Tartışmaya katılmakla ilgilenmiyorum, sadece alttaki mesaja yanıt vermek isterim:

Var mıydı? Çağdaş manada cumhuriyet sayılabilecek dünyanın ilk ulusu, liberal bir devletti. Magna Carta gibi feodal ilişkileri düzenleyen istisnaları dışlarsak, sivil özgürlükler, kuvvetler ayrılığı gibi kavramlar ilk olarak liberalizm ile gelmiştir.

Bir ipucu daha vereyim, bu devlet 1776 yılında kuruldu. Bu tarihin öncesinde, örneğin aydınlanma sonrası Batı Avrupa'da, hakkını aramak için başvurabileceğin bir yargı makamı var mıydı? Bir mucit olsaydın ve başkaları icadını çalıp kendileri faydalansaydı, hakkını arayabilir miydin?

Cevap vereyim: Hayır. O dönemki burjuvazi veya soylular ile aran iyiyse, ancak o zaman, hiçbir prosedür olmadan adaleti uygulatabilirdin.
Hukuk dediğin şey MÖ 3000'den beri var ve hukuk tarihinde liberalizm ile ilgili bir şey geçmiyor. Buyur kendin bak:

Bahsettiğin Amerika Birleşik Devletleri kurulduğunda hala kölelik serbestti. Bu mu liberallik? Bırak 1776'yı, 1925-1929'larda o topraklarda doğan adamlar bile siyahilerin hak savunuculuğunu yaptı. Hatta yetmedi canlarını verdiler. Kurulalı neredeyse 150 yıl olduğu halde siyahilerin oy vermesini engelleyen ülkenin kurulduğunda liberal olduğuna ve o kavramları uygulayacak hukuku, adaleti benimseyen bir ülke olduğuna inanıyor musun? Ayrıca hukuk her zaman güçsüze daha acımasız olmuştur. Geçmişten günümüze hala öyledir. Bunun 1776 ile bir alakası yok.

Kaldı ki günümüzde hukukun üstün olduğu ülkeler sosyal devletlerdir, liberal değil:
Listenin ilk 5'i sosyal devlet.
Madem sizin dedikleriniz doğru da, uzmanlar sizin dediklerinizi doğruluyordu İMF 2001 krizi sonrası niye özelleştirme istedi Türkiye'den? Sizin dediğiniz ekonomik sistemde 2002 öncesinde Türkiye memur maaşlarını bile zor ödüyordu.
IMF dedi diye doğru mu olacak? Önce şunu öğrenin 2001'den önce de Türkiye'de özelleştirme vardı.

Bkz:
Ne zaman kurulmuş? 1983 yılında. Türkiye'de o zamandan beri özelleştirme var.
Bilgisizliğinden öyle bir konuşuyorsunki sanki Türkiye'ye özelleştirmeyi IMF ve AKP getirdi. "AKP'den önce buzdolabı yoktu." demekten farksız. :D
Bir de üstelik, maaşları zor ödüyordu demen yok mu? Sallamak kolay tabi bari 1983'ten önce deseydin azcık inandırıcı olurdu. :D

Türkiye gibi bir ortadoğu ülkesinde liberal devlet olamazsın. Sonuçları ağır olur çünkü suistimale çok açıktır.
Türkiye gibi bir ortadoğu ülkesinde serbest piyasa felakettir. Bedeli ağır olur çünkü halk cahildir.

Diğer yazdıklarını okudum hem cevap vermeye değer bulmadım, hep aynı saçmalıklar hem de ekonomiden anlamadığını bir kez daha anladım. Ne desek boş. Konu da gereksiz uzadı zaten zırvalarınla takipten çıkayım en iyisi çünkü vakit kaybısın. Bir ekonomist olarak son yorumuna iyi güldüm. :D

Son düzenleme:
IMF dedi diye doğru mu olacak? Önce şunu öğrenin 2001'den önce de Türkiye'de özelleştirme vardı.
IMF Uluslararası bir kuruluştur, bünyesinde en iyi ekonomistleri barındırır sizin kadar olmasa da onlarda anlar herhalde 😀. 2001'den önce özelleştirme yok demedim, en fazla özelleştirmelerin yapıldığı dönem 2001 sonrasıdır. Bu sefer örnek vereceğim daha iyi anlayın diye söylüyorum, ihtiyacınız var çünkü. KİT'lerin satılması demek, su alan ve batmak üzere olan bir geminin deliklerinden birini kapamak demektir.

IMF Uluslararası bir kuruluştur, bünyesinde en iyi ekonomistleri barındırır sizin kadar olmasa da onlarda anlar herhalde 😀. 2001'den önce özelleştirme yok demedim, en fazla özelleştirmelerin yapıldığı dönem 2001 sonrasıdır. Bu sefer örnek vereceğim daha iyi anlayın diye söylüyorum, ihtiyacınız var çünkü. KİT'lerin satılması demek, su alan ve batmak üzere olan bir geminin deliklerinden birini kapamak demektir.
Sen IMF'e inanmaya devam et. Onlara ve sana göre en batmak üzere olan gemi nedense İsveç, Norveç, Danimarka gibi en refah ülkeler. KİT'lerin bulunduğu en fazla olan ülkeler olmasına rağmen kamu borçları da yok. Eğer KİT'ler kamu borcu oluştursaydı bu saydığım devletler şu anda yoktu veya batmış vaziyetteydi.

