Merhaba. geçenlerde AMD'nin SAM teknolojisini yeni öğrendim ve kullanmak için 3 yıldır kullandığım 7C02V37 bu BIOS'u 7C02v3I BIOS'a güncelledim. Fakat bilgisayarımda bir sorunla karşılaştım. İlk önce bu sorunu SAM ayarlarından dolayı sanıyordum ama değil. Tamamen XMP ve BIOS kaynaklı.
Benim RAM'lerim XMP açmadan 2400MHz'de çalışıyor. Fakat RAM'lerimi ben eski BIOS ile neredeyse 3 yıl XMP1 profili açık şekilde 3600MHz'te kullandım. Şimdi sorunuma gelirsek XMP1 açık bir şekilde bilgisayarı kapatıp tekrar açınca monitörüme herhangi bir görüntü gelmiyor, siyah ekranda kalıyor. Bilgisayarımın güç tuşuna basılı tutup kapattıktan sonra tekrar güç verdiğimde ise bu sefer görüntü geliyor.
XMP2 denediğimde ise daha farklı bir şey oluyor. XMP2'de bilgisayarı kapattıktan sonra tekrar açınca anlık olarak bilgisayarım açılıyor (olması gerektiği gibi) ama aniden sanki elektrikler kesilir gibi bilgisayarımdaki tüm fanlar ve LED'ler sönüyor 4-5 saniye sonra bilgisayarım tekrar açılıyor ve görüntü geliyor.
SAM ayarlarının kapalı veya açık olması önemli değil. Her iki XMP profili açık olunca RAM'lerim 3600MHz'te çalışıyor. Görüntü geldikten sonra Görev Yöneticisi'nden RAM'lerimi kontrol ettiğimde 3600MHz ve SAM ayarları açık. Sadece bilgisayarı kapatıp açtıktan sonra bu sorunlar oluyor.
Sizce ne yapmalıyım? Bu şekilde XMP2 profilinde güncel yeni BIOS'u kullanmalı mıyım? Donanıma veya yazılıma herhangi bir zararı olur mu? Yoksa eski BIOS'a geri mi dönmeliyim? Eğer eski BIOS'a geri dönersem sam ayarlarını yapabiliyor muyum?
Sistemim:
@Recep Baltaş hocam yardımınızı bekliyorum.
Bu arada attığım videoda RAM'lerim XMP2'de ekranıma görüntü geliyor ama tek sorun güç tuşuna bastıktan sonra bilgisayar kapanıp tekrar açılıyor ve görüntü geliyor video çok uzun olmasın diye kestim yani görüntü Windows ekranı geliyor.
Benim RAM'lerim XMP açmadan 2400MHz'de çalışıyor. Fakat RAM'lerimi ben eski BIOS ile neredeyse 3 yıl XMP1 profili açık şekilde 3600MHz'te kullandım. Şimdi sorunuma gelirsek XMP1 açık bir şekilde bilgisayarı kapatıp tekrar açınca monitörüme herhangi bir görüntü gelmiyor, siyah ekranda kalıyor. Bilgisayarımın güç tuşuna basılı tutup kapattıktan sonra tekrar güç verdiğimde ise bu sefer görüntü geliyor.
XMP2 denediğimde ise daha farklı bir şey oluyor. XMP2'de bilgisayarı kapattıktan sonra tekrar açınca anlık olarak bilgisayarım açılıyor (olması gerektiği gibi) ama aniden sanki elektrikler kesilir gibi bilgisayarımdaki tüm fanlar ve LED'ler sönüyor 4-5 saniye sonra bilgisayarım tekrar açılıyor ve görüntü geliyor.
SAM ayarlarının kapalı veya açık olması önemli değil. Her iki XMP profili açık olunca RAM'lerim 3600MHz'te çalışıyor. Görüntü geldikten sonra Görev Yöneticisi'nden RAM'lerimi kontrol ettiğimde 3600MHz ve SAM ayarları açık. Sadece bilgisayarı kapatıp açtıktan sonra bu sorunlar oluyor.
Sizce ne yapmalıyım? Bu şekilde XMP2 profilinde güncel yeni BIOS'u kullanmalı mıyım? Donanıma veya yazılıma herhangi bir zararı olur mu? Yoksa eski BIOS'a geri mi dönmeliyim? Eğer eski BIOS'a geri dönersem sam ayarlarını yapabiliyor muyum?
Sistemim:
- Processor: AMD Ryzen 7 3700X.
- Graphics Card: ASUS ROG STRIX 6750XT.
- Motherboard: MSI B450 Tomahawk Max.
- PSU: NZXT 650W Gold 80+
- RAM: Team-t Force xtreem 4x8GB DDR4 CL18 3600MHz.
- M.2: Kingston snv2s 1TB NVMe.
https://www.amd.com/en/gaming/technologies/smart-technologies.html#technologies
SAM özelliği için (Re-BAR değil) AMD'nin sitesine göre çalışması için Ekran kartı olarak 6000 serisi veya üstü; İşlemci olarak 3000/5000 serisi veya üstü ve son olarak 500 serisi chipsetli anakart gerektirmektedir.
AMD'nin yayınladığı sürücü ve BIOS güncellemeleri ile 400 serisi chipsetli anakarta destek gelmiş olabilir; Özellik desteği AMD tarafından sağlandığı için güncel bilgiye sahip olamayabiliriz.
XMP işlemi overclock uygulaması olup zaman ile işlemci ve belleklerin yavaşça ömürlerinden yemektedir.
Yaşadığınız problem belirtilen duruma istinaden silikon kalitesinin düşmesinden kaynaklı olabilir veya güncel BIOS'a güncellenmesine istinaden kullandığınız bellekler destek listesinde bulunmadığından BIOS belleklerin profil ayarlarını yükleyemiyor olabilir.
Bu durumda size önerebileceğimiz; kullandığınız belleklerin destek listesinde 4 modül kullanıma uygun olup olmadığının teyidi üzerinedir.
Dört modül desteği yok ise modül sayısını ikiye düşürerek testlerinizi yinelemenizi, iki/dört modül desteği var veya yok ise XMP profil değerlerini bellek üretici sitesinden temin ederek BIOS bellek ayarlarına manuel / elle girerek kontrol sağlamanız üzerinedir.
Saygılarımla / Best regards,
Gökhan ÖZDEMİR
@Recep Baltaş hocam yardımınızı bekliyorum.
Bu arada attığım videoda RAM'lerim XMP2'de ekranıma görüntü geliyor ama tek sorun güç tuşuna bastıktan sonra bilgisayar kapanıp tekrar açılıyor ve görüntü geliyor video çok uzun olmasın diye kestim yani görüntü Windows ekranı geliyor.
Son düzenleyen: Moderatör: