İmtihanın iyi olduğu kanısına vardıysanız sormak isterim: Bu kanıya nasıl vardınız?
Doğrusu Tanrı'nın iyi olduğuna inandığım için imtihanın koşullarını imtihanın iyi olacağı şekilde belirlediğine inanmaktayım. Tanrı'nın iyi olduğu kanısına nereden vardığımsa yanıtlaması zor bir soru. Ancak belirtmek isterim ki, argümanda, imtihanın iyi olması, cennetin faydasının cehennemin zararından büyük olması koşuluna bağlanmıştır ve cennetin faydasının cehennemin zararından büyük olduğu varsayıldığı zamanki sonuçları ele aldığından, neden büyük olduğu sorusuna yanıt vermeyi mantıksal geçerlilik bakımından gerektirmemektedir.

Biraz psikoloji bilen biri sonsuz mutluluğun sonuçlarının ne kadar korkunç olacağını bilir. Uyuşturucularda bulunan dopamin ve serotonin de sana anlık olarak sonsuz mutluluk veriyor ve o mutluluğa sürekli erişmek için ne hallere giriyorsun.
Dünyevi bir psikolojiyle cennetteki ruhu düşünüyor olamazsın. Mantık öldü şu an.

Asıl soru şurada, "SONSUZ GÜÇLÜ, SONSUZ KUDRETLİ" sıfatına sahip bir Tanrı, neden iyi ya da kötü olsun?

Açılan konu, kendi içinde tutarlıdır. Benim bununla ilgili bir sorunum yok. Ama Tanrı iyiyse, tutarlıdır. Tanrının iyi olduğu ön kabulünü hangi önerme veya önermelerden çıkardınız?

Eğer Tanrı, bir şeyleri istiyorsa kudretli olabilir mi?

İsteme arzusu, antropomorfiktir. Eğer bahsedilen Tanrı, antropomorfik ise bahsedilen konuyla ilgili çelişmeyebilir.

+Adem, sulu sulu meyveleri olan bir ağaç yarattım. Ama bundan yemeni istemiyorum.

-Neden?

+Sana ne lan.

-🤦‍♂️ ..... Tamam.

İnsanlar ölür, hayvanlar ölür, çicekler ölür. İnsan ömrü boyunca bütün bunlara şahit olur ama en sonunda kendi ölür. Cenneti ve cehennemi çok kısıtlı bir bilgiler sayesinde tanıyoruz hocam. Bu bilgilerin çoğu insanların yorumları üzerine oluşuyor. Allah kimseyi cehenneme atmak istemez, isteseydi tövbe eden herkesi affetmezdi. Bence kimsenin hakkında cennete-cehenneme gider falan diye düşünmemeliyiz. Yapılan ufacık bir iyilik bile bizim çok mutlu ve güzel yerlerde olmamızı sağlayabilir.

Allah kimseyi cehenneme atmak istemez
Yanlış ve çelişkili bir bakış açısı karar vermek insani özelliklerdir ve Kararlarımız cehennem ve cennete gideceğimizi değiştiremez kaderimiz önceden yazılmıştır bu durumda iyilik ve kötülük yapmanın bizim için bir anlamı yoktur.

Cennet ve cehennem kavramı kurandan eskidir 5000 yıl önce antik Mısırdan ardından antik Yunan, Çin ve Japonya’ya gelmiştir. En sonunda Kuranda ortaya çıkmıştır. Bu üç büyük dinin ana kaynağı ve alıntı yaptığı yerler Sümerler ve antik Mısırdır.
Çünkü bundan önce gönderilen dinlerde de vardı bu. İslam ile beraber ortaya çıkmadı. Adem aleyhisselam varken de vardı cennet-cehennem. Yani farklı mitolojilerde olması zaten çok normal, olması gereken bu. Her kavme peygamber gönderildi, Japonya'ya da, Çin'e de, Almanya'ya da. Haliyle o coğrafyalarda oluşan mitolojilerin bunlardan bahsetmesi çok normal değil mi sence de?
Parça parça ayet halinde Muhammed’e ben mi indirdim?
Burada çelişki olan şey ne işte? Parça parça Muhammed aleyhisselama ayet inmesi neden bir sorun doğuruyor? Her surenin konusu farklı. Mekke dönemi Peygamberin görevi farklı, Medine dönemi farklı. Mekke dönemi onunla alakalı, Medine dönemi diğer göreviyle alakalı ayetler iniyor. Yani neden parça parça inmesini bir sorun olarak görüyorsun?