Asıl ben örnek vereyim de sen daha iyi anla; İsveç'te 48, Finlandiya'da 67 ve Norveç'te 74 devlete ait işletme bulunmaktadır. Norveç devleti, ülkenin en büyük petrol şirketi Equinor'a (daha önce Statoil olarak adlandırılıyordu), ülkenin en büyük telekomünikasyon şirketi Telenor'a ve ülkenin en büyük finansal hizmetler grubu DNB'ye sahip. Bu, ABD hükümetinin Exxon Mobil, Verizon ve JP Morgan Chase'e sahip olması gibi bir olay.

IMF ve senin gibi liboşlara göre liberal olan ABD bile bünyesinde şirket barındırıyor... demek ki Keynes'in "400 yıl" önce uydurduğu saçmalıklarını bırakmalısınız.
Hükümetin oy maksimizasyon hedefi vardır. Bu yüzden, devlet kötü tüketici olamaz.

Vakit kaybısın dediğim şuydu: Liberalin liberalliği parası bitince biter yani sana ekonomi öğretmemle olcak iş değil. Ümitsiz vakaya daha fazla ders anlatmam ben.

Okullarda din dersleri yasaklanmalı. Azaltma değil komple yasaklanmalı.

Erkek sünneti 18 yaşından sonra isteğe bağlı yapılmalı.

LGBT'li bireyler sokakta olay falan çıkarırsa anında tutuklanmalı. Çünkü bunu gözümüze sokuyorlar.

IMEI kaydı denilen saçma şey kaldırılmalı.

Devlet dairelerine kullanılacak bir işletim sistemi yapılmalı. Pardus var ama çok işlevli değil.

Gereksiz üniversiteler kapatılmalı. Karabük olayını gördünüz çünkü.

Din hocaları astırılmalı.

Dindar ailelere müebbet hapis cezası verilmeli. Din adı altında çocukları boğmaya çalışıyorlar. 5 yaşındaki çocuklara oruç tutturuyorlar.

Baş örtüsü yasaklanmalı.

Cumhurbaşkanı sadece 1 kez aday olabilir.

Reşit olma yaşı 18 değil 15 olmalı.

Terör ile bağlantılı partiler kapatılmalı.

15 yaşında ki çoğu kişi sağlıklı düşünemez kendiniz üzerinden yorum yapmamalısınız

Dinle alakalı çoğu dediğiniz şey saçma zoraki bir şey yaptırılıyorsa zaten karşı çıkılır durduk yere birini hapse atamazsınız veya asamazsınız brinin kafasına ne geçirdiğide kimseyi ilgilendirmez.

Epic Games'i yasaklardım, Steam kullanmak zorunlu, Steam'de ki bütün oyunlar bedava olmak zorunda, oyunlarda hile yapanlara idam (aileside dahil).
Hocam herkes Epic Games şirketinden nefret ediyor da haterlığın bu kadarı fazla. :D
Epic Games'i sadece Unreal Engine için kullanan çok fazla insan var. :D

Sen IMF'e inanmaya devam et. Onlara ve sana göre en batmak üzere olan gemi nedense İsveç, Norveç, Danimarka gibi en refah ülkeler. KİT'lerin bulunduğu en fazla olan ülkeler olmasına rağmen kamu borçları da yok. Eğer KİT'ler kamu borcu oluştursaydı bu saydığım devletler şu anda yoktu veya batmış vaziyetteydi.
Dediğin ülkelerden Danimarka tam piyasa ekonomisine sahip.
1.webp
2.webp

Buradan "Küçük Bir Açık Ekonomi" terimine tıkladığın zaman seni Liberalizm sayfasına yönlendiriyor. Yani ideolojik körlük ile baktığın "Liberalizm" hayran olduğun ülkeler de bile etkin olarak var. Bu arada İsveç özelleştirme yapıyor. Buda mı yalan? Yani bu ülkelerde senin safsata olan düşünceni "Devletin sahip olduğu mallar (fabrikalar, araziler vb.) satılamaz, özelleştirilemez ve üzerlerinde radikal değişiklikler yapılamaz." yalanlıyor.

