fidelcastro

Uzman
Öncelikle merhaba, @RecepBaltaş hocama sormak istiyorum, sizlerin de fikirlerini almak isterim. Hocam, umarım iyisinizdir. Sizin "İki Kez Anakartı Yanan Lenovo Laptop" videosunu izlerken size danışmak aklıma geldi. Süreci anlatayım:

Bundan 2 sene önce Casper Excalibur G900, RTX 2060, 16 GB RAM, i7 10750H işlemcili bir laptopum vardı. 2 sene sorunsuz kullandım. Ancak 3. senesinde, garanti bittikten sonra, tıpkı arkadaşınızdaki gibi ani şekilde kapandı ve açılmadı, şarj da almadı. Casper'a gönderdim, bana "macunsuz kullanıldı, anakart değişimi yapılacak" dediler ve fiyat 39.500 TL olduğunu söylediler. Şaşırdım kaldım, dalga geçer gibi "yeni bir laptop alırsanız 2.000 TL düşeriz" takas usulü dediler, gerçekten rezaletti.

Bunun üzerine Ankara'da bir servise götürdüm, işlemcinin gittiğini söylediler. Pin düzeltimi yaptılar fakat laptop düzelmedi. İşlemci siparişi vereceklerini söylediler ancak tam o sırada gümrük vergisi uygulaması çıktı (Temu'dan sonra gelen) ve bunu da fiyatlarına yansıtamadılar. Şu an yaklaşık 8 aydır laptop işlevsiz yatıyor.

İşlemciyi Türkiye'de satan bir satıcı buldum, aradığımda değiştirebileceklerini ve fiyatın 10.000 TL olduğunu söylediler. Ancak işlemci değiştirmek ne kadar sağlıklı olur bilemedim ve o arada yeni bir laptop almıştım. Şimdi o laptop için ne yapmalıyım, ne önerirsiniz?

Öncelikle merhaba, @RecepBaltaş hocama sormak istiyorum, sizlerin de fikirlerini almak isterim. Hocam, umarım iyisinizdir. Sizin "İki Kez Anakartı Yanan Lenovo Laptop" videosunu izlerken size danışmak aklıma geldi. Süreci anlatayım:

Bundan 2 sene önce Casper Excalibur G900, RTX 2060, 16 GB RAM, i7 10750H işlemcili bir laptopum vardı. 2 sene sorunsuz kullandım. Ancak 3. senesinde, garanti bittikten sonra, tıpkı arkadaşınızdaki gibi ani şekilde kapandı ve açılmadı, şarj da almadı. Casper'a gönderdim, bana "macunsuz kullanıldı, anakart değişimi yapılacak" dediler ve fiyat 39.500 TL olduğunu söylediler. Şaşırdım kaldım, dalga geçer gibi "yeni bir laptop alırsanız 2.000 TL düşeriz" takas usulü dediler, gerçekten rezaletti.

Bunun üzerine Ankara'da bir servise götürdüm, işlemcinin gittiğini söylediler. Pin düzeltimi yaptılar fakat laptop düzelmedi. İşlemci siparişi vereceklerini söylediler ancak tam o sırada gümrük vergisi uygulaması çıktı (Temu'dan sonra gelen) ve bunu da fiyatlarına yansıtamadılar. Şu an yaklaşık 8 aydır laptop işlevsiz yatıyor.

İşlemciyi Türkiye'de satan bir satıcı buldum, aradığımda değiştirebileceklerini ve fiyatın 10.000 TL olduğunu söylediler. Ancak işlemci değiştirmek ne kadar sağlıklı olur bilemedim ve o arada yeni bir laptop almıştım. Şimdi o laptop için ne yapmalıyım, ne önerirsiniz?

İşlemci çıkma olduğu için tam uymayabilir, yaptırdıktan sonra tekrar arızalanabilir. Laptoplar PC gibi sök tak işlemlerine pek yatkın değiller. Anakarta hasar verebilir o adam. Bir daha da lütfen Casper ürünü almayın.
@Recep Baltaş Tam etiketleyin bu arada. Arada boşluk var.

Bu arada laptobu bakım için açmadıysanız madem macunsuz siz macunu sürmemişsiniz diyerek sen onlara dava aç. Eğer onların teknik servisine gönderdiysen de olur. Sizin hatanız de. Kendiniz açtıysanız ya da bilgisayarcı açmışsa o zaman bilemem.

İşlemci çıkma olduğu için tam uymayabilir, yaptırdıktan sonra tekrar arızalanabilir. Laptoplar PC gibi sök tak işlemlerine pek yatkın değiller. Anakarta hasar verebilir o adam. Bir daha da lütfen Casper ürünü almayın.
@Recep Baltaş tam etiketleyin bu arada. Arada boşluk var.

Bu arada laptopu bakım için açmadıysanız madem macunsuz siz macunu sürmemişsiniz diyerek sen onlara dava aç. Eğer onların teknik servisine gönderdiysen de olur. Sizin hatanız de. Kendiniz açtıysanız ya da bilgisayarcı açmışsa o zaman bilemem.

@Recep Baltaş hocam umarım okur. Casper'dan anakart değişimini tekrar istesem yine uçuk fiyat söylerler mi bilmiyorum.

@Recep Baltaş hocam umarım okur. Casper'dan anakart değişimini tekrar istesem yine uçuk fiyat söylerler mi bilmiyorum.
Siz laptobu hiç bakıma gönderdiniz mi 3 senede? Eğer kendi resmi teknik servisi dışında bir yere göndermediyseniz aslında bu onların suçu olurdu. Kendileri demiş macun yok diye. Siz keşke en baştan tamire göndermeseydiniz. Şimdi işlemci pini vs derken laptopla çok oynamışlardır.

@4323 , tam senlik konu, hazır Casper da var.

@fidelcastro , cihazında yüksek ısıdan kaynaklı işlemcinin altındaki topların yapısal düzeni bozulmuş olabilir. Cihazların kendi teknik servisi anakart tamiri çoğu zaman yapmazlar. Eğer sorun GPU veya CPU yongasındaysa altındaki topları yenileyecekler, bu VRAM'lerde de olabilir. Eğer cihazın voltaj regülatörleri zarar gördüyse bu daha da sorun olabilir.

Siz laptopu hiç bakıma gönderdiniz mi 3 senede? Eğer kendi resmi teknik servisi dışında bir yere göndermediyseniz aslında bu onların suçu olurdu. Kendileri demiş macun yok diye. Siz keşke en baştan tamire göndermeseydiniz. Şimdi işlemci PIN'i vs derken laptopla çok oynamışlardır.

Tamire göndermedim. Önce Casper'a gönderdim, sonra tamire gitti.

@4323, tam senlik konu, hazır Casper da var.

@fidelcastro, cihazında yüksek ısıdan kaynaklı işlemcinin altındaki topların yapısal düzeni bozulmuş olabilir. Cihazların kendi teknik servisi anakart tamiri çoğu zaman yapmazlar. Eğer sorun GPU veya CPU yongasındaysa altındaki topları yenileyecekler, bu VRAM'lerde de olabilir. Eğer cihazın voltaj regülatörleri zarar gördüyse bu daha da sorun olabilir.

Evet 1 kere Casper 2 kere ben termal macun yeniledim. Problem olmadı.

Casper G900 öyle bir seri ki, Casper'ın en üst donanımı kullandığı bir seri bu. Anakart yakan dahi duydum ben G900 için ama Lenovo ile kıyaslayacaksam, Lenovo Legion nasıl Lenovo'nun en üst segmentiyse Casper'ın da G900 odur. Yani donanımların çok ağır oluşundan dolayı yanma ihtimali yüksek model olmasına karşın soğutma ve kasa kalitesi vs. bakımından Casper'ın en kaliteli işlerinden olabilir. Haliyle yakmak bence Lenovo kadar kolay olamaz. Yanarsa da konu sahibinde olduğu gibi 3 sene sonra veyahut nadir gerçekleşecektir.

Benim hoşuma gitmeyen durum ise G900 serisi pahalı bir seri ve kullanıcıların bu kadar para verip yanma ile uğraşmasını sevmiyorum. G900 kullanıcısı bence çok da değildir, bir marka tercihi yapıp bir de en üst modellerini almak o markaya güvenmek demek.

Casper'a ben bile güvenmem kullanıcısı olarak. Ben Masaüstu cihazını kullandım onda da işlemci yaktım Casper'ın ve bence benim cihazımda zorlama işlemleri yaptığımdan Casper'ın bir suçu yoktu. Haliyle arkadaşın cihazının işlemcisi kuvvetliyse Casper'da tamamen suçlu diyemem. Lenovo gibi 2 kere üst üste yanması lazım. :confused:

@4323 , tam senlik konu, hazır Casper da var.

@fidelcastro , cihazında yüksek ısıdan kaynaklı işlemcinin altındaki topların yapısal düzeni bozulmuş olabilir. Cihazların kendi teknik servisi anakart tamiri çoğu zaman yapmazlar. Eğer sorun GPU veya CPU yongasındaysa altındaki topları yenileyecekler, bu VRAM'lerde de olabilir. Eğer cihazın voltaj regülatörleri zarar gördüyse bu daha da sorun olabilir.
Bir de ben bu konuyu çok önceden de gördüm yani sizin etiketlemenize gerek yoktu.

