Denklem karışık orada biraz. Çalışmayan adam geçemez ancak geçmek için gereken çalışma miktarı fakülteden fakülteye göre farklı. Burada ilk üç sene için önemli olan yoklamada rahat bırakmaları ve çıkmış ağırlıklı sormaları. 4. ve 5. sınıf hakkında detaylı bilgim yok maalesef o yüzden ora için bir şey söyliyemeyeceğim.
Ne okuyorsunuz

Bilgisayar sektöru perişan vaziyette.

Ülkede hiçbir bilişim sektörü bu kadar alım kapasitesine sahip olmamasına rağmen ve artış o kadar fazla olmamasına rağmen her geçen gün mezun Bilgisayar / Yazılım / Siber Güvenlik / Veri Bilimi / Matematik Mühendisi... mezunları artıyor ve onlarla rekabet havuzuna dahil oluyorsunuz.

Top 6 ünilerden iyi ortalamayla mezun olup iş bulamayanlar var. Bekleyenler var.

Sektör şişmiş, doymuş, patlamış bir durumda. Torpilsiz bir yere girilmeyeceğini iddia eden insan sayısı çok. Ben Gebze'de bilgisayar mühendisliği okuyorum 8K yapmıştım zamanında ilk tercihime yerleştim ve 2. sınıfa geçerken şuan tıpa myp ile yatay atmayı değerlendiriyorum.
Tanıdığım yok, akrabam yok, günden güne verdiğim emekler anlamsızlaşıyor gibi hissediyorum.

Bugun kendimi valide etmesi için zaman değerlendirmek açısından bir mobil appi neredeyse bitirmek üzereyim, 1 aya yakın bir süredir geliştiriyorum. Benim ne kadar titiz ilerlediğimden bağımsız, başka birisi bu kadar kaliteli olmasa bile belki de 1 haftada vibe coding ile spagetti codea dönmüş berbat bir proje yazıp kendini pazarlayabilir. Hal böyle olunca kendini kanıtlamak için çalışmak, öğrenmek anlamsızlaşıyor. Oğrenmenin özguveni yok oluyor.

Bir diğer yandan, dünyanin en önemli ve en büyüyen sektörleri hala bilgisayar mühendisliği uzantısı. Ama Türkiye'deyiz, gariban bir anadolu çocuğu buna göre düşünmeli. Üniversiteden beklentiniz önemli, garanti temiz iş bitti, garanti herhangi bir iş iyi bir okulda değilseniz bitti.

Şunu da ekleyeyim, okurken keyif aldım, öğrenirken çok keyif aldım, Linux'tan keyif aldım, ürün üretmekten ürün tasarlamaktan ürün üretirken plan yapmaktan çok keyif aldım, matematik muhendisliginden çok keyif aldim, algoritma geliştirmekten ve soyut düşünmekten keyif aldim.

Aileniz varlıklı değilse, sektörle bağlantınız yoksa, gelecek kaygısı çekiyorsanız ve başka hiçbir seçeneğiniz yoksa tıp derdim ben olsam üzülerekten söylüyorum.

Ha bu arada, bizim okulda olup da 4. Sınıftan çalışan tonla insan da var, benim çevreme sorduğumda dönütler eninde sonunda iş bulunduğu yönünde bizim okul açısından. Yani, benim de kafam karışık. Sizin sorduğunuz soruyu ben de aktif olarak bilgisayar okurken değerlendiriyorum. Hayırlısı diyelim, bol tezatlı, akışı perişan bir metin oldu ama kafamdan geçenler de bu şekilde çünkü.

İkisinde de yurt dışına çıkabilme imkanı var. Mühendislik okursan çok zor iş bulman. Ekstranın ekstrası çaba, kendini göstermen lazım. İşte İngilizcen süper olmalı ve AI development gibi alanlara girmen mantıklı olabilir. Ancak yapay zeka güçlendiği için işin çok zor olacak. Tıp okursan araştırmasıydı belki Latince telaffuzlar sonrasında kan görünce tutuyorsa veya biyopsi incelemesi gibi şeyler göreceğin için kendini bilmen, emin olman lazım. Tabii yapay zeka biyoloji tıp alanına tam çökemediği için zamanın var, daha mantıklı olabilir. Tıp alanına da tabii gelecek AI robotlar ameliyat yapacaklar, öyle ilerleyecek; ancak mühendisliğe göre daha geç geleceği için tıp mantıklı gibi.
Çökmesinin bir anlamı yok. Çökemediği için değil, regüle olamadığı için doktorlar işsiz kalmaz.

Predict mekanizması, teşhis koymayı en iyi insandan bile iyi şekilde AI yapabilir. Manyak bir veri havuzuna keskin biçimde hakim olup herhangi bir doktoru teşhis koymada eleyebilir.

Bugün hala Türkiye'de faks varsa, antin kuntin salak salak meslekler devlet dairesinde barınabilecek kadar Türkiye kendini revize etmiyorsa, sağlıkta Türkiye'de AI'ı görmemiz bence epey uzak.

Bir diğer yandan, yurt dışı sağlık personeli alımları çok fazla. Bu alımlar sayesinde de çoğu insan doktorluk tercih ediyor; fakat nüfus artış hızı azaldı. Yarın bir gün Avrupa kapısını kaparsa, ülkedeki doktor açığı elbet kapanacaktır. Şu an tıp yazan birisinin uzman olmasına 10 seneye yakın bir zaman var, bu planları iyi yapmak lazım, yoksa diş senaryosu olur.

Ama yine hâlâ en garanti meslek doktorluk.

Kaynakçı, CNC operatörü, vinç operatörü, sıhhı tesisatçılık, eli iş tutan herhangi bir bir ustalık, elektronik veya elektrik mühendislik seviyesine bile gerek yok ya da berber, kuaför gibi vesairler.
Öyle bakarsak iş çok önemli olan sevdiğin ilgin olan kısımda ilerlemek zaten konuyu da bundan açtım

Öyle bakarsak iş çok önemli olan sevdiğin ilgin olan kısımda ilerlemek zaten konuyu da bundan açtım

E zaten ben de size onu sordum ya neden bu ikisi arasına sıkıştınız diye. Hangisi ve neden? Cevap verebildiniz mi kendinizce? Veremediniz ki buraya konu açtınız. Sonra???