22723

Uzman
Ağrılarımın artması sebebi ile beyin ve sinir cerrahisine gittim. Doktor şikâyetimi sordu; "Ağrılarım arttı ve bacaklarımda yürürken zorluk yaşıyorum, keskin kalça ağrılarım var" dedim. Direkt ameliyat olmak ister misin dedi. Sonra MR sonucuna göre konuşalım dedi. Pazartesi tekrar gideceğim sonuç için. Açıkçası korkuyorum, fizik hareketleri bana bir işe yaramıyor gibi gelmeye başladı. Bir ara yılbaşından önce iyileştim bayağı. Sonra bir Antalya'ya gidip geldik. O uzun yoldan sonra tekrar kıvranmaya başladım, bu sefer kalçalarımda da kas spazmı yaşar gibi oldum, en azından öyle tahmin ediyorum. 2-3 ay dayanabildim. Sınava kaldı 100 gün. YKS sonrasına kadar en azından ya ağrılarım geçse ya da iyileşsem keşke.

20260307_102937.webp

Bu da MR sonucum. 6 ay önce çıkan fıtık bir anda ilerledi sanırım. Önceden L4-L5, L5-S1'de sorun vardı, şimdi bir sürü daha şey yazıyor.
Açıkçası korkuyorum, sınav da yaklaşıyor, eskisi gibi ders de çalışamıyorum, kuruntu yapmaya başladım. Arada dizlerim tutmuyor gibi garip bir his geliyor. Yani tam kuvveti yerinde değil, ayak bileklerimde de güçsüzlük var. 60 yaşındaki biri benden daha sağlam yürüyordur. 19 yaşında ne fıtığı bu anlamadım, kimse takmıyor da beni anlatınca. Masa başında şu an otururken diz ve diz altımda güçsüzlük hissediyorum, sanki her şey şaka gibi. Bir anda uyansam da 2023-2024 yılının herhangi bir gününde uyansam, hepsi rüyaydı desem, çok istiyorum.

Hocam öncelikle geçmiş olsun. Fazla MR cihazı olan devlet hastanelerinde çok kısa süre içinde MR sırası alınabiliyor. Yeni bir MR çektirebilirsiniz. Devlet hastanelerindeki doktorlar genelde MR filmine bakmaz, rapora bakar. Benim kanaatim ise çoğu radyolog raporları hızlı hızlı yazıyor, çok detaylı incelemiyor. MR çektirdikten sonra bir profesöre vs. gidebilirsiniz kontrol için. 6 ay sonra MR tekrar isteniyor genelde. Yakın zaman olmuş demezler muhtemelen. Bacağımda güçsüzlük de var derseniz çekerler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Fıtık iyileşmez sadece ilerler. Bende de boyun fıtığı var. Çok kötü durumdaydım sağ koluma elime kadar hareket ettiremiyordum uyuşma da oluyordu. 1 hafta yatamadım. Ama fizik tedavi hareketleri verdiler. Çoklu fıtık vardı. Sabah akşam düzenli yapıyorum bırakmıştım bir ara tekrar başlıyor. Bana da ameliyat demişlerdi olmadım güvenilmiyor çünkü. Sabah akşam aynı şekilde devam ediyorum. Bayağı açıldı etkiliyor tabii geçmiyor ama ağrı azalıyor. Fizik tedavi alabilirsin. Ben tens cihazı aldım evde başladım 3 gündür yapıyorum o da iyi geliyor.

Hocam öncelikle geçmiş olsun. Fazla MR cihazı olan devlet hastanelerinde çok kısa süre içinde MR sırası alınabiliyor. Yeni bir MR çektirebilirsiniz. Devlet hastanelerindeki doktorlar genelde MR filmine bakmaz, rapora bakar. Benim kanaatim ise çoğu radyolog raporları hızlı hızlı yazıyor, çok detaylı incelemiyor. MR çektirdikten sonra bir profesöre vs. gidebilirsiniz kontrol için. 6 ay sonra MR tekrar isteniyor genelde. Yakın zaman olmuş demezler muhtemelen. Bacağımda güçsüzlük de var derseniz çekerler.
MR dün çekildi zaten. Sinir cerrahisi istedi.

