Ardowskii 1

Başarılı
Selam,

AM4'ten AM5 sisteme geçtim. Bütün parçaları sorunsuz bir şekilde taktım. Power tuşuna bastığımda DRAM ışığı kırmızı yanıyor, sistemdeki fan ARGB'leri yanıyor ama dönmüyor; ilginç, sistem yanıt vermiyor. Statik elektrik diye düşündüm, BIOS pilini sokup çıkardım, yaptım, bekledim, taktım. RAM'ı çıkarıp taktım, olmadı. 2 slot var anakartta, zaten sistemim aşağıdaki gibidir. Görselleri de ilettim, bir şeyimi yanlış taktım acaba diye ama hiçbir şeyi de yanlış takmadık.

• Anakart Gigabyte B850M Force.
  • RAM Viper Venom 1x16 6000 MHz CL30.
  • İşlemci AMD Ryzen 7 7800X3D.
  • Ekran kartı Gigabyte Aero 5080 16 GB.

IMG_0642.webp

IMG_0652.webp

IMG_0653.webp

Son düzenleme:
Sistemi kapatın, RAM'i 2. slota alın, anakart üzerindeki CLR_CMOS pimlerine; yıldız tornavidanın ucu ile 10 saniye kadar temas edin. Bu adımdan sonra sistemi açmayı deneyin. Ekran kartı kablosunun yerini kontrol edin, anakarta takmayın. BIOS güncellemek için USB belleği BIOS yazan USB soketine takın. BIOS güncelleme düğmesine bastıktan sonra ışık ilk başta yanar söner, sonra 2 dk falan beklemen gerekli, düğmeye bastıktan sonra sisteme müdahale etmeyin.
BIOS dosyasını revizyon modeline göre indirin.
Bu adımlar işe yaramazsa, montaj ve kablolamada hata olabilir. Soğutucunun vidaları çok sıkılmış olabilir, biraz gevşetmen gerekebilir. Anakartın 24 pin soketini kontrol edin, güç giriş kablosunu kontrol edin. Sıvı soğutma umarım V2 versiyonudur, ilk seriler kronik hatalı.
Ekran kartının splitter kabolsunun, soketinin birisi boşta, orayada 6+2 8 pin bağlantı yapın, hata sorun çıkarabilir, diğer türlü BIOS ekranını işlemciden alman gerekebilir. Bir tane 12vhpower kablosu alıp kullanın, çoklayıcı kablo çok sağlıklı değil, ara bağlantıdaki pimler tam oturmayabiliyor, sorun yaşatır.
Ekran kartı bağlantısı için, çoklayıcı kabloya güç kaynağından ayrı ayrı 3 tane kablo çekmeniz gerekli, çift soketli tek kablo olmaz, toplam kablo sayısı 3 olmalı.

Ekran görüntüsü 2026-08-05 115817.webp

Ekran görüntüsü 2026-08-05 114753.webp

Ekran görüntüsü 2026-08-05 114959.webp

IMG_0652.webp

@Ayhan Dönmez

Son düzenleme:
Sistemi kapatın, RAM'i 2. slota alın, anakart üzerindeki CLR_CMOS pimlerine; yıldız tornavidanın ucu ile 10 saniye kadar temas edin. Bu adımdan sonra sistemi açmayı deneyin. Ekran kartı kablosunun yerini kontrol edin, anakarta takmayın. BIOS güncellemek için USB belleği BIOS yazan USB soketine takın. BIOS güncelleme düğmesine bastıktan sonra ışık ilk başta yanar söner, sonra 2 dk falan beklemen gerekli, düğmeye bastıktan sonra sisteme müdahale etmeyin.
Bu adımlar işe yaramazsa, montaj ve kablolamada hata olabilir. Soğutucunun vidaları çok sıkılmış olabilir, biraz gevşetmen gerekebilir. Anakartın 24 pin soketini kontrol edin, güç giriş kablosunu kontrol edin. Sıvı soğutma umarım V2 versiyonudur, ilk seriler kronik hatalı.
Ekran kartının splitter kabolsunun, soketinin birisi boşta, orayada 6+2 8 pin bağlantı yapın, hata sorun çıkarabilir, diğer türlü BIOS ekranını işlemciden alman gerekebilir. Bir tane 12vhpower kablosu alıp kullanın, çoklayıcı kablo çok sağlıklı değil, ara bağlantıdaki pimler tam oturmayabiliyor, sorun yaşatır.

Eki Görüntüle 271272

Eki Görüntüle 271268

Eki Görüntüle 271269

Eki Görüntüle 271275

Sıvı soğutma V2 değil hocam vallahi PC'den anlayan birini çağırdım, o da bir bakacak. RAM'ı slottan çıkarıp sistemi açmayı denedim, yine kırmızı DRAM LED'i yanıyordu. Acaba işlemcim bozuk mu, tam oturmadı anlamadım. Yani bu kadar para veriyoruz, 2026 yılında hâlâ kronik sorunlarla uğraşıyoruz, yani gına geldi cidden.

Son düzenleyen: Moderatör:
2026 yılında halen kronık sorunlarla ugrasıyoruz yanı gına geldı cıdden.

Ekran kartı bağlantın hatalı. Montajı tek tek gözden geçirin, o çoklayıcı kabloyu kullanmayın; 2 tane 8 pin soket 300W yapar. Üçüncüyü de bağlayın soket boş kalmasın. 12vhpower bağlantısı 400 ya da 600W olmalı. Tek tek gözden geçirin.

Sıvı soğutma V2 değil hocam vallahi PC'den anlayan birini çağırdım, o da bir bakacak. RAM'ı slottan çıkarıp sistemi açmayı denedim, yine kırmızı DRAM LED'i yanıyordu. Acaba işlemcim bozuk mu, tam oturmadı anlamadım. Yani bu kadar para veriyoruz, 2026 yılında hâlâ kronik sorunlarla uğraşıyoruz, yani gına geldi cidden.

O kart RGB'li bende kullanıyorum. Kart ölü gibi RGB'si bile açılmamış.

Eki Görüntüle 271272

Eki Görüntüle 271268

Eki Görüntüle 271269

Eki Görüntüle 271275

@Ayhan Dönmez
kartın bütün kabloları takılmalı yoksa görüntü vermez.

O kart RGB'li bende kullanıyorum. Kart ölü gibi RGB'si bile açılmamış.

Sıvı soğutmanın montajı tekrar gözden geçirilecek, gerekirse sökmeleri lazım, macunu yeniden sürerler. Vidalar çok sıkıldıysa sıkıntı çıkarır. Contact frame varsa sıkıntı çıkarır. Eran kartı 2 kablo ile bağlanmış, sistemi açsa bile yüke bindiği zaman kendini kapatabilir. Sıfırdan burada toplasaydık daha kolay olurdu, arıza tespiti zor. Ekran kartına güç kaynağından 3 tane kablo çekmeniz lazım, iki soketli tek kablo da olmaz, buruma dikakt edin. Sistem bileşenlerini de tam belirtin. Güç kaynağı modelini de belirtirseniz iyi olur, yeterli soket var mı kontrol edelim.

Ekran görüntüsü 2026-08-01 184135.webp

Resimdeki aparat varsa kullanmayın @Ardowskii

Son düzenleme:
Sıvı soğutmanın montajı tekrar gözden geçirilecek, gerekirse sökmeleri lazım, macunu yeniden sürerler. Vidalar çok sıkıldıysa sıkıntı çıkarır. Contact frame varsa sıkıntı çıkarır. Eran kartı 2 kablo ile bağlanmış, sistemi açsa bile yüke bindiği zaman kendini kapatabilir. Sıfırdan burada toplasaydık daha kolay olurdu, arıza tespiti zor. Ekran kartına güç kaynağından 3 tane kablo çekmeniz lazım, iki soketli tek kablo da olmaz, buruma dikakt edin. Sistem bileşenlerini de tam belirtin. Güç kaynağı modelini de belirtirseniz iyi olur, yeterli soket var mı kontrol edelim.

Eki Görüntüle 271281

Resimdeki aparat varsa kullanmayın @Ardowskii

Hocam problem çözüldü, gelen arkadaş PSU'nun arızalandığını belirtti. Kendi PSU'suyla test etti, parçaları aynı watt. Belki bazı kabloları yanlış yere takmış olabilirsiniz, dedi. Eski kasadaki PSU arızalanmış, arkadaş montajlarken artık yanlış bir şey yaptı sanırım. PSU da kolay kolay bozulan bir şey değil, belki gelen bilgisayarcı üçkağıt yaptı sanmıyorum ama sıfır PSU satın alıp taktık, problem halloldu. Sorun PSU'dan kaynaklıymış. Eski PSU Sharkoon silent strom cool Zero 750W 80+Gold yeni aldıgım PSU enermax revolutıon III 850W 80+Gold

Son düzenleme:
Eski güç kaynağı sağlam marka ama, ekran kartı bağlantınız yanlış yapılmış zaten, zorladıkça güç kaynağına zarar vermiş olabilirsiniz, sorunun çözüldüğüne sevindim 5070 Ti için 850W güç kaynağı iyi olur.