Leviodas

Yetkin
A620M-H anakartıma "F36d" BIOS'unu attım ardından Nitro ayarları yaptıktan sonra bu hatayı aldım. Fakat önceki BIOS sürümlerinde bu hatayı almamıştım. Denediğim ayar Nitro-Enable Robust Train-Enable RX-TX Burst Length-8X/8X.

@Ayhan Dönmez abi senin verdiğin Nitro ayarlarını denemiştim. Bu sorun sende de oldu mu acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
Gigabyte anakartlarda sonunda küçük harf bulunan sürümler Beta BIOS anlamı taşır. Eğer değiştirdiğin ayarlar, F36d ile birlikte gelen ayarlar değilse, sonunda küçük harf bulunmayan bir BIOS sürümüne geçip tekrar dene. Belki BIOS kaynaklı problem yaşıyor olabilirsin.

A620M-H anakartıma "F36d" BIOS'unu attım ardından Nitro ayarları yaptıktan sonra bu hatayı aldım. Fakat önceki BIOS sürümlerinde bu hatayı almamıştım. Denediğim ayar Nitro-Enable Robust Train-Enable RX-TX Burst Length-8X/8X.

@Ayhan Dönmez abi senin verdiğin Nitro ayarlarını denemiştim. Bu sorun sende de oldu mu acaba?
Mavi ekran yemişsin yani, RAM stabil olmayabilir. Nitro olumsuz etkilemez, o ayarlar stabilite için var. BIOS default çekip istersen tekrar dene, sonrasında program atayım onunla 30 dk-1 saat test et, hata varsa Beta olmayan BIOS dönebilirsin. @Leviodas

Gigabyte anakartlarda sonunda küçük harf bulunan sürümler beta BIOS anlamı taşır. Eğer değiştirdiğin ayarlar, F36D ile birlikte gelen ayarlar değilse, sonunda küçük harf bulunmayan bir BIOS sürümüne geçip tekrar dene. Belki BIOS kaynaklı problem yaşıyor olabilirsin.

Büyük ihtimalle BIOS kaynaklı bir önceki Beta sürümünde sorun çıkartmamıştı. Beta olmayan sürüm çıkana kadar Nitro ayarları olmadan devam edeceğim gibi.

Mavi ekran yemişsin yani, RAM stabil olmayabilir. Nitro olumsuz etkilemez, o ayarlar stabilite için var. BIOS default çekip istersen tekrar dene, sonrasında program atayım onunla 30 dk-1 saat test et, hata varsa beta olmayan BIOS dönebilirsin. @Leviodas

Abi yarın sabah deneyeceğim şu anda çok uykum var en kötü dediğin gibi bir önceki sürüme geçerim. Veya Nitro ayarı yapmam.

@Leviodas, bu ayardan bağımsız olarak Beta BIOS'larda başka çeşitli problemler yaşanabilir. İlla sorun yaşarsın diyemem ama sorun olabilir. Bir müddet dilersen F36d kullan, baktın bir şeyler yolunda gitmiyor, Beta olmayan bir BIOS'a geçiş yaparsın.

Büyük ihtimalle BIOS kaynaklı bir önceki beta sürümünde sorun çıkartmamıştı. Beta olmayan sürüm çıkana kadar Nitro ayarları olmadan devam edeceğim gibi.
Şu anki sorun Nitro kaynaklı olmaz ama, BIOS default çek, save & exit yap, sonrasında EXPO açıp Nitro ayarları üstüne yaz, RX-TX-Control Line- Auto kalsın, sadece Nitro-Enable Robust Training-Enable ve RX-TX Burst Length kısmını 8X/8X ayarla. @Leviodas İlk default çek, save & exit yap, sonrasında EXPO açıp bu ayarları yaz üstüne. Sonra yine save & exit yapacaksın.

Beta BIOS'lar çok stabil olmuyor bir de evet, bende sistem donmaları, kitlenmeleri, out of memory hataları oluyordu, ASUS son Beta'larına daha çok özenmeye başladı, bu tarz sorunlar yok. Yine de Beta kurma AM5 için.

@Leviodas, bu ayardan bağımsız olarak beta BIOS'larda başka çeşitli problemler yaşanabilir. İlla sorun yaşarsın diyemem ama sorun olabilir. Bir müddet dilersen F36D kullan, baktın bir şeyler yolunda gitmiyor, beta olmayan bir BIOS'a geçiş yaparsın.

Her türlü mecburen beta kullanacağım F35'te RAM kafayı yiyip oyunlardan programlardan atıyordu F36c'ye geçiş yaparım sanırım.

Şu anki sorun Nitro kaynaklı olmaz ama, BIOS default çek, save & exit yap, sonrasında EXPO açıp Nitro ayarları üstüne yaz, RX-tx-Control line- Auto kalsın, sadece Nitro-enable robust training-enable ve RX-tx burst length kısmını 8X/8X ayarla. @Leviodas ilk default çek, save & exit yap, sonrasında EXPO açıp bu ayarları yaz üstüne. Sonra yine save & exit yapacaksın.

Beta BIOS'lar çok stabil olmuyor bir de evet, bende sistem donmaları, kitlenmeleri, out of Memory hataları oluyordu, ASUS son beta'larına daha çok özenmeye başladı, bu tarz sorunlar yok. Yine de beta kurma AM5 için.

Abi ben de Beta kurmak istemezdim de Beta sürümü çıkınca Beta olmayan sürümde RAM çalışmıyordu doğru düzgün. Yarın tek tek deneyeceğim olmadığı takdirde bir önceki sürüme döneceğim.

Her türlü mecburen beta kullanacağım F35'te RAM kafayı yiyip oyunlardan programlardan atıyordu F36c'ye geçiş yaparım sanırım.

Abi ben de Beta kurmak istemezdim de Beta sürümü çıkınca Beta olmayan sürümde RAM çalışmıyordu doğru düzgün. Yarın tek tek deneyeceğim olmadığı takdirde bir önceki sürüme döneceğim.
ZenTimings SS atarsan tekrar incelerim. BIOS default çek, onun üzerine yaz bu ayarları. Bir de program ile test et. TestMem5 ile de edebilirsin, GitHub üzerinden indirebiliyorsun yeni sürümünü. 1usmus profili işini görür, ilk açışta hata verir, PC restart atıp tekrar çalıştır, düzeliyor.

Beta sürüm kaynaklı da olabilir direkt olarak, ya da Memory Context Restore-Power Down ikilisi yüzünden mavi ekran yersin. Bu iki ayarı disable denedin mi? @Leviodas

Beta sürüm kaynaklı da olabilir direkt olarak, ya da Memory context restore-Power down ikilisi yüzünden mavi ekran yersin. Bu iki ayarı disable denedin mi? @Leviodas

Yok disable yapmadım o ayarları abi sırasıyla ne yapacağımı yazsan sabah deneyip atsam sana.

@Leviodas, F36C de beta BIOS :D sonunda küçük harf olmamalı, Gigabyte anakartlarda beta istemiyorsan.

Evet biliyorum ama F35 BIOS'unda RAM EXPO açtığımda oyunlarda programlarda atmalar OCCT CPU + RAM testinde her saniye error alıyordum.