Nuh tufanı 30 farklı dinde geçiyor hangisi gerçek Allah?

Nuh tufanı tüm dünyada olan bir şey zaten. Sadece Hz.Nuh aleyhisselamın olduğu yerde olmuyor. Dolayısıyla dünyanın her yerinde bu tufandan bahsedilmesi olduğuna delil. Türk mitolojisinde de var Nuh tufanı, Hinduların mitolojisinde de, bunlar birbiriyle iletişime geçemeyeceğine göre gerçekten böyle bir şey olmuş. Dünyanın farklı yerinde yaşayan insanlar nasıl aynı şeyden bahsedebilir?

Her kavme peygamber gönderildi, Japonya'ya da, Çin'e de, Almanya'ya da. Haliyle o coğrafyalarda oluşan mitolojilerin bunlardan bahsetmesi çok normal değil mi sence de?
Antik Yunan ile peygamber ne alaka dostum, Mısırda cennet-cehennem farklı şekilde anlatılıyor Kuranda farklı şekilde anlatılıyor bence sen de bilmiyorsun ne dediğini 😀

Burada çelişki olan şey ne işte? Parça parça Muhammed aleyhisselama ayet inmesi neden bir sorun doğuruyor? Her surenin konusu farklı. Mekke dönemi Peygamberin görevi farklı, Medine dönemi farklı. Mekke dönemi onunla alakalı, Medine dönemi diğer göreviyle alakalı ayetler iniyor. Yani neden parça parça inmesini bir sorun olarak görüyorsun?
Gökten kitap indirilmedi diyorsun sonra indiğini söylüyorsun 120 bin peygamber gönderilmedi diyorsun sonra sana hadislerde öyle yazıyor diyorum susuyorsun kendinle çelişme bu kadar :hehehe:

Nuh tufanı tüm dünyada olan bir şey zaten. Sadece Hz.Nuh aleyhisselamın olduğu yerde olmuyor. Dolayısıyla dünyanın her yerinde bu tufandan bahsedilmesi olduğuna delil. Türk mitolojisinde de var Nuh tufan
Bilgisiz dostum benim Sümerlerde anlatılan hikaye farklı Kuranda yazan farklı? her tufanın kendi kahramanı var hani tek kurtarıcı Hz.Nuhtu hikayeye göre?

Aynen kanka bak aynen islamda anlatıldığı gibi;

Sümerlerde Nuh Tufanı: Tufan haber verilince Kral Ziusudra kendisine söylendiği gibi büyük bir gemi yapar. Daha sonra tufan başlar ve yedi gün boyunca sürer. Yedinci günün sonunda gemi, Nisir dağına oturur. Ziusudra yedi gün burada bekledikten sonra bir güvercin salar dışarı.

Daha semavi dinler yokken tufan efsanesi vardı ama kime neyi anlatıyorum işte.

Antik Yunan ile peygamber ne alaka dostum, Mısırda cennet-cehennem farklı şekilde anlatılıyor Kuranda farklı şekilde anlatılıyor bence sen de bilmiyorsun ne dediğini 😀
Güzel kardeşim benim, tabii ki farklı anlatılacak. Mitolojiler bunlar. Peygamberler zamanında gitmiş anlatmış, her peygambere kitap verilmez. Kalıcı bir anlatım olmadığı için zamanla tahrif olmuş, farklı bir cennet-cehennem tasviri ortaya çıkmış. Bunun delili Kuran'da da var. Musa aleyhisselam, kavmine anlatıyor anlatıyor, çıkıp bir süre sonra tekrar geri döndüğünde kavmini putlara taparken buluyor. Yani tebliği yapıyor fakat kavmi tahrife devam ediyor.

Gökten kitap indirilmedi diyorsun sonra indiğini söylüyorsun 120 bin peygamber gönderilmedi diyorsun sonra sana hadislerde öyle yazıyor diyorum susuyorsun kendinle çelişme bu kadar :hehehe:
1) Allah Peygamberin kalbine vahyetti, gökten kitap indirmedi.
2) Hadislerde öyle yazmıyor, hadiste öyle yazıyor. Sadece bir rivayet var.
3) İster 120 bin olsun, ister 240 bin peygamber olsun. Ki aralarında bu şekil farklı rivayetler gelmiş. Bu benim açımdan bir sorun teşkil etmiyor, 120 de olsa kabul ederim, 240 da olsa kabul ederim. İnsanlık tarihi çok geniş, binlerce yılı kapsıyor. Onlarca kavmi de hesap edersek 120 bin peygamberin gelebilmesi ihtimal dahilinde. Ben net sahih bir rivayet olmadığından kabul etmiyorum dedim. Her hadis sahih değildir.

Bilgisiz dostum benim Sümerlerde anlatılan hikaye farklı Kuranda yazan farklı? her tufanın kendi kahramanı var hani tek kurtarıcı Hz.Nuhtu hikayeye göre?
Hz.Nuh Orta Doğu'da, Japonya'da tufan oldu. Adam nereden bilecek Hz.Nuh'u sence :D? Onun kavminde de kendilerine özel nitelikte bir anlatım oluşuyor. Bunu açıklamak zorunda kaldığıma inanamıyorum gerçekten.
Sümerlerde Nuh Tufanı: Tufan haber verilince Kral Ziusudra kendisine söylendiği gibi büyük bir gemi yapar. Daha sonra tufan başlar ve yedi gün boyunca sürer. Yedinci günün sonunda gemi, Nisir dağına oturur. Ziusudra yedi gün burada bekledikten sonra bir güvercin salar dışarı.
Tüh şu işe bak, Kuranda anlatılan Nuh Tufanı ile aynı neredeyse. Hz.Nuh'da bir gemi yapıyor, tufan başlıyor ve gemi bir dağa oturuyor. Ne kadar ilginç değil mi? Hz.Nuh'u 500-600'lü yıllarda yaşayan biri sanmıyorsundur umarım. Öyle sanıyor da olabilirsin o yüzden söyleyeyim, milattan önce 2000-3000 arası olduğu düşünülüyor.

Güzel kardeşim benim, tabii ki farklı anlatılacak. Mitolojiler bunlar. Peygamberler zamanında gitmiş anlatmış, her peygambere kitap verilmez. Kalıcı bir anlatım olmadığı için zamanla tahrif olmuş, farklı bir cennet-cehennem tasviri ortaya çıkmış. Bunun delili Kuran'da da var. Musa aleyhisselam, kavmine anlatıyor anlatıyor, çıkıp bir süre sonra tekrar geri döndüğünde kavmini putlara taparken buluyor. Yani tebliği yapıyor fakat kavmi tahrife devam ediyor.
Antik Yunanı bile İslama bağladın ya sana ben ne diyeyim, her dinde farklı bir cennet-cehennem var sen şimdi gelip bunlarda mı islamın eseri diyeceksin :hehehe:

“İnsanlar tarih boyu yüce bir adalet simgesi olan Tanrıyı uydurdukları gibi cennet ve cehennemi de uydurmaya mecburdular. Çünkü insanlar kendilerinden mevkice üstün insanlardan gördükleri zulümlere karşılık olarak bu yüce adalet Tanrısının onları Tartarus, Hellheim gibi cehennemlere sokacağına inanıyordular. Kendileri de zulme maruz kaldıkları için cennetle ödüllendirileceklerine inanır şu dünyada alamadıklarını o dünyada alacaklarına inanmışlar. Maalesef insanların bu tarz düşüncelerinden istifade eden din tüccarları kendilerini Tanrıyla onlar arasında bir vasıta olarak göstermiş ve insanları sömürmüşler. Tıpkı Hristiyan papazların cennetten arsalar sattığı gibi. Günümüz İslam dünyasında da bu tarz şeyleri az görmedik. Kendilerini evliya yaparak insanlarla Allah arasında vasıta gibi gösterip milleti sömürüyorlar.”

Allah Peygamberin kalbine vahyetti, gökten kitap indirmedi.
Muhammed aleyhisselama ayet inmesi neden bir sorun doğuruyor
Kendiyle kısa sürede çelişen ilk insan olabilirsin forumda gördüğüm.

Hadislerde öyle yazmıyor, hadiste öyle yazıyor.
İnsanlık tarihi boyunca 124.000 peygamber gönderildiği hadisde rivayet edilmiştir. (bk Müsned 5/265-266; İbn Hibbân, 2/77) Bu bakımdan her ümmete ve topluma peygamber gönderilmiştir.

e. Hz.Nuh'da bir gemi yapıyor, tufan başlıyor ve gemi bir dağa oturuyor.
Aynen sana diğer 10 tufan hikayesini anlatayım hangisi gerçek kanıtla, Hz.Nuh daha dün çıkmış bir hikaye ile sümerler zamanı yazılan hikayeyi bir tutuyor hatta daha dün çıkan hikayeye inanıyorsun en eski olanına değil copy+paste ayağı yersen işte :hehehe:

Al sana daha farklı bir hikaye ama sen bunuda İslama bağlarsın;

Peygamber Enok’un kitabı;

Enok 10:1-3:
• “Sonra Yüceler Yücesi, büyük kutsal bir sesle konuştu ve meleklerini (gözlemcileri) görev yerlerine gönderdi: ‘Yeryüzündeki bütün karışıklığı, kaosu ve yıkımı görün. Azazel’e ve onun takipçilerine yaptıkları kötülüklerin karşılığını verin.’”
2. Enok 10:4-6:
• “Rafael’e dedi: ‘Azazel’i yakala, onu el ve ayaklarından bağla ve onu karanlık çukurlara at. Rafael, Azazel’i alıp çöle attı ve orada yargısını bekledi. Ve Rab, Rafael’e dedi: ‘Onun yüzünden bütün dünya bozuldu; bütün günahları, Azazel’in yaptığı kötülüklerle başladı.’”
3. Enok 10:9:
• “Sonra Rab, Mikail’e dedi: ‘Bütün kötü ruhları topla, onları birbirine bağla ve yeryüzünün derinliklerine at. Çünkü yeryüzündeki devler, insanların kızlarıyla birleşen meleklerin çocuklarıdır. Bu devler, yeryüzünü dolduracak ve insanları boğacak.’”
4. Enok 10:15-16:
• “Ve Rab dedi: ‘Görünmeyen bir tufan yeryüzünü saracak ve her şeyin sonu gelecektir. Tufan, bütün günahkârları, devleri ve onların soyunu yok edecektir. Bu, yeryüzündeki kötülüğü temizlemek içindir.’”

Son düzenleme:
Antik Yunanı bile İslama bağladın ya sana ben ne diyeyim, her dinde farklı bir cennet-cehennem var sen şimdi gelip bunlarda mı islamın eseri diyeceksin :hehehe:
Evet. İslam Muhammed as ile gelmedi dostum. Adem'den beri var. Yani her kavme anlatılan bir anlatı var.

Kendiyle kısa sürede çelişen ilk insan olabilirsin forumda gördüğüm.
Ayet inmesinden kastım vahyolunması güzel kardeşim, ben Kur'anın, peygamberin kalbine vahyolduğunu söylüyorum, gökten bir kitap inmediğini söylüyorum. Sadece orada inme kelimesi kullandım diye aynı şeyden bahsettiğimi mi düşünüyorsun? Senin için daha açıklayıcı, anlaşılır olmaya çalışacağım. Pek mecaza falan girmeyeyim en iyisi.

İnsanlık tarihi boyunca 124.000 peygamber gönderildiği hadisde rivayet edilmiştir. (bk Müsned 5/265-266; İbn Hibbân, 2/77) Bu bakımdan her ümmete ve topluma peygamber gönderilmiştir.
Şimdi hadis usulüne girip sened mened işine bulaşmayacağım. Bu hadisi kabul ettiğimizde de bir sıkıntı çıkmıyor ortaya. Ben zaten kabul ederim diyorum, 124 bin peygamber gönderilmesi hiçbir sakınca ifade etmiyor diyorum.

Aynen sana diğer 10 tufan hikayesini anlatayım hangisi gerçek kanıtla, Hz.Nuh daha dün çıkmış bir hikaye ile sümerler zamanı yazılan hikayeyi bir tutuyor hatta daha dün çıkan hikayeye inanıyorsun en eski olanına değil copy+paste ayağı yersen işte :hehehe:
Her toplumda neden Tufan diye bir mitoloji anlatısı var, açıklar mısın üstadım?