DarkPassenger
Başarılı
Dediğin ekonomilerde en az %90 fazla özel sektör hakimiyeti var. Eğer bu "Devletin sahip olduğu mallar (fabrikalar, araziler vb.) satılamaz, özelleştirilemez ve üzerlerinde radikal değişiklikler yapılamaz." zırvalığına uysalardı ekonomileri bu kadar büyüyemezdi, insanları refah için olmazdı muhtemelen Küba'dan beter olurlardı. Ben karma ekonomi karşıtı değilim, 1965-1971 AP iktidarında Türk Ekonomisi karmaydı yıllık %5 enflasyon ülkeyi senelik %7 büyüttü. Tekel olma ihtimali olan firmaların özelleştirilmemesinden yanayım. Çoğunluğu tabi özelleştirilme niye çünkü? O senelerde dünyada ve Avrupa'da kapalı ekonomiler vardı. Şu an ise devlet çok yüksek harcama yapıyor ve bütçenin %55 maaşlara gidiyor daha bu zarar eden KİT'lerin sübvanse edilmesi hariç. Benim ekonomik görüşümde Türkiye'nin bu saçma sapan devletçi uygulamaları uygulamasına gerek yok, yanında dünyanın en büyük ekonomik örgütü var, gümrükleri kaldırarak gerekli reformları yaparak(devlet harcamalarının kısıtlanması) ve Batı ile ilişkilerini iyi tutarak dünyadaki para bolluğudan yararlanarak bunları kalıcı sektörle yatırarak kalıcı bir refah elde edebilir. Bu ülkede kamu kurumları ve KİT'ler siyasi partilerin ve yüksek düzey devlet görevlilerinin arpalığı onun için karşı çıkıyorum. Özel Sektör'de kimse sana avantadan maaş vermez ama kamuda alırsın. Tüm üst düzey ekonomistlerin dediği gibi Türkiye'ye dışarıdan para gelmediği sürece Türk ekonomisi düzelmez! Para gelmesi için de o senin dediğin Allah'ın belası devletçi politikalardan vazgeçilmesi gerekiyor.@DarkPassenger - İdeolojik körlükten bahsetmişsin ama sen liberal ekonomiden başka bir şey bilmiyorsun. Karma ekonomiyi komünizm sanıyorsun.
Gel bak bakalım Danimarka yazdığın gibi miymiş:
Liberalizm bireyciliğe ve serbest piyasaya dayalı ekonomik sistemdir, yani ekonomik özgürlüktür. Uluslararası kuruluşların notlarında bu dediğin ülkeler Ekonomik Özgürlük Endeksinde zirvelerde yer alıyor sen hala bunlar Liberal değil diyorsun. Sen şu an ki Türkiye'ye Liberal demene rağmen Uluslararası kuruluşlar değil diyor. İdeolojik körlükle bakan birine mi inanacağız yoksa Wall Street'e mi inanacağız?Liberalizm bunun neresinde? Yani demem o ki hem bilgisizsin hem yalancı yada bilmediğinden dolayı böyle şeyler ortaya çıkıyor.
Kaynak ekliyorum anlayacağını sanmıyorum ama gene de bakarsın:Ekonomik Özgürlük Endeksi - Vikipedi
Hani sen diyorsun ya "Bu topraklarda Liberalizm olmaz" ben ve istatistikler de "Bu topraklarda KİT'ler olmaz" diyoruz. Sırf RTE zamanında değil 2002 öncesi de bu KİT'ler zarar ediliyordu ve devlet bunları sübvanse etmek için ya para basıyordu ya vergi topluyordu buda ekonomik istikrarsızlığa sebep oluyordu bunların çoğundan kurtulunca ekonomimiz toparlanmaya başladı. Bu KİT'lerden kurtulunca ihracat patlama yaptı. Ne çabuk unuttun daha dün anlattım ya sana İMF geldiğinde KİT'lerin niye özelleştirilmesini istiyordu çünkü zarar ediyordu.Nüfusa bakarak ekonomi yorumlanmaz diye kaç defa söyleyeceğim? Norveç'in böyle olmasının sebebi nüfusun az olması değil. Eğer nüfusu az olan her ülke bu kadar refah olabilseydi en az 20 tane Norveç görürdük. Tabiiki yeraltı kaynaklarının da etkisi var ama senin kafanla 5 milyon insana sadece balıkçılık yaparak da bakılır. Noldu? Dediğime geldik; ekonomi söz konusu olduğunda nüfus asla kasıt alınmamalı.
