fidelcastro

Uzman
Öncelikle merhaba, @RecepBaltaş hocama sormak istiyorum, sizlerin de fikirlerini almak isterim. Hocam, umarım iyisinizdir. Sizin "İki Kez Anakartı Yanan Lenovo Laptop" videosunu izlerken size danışmak aklıma geldi. Süreci anlatayım:

Bundan 2 sene önce Casper Excalibur G900, RTX 2060, 16 GB RAM, i7 10750H işlemcili bir laptopum vardı. 2 sene sorunsuz kullandım. Ancak 3. senesinde, garanti bittikten sonra, tıpkı arkadaşınızdaki gibi ani şekilde kapandı ve açılmadı, şarj da almadı. Casper'a gönderdim, bana "macunsuz kullanıldı, anakart değişimi yapılacak" dediler ve fiyat 39.500 TL olduğunu söylediler. Şaşırdım kaldım, dalga geçer gibi "yeni bir laptop alırsanız 2.000 TL düşeriz" takas usulü dediler, gerçekten rezaletti.

Bunun üzerine Ankara'da bir servise götürdüm, işlemcinin gittiğini söylediler. Pin düzeltimi yaptılar fakat laptop düzelmedi. İşlemci siparişi vereceklerini söylediler ancak tam o sırada gümrük vergisi uygulaması çıktı (Temu'dan sonra gelen) ve bunu da fiyatlarına yansıtamadılar. Şu an yaklaşık 8 aydır laptop işlevsiz yatıyor.

İşlemciyi Türkiye'de satan bir satıcı buldum, aradığımda değiştirebileceklerini ve fiyatın 10.000 TL olduğunu söylediler. Ancak işlemci değiştirmek ne kadar sağlıklı olur bilemedim ve o arada yeni bir laptop almıştım. Şimdi o laptop için ne yapmalıyım, ne önerirsiniz?

Şunun 2 GB RAM ve GT 630M olan haliydi. Siyah renkli kasa. Bende mesela 2 sene işlemci fanım bozuk i5 2500 Kullandım hala da kullanıyorum. 98 derecede throttle yaparak bana 2 sene Call of Duty Modern Warfare Remastered gibi oyunları oynattı, PUBG, Valorant vs bütün oyunları oynattı. Ayrıca yanmadı. Şu an 4. senem. Hala da sapasağlam:D. Bir de ikinci el aldım ben bunu. Ama dedim ya altında soğutucusu dahi olan bir laptop nasıl Call of Duty 2 oynarken yanabilir. İyi hatırlıyorum o zamanları. Paran olacak ASUS ROG STRIX serisi alacaksın da işte.
Aynen öyle, parası olupta G900 alana ne demeli peki ? :yorumyok:
Şimdi sizin cihazınızda güzel tahminim toshiba kasa bir ürün bence. Büyük bir şansızlık yaşamışsınız. Bende de fan soğutması vardı altına koymaya, Asus laptopumda kullandım bahsettiğim G710M olan. Açıkçası sizin Casper'dan daha kaliteli bir ürün ama karşılaştırma yapmak doğru olur mu bilmiyorum sizin Casper daha yaşlı sanırım. Kendi laptopumu vurgulama sebebim bende onu soğutucu ile kullandım inanın soğutucunun dizimi koruması hariç hiçbir faydası olmadı cihazımda ısı olarak. Yani soğutuculara güvenmeyin çünkü diyorum ya ben Windows yüklerken masaüstü Casper cihazımı yakmış bir kişiyim. :terssurat:

Ama benim masaüstünün işlemcisi yandı siz ekran kartı yakmışsınız, ekran kartı yanması o dönemlerde Casper'da kronik sorundu diyebiliyorum. Teknikerler o dönemlerde servise götürürseniz Casper'larda ekran kartı fazla lüks diye çıkarıyorlardı diye hatırlıyorum ama ne tesadüf ki akrabamda yanmadı o ekran kartı sizin sorun yaşadığınız modele benziyordu o da. :düşündürücü:
Bilgisayar tamircileri Casper'ın o dönem GT serisi ekran kartlı laptoplarındaki özellikle de paylaştığın Nirvana serisindeki cihazın ekran kartlarını alıyorlardı cihaz yanmasın diye yanlış hatırlamıyorsam. Alan tamircilere de çok kızan vardı haklılarda lakin sizin cihazınızı görünce alanlarda haklıymış demek ki. Oysa Nvidia GT serisi inanılmaz zayıf, limitli, ofis işleri için tasarlanmış zor ısınan bir ekran kartıydı. Dediğim gibi G710M GT630M'den güçlü ama fansız yanmadı oyunda.

Çok garip dönemler lakin o cihazdan ekran kartını çıkar 10 yıl sorunsuz gider. Casper'ın hatası ekran kartını ya düzgün yere koymadı kasada ya da soğutmasını güzel yapamadı. Lakin Casper'ı o modelden dolayı önermem demek büyük saçmalık o kasalar hepsi Toshiba'ya ait. Bir tek soğutma veyahut anakart Casper'a aitse aittir. Lakin tamamen Toshiba kasaymış gibi bir hali var bu yüzden anakart ve soğutma bile Casper'a ait olmayabilir. Casper hazır parçaları montajlıyor sadece, o dönem Toshiba kasa Nirvana serisini muhtemelen montajlarken soğutmasının yetmeyeceği parçalar kullanmış olabilirler, aynısını G870'te de yaptılar. G870'İn termal sistemine ait laptoplar 80 70W gpu ile geliyor ama 105W G870. :hehehe:
Bu yüzden Casper üzümlü kekimdir, ilk deneyimim diyebilirim. Elbette global markalar daha güzel ama ben Casper'dan razıyım.

Son düzenleme:
Aynen öyle, parası olup da G900 alana ne demeli peki? :yorumyok:
Şimdi sizin cihazınızda güzel tahminim Toshiba kasa bir ürün bence. Büyük bir şansızlık yaşamışsınız. Bende de fan soğutması vardı altına koymaya, ASUS laptopumda kullandım bahsettiğim G710M olan. Açıkçası sizin Casper'dan daha kaliteli bir ürün ama karşılaştırma yapmak doğru olur mu bilmiyorum sizin Casper daha yaşlı sanırım. Kendi laptopumu vurgulama sebebim bende onu soğutucu ile kullandım inanın soğutucunun dizimi koruması hariç hiçbir faydası olmadı cihazımda ısı olarak. Yani soğutuculara güvenmeyin çünkü diyorum ya ben Windows yüklerken masaüstü Casper cihazımı yakmış bir kişiyim. :terssurat:

Ama benim masaüstünün işlemcisi yandı siz ekran kartı yakmışsınız, ekran kartı yanması o dönemlerde Casper'da kronik sorundu diyebiliyorum. Teknikerler o dönemlerde servise götürürseniz Casper'larda ekran kartı fazla lüks diye çıkarıyorlardı diye hatırlıyorum ama ne tesadüf ki akrabamda yanmadı o ekran kartı sizin sorun yaşadığınız modele benziyordu o da. :düşündürücü:
Bilgisayar tamircileri Casper'ın o dönem GT serisi ekran kartlı laptoplarındaki özellikle de paylaştığın Nirvana serisindeki cihazın ekran kartlarını alıyorlardı cihaz yanmasın diye yanlış hatırlamıyorsam. Alan tamircilere de çok kızan vardı haklılarda lakin sizin cihazınızı görünce alanlarda haklıymış demek ki. Oysa NVIDIA GT serisi inanılmaz zayıf, limitli, ofis işleri için tasarlanmış zor ısınan bir ekran kartıydı. Dediğim gibi G710M GT630M'den güçlü ama fansız yanmadı oyunda.

Çok garip dönemler lakin o cihazdan ekran kartını çıkar 10 yıl sorunsuz gider. Casper'ın hatası ekran kartını ya düzgün yere koymadı kasada ya da soğutmasını güzel yapamadı. Lakin Casper'ı o modelden dolayı önermem demek büyük saçmalık o kasalar hepsi Toshiba'ya ait. Bir tek soğutma veyahut anakart Casper'a aitse aittir. Lakin tamamen Toshiba kasaymış gibi bir hali var bu yüzden anakart ve soğutma bile Casper'a ait olmayabilir.

Zaten şu an ekran kartı devre dışı Intel HD grafikle çalışıyor. Aygıt yöneticisinde görünüyor ama arızalı diye. Hani sarı ikazla görülüyor. Sürücüsü falan kuruluyor. Sizce hangi laptop modelleri sorunsuz? Mesela ASUS ROG net tepe seri sonuçta, MSI Pulse ve katana 17 olabilir, Acer Nitro 16 modelleri seviliyor, Nitro 5 orta halli.

Zaten şu an ekran kartı devre dışı Intel HD grafikle çalışıyor. Aygıt yöneticisinde görünüyor ama arızalı diye. Hani sarı ikazla görülüyor. Sürücüsü falan kuruluyor. Sizce hangi laptop modelleri sorunsuz? Mesela ASUS ROG net tepe seri sonuçta, MSI Pulse ve katana 17 olabilir, Acer Nitro 16 modelleri seviliyor, Nitro 5 orta halli.
MSI'ya giriş ürünleri hariç güvenebiliriz. Acer nitro serisi risklidir MSI'ya göre ama Lenovo'dan iyidir yine öyle 170W adaptör koyma gibi bir cimriliği veyahut dengesizliği Acer'de göremezsiniz fiyat performans markadır yani gariban dostu. Bu da onu MSI'dan bir tık geriye atar. Asus ROG ise onda da sorun yaşayan var sorunsuz diyemem ama bazı modelleri var aşık oldum. Tasarımları çok güzel hocam bir kere. Hani benim G870 tofaş kasa diye hayal edin Asus A serisi veya Rog serisi Mercedes olur.

MSI'ya giriş ürünleri hariç güvenebiliriz. Acer Nitro serisi risklidir MSI'ya göre ama Lenovo'dan iyidir yine öyle 170W adaptör koyma gibi bir cimriliği veyahut dengesizliği Acer'de göremezsiniz fiyat performans markadır yani gariban dostu. Bu da onu MSI'dan bir tık geriye atar. ASUS ROG ise onda da sorun yaşayan var sorunsuz diyemem ama bazı modelleri var aşık oldum. Tasarımları çok güzel hocam bir kere. Hani benim G870 Tofaş kasa diye hayal edin ASUS'a serisi veya ROG serisi Mercedes olur.

ASUS TUF A serisi mi? ASUS TUF modellerine ben panelleri kalitesiz diye bakıyorum ya. Acer %100 sRGB iken ASUS TUF 45NTSC değil mi? Yani TUF panelleri renk açısından biraz zayıf.

ASUS TUF A serisi mi? ASUS TUF modellerine ben panelleri kalitesiz diye bakıyorum ya. Acer %100 sRGB iken ASUS TUF 45NTSC değil mi? Yani TUF panelleri renk açısından biraz zayıf.
Öyle zaten ben tasarım olarak söyledim klavye hissiyatı dış görünüş. Teknik verileri olarak senin dediğin doğru.

Öyle zaten ben tasarım olarak söyledim klavye hissiyatı dış görünüş. Teknik verileri olarak senin dediğin doğru.

Ama gerek tasarım, gerek soğutma sistemi, gerek pil performansı olsun bayağı iyi. Sadece renk açısından biraz sınıfta kalıyor. İyileştirilmesi lazım. HS serileri çok düşük watt tükettiğinden acayip serin.

Ama gerek tasarım, gerek soğutma sistemi, gerek pil performansı olsun bayağı iyi. Sadece renk açısından biraz sınıfta kalıyor.
Öyle küçük detayları çoğu kullanıcı göremez bu yüzden markalar uyanıklık yapıp oradan kısıyor ama 170W adaptör koyanı ilk defa gördüm. Ben Casper 180W adaptör koyuyor diye eleştirecekken bir baktım Lenovo oradan sigma bakış attı bana.

Arada logitech fare ben ne alaka ? Diyor gibi.

Öyle küçük detayları çoğu kullanıcı göremez bu yüzden markalar uyanıklık yapıp oradan kısıyor ama 170W adaptör koyanı ilk defa gördüm. Ben Casper 180W adaptör koyuyor diye eleştirecekken bir baktım Lenovo oradan sigma bakış attı bana.

Arada logitech fare ben ne alaka ? Diyor gibi.

170 watt utanmasa ekran kartı kendi harcayacak. Adamlar toplam 170 watt koyuyor:D.

170 watt utanmasa ekran kartı kendi harcayacak. Adamlar toplam 170 watt koyuyor:D.
Markaların çalmasına alışkın biri olarak hani telefon alırsın yanında adaptör gelmez ya. Ekranı mesela 144 hz değil 120 hz koyar, srgb oranı düşük olur. Laptopda thunderbolt girişi olmaz veya ddr5 ram yerinde ddr4 ram bunlar hep taktiktir markalar için lakin abi o adaptör yani yazık. Müşteriyle dalga geçmektir hiç koymayın bari adam 230W adaptör alsın parasıyla onu da cihazdan düşün.

Markaların çalmasına alışkın biri olarak hani telefon alırsın yanında adaptör gelmez ya. Ekranı mesela 144 Hz değil 120 Hz koyar, sRGB oranı düşük olur. Laptopta Thunderbolt girişi olmaz veya DDR5 RAM yerinde DDR4 RAM bunlar hep taktiktir markalar için lakin abi o adaptör yani yazık. Müşteriyle dalga geçmektir hiç koymayın bari adam 230W adaptör alsın parasıyla onu da cihazdan düşün.

Eskiden Samsung telefon, şarj kablosu, adaptörü, kulaklığı vs her şeyi koyarmış, benim ilk zamanlarımda hala adaptör vardı. Şu an sadece telefon, kablo ve bir iğne kaldı. Yakında e SIM e geçecekler o iğne de kalkacak. Kablosuz şarj satmak için kablo da kalkacak. Oh ne güzel hayat. Markalar orijinal ürün koymalı ya. Sonra biz sağdan soldan çakma ürünler alıyoruz, ya da kazıklanıyoruz. Halbuki millet olarak biz zama alışkınız zaten. 1000 TL fazla para al bizden orijinal adaptör de koy. Laptop üreticileri iyi bir panel koyun, iyi bir soğutma yapın, yetecek kadar adaptör koyun, işlemciden kısmayın. İşlemci değiştirilemiyor. Biz bunları almak için hayatımızı satıyoruz. Siz ise bize kötü ürünler satıyorsunuz. Yani bu hayatın adaletsizliği içinde boğuluyoruz.

Hani bir filmde ömründen harcıyordun ya. Aynısı abi. Sadece orada ömür takası oluyor burada sen günde 8 saat ömrünü bir adam için veya devlet için harcıyorsun. Sonucunda eline kalan para. Çok az. Özel sektörden bahsetmek dahi istemiyorum.