B850M-K sisteme RAM timing önerisi

AM5'te ilk çıktığında ilk çuvallayan ASUS'dı ama düzelttiler ve şu an zirvede evet. Ama ben şahsen Gigabyte konusunda en saçma zamanlamalar ile bile boot attığını gördüm ve 3 yıl içinde sadece 2 kez CMOS attım hocam. Bendeki RAM voltaj olayında zaten DDR5'te kontrol anakartta değil RAM modülü üzerinde olduğundan dolayı öyle muhtemelen. Bir de bende hiçbir sorun yok ki 6200 CL30 taş gibi 4K gaming yapıyorum. Voltajın düşük olması da şu bellek krizinde RAM ömrü için de iyi bir gelişme. Sıcaklık vs. açısından. Zaten başta ASUS, sonra Gigabyte alınır kesinlikle AM5'te. Bir MSI fanı olarak söylüyorum bunu.

Son düzenleyen: Moderatör:

İlk zamanlar problematikti evet ama giriş gelişmeye değil sonuca bakmak lazım... ASUS'u önce MSI, sonrasında ASRock takip etti bu yanma vakalarında. Bu yanmaların sebebi de bilinçsiz şekilde PBO ve EXPO açan kullanıcılardı... Şimdi diyeceksin ki normal kullanıcı hangi voltajın ne olduğunu ya da sınırı limiti nasıl bilsin? Aynı mantıkta Intel anakartlarda işlemciler mort oldu voltaj sıçraması yüzünden, bozuk ve stabil olmayan bir mikrokod vardı. Onu sonrasında değiştiler ama hasar geri dönüşsüz haliyle. Voltajı bir kere yedin mi degradasyon kaçınılmaz, çoğu işlemci boot bile etmiyordu ya da format ekranında mavi ekran veriyordu...

MSI öyle bir firma ki GamersNexus denen arkadaşa millet sokete ters taktığından işlemciler yanıyor dedirtti... 10 kişiden 1'i öyle diye herkes mi sokete ters takıyordu? Bu editörlerin hiçbiri tarafsız değil, takipçi toplamak için öyle görünmek zorundalar ama yaptıkları testlere hiçbirinin güvenmiyorum. İnsanlar haliyle kendileri alıp deneyemedikleri için oradaki verilere göre hareket etmek zorundalar... En basiti Arctic zirveye oynuyor mesela ama AM5'te başarısız, kaç kere alıp denedik. Dandik 360 Thermalright daha iyi soğutuyor... Arctic pump ters monte etmen lazım, ne gerek var aksiyona? Son çıkan Pro serisinden söz ediyorum... Montaj zorluğu da var ayrıca, YouTube yorumlarında millet iyi geçirdi... Intel'e özel LGA braket, çerçevesi ile gelirken AMD'ye uygun görmemişler, bir de offset montajı düşünürsen başarılı olamıyor. AMD IHS'te hotspot çok homojen değil. Kalın ve kare olması da işleri bozuyor zaten. AMD bu konuda genel anlamda sınıfta kalıyor bu IHS ile.

Çok örnek var yani bu tarzda, demem o ki şimdiye bakacaksın. B850M-K'ya 10800X3D'ni takar ve sıfır sıkıntı kullanırsın. 8 faz CPU VCORE var sadece işlemciye ayrılan. Bu güç beslemesi fazlasıyla yetiyor zaten, bu işlemci 2 nm olduğu düşünülürse Watt belki daha da azalacak, artan frekansa bağlı olarak belki aynı kalma ihtimali de var. 7-24 render düşünmeyenler bu tarzda 1 DPC budget kartları alıp geçmesi lazım... AMD'de Intel Core Ultra Plus gibi bellek desteğini 6400, 7200 vs. yaparsa o zaman belki 1 DPC topolojinin önemi daha az olur... 1x16 6000 açamayan 9700X denk geldi yani, 2x16 direkt hata zaten.

Bunların hepsine katılıyorum hocam, zaten ama MSI'ın güncelde AM5'te battığını zaten iyi kötü biraz PC donanımına ilgisi olan bilir. Sahip olmasına gerek yok.

Yani hocam Arctic konusunda tamamen öyle. Şimdi belki size söylesem inanmazsınız ama geçenlerde Atmos 2'yi iade ettikten sonra Ryuo 4 SLC 360 aldım. Muazzam, her şeyiyle beğendim ama inanır mısın, sadece kasa görüntümü bozdu ve kardeşim de çok beğendi, ona hediye ettim. Şimdi geçenlerde arkadaşlarla otururken kendi kendime dedim ki muazzam çalışan 6200 CL30 RAM'lerin var (benim NS ve read/write değerlerim Baltaş'ın 8000 ve 7600 MT/s OCs'inden daha iyi değerler veriyor, benim gibi 4K gamera fazla bile), VRM ve MOSFET'lerim baya serin çalışıyor. BIOS konusunda hiçbir sıkıntım yok. 9800X3D'yi de taktım zaten, 7600X'i yine kardeşime verdim ve B850M Force aldık, ona da AM5'e geçiş yaptı.

Artık Intel iyi de kötü de olsa 9800X3D ile yani Zen 5 ile AM5 soketini kapatacağım. Daha sonra güncel yapay zeka, şu bu derken durumlara bakıp muhakkak Intel'e geçeceğim. Ben çok köklü Intelciyim. Eskiden Intel konusunda çevremdekilere OC yapardım, hem işlemci hem RAM konusunda. AM5 çok hassas geliyor, Intel gibi değil. Ufacık bir şeyde BSOD ve CMOS attırıyor. Intel'in iyi zamanları olan Skylake vs. zamanlarındaki gibi 9600 MT/s basıp geçeceğim Intel'e geçtikten sonra. Geçenlerde not defteri aldım elime, bir Core Ultra'nın RAM OC işine çalıştım mesela, gelecek Nova Lake farklı olsa da bir ön çalışma olsun diye Ayhan hocam.

Şimdiki hedefim benim XG27UCDMG 4K OLED'den 5K OLED'e geçip 6090 - 7090 gibi bir kart alıp 10 yıl kullanmak. 5080 çok yeterli, zaten yetiyor ama 5000 serisi PT ve RT konusunda tatlı noktada tam tatmin edici değil.

Bundan dolayı mevcutta kapitalizme yenilmeden, sağlam çalışanı değer kaybıyla satmakla uğraşmadan mesela 5-6K'ya lacivert renk aracıma pasta cila seramik yaptıracağım hocam. Yoksa bu PC işinin sonu yok. 4K ROG OLED, 5080, 9800X3D, ROG Ryuo SLC derken deli para harcadım maalesef. Şimdi ben kendimi tanıyorum, hep 'the best' takıntısı var, yoksa 5080 yerine 9070 XT de beni gayet keserdi 4K'da bile ama işte en iyisi olsun dedim. Anakarta da gidip başlarım böyle işe deyip Apex sipariş geçerim mesela. Sonu yok...

Orası öyle tabii, bir noktadan sonra hobiye giriyor... Apex'ten ziyade RAM'ler kilit nokta, M-Die olduğundan Apex boşa giderdi. Eskilerden vardı mesela, o kadar tembih ettim X870 Tachyon alıyorsan A-Die geç diye... O vakitler kriz de yoktu, 6000 CL30 M-Die ile haliyle Tachyon kullanıyor. Adam bu işlerden soğudu... Parça seçimi baştan düzgün olacak, yoksa sonrasında ne anladığının çok önemi yok... X3D ve 4K çözünürlük için konuşursak zaten RAM esamesi okunmuyor... Ben tak çalıştır karşıyım, bu tarzda optimize edilmesini uygun görüyorum ama aylar yıllar uğraşmaya ya da servet dökmeyi de doğru bulmuyorum tabii... Bu iş günümüzde hayli masraflı, ülkemizde parçalara erişim zorlu... Zaten bizim burada yaptıklarımız editörlerle çelişiyor, haliyle piyasada adam da olmadığından mecbur hali hazırda kim varsa onlara gönderip ürün tanıttırmak zorundalar. Farklı görüşler var fazlasıyla, ben bu işi din mezheplere benzetiyorum. İki tarafı da ikna etmek imkansıza yakın, herkesin doğrusu kendine demek lazım... Bu kadar uğraştıysak ya da insanlar bu işe merak saldıysa bir anlam ve önemi olduğunu düşünüyorum yine de.

Ayhan hocam aslında siz de bir YT kanalı açsanız bir odanız varsa. Ürün göndermeseler de ilk etapta elinizdekilerle ve bilginizle zaten büyük kitlelere ulaşırsınız. YT üzerinden belli bir seviyeden sonra hem ürün gönderilir hem de para kazanırsınız. Fazlasıyla hak ediyorsunuz.

Amcanın çoğu şeyini eleştirdim, özellikle MSI konusunda ama mesela RAM olayına öyle gereksiz anlam yükleyenler türedi ki, çoğunluk kitle için EXPO 1 aç geç de kötü değil ki. Bu RAM ayar muhabbeti AM5'ten önce bu kadar yoktu. Intel'de vs. insanlar sürekli XMP açıyordu. Ben XMP açmadım, Intel'de saf kendi bilgimle deneyerek vs. OC yapmıştım ama baktım mesela DDR6 çok çetrefilli, ucundan uğraşırım, tatlı noktayı basıp geçerim ileride.

RAM çok önemli ama bir yandan hobi işi. Ayhan Dönmez olmasa ben 6200 CL30 2167 FCLK uğraşmazdım. Dead ile yaptığım 2100 FCLK 6000 CL28 kalırdı ya da kendim 6000 CL30 basıp geçerdim. Gerisi ve çok ufak zamanlamalar hobiye giriyor, CMOS düğmesi olacak ya da CMOS tuşu almak lazım vs. Çoğu insan BIOS'tan fan ayarı yapmaya korkarken bu işlerle çoğu kişi uğraşmaz. Zaten üreticiler de EXPO ve XMP olayını bundan dolayı yaptılar. Ortalama bir şey verip geçiyorlar. Ne yapsınlar.

Benim nelerle cebelleştiğimi iyi düşün o yüzden... Sırf bu forum için demiyorum, hep resmi kaynak istendi, yalan yanlış dendi... Bir farkı olmazdı yani başka yerde de ama bu forumun sahibi ciddi vizyon sahibi birisi, onun hatrına durdum ve devam ettim. Yoksa çok kolay başka yere geçer ya da tamamen belki bırakırdım. Özellikle amcanın forum baskını sonrası için konuşursak... Karşılık beklemeden yardımcı olmayı tercih ettim, bir de amca piyasada tek başınaydı. Bazı kişilerin tekelinde olmasını sevmiyorum, globalde kim olduğu da belli, uzun süredir takip ediyorum kendisini... Hepimiz bir zamanlar şu nasıl yapılıyor, bu nasıl ediliyor diye başladık yani. Çok bir farkımız yok, bu kadar ego kasmayı gerektirecek bir durum yok... İnsanlara yardımcı olabiliyor muyuz ya da en basite indirgeyecek şekilde bu adamlara faydamız dokunuyor mu, önemli olan kısım burası. Yoksa herkes ilk etapta korkar, limitleri sınırları ve voltajları bilmeyen adamın BIOS'ta ne işi var? Haliyle EXPO açıp geçer. AM5'ten önce önemli olmaması sebebi Ryzen kadar Intel'de bu denli etkisi yok bu işlerin, sentetiklerde var ama gaming olarak bakarsan fark AM5'teki kadar olmuyor... Intel'in LGA 1700'ü olarak ele alırsan beterin de beteri zaten, 1:1 mod ve 1T açılamıyor 6000 MT/s'de bile... Golden silikon ve Z790 Apex falan lazım. Sıradan bir Z790 ve 14700K ile başaramıyorsun mesela bunu... Onun haricinde Intel'de Z çipset harici biliyorsun ki ciddi kısıtlamalar var, tabiri caizse neredeyse tüm kartları tak çalıştır uygun yani. Fark ettiysen AMD'de sadece 2 çipset var bu tarzda olan, onları eledin mi B650'de bile yeri geldiği vakit 8000 MT/s açabilirsin ama Intel'de bu imkansıza yakın, olasılık dahilinde bile değil yani normal şartlarda... Neye yarıyor ya da neye yaramıyor konusunu ele alıp ona göre yönelmek lazım, AM5'te işe yarıyor ki globalde ve ülkemizde insanlar arasında bu denli konuşuldu ve merak saldı. Farklı görüşler elbet olacak, ona yapacak bir durum yok... Ben birebir birçok üyenin sistemini elden geçirdim burada ama artık bu işin de bir sonu olması lazım, ülkenin nüfusuna dayanacak yakında neredeyse.

Bu da boşa değil hocam, emin ol. Öyle ya da böyle adınız geçecek. Ayhan Dönmez vardı zamanında AM5 DDR5'te herkese yardımcı oldu vs. diye.
Daha da ileriye taşıyabilirsiniz yani. Boşa değil diye düşünmekteyim.

Bundan sonrasını zaman gösterecek, bakacağız... İnsanlar bizi iyi hatırlasın kafi, hater'lar elbet olacak. Zamanında karşılıklı çatışmalar oldu, çok bileni ve çok konuşanı bizim Türk toplumu sevmez malum, bir tekme de kendileri atar... Aynı tarife birçok kişiye birçok platformda uygulandı, ben pes etmeyip devam eden taraftanım. Birçoğu pes edip hesabını silmiştir ama.

Hocam yukarıda yazdığınıza katılıyorum. AM5 RAM işi öğrenmek basit demiyorum ama atom parçalıyorum havasına da girmeye gerek yok. İlgi ve vakit ayırma meselesi. Biraz da kafa varsa tamam işte. Küçümsemek üstten konuşmak olmaz.

Baştan beri buna karşıydım ve tartışmaların, zıtlıkların hepsinin sebebi buydu aslında... Dinde mezhepler arası ayrımlar var, insanlar farklı görüşleri benimsemiş... Bu işler de böyle, birininki yanlış diğerininki %100 doğru demek çok doğru değil... Üst perdeden konuşmak zaten piyasayı boş bulup da gaflete düşenlerin yapacağı eylemler... Bu kadar kibire ya da yasaklamaya gerek yoktu en başından beri. İnsan bir noktada da durup acaba bir hata yapıyor olabilir miyim, bunca insan karşıt görüş bildiriyor demesi lazım. Onun yerine kolay yolu seçip kanaldan yasaklamak akla mantığa sığar bir şey değil... Yılanın başını küçükken ezmeli edasıyla forum baskını atmak artık hangi kategoriye giriyor, ona da sen karar ver...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…