Fıtık iyileşmez sadece ilerler. Bende de boyun fıtığı var. Çok kötü durumdaydım sağ koluma elime kadar hareket ettiremiyordum uyuşma da oluyordu. 1 hafta yatamadım. Ama fizik tedavi hareketleri verdiler. Çoklu fıtık vardı. Sabah akşam düzenli yapıyorum bırakmıştım bir ara tekrar başlıyor. Bana da ameliyat demişlerdi olmadım güvenilmiyor çünkü. Sabah akşam aynı şekilde devam ediyorum. Bayağı açıldı etkiliyor tabii geçmiyor ama ağrı azalıyor. Fizik tedavi alabilirsin. Ben tens cihazı aldım evde başladım 3 gündür yapıyorum o da iyi geliyor.

Açıkçası herkes "fıtık için ameliyat olunmaz" vs. diyor. Fıtık tekrar olabilen bir şey zaten ama hayat konforum sıfır şu an. Bel ağrım sadece ağrıya neden oluyor. Verdikleri egzersizler de bana pek faydalı gibi gelmedi, sadece ağrın azalsın diye sanki. Yapım gereği ameliyat olmak istemiyorum pek ama beni daha fazla zorlayacaksa olmayı düşünürüm. Gittiğim hoca profesör çıktı. Pazartesi ne derse artık. Ailem ağrılarımı vs. takmıyor. "Fizik ile geçer, geçer" deyip duruyorlar. Kasa başında belim ağrımasın diye dik oturmaktan boynum ağrımaya başladı bu sefer.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mr dün çekildi zaten. Sinir cerrahisi istedi.

Alt paragrafta 6 ay önceki fıtığım deyince mr da o zaman çekildi diye düşündüm. Önceki çekilen mr ı da atarsanız ilerleme olmuş mu bakalım. Ameliyat genelde kaçınılmaz oluyor. Babam da bel fıtığı ameliyatı oldu. Ama gittiği doktorlardan biri ameliyat öncesinde başka bir yöntem önerdi. Gene narkoz veriyorlar. Tüm sırtınıza kas gevşetici, ağrı kesici vs olan bir ilaç karışımını yaklaşık 100 yere enjekte ediyorlar. Bu işlem bir süre idare etti fakat en sonunda ameliyat oldu. Doktora bunu sorabilirsiniz sınava kadar idare eder belki sizi. Buna ek çelik bel korsesi kullanmıyorsan onu da deneyebilirsin. Belki faydası olur.

Mr dün çekildi zaten. Sinir cerrahisi istedi.

Açıkçası herkes fıtık için ameliyat olunmaz vs. diyor. Fıtık tekrar olabilen bir şey zaten ama hayat konforum sıfır şu an. Bel açtım sadece ağrıya neden oluyor. Verdikleri egzersizlerde bana pek faydalı gibi gelmedi sadece ağrın azalsın diye sanki. Yapım gereği ameliyat olmak istemiyorum pek ama beni daha fazla zorlayacaksa olmayı düşünürüm. Gittiğim hoca profesör çıktı. Pazartesi ne derse artık. Ailem ağrılarımı vs takmıyor. Fizik ile geçer geçer deyip duruyorlar. Kasa başında belim ağrımasın diye dik oturmaktan boynum ağrımaya başladı bu sefer.

Bilgisayar koltuğu masası duruş çok önemli özellikle monitör yüksek olmalı. Benim de kötüydü değişiklikler yaptım sonradan. Fizik hareketleri hemen kendini göstermez 2 ay sonra ancak anlaşılır. Düzenli yapmak gerekiyor. Ameliyat sıkıntılı çünkü riski de var. O bölgeyi temizliyorlar ve parça takıyorlar. Ben riskli ve parça takılmasını istemediğimden yaptırmadım. Şu an neredeyse yok gibi hissetmiyorum. Belki fizik tedavi de alabilirsin veya iğne yöntemi de var. Hemen ameliyat olma derim.

Alt paragrafta 6 ay önceki fıtığım deyince mr da o zaman çekildi diye düşündüm. Önceki çekilen mr ı da atarsanız ilerleme olmuş mu bakalım. Ameliyat genelde kaçınılmaz oluyor. Babam da bel fıtığı ameliyatı oldu. Ama gittiği doktorlardan biri ameliyat öncesinde başka bir yöntem önerdi. Gene narkoz veriyorlar. Tüm sırtınıza kas gevşetici, ağrı kesici vs olan bir ilaç karışımını yaklaşık 100 yere enjekte ediyorlar. Bu işlem bir süre idare etti fakat en sonunda ameliyat oldu. Doktora bunu sorabilirsiniz sınava kadar idare eder belki sizi. Buna ek çelik bel korsesi kullanmıyorsan onu da deneyebilirsin. Belki faydası olur.

6 ay öncesi.

Screenshot_20260307_112020_e-Nabz.webp

Bilgisayar koltuğu masası duruş çok önemli özellikle monitör yüksek olmalı. Benim de kötüydü değişiklikler yaptım sonradan. Fizik hareketleri hemen kendini göstermez 2 ay sonra ancak anlaşılır. Düzenli yapmak gerekiyor. Ameliyat sıkıntılı çünkü riski de var. O bölgeyi temizliyorlar ve parça takıyorlar. Ben riskli ve parça takılmasını istemediğimden yaptırmadım. Şu an neredeyse yok gibi hissetmiyorum. Belki fizik tedavi de alabilirsin veya iğne yöntemi de var. Hemen ameliyat olma derim.

Ameliyat vs zaten en az 1 2 ay iyileşme süreci olur oda sıkıntı. Bilmiyorum ne olacak.

Fıtık, yapısı gereği ameliyatsız iyileşmesi mümkün değil. Sadece fizik tedaviler ile o bölgedeki kasların güçlenmesi ve ağrıların azaltılması hedeflenir. Yine bir tedavi değildir, semptomları azaltır. "Ameliyat olunmaz" sözü saçmalığın daniskası diyebilirim. Bu sözü çıkaranlar Cem Yılmaz'ın dediği gibi Sübhaneke'yi tersten okuyup şifa dağıtan şarlatanlar. İyi bir üniversite hastanesinin beyin ve sinir cerrahisi bölümünde ameliyat olun. Bizim milletin şu ameliyat korkusuna anlam veremiyorum gerçekten.

Geçen hafta yataktan kalktım işte hazırlanıp işe gideceğim. Sırtımda ve boynumda bir ağrı vardı fakat klasik yamuk yatmaktan falandır diye üstüne düşmedim. İkinci gün bildiğin gram uyuyamadım yani yatağa sırtım değdiği an ağrı oluyor, kendimi yastığa doğru geri bile çekemiyordum. Enteresan bir şekilde sadece sağ tarafta var, mesela boynumu sola çok rahat çevirebilirken sağ tarafa döndüremiyordum. Kas gevşetici, az masaj ile üçüncü günde ciddi kasılma ağrı gitti fakat hala hafif az sırt ağrısı var boynumu sağ tarafa rahatça çeviremiyorum. Doktora gitmedim belki bir hafta böyle idare etsem kendiliğinden geçer bilemiyorum. Ben de beş dereceden az skoyloz vardı, yıllar oldu muayene olalı. Acaba onla bir bağlantısı var mı diye düşünüyorum. Olmadı haftaya doktora giderim. Düzenli kültür fizik hareketlerini de yapan biriyim, hem işte hem evde sürekli oturmaktan oldu muhtemelen.

@22723, bel fıtığı&skoyloz tarzı rahatsızlıklarda genel olarak iyileşmeden çok ilerlemenin önüne geçilebiliyor. Düzenli olarak kültür fizik hareketlerini yapmak lazım. Ameliyata son raddede başvurulmalı zira iyi bir hekim yapmazsa daha kötüye bile gidebiliyor durum.

Son düzenleme:
Fıtık, yapısı gereği ameliyatsız iyileşmesi mümkün değil. Sadece fizik tedaviler ile o bölgedeki kasların güçlenmesi ve ağrıların azaltılması hedeflenir. Yine bir tedavi değildir, semptomları azaltır. "ameliyat olunmaz" sözü saçmalığın daniskası diyebilirim. Bu sözü çıkaranlar Cem Yılmaz'ın dediği gibi sübhaneke'yi tersten okuyup şifa dağıtan şarlatanlar. İyi bir üniversite hastanesinin beyin ve sinir cerrahisi bölümünde ameliyat olun. Bizim milletin şu ameliyat korkusuna anlam veremiyorum gerçekten.

Hocam, bu ameliyat olup iyileşmedi ya da kütürüm kaldi dedikleri ameliyat sonrası gerekli dikkat etmeyenler mi?
Açıkçası benim bel kaslarım zaten güçlü olduğunu düşünüyorum eskiden bir spor geçmişim var fazla olmasa da. Fit biriydim. Sadece son 1.5 senede 78 kilodan 95 kilolara ulaştım oda YKS sebebi ile. Zamanla kaslarım zayıflamış olabilir ama. Gene de bu ağrılar azalmıyor bende. Ağrı kesici vs de sürekli böbrekleri yormasın diye almıyorum. Ameliyat derse hoca, ailem benimle ilgilenmez diye de korkuyorum açıkçası. YKS'ye 4 ay kala stratejik olarak çok geriye düşebilirim zaten OBP kırık.