Son düzenleme:
Casper G900 öyle bir seri ki, Casper'ın en üst donanımı kullandığı bir seri bu. Anakart yakan dahi duydum ben G900 için ama Lenovo ile kıyaslayacaksam, Lenovo Legion nasıl Lenovo'nun en üst segmentiyse Casper'ın da G900 odur. Yani donanımların çok ağır oluşundan dolayı yanma ihtimali yüksek model olmasına karşın soğutma ve kasa kalitesi vs. bakımından Casper'ın en kaliteli işlerinden olabilir. Haliyle yakmak bence Lenovo kadar kolay olamaz. Yanarsa da konu sahibinde olduğu gibi 3 sene sonra veyahut nadir gerçekleşecektir.

Benim hoşuma gitmeyen durum ise G900 serisi pahalı bir seri ve kullanıcıların bu kadar para verip yanma ile uğraşmasını sevmiyorum. G900 kullanıcısı bence çok da değildir, bir marka tercihi yapıp bir de en üst modellerini almak o markaya güvenmek demek.

Casper'a ben bile güvenmem kullanıcısı olarak. Ben Masaüstu cihazını kullandım onda da işlemci yaktım Casper'ın ve bence benim cihazımda zorlama işlemleri yaptığımdan Casper'ın bir suçu yoktu. Haliyle arkadaşın cihazının işlemcisi kuvvetliyse Casper'da tamamen suçlu diyemem. Lenovo gibi 2 kere üst üste yanması lazım. :confused:

Bir de ben bu konuyu çok önceden de gördüm yani sizin etiketlemenize gerek yoktu.

Ailem bana 2013 de Casper Nirvana GT 630M i3 3120M laptop almıştı. İlk senemde HDD arızalandı neyse ücretsiz değiştirdiler. 2017 de ise ekran kartım yandı. Yani ben o zamanlar çocuktum genelde akşamları ve nadiren gündüzleri CS 1.6, Call of Duty 2 gibi oyunlar oynardım. Evde internet dahi yoktu. Yani bu şartlarda bile bozulabilen bir ürün. Artı altına 2 fanlı soğutma da takıyordum. Bir daha al deseler yanından dahi geçmem. 50 bin TL'yi 1 TL 1 TL havaya atarım daha çok zevk alırım hem en azından yere düşünce kırılmaz.

Ailem bana 2013 de Casper Nirvana GT 630M i3 3120M almıştı. İlk senemde HDD arızalandı neyse ücretsiz değiştirdiler. 2017 de ise ekran kartım yandı. Yani ben o zamanlar çocuktum genelde akşamları ve nadiren gündüzleri CS 1.6, Call of Duty 2 gibi oyunlar oynardım. Evde internet dahi yoktu. Yani bu şartlarda bile bozulabilen bir ürün. Artı altına 2 fanlı soğutma da takıyordum. Bir daha al deseler yanından dahi geçmem. 50 bin TL'yi 1 TL 1 TL havaya atarım daha çok zevk alırım hem en azından yere düşünce kırılmaz.
Nirvana serisi dediğin çok kapsamlı bir seri yalnız. Nirvana dediğinde Toshiba kasaları da var ve onlar hayatında görebileceğin en sağlam cihazlardı döneminde ama dandik kasalı olanları da var. Her markanın her ürünü sağlam olacak diye bir şey yok diye biz bu yüzden söylüyoruz, sizin gibi kullanıcıların geri dönüşlerinden yani. Bende Asus X serisi Gt710m kullandım laptop yıllarca fanı bozuk bile yakmadı cihaz kendini. Düşünün cihazın fanı dönmedi ya. Demek ki yakmayan fansız bile yakmıyor. :) G900 ise üst seviyesi olabilir Casper'ın ama G900 Casper'ın en eski serilerindendir yani benim gibi G870 kullanıcısı ile alakası yok bu serisinin zira G870 RTX 2000 ile çıktı. Pesimist beni etiketledi ama o da ne yaptığını bilmiyor çünkü G900 1080Ti, gtx 1660ti gibi kartlara sahipti nereden baksan 10 yıllık seri. Bu seri zaten zengin sınıfına hitap ediyor bence benim gibi biri bu seriyi bilemez. Ha bence kronik anakart problemi gerçekten olsa şimdiye kadar çoktan duyardık diye düşünüyorum eski olduğundan. Lenovo duyuluyor mesela. Ama G900 benim bilgi ve deneyim sınırımı aşar. Ne driverini bilirim ne termal sistemini kasasının detayını sorsanız görmedim hayatımda Casper'a o parayı verecek kimsem olmadı. Casper'ın masaüstü cihazında işlemci yakmış biri olarak tamamen kendi zorlamalarımdan yanmıştı, belki de sizde zorlamışsınızdır. İnternetsiz bir ortamda da zorlayabilirsiniz isterseniz ben Windows yüklerken bile zorlamıştım.

Peki Nirvana hakkında nasıl böyle yorumlar yapıyorum ? Kullanmadan. Toshiba laptopu kuzenim kullandı, Casper laptopu da akrabam kullandı ikisi de ölümsüz modellerdi sorunsuz kullandılar onlarda da GT serisi ekran kartı vardı ve Casper'ın kasası ile Toshiba birebir uyuşuyordu. İki cihaz birden gördüm yani ve 6 7 yılı aşkın sorunsuz çalıştılar ha yine de sizde olmaz diye bir şey yok teknoloji şans işidir sizin laptopta toshiba kasadır yanmıştır ama bu şansızlıktır. Kronik sorun demek aynı sorunu 2 kere üst üste yaşamak hocam. Böyle önemli ince detaylar var.

Son düzenleme:
Nirvana serisi dediğin çok kapsamlı bir seri yalnız. Nirvana dediğinde Toshiba kasaları da var ve onlar hayatında görebileceğin en sağlam cihazlardı döneminde ama dandik kasalı olanları da var. Her markanın her ürünü sağlam olacak diye bir şey yok diye biz bu yüzden söylüyoruz, sizin gibi kullanıcıların geri dönüşlerinden yani. Bende ASUS X serisi GT710M kullandım laptop yıllarca fanı bozuk bile yakmadı cihaz kendini. Düşünün cihazın fanı dönmedi ya. Demek ki yakmayan fansız bile yakmıyor. :) G900 ise üst seviyesi olabilir Casper'ın ama G900 Casper'ın en eski serilerindendir yani benim gibi G870 kullanıcısı ile alakası yok bu serisinin zira G870 RTX 2000 ile çıktı. Pesimist beni etiketledi ama o da ne yaptığını bilmiyor çünkü G900 1080 Ti, GTX 1660 Ti gibi kartlara sahipti nereden baksan 10 yıllık seri. Bu seri zaten zengin sınıfına hitap ediyor bence benim gibi biri bu seriyi bilemez. Ha bence kronik anakart problemi gerçekten olsa şimdiye kadar çoktan duyardık diye düşünüyorum eski olduğundan. Lenovo duyuluyor mesela. Ama G900 benim bilgi ve deneyim sınırımı aşar. Ne driverini bilirim ne termal sistemini kasasının detayını sorsanız görmedim hayatımda Casper'a o parayı verecek kimsem olmadı. Casper'ın masaüstü cihazında işlemci yakmış biri olarak tamamen kendi zorlamalarımdan yanmıştı, belki de sizde zorlamışsınızdır. İnternetsiz bir ortamda da zorlayabilirsiniz isterseniz ben Windows yüklerken bile zorlamıştım.

Peki Nirvana hakkında nasıl böyle yorumlar yapıyorum? Kullanmadan. Toshiba laptopu kuzenim kullandı, Casper laptopu da akrabam kullandı ikisi de ölümsüz modellerdi sorunsuz kullandılar onlarda da GT serisi ekran kartı vardı ve Casper'ın kasası ile Toshiba birebir uyuşuyordu. İki cihaz birden gördüm yani ve 6 7 yılı aşkın sorunsuz çalıştılar ha yine de sizde olmaz diye bir şey yok teknoloji şans işidir sizin laptopta Toshiba kasadır yanmıştır ama bu şansızlıktır. Kronik sorun demek aynı sorunu 2 kere üst üste yaşamak hocam. Böyle önemli ince detaylar var.

Şunun 2 GB RAM ve GT 630M olan haliydi. Siyah renkli kasa. Bende mesela 2 sene işlemci fanım bozuk i5 2500 Kullandım hala da kullanıyorum. 98 derecede throttle yaparak bana 2 sene Call of Duty Modern Warfare Remastered gibi oyunları oynattı, PUBG, Valorant vs bütün oyunları oynattı. Ayrıca yanmadı. Şu an 4. senem. Hala da sapasağlam:D. Bir de ikinci el aldım ben bunu. Ama dedim ya altında soğutucusu dahi olan bir laptop nasıl Call of Duty 2 oynarken yanabilir. İyi hatırlıyorum o zamanları. Paran olacak ASUS ROG STRIX serisi alacaksın da işte.