Bilgisayar sektöru perişan vaziyette.
Ülkede hiçbir bilişim sektörü bu kadar alım kapasitesine sahip olmamasına rağmen ve artış o kadar fazla olmamasına rağmen her geçen gün mezun Bilgisayar / Yazılım / Siber Güvenlik / Veri Bilimi / Matematik Mühendisi... mezunları artıyor ve onlarla rekabet havuzuna dahil oluyorsunuz.
Top 6 ünilerden iyi ortalamayla mezun olup iş bulamayanlar var. Bekleyenler var.
Sektör şişmiş, doymuş, patlamış bir durumda. Torpilsiz bir yere girilmeyeceğini iddia eden insan sayısı çok. Ben Gebze'de bilgisayar mühendisliği okuyorum 8K yapmıştım zamanında ilk tercihime yerleştim ve 2. sınıfa geçerken şuan tıpa myp ile yatay atmayı değerlendiriyorum.
Tanıdığım yok, akrabam yok, günden güne verdiğim emekler anlamsızlaşıyor gibi hissediyorum.
Bugun kendimi valide etmesi için zaman değerlendirmek açısından bir mobil appi neredeyse bitirmek üzereyim, 1 aya yakın bir süredir geliştiriyorum. Benim ne kadar titiz ilerlediğimden bağımsız, başka birisi bu kadar kaliteli olmasa bile belki de 1 haftada vibe coding ile spagetti codea dönmüş berbat bir proje yazıp kendini pazarlayabilir. Hal böyle olunca kendini kanıtlamak için çalışmak, öğrenmek anlamsızlaşıyor. Oğrenmenin özguveni yok oluyor.
Bir diğer yandan, dünyanin en önemli ve en büyüyen sektörleri hala bilgisayar mühendisliği uzantısı. Ama Türkiye'deyiz, gariban bir anadolu çocuğu buna göre düşünmeli. Üniversiteden beklentiniz önemli, garanti temiz iş bitti, garanti herhangi bir iş iyi bir okulda değilseniz bitti.
Şunu da ekleyeyim, okurken keyif aldım, öğrenirken çok keyif aldım, Linux'tan keyif aldım, ürün üretmekten ürün tasarlamaktan ürün üretirken plan yapmaktan çok keyif aldım, matematik muhendisliginden çok keyif aldim, algoritma geliştirmekten ve soyut düşünmekten keyif aldim.
Aileniz varlıklı değilse, sektörle bağlantınız yoksa, gelecek kaygısı çekiyorsanız ve başka hiçbir seçeneğiniz yoksa tıp derdim ben olsam üzülerekten söylüyorum.
Ha bu arada, bizim okulda olup da 4. Sınıftan çalışan tonla insan da var, benim çevreme sorduğumda dönütler eninde sonunda iş bulunduğu yönünde bizim okul açısından. Yani, benim de kafam karışık. Sizin sorduğunuz soruyu ben de aktif olarak bilgisayar okurken değerlendiriyorum. Hayırlısı diyelim, bol tezatlı, akışı perişan bir metin oldu ama kafamdan geçenler de bu şekilde çünkü.