4.webp

İsveç buradaki veriye göre en rekabetçi 4.ekonomi ve üstelik Dünya Ekonomik Özgürlük Endeksine göre Dünya'da 21. sırada yani senin müdahaleci 100 sene önce kalma "Devletçi Zihniyet" yok burada onları arıyorsan Afrika'ya ve Ortadoğu'ya bak senin kafanla yönetilen ülkelerin hepsinde karaborsa ve ekonomik istikrarsızlık var.
6.webp

Ve üstelik İsveç ekonomisinin %90'ı özel sektör yönetiyor. Buyrun:
7.webp

Bu ülkelerin nüfusları çok az ve ham madde kaynakları da var, bunlar çok az da KİT de olsa bunların zararlarını sübvanse edebilir.
Norveç ekonomisinin Devletçi politikaları ise tamamen yer altı kaynaklarına dayanıyor, Norveç yeraltı kaynaklarını ihraç ederek 5 milyona insana çok rahat bakabilir ama yer altı kaynakları olarak çok kıt olan ve Avrupa'nın en kalabalık ülkesi olan Türkiye bu "Sosyal Liberal" politikaları uygulayamaz ne yazık ki. Türkiye'de devletin tek geliri vergi bir kesimin çalışarak ürettiği katma değeri ve emeği yatanlara peşkeş çekme gibi bir lüksümüz olamaz.
KİT'lerin zararları:

@150 Ek olarak şunu söyleyeyim mesajlarımın bir kısmını işine gelmediği için sildirmişsin. Kendin her türlü sert üslubu kullanacaksan karşıdaki taraf kullanınca da şikayet edeceksin tam senlik bir hareket. Benden büyük olduğunu varsayarak sana kibar bir üslup kullandım ama sen olayları işine gelmediği için başka tarafa çektin. Saygı görmek için önce karşındaki insana saygı göstermeye öğren.

Son düzenleme:
@DarkPassenger - İdeolojik körlükten bahsetmişsin ama sen liberal ekonomiden başka bir şey bilmiyorsun. Karma ekonomiyi komünizm sanıyorsun.
Gel bak bakalım Danimarka yazdığın gibi miymiş:
Mixed economy yani karma ekonomi. Al ekran resmini de paylaşayım:
Screenshot 2024-04-02 at 01.48.48.webp

Liberalizm bunun neresinde? Yani demem o ki hem bilgisizsin hem yalancı yada bilmediğinden dolayı böyle şeyler ortaya çıkıyor.

Karma ekonomik modeli, hem kamunun hem özelin bulunduğu bir ekonomik sistemdir ama sen sanıyorsun ki karma ekonomide sadece devlet-kamu var ve özelleştirmeye-dışa kapalı. Bu baştan aşağı yanlış. Ekonomi konuşmadan önce ekonomik sistemleri ve modelleri öğrenin.

Benim dediklerime karşın Vikipedi'den alıntıladığın bilgiler bile İsveç'in karma ekonomi olduğunu doğruluyor. Demek ki neymiş? Sosyal devlet olup, karma ekonomiye sahipken liberal devletlerden tam serbest piyasadan daha fazla rekabet sunan ülkeler var mış. Tek yol liberalizm değil, tek çare her yeri özelleştirmek değil.

Nüfusa bakarak ekonomi yorumlanmaz diye kaç defa söyleyeceğim? Norveç'in böyle olmasının sebebi nüfusun az olması değil. Eğer nüfusu az olan her ülke bu kadar refah olabilseydi en az 20 tane Norveç görürdük. Tabiiki yeraltı kaynaklarının da etkisi var ama senin kafanla 5 milyon insana sadece balıkçılık yaparak da bakılır. Noldu? Dediğime geldik; ekonomi söz konusu olduğunda nüfus asla kasıt alınmamalı.
Ayrıca Norveç Varlık Fonunun dünyanın en büyük 2. fonu olduğunu söylemeliyim. KİT'ler düzgün yönetildiği halde zarar etseydi Norveç Varlık Fonunun hacmi ya sabit kalır ya düşerdi ama gel gör ki fonun hacmi 5 sene içinde 900 milyar dolar civarlarından 1.6 trilyon dolara yükseldi. İşine gelince RTE ve faiz inadı yüzünden bu haldeyiz işine gelmeyince RTE yönetimindeki Türkiye Varlık Fonuna bağlı KİT'lerin zararını paylaş. :D
@Rory the Profound Ek olarak şunu söyleyeyim mesajlarımın bir kısmını işine gelmediği için sildirmişsin. Kendin her türlü sert üslubu kullanacaksan karşıdaki taraf kullanınca da şikayet edeceksin tam senlik bir hareket. Benden büyük olduğunu varsayarak sana kibar bir üslup kullandım ama sen olayları işine gelmediği için başka tarafa çektin. Saygı görmek için önce karşındaki insana saygı göstermeye öğren.
Ben sildirmedim ki işime niye gelmesin? İsveç'i liberal ekonomi sanıp karma ekonomiyi kötülemeye çalıştığın resimde bile "İsveç karma ekonomidir" yazıyor. :D Ben öğretmekten bıktım, sen rezil olmaktan bıkmadın. Moderatörlerin müdahale etmesini en başından ben istemem. Benim konuşmam serttir; bu seni kırdıysa özür dilerim fakat yapım böyle doğruları söylemeyi seviyorum. Saygı görmek istiyorsan önce bilmediğin konular hakkında konuşmayacaksın.