yok. Zaten suan 3tb toplam var iki girişte dolu. En iyisi zen6 ile birlikte bu sistemi kapatmak sanırım teşekkür ederim. Fiyati cazip görünce acaba diye düşündüm ama sorup sorusturmak her zaman iyidir.

Fiyati cazip görünce acaba diye düşündüm ama sorup sorusturmak her zaman iyidir.
Bir de uğraşması var. Sök, tak, tekrar ayar çek. Çalışana elleme çok boşver. Dediğim gibi X ve Z serisi anakartlar herkes için değil. En pahalı olan her zaman en iyisi olmuyor sunduğu özellikleri kullanmadıktan sonra.

Bir de uğraşması var. Sök, tak, tekrar ayar çek. Çalışana elleme çok boşver. Dediğim gibi X ve Z serisi anakartlar herkes için değil. En pahalı olan her zaman en iyisi olmuyor sunduğu özellikleri kullanmadıktan sonra.
Ya bir de acaba zen6 ya da gerek var mi? 2k ayarlarda ultra veya mutliplayer oyuna gore bf6 falan high da oynuyorum 7800x3d veya 9800x3d cekip direkt kapatsam mi oda aklimda var.

Bu direkt kapatır. 7800X3D bana gereksiz bir işlemci olarak geliyor. Hem ısınıyor hem de 9700X varken mantıksız geliyor. 9800X3D de kapatır AM5'i çok rahat. X3D'den dolayı zaten eskimez kolay kolay.

Yani benim senoryamda zen 6 ne katabilir diye düşündüm ama dedim ne katabilir sonucta oynadigim oyunlar belli ayarlar belli. 9800X3D alıp koseye cekilmekte cok mantikli geliyor.

Yani benim senoryamda zen 6 ne katabilir diye düşündüm ama dedim ne katabilir sonucta oynadigim oyunlar belli ayarlar belli. 9800X3D alıp koseye cekilmekte cok mantikli geliyor.
Hocam, en iyisi Zen 6'yı bekleyin. Çıkmasına çok kalmadı zaten.

Bende 9800X3D var ama duruma göre satıp, Zen 6'ya geçebilirim. En iyisi bekleyip, sonucu görmek olur.