Merih Can
Üyecik
Selamlar dostlar, geçenlerde evdeki kablosuz ağ ve oyun performansını iyileştirmek için aldığım ASUS ROG STRIX GS-BE7200 Wi-Fi 7 router deneyimlerimi aktarmak istedim. Piyasadaki kaba saba dış antenli cihazlardan sıkılanlar için bu canavar tam bir görsel şölen sunuyor.
Tasarım ve İlk İzlenim: Alışılmışın Dışında Bir ROG
Birçok Wi-Fi 7 cihazı doğrudan 6 GHz bandına yüklenirken, ASUS bu modelde 2.4 GHz (1.376 Mbps) ve 5 GHz (5.764 Mbps) bantlarına odaklanmış.
Yazılım, Güvenlik ve Akıllı Ev Yönetimi
Cihazı heyecanla kutusundan çıkarıp bağladım. Türk Telekom fiber altyapısı kullanıyorum. Servis sağlayıcımın verdiği kullanıcı adı ve şifremi eksiksiz girmeme rağmen internet bir türlü gelmedi ve cihaz IP alamadı. Hemen müşteri temsilcisini aradım ama tahmin edersiniz ki hatanın nereden kaynaklandığını bile söyleyemediler, ezbere çözümlerle pek yardımcı olamadılar. Ben de internetteki kaynakları taradım, üstüne bir de yapay zekaya danışarak sorunu kökten çözdüm. Olay tamamen ASUS'un arayüzdeki bir kurnazlığından ibaretmiş. Eğer siz de Türk Telekom veya TürkNet gibi altyapılarda bu soruna maruz kalırsanız çıldırmayın, çözüm şu şekilde:
Modemin arayüzünden Gelişmiş Ayarlar (Advanced Settings) - LAN - IPTV sekmesine geçiş yapın. (Birçok kişi haklı olarak bu ayarı "WAN" sekmesinde arıyor ama ASUS buraya gizlemiş).
ISP Profilini Seçin (Select ISP Profile) kısmını "Elle Ayarlama" (Manual Setting) olarak değiştirin.
İnternet (Internet) satırındaki VID (VLAN ID) alanına 35 yazın. Bunu yaptığınız anda internetiniz geliyor ve IP alıyorsunuz.
Tivibu, Turkcell TV+ veya KabloTV (IPTV) Kullananlar İçin Ekstra İpucu
Eğer evinizde bu tarz bir IPTV kutusu varsa ve yayında donma, takılma yaşıyorsanız ya da hiç görüntü alamıyorsanız çözümü yine aynı sayfada. IPTV kutunuz modemin arkasındaki hangi LAN portuna bağlıysa (örneğin LAN 3 veya LAN 4), o portun VID değerini 55 yapın. Bu ayar, televizyon trafiğine öncelik vererek yayının daha akıcı olmasını sağlıyor.
Tasarım ve İlk İzlenim: Alışılmışın Dışında Bir ROG
- Dahili Anten Şıklığı: Cihazda dışarı sarkan antenler yok; tüm güç 6 adet dahili anten içerisine gizlenmiş.
- Aura RGB Aydınlatma: ASUS Router uygulaması üzerinden tamamen kişiselleştirilebilen ROG logosu odanın havasını doğrudan değiştiriyor.
Birçok Wi-Fi 7 cihazı doğrudan 6 GHz bandına yüklenirken, ASUS bu modelde 2.4 GHz (1.376 Mbps) ve 5 GHz (5.764 Mbps) bantlarına odaklanmış.
- 5T5R Anten Teknolojisi: Cihazdaki özel 5 GHz 5T5R mimarisi, standart routerlara kıyasla uzun mesafede %15 daha iyi çekim gücü ve veri akışı sağlıyor. Evin en arkasındaki odada bile ping veya hız düşmesi yaşamadım.
- MLO (Multi-Link Operation): Wi-Fi 7'nin en büyük nimeti. Cihaz, uyumlu telefon veya bilgisayarlarınızla hem 2.4 GHz hem de 5 GHz bantlarını aynı anda birleştirerek kullanıyor. Kopma veya bant değiştirirken takılma olayı tamamen tarih oldu.
- 4K-QAM Modülasyonu: Wi-Fi 6'ya göre verimliliği %20 artırarak kablosuz veri yoğunluğunu maksimuma çıkarıyor.
- Tamamı 2.5G Portlar: Cihazın arkasındaki 1 adet WAN ve 4 adet LAN portunun hepsi 2.5 Gbps hızında. Toplamda 12.5 Gbps kablolu kapasite sunuyor.
- Özel Oyun Portları: LAN portlarından iki tanesi öncelikli oyun portu. Bilgisayarınızı veya konsolunuzu buraya bağladığınızda, evde birileri 4K video izlese bile router tüm önceliği sizin oyun paketlerinize (ROG Gaming Network) veriyor. Ping dalgalanması (Jitter) tamamen sıfıra iniyor.
Yazılım, Güvenlik ve Akıllı Ev Yönetimi
- Smart Home Master: Evdeki IoT (akıllı ev) cihazlarını, çocukların cihazlarını ve kendi ana ağınızı tamamen izole alt ağlara bölebiliyorsunuz. Akıllı ampulden sızabilecek bir virüs ana bilgisayarınıza asla ulaşamıyor.
- Ömür Boyu Ücretsiz AiProtection: Trend Micro destekli ağ güvenliği sayesinde harici bir antivirüse gerek kalmadan tüm ağ korunuyor.
Cihazı heyecanla kutusundan çıkarıp bağladım. Türk Telekom fiber altyapısı kullanıyorum. Servis sağlayıcımın verdiği kullanıcı adı ve şifremi eksiksiz girmeme rağmen internet bir türlü gelmedi ve cihaz IP alamadı. Hemen müşteri temsilcisini aradım ama tahmin edersiniz ki hatanın nereden kaynaklandığını bile söyleyemediler, ezbere çözümlerle pek yardımcı olamadılar. Ben de internetteki kaynakları taradım, üstüne bir de yapay zekaya danışarak sorunu kökten çözdüm. Olay tamamen ASUS'un arayüzdeki bir kurnazlığından ibaretmiş. Eğer siz de Türk Telekom veya TürkNet gibi altyapılarda bu soruna maruz kalırsanız çıldırmayın, çözüm şu şekilde:
Modemin arayüzünden Gelişmiş Ayarlar (Advanced Settings) - LAN - IPTV sekmesine geçiş yapın. (Birçok kişi haklı olarak bu ayarı "WAN" sekmesinde arıyor ama ASUS buraya gizlemiş).
ISP Profilini Seçin (Select ISP Profile) kısmını "Elle Ayarlama" (Manual Setting) olarak değiştirin.
İnternet (Internet) satırındaki VID (VLAN ID) alanına 35 yazın. Bunu yaptığınız anda internetiniz geliyor ve IP alıyorsunuz.
Tivibu, Turkcell TV+ veya KabloTV (IPTV) Kullananlar İçin Ekstra İpucu
Eğer evinizde bu tarz bir IPTV kutusu varsa ve yayında donma, takılma yaşıyorsanız ya da hiç görüntü alamıyorsanız çözümü yine aynı sayfada. IPTV kutunuz modemin arkasındaki hangi LAN portuna bağlıysa (örneğin LAN 3 veya LAN 4), o portun VID değerini 55 yapın. Bu ayar, televizyon trafiğine öncelik vererek yayının daha akıcı olmasını sağlıyor.
Son düzenleyen: Moderatör: