Okullarda din dersi yasaklanmalı.

LGBT'li bireyler sokakta olay falan çıkarırsa anında tutuklanmalı.

Din hocaları astırılmalı.

Baş örtüsü yasaklanmalı.

Cumhurbaşkanı sadece 1 kez aday olabilir.

1. olabilir bence isteğe bağlı olmalı.
2, 3, 4, 5'e katılmıyorum. LGBT'li bireylerin özgürlükleri yok. LGBTI+ Olmak İçin Avrupa’nın En Kötü İkinci Ülkesi Türkiye | Doğruluk Payı bakabilirsiniz.
Din hocalarının bazıları da iyi. Düzgünce öğretenler de var.
Baş örtüsü ile alaka ne? Özgürlük nerede?
Cumhurbaşkanı bence aday olabilir. Hile yapmadan düzgünce aday olursa halk seçer. Devlet seçemez. Halk memnunsa, yeniden seçilir.

Karma ekonomi deyimimden nasıl komünizm çıkardın? Bu çıkarımı yapman ekonomik bilgiden yoksun olduğunun göstergesi.
Almanya, Japonya, Norveç'in maddi birikimleri üzerine sosyal devlet yapısını kurmuşlardır, adamların geçmişten gelen mirasları var. Elbette Türkiye'de "Sosyal Devlet" olmalıdır ama bunu piyasadan parayı çekerek, insanların alım güçlerini düşürüp 40 yaşında insanları emekli ederek değil.
Türkiye'de de zaten böyle birikimler vardı. Sen galiba fabrika, arsa gibi malvarlıklarının birikim yerine geçtiğini bilmiyorsun? :D
Birikimler, illaki likiditesi yüksek varlıklar; nakit, döviz gibi şeyler değildir.

Türkiye'de piyasadan parayı çekenler, insanların alım gücünü düşürenler senin gibi liboşlardır. Evet, iktidarı kastediyorum. AKP, siyasal islam görüşüne sahip liberal bir partidir. Senin gibi serbest piyasayı öne sürerek her yeri özelleştirdi.
Kaynak:
Şimdi ise ülkeyi getirdikleri durum ortada. Fazla söze gerek yok.
Siz önce Liberalizmin tanımını anlayın. Liberal Demokrat bir ülkede Kuvvetler Ayrılığı olur, Hukuk olur, Merkez Bankası özgür olur ve en önemlisi Batı ile ilişkiler iyi olur.
Liberalizmi sana öğreteyim: Liberalizm, bireysel özgürlüğün ön planda olduğu politik bir görüştür. Liberalizm, batı ülkeleriyle ilişkinin iyi olması değildir. Hukuk ve kuvvetler ayrılığı da liberalizme özgü ürünler değil. Öyle bir konuşuyorsun ki gören de sancak liberalizmden önce hukuk yoktu. :D

Daha konuştuğun konudan yani ekonomiden bi' habersin; kalkıp hukuk konuşmaya çalışıyorsun. :D

Madem ki Vikipedi'yi kaynak olarak alacağız 3 tane gelişmiş ülke seçelim ve ekonomilerine kendin bak.

Norveç:
Norveç ekonomisi, stratejik alanlarda devlet mülkiyeti barındıran gelişmiş bir karma ekonomidir.

Singapur:
Mixed economy yani türkçesiyle; karma ekonomi.

ABD:
Karma ekonomi.

Gördüğün üzere kimse senin savunduğun "serbest piyasa" furyasını akılcı bulmuyor. Tabii İsviçre gibi tarihinde çocukları köle olarak çalıştıran kendi vatandaşlarını köle olarak gören mikro devletler hariç. Demem o ki daha 4 işlem yapmakta zorlanan mikro homoeconomics sizler, Atatürk'ün yaptıklarına laf edemezsiniz.

Kötü ve kötünün iyisi olarak düşünülecek olursa AKP her anlamda kötü ve kötünün iyisi yapılabilirdi. 60 kilo adamsın ringe 90 kilo dünya şampiyonu adamlarla çıkıyorsun! Yok böyle bir dünya.

@150 Liberalizm 40 yaşında insanları emekli etmek değildir, Liberalizm yargıya sürekli müdahale etmek değildir, Liberalizm yanına "ulusalak" kesimi alıp belli bir kesimi "hain" olarak etmek değildir. Beni AKP'li olarak suçluyorsun ama benim tam karşıtı olduğum CHP'nin adayı için Ankara'nın neredeyse her yerinde broşür dağıttığımı, oy istediğimi biliyor musun? Piyasadan "Parayı Çekmek" demek özelleştirme yapmak mıdır aman Tanrım? Senin savunduğun "Devlet Fabrikalarını, Arsalarını" sattıktan ve özelleştirmeler olduktan sonra Türkiye'de yılardır çift haneli ve üç haneli olan enflasyon tek haneye indir, kişi başına milli gelirde en yüksek sayıya ulaştık. Senin tanımına bakarsak AKP gibi totaliter, islamcı, tek adama dayalı bir parti bireysel özgürlüklerin olduğu bir parti daha kendi dediğin ile çelişiyorsun. Nüfusu Ankara kadar olan ülkelerle ile Türkiye'yi karşılaştırmayı bırak. ABD'ye karma ekonomi diyeni ilk defa görüyorum. ABD'de devletin fabrikası var mıdır? Hastanesi var mıdır? Atatürk bir ekonomist değil, Atatürk Ziya Gökalp'ın dediği gibi ekonomiden anlamayan bir adam. Anlasa zaten tek parti döneminde millet açlıktan kırılmazdı, SCF kurulduğunda Cumhuriyet'in kalesi denilen meydanlar hınca hınç dolmazdı ve sonra korkup kapattılar biliyorsun. Özelleştirmeler iyi oldu ki milletin vergisinden yata yata maaş olan asalakları kapıya koyduk. Satıysa iyi etmiş. Türkiye'nin günümüzdeki sıkıntısı özelleştirmelerden kaynaklı değil siyasi ve geçmişte yapılan para politikasının yanlış olmasıdır ve Batı'dan uzaklaşmaktır. Her Liberal ülkede demokrasi vardır, devletin ekonomide ağırlığının olduğu bir ülkede ne demokrasi olur ne hukuk olur ne de yargı bağımsızlığı olur.

@Rory the Profound Liberalizm 40 yaşında insanları emekli etmek değildir, Liberalizm yargıya sürekli müdahale etmek değildir, Liberalizm yanına "ulusalak" kesimi alıp belli bir kesimi "hain" olarak etmek değildir. Beni AKP'li olarak suçluyorsun ama benim tam karşıtı olduğum CHP'nin adayı için Ankara'nın neredeyse her yerinde broşür dağıttığımı, oy istediğimi biliyor musun? Piyasadan "Parayı Çekmek" demek özelleştirme yapmak mıdır aman Tanrım?
Dediklerimden bir şey anlamamışsın hocam. AKP, ideolojisi siyasal islam olup ekonomik açıdan "bazı" liberal politikaları benimseyen bir partidir. Neticede "serbest ekonomi" zırvalarıyla her yeri özelleştiren AKP değil mi? Piyasadan para çekmek ile özelleştirme yapmayı nasıl bağdaştırdın yazdığım mesajdan? CHP için oy istemen seni CHP'li yapmaz, önce onların ideolojisini öğren.
Senin savunduğun "Devlet Fabrikalarını, Arsalarını" sattıktan ve özelleştirmeler olduktan sonra Türkiye'de yılardır çift haneli ve üç haneli olan enflasyon tek haneye indir, kişi başına milli gelirde en yüksek sayıya ulaştık.
Ondan mı yoksa özelleştirmelerden aldığın sıcak paralar mı bunu sağladı? Ülke dardayken hazine boşken gelen paralar elbette ülkeyi geçici olarak rahatlatır fakat sonrasında borç batağına sokar:
1711649830851.webp

Gördüğün gibi özelleştirmelerden sonra cari açık fırlamış savunulacak tek tarafı yok.
Senin tanımına bakarsak AKP gibi totaliter, islamcı, tek adama dayalı bir parti bireysel özgürlüklerin olduğu bir parti daha kendi dediğin ile çelişiyorsun.
Benim bir şeyle çeliştiğim yok. Liberal politikalar uygulamak için illa iktidara demokrat bir parti gelmesi gerekmiyor. İşte bilmediğin nokta tam da burası. Liberal politikaları, sosyal devletler arasında da uygulayanlar var ve hatta tam anlamıyla liberal olan İsviçre'den daha iyi uygulayanlar var ancak bu onları liberal yapmaz. Suudi Arabistan bile bazı liberal politikalara sahip fakat bu onu liberal bir devlet yapmaz yani hala şeriat krallığıdır. Sen bunları bilmiyorsan ben çelişiyor olmuyorum.
Nüfusu Ankara kadar olan ülkelerle ile Türkiye'yi karşılaştırmayı bırak.
Nüfusa göre ekonomi mi konuşacağız? Senin zihniyetine göre Hindistan dünyanın en güçlü 2. ekonomisi falan mı? :D
Bu kafayla Hollanda'nın da İstanbul kadar nüfusu var ama Türkiye'den daha büyük ekonomiye sahip? :D
Kaldı ki nüfus yoğunluğu daha önemli. Singapur'un kişi başına düşen toprak miktarı, Türkiye'nin üçte biri bile değildir.
ABD'ye karma ekonomi diyeni ilk defa görüyorum.
Senin kaynak aldığın Wikipedia diyor. Ben değil.
ABD'de devletin fabrikası var mıdır? Hastanesi var mıdır?
Devletin sahip olduğu kurumlar:

Devletin sahip olduğu hastaneler:
Atatürk bir ekonomist değil, Atatürk Ziya Gökalp'ın dediği gibi ekonomiden anlamayan bir adam. Anlasa zaten tek parti döneminde millet açlıktan kırılmazdı, SCF kurulduğunda Cumhuriyet'in kalesi denilen meydanlar hınca hınç dolmazdı ve sonra korkup kapattılar biliyorsun.
Atatürk ekonomist değil de Ziya Gökalp ekonomist mi? Kendinle çelişmek böyle olur işte. O kadar bilgisizsinki sadece kendinle çelişmiyorsun, yanlışı savunuyorsun. Atatürk bir matematikçiydi. Türkiye'ye sayısız katkı yapmıştır bu alanda. Matematik bilen herkes ekonomiden az çok anlar. Ziya Gökalp gibi bir şairden mi öğreneceğiz ekonomiyi? Ekonomi sözel bir bilim dalı değildir.

Ayrıca 1920-30'lardan bahsediyoruz. O zamanlar açlıktan kırılan tek millet Türkler değildi. Hjalmar Schact gibi bir ekonomistin yönetime girdiği Almanya bile açlık çekiyordu.
Özelleştirmeler iyi oldu ki milletin vergisinden yata yata maaş olan asalakları kapıya koyduk. Satıysa iyi etmiş.
Özelleştirmelerden sonra borçlanmalar arttı, piyasa dengesi kalmadı, denetim yetersiz kaldı, yolsuzluklar arttı vsvs. böyle gider.
Türkiye'nin günümüzdeki sıkıntısı özelleştirmelerden kaynaklı değil siyasi ve geçmişte yapılan para politikasının yanlış olmasıdır ve Batı'dan uzaklaşmaktır.
Halen Batı medeniyetiyle iyi ilişkiler kurmanın çok faydalı olacağını düşünüyorsun ya şu kurduğun cümleyi benden başka bir ekonomist okusa bir tarafıyla güler. Senin girmeye çalıştığın Avrupa Birliğini; İngiltere elinin tersiyle itti. Norveç ise 2 defa reddetti. Batının standartları sandığın kadar yüksek olsaydı her anlamda ABD'ye bağlı olmazlardı.
Her Liberal ülkede demokrasi vardır, devletin ekonomide ağırlığının olduğu bir ülkede ne demokrasi olur ne hukuk olur ne de yargı bağımsızlığı olur.
Tekrar söylüyorum; benim dediklerimin komünizm ile alakası yok. Üstelik liberal olmayıp liberal ülkelerden daha gelişmiş, daha demokrat sosyal devletler, karma ekonomiler var.

Daha da cevap verme gereği duymuyorum açıkcası öğrenmen, araştırman, tecrübe etmen gereken şeyler var. Ekonominin baş harfini bile bildiğin şüpheli.

Tartışmaya katılmakla ilgilenmiyorum, sadece alttaki mesaja yanıt vermek isterim:
Öyle bir konuşuyorsun ki gören de sancak liberalizmden önce hukuk yoktu. :D
Var mıydı? Çağdaş manada cumhuriyet sayılabilecek dünyanın ilk ulusu, liberal bir devletti. Magna Carta gibi feodal ilişkileri düzenleyen istisnaları dışlarsak, sivil özgürlükler, kuvvetler ayrılığı gibi kavramlar ilk olarak liberalizm ile gelmiştir.

Bir ipucu daha vereyim, bu devlet 1776 yılında kuruldu. Bu tarihin öncesinde, örneğin aydınlanma sonrası Batı Avrupa'da, hakkını aramak için başvurabileceğin bir yargı makamı var mıydı? Bir mucit olsaydın ve başkaları icadını çalıp kendileri faydalansaydı, hakkını arayabilir miydin?

Cevap vereyim: Hayır. O dönemki burjuvazi veya soylular ile aran iyiyse, ancak o zaman, hiçbir prosedür olmadan adaleti uygulatabilirdin.

Son düzenleme:
@150 Ben gene anlayacağınızı sanmıyorum ama yazacağım. Örneklerle anlatayım Liberalizm bir pakettir, bir bütündür dolayısıyla ben içerisinden Serbest Piyasayı alıyorum diğer özelliklerini almıyorum derseniz sizin uyguladığınız politika Liberal politika olmaz. Zaten Türkiye'de hiçbir zaman Serbest Piyasa tam anlamıyla uygulanamadı, buna AKP dönemi de dahil. Sizin Liberalizm dediğiniz şey de sürekli düşük faiz ile büyüyen balon ekonomi değildir. AKP'nin ekonomik politika dönemi 2'ye ayrılır, Ali Babacan ve Ali Babacan sonrası. Ali Babacan ve Kemal Derviş'in ekonomi paketi ile Türkiye kalkındı, özelleştirmeler yapıldı Türkiye AB standartlarına yaklaştırıldı 2015'den sonra başkanlık sistemine geçildi AKP'nin Batı'dan ve AB standartlarından uzaklaşması yabancı sermayenin ve üzerine Erdoğan'ın faiz inadı ekonomiyi bu hale getirdi. Özelleştirmeler ile günümüzde ki ekonomik durumun bir alakası yoktu, özelleştirmeler ekonomiye faydalı oldu. Madem sizin dedikleriniz doğru da, uzmanlar sizin dediklerinizi doğruluyordu İMF 2001 krizi sonrası niye özelleştirme istedi Türkiye'den? Sizin dediğiniz ekonomik sistemde 2002 öncesinde Türkiye memur maaşlarını bile zor ödüyordu. 2002 öncesi Türkiye'de yani sizin savunduğunuz sistem de Türkiye'de aşırı yüksek enflasyon ve KİT'lerin zararlarını kapamak için MB para basıp kapatıyordu madem bu devletin işlettiği KİT'ler verimliydi de neden sürekli zarar ediyordu? Bunların zararlarını kapamak için halktan fahiş vergiler toplanıyordu. Kemal Derviş'in "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programında" bu KİT'lerin özelleştirilmesi vardı. Bunlardan kurtulduk kamu borcu azaldı, enflasyon düştü tabi tek faktör değil ama en önemli faktörlerden
1-zap5.webp

Bakın kamunun borcu özelleştirmeler sonrası nasıl düşmüş? Kamu Borcu bizim alacağımız paranın faizini bile beliyordu. Türkiye'de ki ekonomik bozulma tekrar tekrar söylüyorum. Siyasi ve Hukuksal sorun.

Hiçbir ekonomi uzmanı, senin şu dediklerini onaylamaz ki nasıl yazacaksın? Okuduğunu anlamayan sensin hocam. Daha neyi savunduğunu, ne dediğini bilmiyorsun.
Ekran Alıntısı.webp

@150 Başka yerde KİT'lerin satılmasına karşı çıkma, sana gülerler. 😀