Ev tipi, hobi için bir konsol yapmak mı? O bir "konsol" sayılmaz oyun çalıştıran bir alet olur. Bir tane kabuk, hazır çıkma bir board, aynı şekil o Board'a uygun yazılım, dış birimleri bağlayacak portları ayarlamak, finish. Tabii bu kısım anlattığım gibi kolay bir şey değil de.

Fakat sorun "bir firmanın konsol yapması zor mudur?" diyelim, hatta bu konsol markası sıfır, yeni bir oyuncu olsun piyasada;

Evet zordur. Tek zorluğu donanım değildir, bu hem yazılım, hem de oyun desteği konusunda işleri aşırı zorlaştırır özellikle de bir firmaysanız. Bunun arayüzü var, sistemi var, donanımı var, oyun geliştirmesi var, dağıtıcılarla anlaşması var. Var da var yani konsollar biraz daha niş cihazlar oldukları için board geliştirmesi öyle kolay değil. Öyle bir donanım tasarlamalısınız ki ve sistem yazılımı, en az 5 hatta 6, 7 sene firmalar bu cihaza oyun geliştirebilmeli ve performanstan da fazla ödün vermemeli. Hadi konsolu yaptınız ev kullanıcısı için. Bir de geliştiriciler için devkit versiyonunu da hazırlamak zorundasınız o da ayrı bir dert. Yani evet şu an bir firmanın ortaya çıkıp konsol geliştirmesi, özellikle bu cihaz hibrit değil de kendi sistemi ve marketi olacak bir cihazsa (ki bir konsolu konsol yapan budur. Mesela Steam Deck bir el konsoluyken ROG Ally bir el bilgisayarıdır çünkü Steam Deck'in kendi oyunları, kendi platformu ve işletim sistemi vardır.) Donanım en basit kısım olarak kalıyor diyebilirim.

Valve güzel bir çözüm buldu bu duruma. Linux tabanlı çok güzel bir işletim sistemi hazırladılar, Steam'i bu sisteme entegre ettiler.

PS gibi bir işletim sistemi tabanı kullanarak şekillendirilmiş bir çekirdek ve işletim sistemi oluşturmak dışında bir sıkıntı yok. Bakıyorsunuzdur her yer el konsolu doldu. Sebebi bu bence kolay üretilebiliyorlar. Çipi zaten markalar bir araya gelerek üretiyor.

Her yer el konsolu dolmadı, laptop anakartlarından hallice mini boardlarla dolu el bilgisayarları ile doldu.

Bir cihazın "konsol" sayılması için kendi platformu (Xbox market, PS market, Steam, Nintendo eshop), kendi özel oyunları ve sistemleri olması gerekiyor. Ally ve Legion GO gibi modeller el konsolu değiller, çok güçlü el bilgisayarıdır.

Çok kolay gibi anlatıyorsun. :LOL:

Son düzenleme:
Bu konudan sonra aklımın bir köşesine "raspberry pi al, basit bir el konsolu yap" düşüncesi kazındı. Zaten tüketim manyağının tekiydim, iyi oldu. Konu sahibine teşekkürlerimi iletiyorum. :rofl: :rofl: