isimsizman
Uzman
- Anakart: Gigabyte B550M DS3H rev 1.5
- İşlemci: Ryzen 5 5600
- Ekran Kartı: Galax RTX 4060 Ti
- İşletim Sistemi: Windows 11
Son 2 gündür günde 1 kez bilgisayar yeniden başlıyor, kapanıyor ilk açılışından bir süre sonra. Tarayıcıda geziniyorum genelde. Bilgisayar dün de bugün de yeniden başladı. Dün bir ara görüntü vermedi hatta DP yok falan diyordu. (DisplayPort) Ben de GPU'ya bağlanan montiör kablosunu tak çıkar yaptım, her neyse açıldı. O gece 15 saat falan herhangi bir şey olmadan gitti. Sonrasında bu sabah ilk açıştan sonra 30 dakika içinde falan yine bilgisayar yeniden başladı.
İki minidump dosyasını da kendim analiz ettim. Sizlere de aşağıdaki linklerden dün ve bugün yaşanan kapanmaların minidump dosyalarını paylaştım. Kendi incelememe göre
KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE (139) diye bir hata alınmış sorunlu olarak da avp.exe gösteriliyor. Kaspersky, sistem dosyalarını veya bir işlemi tararken (CI! _report_gsfailure ve NtCreateUserProcess yığınlarına bakıldığında), Windows çekirdeğinde bir bellek yığını taşmasına (stack-based buffer overrun) neden oluyor.Uzun yıllardır her sistem mavi ekranında, kapanışta falan Kaspersky çıkıyor bir yerlerden. Fakat net şekilde o mu sorunlu burada emin değilim.
Daha önce başımdan geçen bir olayı anlatayım. Yine bir zamanlar ben yavaş yavaş sıklığı artan mavi ekranlar, çökmeler ve ani kapanmalar yaşıyordum. Hatta o kadar ani kapanmalar ki Minidump dosyası oluşmaya zaman bulamıyordu. Sonra nasıl çözdüm hatırlamıyorum bir şekilde RAM'lerde sorun olduğunu fark ettim. Recep Baltaş konuma yanıt vermişti ve Memtest 86 yapmamı önermişti. Yaptıktan sonra hiçbir şey çıkmamıştı fakat kendisi bana testte hiçbir şey çıkmamasına rağmen sorun olabileceğini söylemişti. Ben de en sonunda RAM'lerin bozuk olduğu kanısına vardım ve RAM değişimi yaptım bundan 6,7 ay önce falan. RAM değişimi yaptıktan sonra sistem cillop gibi çalışmaya başladı güzeldi.
Şu anda yaşadığım durumda en korktuğum şey RAM'ler. Bu kadar hızlı RAM bozulamaz imkansız diyorum ve yazılımsal bir sorun olduğuna inanmak istiyorum. Sizlerin de incelemesini ve olası nedenlerini bulmasını bekliyorum. Teşekkürler şimdiden.
Burada ek bir bilgi sunmak isterim ki bu günki minidump dosyasının oluştuğu andan önce Kaspersky veri tabanı güncellemesi yapmış. Bu güncellemenin adım adım kayıtları:
Kod:
Olay: Görev başlatıldı
Uygulama adı: avp.exe
Uygulama yolu: C:\Program Files (x86)\Kaspersky Lab\Kaspersky 21.23
Kullanıcı: BEN/ben
Kullanıcı tipi: Etkin kullanıcı
Bileşen: Veritabanı Güncellemesi
Sonuç: Görev başlatıldı
Olay: Güncelleme kaynağı seçildi
Sonuç: Güncelleme kaynağı seçildi
Nesne türü: Web sayfası
Nesne adı: KL
Olay: Dosyalar güncelleniyor...
Sonuç: Dosyalar güncelleniyor...
Sürüm tarihi: Bugün, 3.02.2026 09:48:00
Olay: Görev tamamlandı
Uygulama adı: avp.exe
Uygulama yolu: C:\Program Files (x86)\Kaspersky Lab\Kaspersky 21.23
Bileşen: Veritabanı Güncellemesi
Sonuç: Görev tamamlandı
Güncelle: başlatıldı: Bugün, 3.02.2026 09:53:01, bitiş: Bugün, 3.02.2026 09:53:15 (14 saniye), indirildi 840,73 KB, ortalama hız 190,59 KB/sn