Hocam konudaki mesajları okuduğumuzda bunu zaten anlayabiliriz. İnsanlar bu oyunu seviyor, kimse de ona bir şey demiyor. "başyapıt" denecek oyunu herkes merak eder tabii ki. Bu oyunda ne var da başyapıt diyorlar diye merak ettim ben şahsen. Oyunun temposunu vs sevmememe rağmen 10 saat oynadım. Ancak bir kesim ne yazık ki 10 saat oynadığımda oyun hakkında yorum yapamayacağımı söylüyor. Şaka gibi. Önce bu kafadan çıkıp empati yapabilmeliyiz.

Benim gözlemlediğim bir durum var, böyle kendi türlerinde en ön sıralarda olan oyunların çok fanı oluyor. Diğer insanlar da bu oyunu sevmediğini söylediğinde nefret kusuyorlar, sonra oyun tamamen holigan-hater muhabbetine dönüyor. Fanlar diğer kesime çok baskı kurduğundan bu durum oluşuyor, halbuki herkes birbirine saygı duysa böyle bir durum gerçekleşmeyecek.
İnsanların bu oyunu sevmesinde bir sakınca yok, ancak sevmeyene düpedüz "salak" denmesi çok büyük problem. Çok da takmaya gerek yok yorumların hiçbirinde RDR2'nin neden başyapıt olduğuna dair argüman yok. Hepsi sadece "beğenmeyen maldır" yazıp geçmiş. Dikkate alınacak yorumlar bile değiller. Çocuk gibi millete atıp tutuyorlar ancak sorsan çocuk olan sensin, niye? RDR2 herkes kadar beğenmedin diye. Neyse ki terörist falan ilan etmiyorlar, henüz.

Göz ardı etmek durumundayım maalesef, RDR2cilerle hiç uğraşasım yok ya, gerek de yok kimsenin fikrini değiştiremezsin.

Son düzenleme:
İnsanlarda oyun anlamında felaket bir gerçekçilik takıntısı var, arcade olma çabasıyla piyasaya çıkan oyunları bile gerçekçi değil diye gömüyorlar. "Hangi oyun daha gerçekçiyse o daha iyidir" gibi sığ bir kafa yapısına sahip olmaları ayrı, bu kafa yapısına sahip oldukları için kendilerini elit, gurme sanıyor olmaları da ayrı bir komedi yani.
Çok kötü bir yorumlama. RDR2 gerçekçi diye başarılı değil. Gerçekçilik amaçladığı şey ve oyun bunu çok iyi yaptığı için başarılı. Bir oyun amaçladığı şey üstünden değerlendirilir. Arcade oyun ise keyif veriyorsa, eğlenceliyse başarılıdır.

Bir konu açılmış, fikrinize karşı olan kişileri sürekli iğneliyorsunuz. RDR2 övmek gurmeliktir, elitliktir diyen kim? Şöyle kendi kendinize laf çıkartıp atıyorsunuz.

Scorsese örneği vermemin nedeni gerçekçiliği amaçlayıp bunu çok iyi şekilde başaran bir oyunu sıkıcı diyerek başarısız gören kişiler. Gerçekçilik sıkıcı olur, yetişkin işi olur zaten. Sizin oyundan beklentiniz farklı olur, anlarım fakat bu oyunun başarısını değiştirmiyor. Scorsese filmleri de sıkıcı ve yavaş, fakat çok başarılılar.

Son düzenleme:
RDR2'de bayağı detay var ayrıca oyunun sonuna doğru göndermeler, oyundaki diyalogların dar olmaması, karakterlerin ruh hallerinin değişimi vs. Spoiler olmaması için örnek vermeyeceğim.

Oyunda en abartılmış karakter John marston ve ailesi yani o kadar ruhsuz geliyor ki. Arthur dutch micah ve baş karakter olan diğerleri size güzel atmosfer veriyor.

Ayrıca evet, hantallığın oyunun yılıyla alakası var. Gün geçtikçe oyun dünyası daha akıcı bir oynanışa büründü. Bunu reddetmek saçma.
RDR2 açık dünya olarak üstüne çıkabilen bir oyunun 7 yılın ardından bile olmadığı bir oyun. Buna tamamen katılıyorum.
Tekrar soyluyorum, hantalligin yilla alakasi yok. Dizaynla alakasi var. Yillar oncesinde cikmis olmasina ragmen hala "hareketlilik" anlaminda gunumuz oyunlarindan cok daha hareketli olan oyunlar var. Guncelleme almis yada almamis olsun.

Bunlardan biri de benim en sevdigim oyunlardan biri olan Warframe. Warframe 2013'te cikti. Oyanis mekanikleri 2016'da falan degisti en son. Yakin dovusteki hasar hesaplamalari disinda adamlarin oynanis dongusu/mekanigi belki 10 yildir gram degismedi. Asiri hareketli bir oyun. Bu oyunun bu hareketliliginin oyunun temasiyla ve dizayniyla ilgisi var. Ayni donemin oyunu olan Destiny Warframe kadar hareketli degil cunku amaclari/hedefleri bu degil. Tamamen dizayn meselesi.

GTA V'te yillarin oyunu, o da RDR2'ye kiyasla asiri hareketli bir oyun.

Assassins's Creed yillardir oncesinin oyunu, hala oynanis dongusu olarak Brotherhood bile RDR2'den hareketli kalir.

Prototype serisi var yine. Bu oyunlarin "hareketliligi" yada "hantalligi" yillardan gelmiyor. Oyun dizaynindan geliyor. Uncharted oyunlari, Last of us oyunlarindan daha akici hareketlilige sahip olmustur hep. Hani oyun 2018'de ciktigi icin hantal demek kadar anlamsiz bir sey yok ki senin metninde de var bunu yilla alakali olmadigina dair ornek;
2018 yılında çıktı, dolayısıyla karakterler hantal. Günümüz oyunlarıyla kıyaslamak çok da mantıklı değil. GoW 2018 ile kıyaslayalım. GoW çok daha hareketli bir oyundu.
GoW 2018, adi ustunde, 2018'de cikmis bir oyun. O da RDR2'den daha hareketli. Bu hareketlilik tamamen ama tamamen dizayn tercihi.

Bence sıkıcı bir oyun. GTA oyunları gibi zaten. Sıkıcı demeyelim de GTA oyunları gibi olduğu için öne çıkan tek tarafı daha fazla iyi kurgulanmış hikaye ve GTA formülünün gelişmiş hali diyebiliriz.

Bence God of War 2018 çok daha iyi bir oyun. 8. kez bitirdim belki ama oynanışı, sinematografisi, grafikleri çok daha güzel. RDR 2 ile grafik ve detay konusunda teknik detay olarak belki yarışamaz ama God of War oynaması zevkli ve güzel bir oyun.

Benim tek eleştirim kontrolün ağır olması. Bu durum oyunun geneline yayıldığı için oyunda bir şeyler yapmak zoraki geliyordu. W A S D abanıyordum sürekli.

Bazı yeni oyunlara koşma ve yürüme arası yeni bir hareket hızı geleceği haberleri vardı. Bu mekanik bu oyuna acil lazım.

Geri kalan her şey iyi. Western sizin için sıkıcıysa bu oyundan ne bekleyebilirsiniz?

RDR2 açık dünya konusunda zirvedir, hikaye konusunda da zirvedir ama odak süresi 2 dakika olan kitleye hitap etmez.
Odak süresiyle zerre alakası yok konunun, şu argümandan bir bıkmadınız, tek argümanınız da bu. Ne oyunlar oynadım RDR2'den daha sıkıcı, agırlık, hantallık konusunda ama neredeyse tek oturuşta bitirdim. Seni evreniyle içine çekecek oyunlar, istediği kadar hantal sıkıcı olsun, oynatır.

Açık dünya konusunda, ne kadar sevmesem de BG3, Elden Ring, 2011 yılından kalma olsa da Skyrim gibi oyunların yanına yaklaşamaz RDR2, zirve falan değil ortalama-iyi arası.

Hikâyesinde de öyle ahım şahım bir şey yok, hatta hikâyeyi çıkar oyundan bir eksiklik olmaz, çünkü iyi yapabildiği işler hikâyesi değil fizikleri falan.

RDR2 abartılmış bir balondur sevenin yanında bir okadar da sevmeyeni oluyorsa, bunun sebebi de abartanlardır.

Harika, başyapıt bir oyun ancak son zamanlarda popüler kültür köleleri tarafından abartıldı. Böyle güzel ve harika oyunun popüler kültür kölelerinin eline düşmesi beni acayip üzüyor.