Ayrıca Norveç Varlık Fonunun dünyanın en büyük 2. fonu olduğunu söylemeliyim. KİT'ler düzgün yönetildiği halde zarar etseydi Norveç Varlık Fonunun hacmi ya sabit kalır ya düşerdi ama gel gör ki fonun hacmi 5 sene içinde 900 milyar dolar civarlarından 1.6 trilyon dolara yükseldi. İşine gelince RTE ve faiz inadı yüzünden bu haldeyiz işine gelmeyince RTE yönetimindeki Türkiye Varlık Fonuna bağlı KİT'lerin zararını paylaş.![]()
Uluslararası kuruluşlara baktığımızda sen rezil oluyorsun ve bilmiyorsun peki ama neyse senin gibi birini mutlu edeceksem rezil olayım. Bak Türkiye Liberal ekonomiymiş? Madem bu karma ekonomi Türkiye'de işliyor neden şu an ekonomik olarak berbat bir haldeyiz?Ben sildirmedim ki işime niye gelmesin? İsveç'i liberal ekonomi sanıp karma ekonomiyi kötülemeye çalıştığın resimde bile "İsveç karma ekonomidir" yazıyor.Ben öğretmekten bıktım, sen rezil olmaktan bıkmadın. Moderatörlerin müdahale etmesini en başından ben istemem. Benim konuşmam serttir; bu seni kırdıysa özür dilerim fakat yapım böyle doğruları söylemeyi seviyorum. Saygı görmek istiyorsan önce bilmediğin konular hakkında konuşmayacaksın.
Gene bir "Liberal Demokrasi" endeksi bırakıyorum bu dediğin, ülkeler zirvelerde yer alıyor.@DarkPassenger - İdeolojik körlükten bahsetmişsin ama sen liberal ekonomiden başka bir şey bilmiyorsun. Karma ekonomiyi komünizm sanıyorsun.
Gel bak bakalım Danimarka yazdığın gibi miymiş:
Mixed economy yani karma ekonomi. Al ekran resmini de paylaşayım:![]()
Economy of Denmark - Wikipedia
en.wikipedia.org
Eki Görüntüle 31905
Liberalizm bunun neresinde? Yani demem o ki hem bilgisizsin hem yalancı yada bilmediğinden dolayı böyle şeyler ortaya çıkıyor.
Karma ekonomik modeli, hem kamunun hem özelin bulunduğu bir ekonomik sistemdir ama sen sanıyorsun ki karma ekonomide sadece devlet-kamu var ve özelleştirmeye-dışa kapalı. Bu baştan aşağı yanlış. Ekonomi konuşmadan önce ekonomik sistemleri ve modelleri öğrenin.
Benim dediklerime karşın Vikipedi'den alıntıladığın bilgiler bile İsveç'in karma ekonomi olduğunu doğruluyor. Demek ki neymiş? Sosyal devlet olup, karma ekonomiye sahipken liberal devletlerden tam serbest piyasadan daha fazla rekabet sunan ülkeler var mış. Tek yol liberalizm değil, tek çare her yeri özelleştirmek değil.
Nüfusa bakarak ekonomi yorumlanmaz diye kaç defa söyleyeceğim? Norveç'in böyle olmasının sebebi nüfusun az olması değil. Eğer nüfusu az olan her ülke bu kadar refah olabilseydi en az 20 tane Norveç görürdük. Tabiiki yeraltı kaynaklarının da etkisi var ama senin kafanla 5 milyon insana sadece balıkçılık yaparak da bakılır. Noldu? Dediğime geldik; ekonomi söz konusu olduğunda nüfus asla kasıt alınmamalı.
Ayrıca Norveç Varlık Fonunun dünyanın en büyük 2. fonu olduğunu söylemeliyim. KİT'ler düzgün yönetildiği halde zarar etseydi Norveç Varlık Fonunun hacmi ya sabit kalır ya düşerdi ama gel gör ki fonun hacmi 5 sene içinde 900 milyar dolar civarlarından 1.6 trilyon dolara yükseldi. İşine gelince RTE ve faiz inadı yüzünden bu haldeyiz işine gelmeyince RTE yönetimindeki Türkiye Varlık Fonuna bağlı KİT'lerin zararını paylaş.
Ben sildirmedim ki işime niye gelmesin? İsveç'i liberal ekonomi sanıp karma ekonomiyi kötülemeye çalıştığın resimde bile "İsveç karma ekonomidir" yazıyor.Ben öğretmekten bıktım, sen rezil olmaktan bıkmadın. Moderatörlerin müdahale etmesini en başından ben istemem. Benim konuşmam serttir; bu seni kırdıysa özür dilerim fakat yapım böyle doğruları söylemeyi seviyorum. Saygı görmek istiyorsan önce bilmediğin konular hakkında konuşmayacaksın.
Kaynak:Liberal democracy index
Bak bu uluslararası kaynakta da bu dediğin ülkeler "Liberal Demokrasi" endeksinde zirvelerde yer alıyor. Öğretiyoruz hala bilmeyebilirsin ama öğrenmemek ayıp veya öğrenememek.
Most Liberal Countries 2023 - Wisevoter
A liberal country is one that adheres to the principles of liberalism, which prioritize freedom and rights for individuals. This means that its citizens enjoy a wide array of civil liberties, such as freedom of speech, religion, and the press. A liberal country typically has strong protections...
wisevoter.com
Son düzenleme: