Hukuk dediğin şey MÖ 3000'den beri var ve hukuk tarihinde liberalizm ile ilgili bir şey geçmiyor. Buyur kendin bak:Tartışmaya katılmakla ilgilenmiyorum, sadece alttaki mesaja yanıt vermek isterim:
Var mıydı? Çağdaş manada cumhuriyet sayılabilecek dünyanın ilk ulusu, liberal bir devletti. Magna Carta gibi feodal ilişkileri düzenleyen istisnaları dışlarsak, sivil özgürlükler, kuvvetler ayrılığı gibi kavramlar ilk olarak liberalizm ile gelmiştir.
Bir ipucu daha vereyim, bu devlet 1776 yılında kuruldu. Bu tarihin öncesinde, örneğin aydınlanma sonrası Batı Avrupa'da, hakkını aramak için başvurabileceğin bir yargı makamı var mıydı? Bir mucit olsaydın ve başkaları icadını çalıp kendileri faydalansaydı, hakkını arayabilir miydin?
Cevap vereyim: Hayır. O dönemki burjuvazi veya soylular ile aran iyiyse, ancak o zaman, hiçbir prosedür olmadan adaleti uygulatabilirdin.
Legal history - Wikipedia
Bahsettiğin Amerika Birleşik Devletleri kurulduğunda hala kölelik serbestti. Bu mu liberallik? Bırak 1776'yı, 1925-1929'larda o topraklarda doğan adamlar bile siyahilerin hak savunuculuğunu yaptı. Hatta yetmedi canlarını verdiler. Kurulalı neredeyse 150 yıl olduğu halde siyahilerin oy vermesini engelleyen ülkenin kurulduğunda liberal olduğuna ve o kavramları uygulayacak hukuku, adaleti benimseyen bir ülke olduğuna inanıyor musun? Ayrıca hukuk her zaman güçsüze daha acımasız olmuştur. Geçmişten günümüze hala öyledir. Bunun 1776 ile bir alakası yok.
Kaldı ki günümüzde hukukun üstün olduğu ülkeler sosyal devletlerdir, liberal değil:
WJP Rule of Law Index
Explore rule of law rankings for 142 countries in the WJP Rule of Law Index
IMF dedi diye doğru mu olacak? Önce şunu öğrenin 2001'den önce de Türkiye'de özelleştirme vardı.Madem sizin dedikleriniz doğru da, uzmanlar sizin dediklerinizi doğruluyordu İMF 2001 krizi sonrası niye özelleştirme istedi Türkiye'den? Sizin dediğiniz ekonomik sistemde 2002 öncesinde Türkiye memur maaşlarını bile zor ödüyordu.
Bkz:
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı - Vikipedi
Bilgisizliğinden öyle bir konuşuyorsunki sanki Türkiye'ye özelleştirmeyi IMF ve AKP getirdi. "AKP'den önce buzdolabı yoktu." demekten farksız.
Bir de üstelik, maaşları zor ödüyordu demen yok mu? Sallamak kolay tabi bari 1983'ten önce deseydin azcık inandırıcı olurdu.
Türkiye gibi bir ortadoğu ülkesinde liberal devlet olamazsın. Sonuçları ağır olur çünkü suistimale çok açıktır.
Türkiye gibi bir ortadoğu ülkesinde serbest piyasa felakettir. Bedeli ağır olur çünkü halk cahildir.
Diğer yazdıklarını okudum hem cevap vermeye değer bulmadım, hep aynı saçmalıklar hem de ekonomiden anlamadığını bir kez daha anladım. Ne desek boş. Konu da gereksiz uzadı zaten zırvalarınla takipten çıkayım en iyisi çünkü vakit kaybısın. Bir ekonomist olarak son yorumuna iyi güldüm.
Son düzenleme: