Bu makalemde işinize yarayabilecek 8 tane yazılımı paylaşacağım. Bu yazılımlar çoğunlukla sistem, donanım ile ilgili yazılımlar. Bunları bilgisayarınıza kurmanızı öneririm.

Programları resmine tıklayarak indirebilirsiniz.

1. CPU-Z​

Bu program sayesinde işlemcinizin marka modelini, soketini ve kaç voltta çalıştığını öğrenebiliyorsunuz. İşlemci haricinde anakart marka modelinize, RAM marka modelinize ve MHz'sine bakabiliyorsunuz.

1741796897054.webp

2. CrystalDiskMark​

Bu program ile SSD, HDD ve USB'nizin okuma yazma değerlerini öğrenebilirsiniz.

1741797008290.webp

3. Hard Disk Sentiel​

Bu program ile birlikte bilgisayarınızdaki SSD/HDD'nin sıcaklığına, maksimum sıcaklığına, minimum sıcaklığına, sağlığına, performansına vs. birçok şeye bakabilirsiniz.

1741797131165.webp

4. Display Driver Unistaller (DDU)​

Bu program ile sürücüleri tam ve doğru bir şekilde kaldırabilirsiniz.

1741797314164.webp

5. MSI Afterburner​

Bu program ile fan hızını ayarlayabilirsiniz, ekran kartınızın kaç MHz'de çalıştığına vs. birçok şeye bakabilirsiniz.

1741797363570.webp

6. RivaTuner Statistics Server​

Bu program ile oyun içi FPS değerlerinize bakabilirsiniz. MSI Afterburner ile birlikte kurulabiliyor.

1741797484412.webp

7. Rufus​

Bu program ile birlikte USB'nize kolay bir şekilde ISO yazdırabilirsiniz. Bu programda Windows 10 ve 11 ISO'su yazdırırken TPM gereksinimi, Microsoft hesabı gereksinimi vs. şeyleri kaldırabilirsiniz.

1741797651016.webp

8. UltraISO​

Bu program sayesinde ISO dosyası oluşturabilir, açabilir ve birçok şey yapabilirsiniz.

1741797727584.webp

Makalem bu kadardı. Umarım programlar işinize yarar. İyi günler dilerim :)

Açıkçası numara 6 dışında hiçbirine standart kullanıcının ihtiyacı olacağını düşünmüyorum. RivaTuner da bayağı abartı aslında. Steam'le gelen FPS sayacı gayet iş görüyor. Oyun oynarken sürekli sıcaklığa vs. bakmanın kullanıcı için bir faydası yok.

Bir de ekran kartıyla sıkıntı yaşandığında DDU denemek gerekir tabi ama bunun bilgisayarda kurulu durmasına da gerek yok. Kısaca bir "Troubleshooting" durumu içinde değilseniz hiçbiri lazım değil gibi duruyor.

Elbet bir gün bu programlardan birisi lazım olur.
Tabi öyle de o gün geldiğinde bu rehberi okuyup nolur nolmaz indiren birinin aklına bu yazılımlar gelmeyecek ki. Gidip forumlara napmak lazım diye bakacaklar o zaman hangi yazılım lazımsa ona göre indirecekler. Ve önceden kurdularsa çok büyük ihtimalle birkaç major sürüm geride kaldıkları için tekrar kurmaları/güncellemeleri gerekecek.

Ben böyle bir başlıktaki rehberin ShareX, Eartrumpet, PowerToys gibi "Quality of Life" yani gündelik kullanımda kullanıcı deneyimini iyileştiren şeyler olmasını beklerdim. Yine de değerli yazılımlar tabi emeğinize sağlık.

1. Bilgisayarımda var. Yüklenme tarihinden itibaren ortalama alınsa ayda bir kereden daha az acmisimdir. Gerektiğinde yüklenebilir.
  2. 1 ile aynı.
  3. Bilgisayarımda yok. Adını sevmediğim için hiç kullanmadım. Bu yüzden islevlerine hakim değilim. HDD/SSD taramasi için gerektiğinde yüklenebilir. Onun dışındaki şeyler için HWiNFO vb. zimbirtilar daha iyi gibi geliyor.
  4. Herhalde portable dışında hali yok. O yüzden yüklenme kelimesini kullanmayacağım. Gerektiğinde indirilmesi şiddetle tavsiye ediyorum. Bulundurunca lazım olduğunda güncelleyince aynı kapıya çıkıyor zaten.
  5. Merak edenij işine yarayacak güzel bir program. Herhalde listede yüklü kalsın denebilecek tek program. Benim tek kullanımım yeni bir oyunda ayar optimizasyonu. Kullanımım ayda bir falandır.
  6. 6'nın laciverti. Ayrı olarak anilmasini saçma buluyorum.
  7. 4 ile aynı.
  8. Listede belki de en saçma olanı. İşlevini doğru anladıysam sabah akşam custom ISO hazırlayacak kadar takıntılı değilseniz bir kere kullanıp silersiniz. İnsanların ezici çoğunluğu bir kere bile yüklemez.

MSI Afterburner hariç diğerlerine ayda yılda bir kere ihtiyaç duyar normal bir kullanıcı. Bilgisayarı kullanırken yardımcı olabilecek, kullanışlı programlar ekleyebilirdin.