Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
ÖNCE BURAYI OKU: Lisanlı profesyonellerin önemini biliyor ve vurguluyorum. Fakat sanal ortamlarda, özellikle yabancı ortamlarda insanların birbirine psikososyal destek sunma noktasında oldukça çevrim içi faaliyette olduğunu söylemeliyim. Yani bu yaptığım ilk değil ve zaten yapılan bir şey, en azından yabancı sanal ortamlarda. Türk milletinde ne yazık ki psikolojik altyapı bilinci yok ve bu doğrultuda bu tür kendi kendine yardım faaliyetleri de yok, olsa da pek niteliksiz. Bu bağlamda Techolay Sosyal'in aktif yapısını göz önünde bulundurarak bu ana konu niteliğinde olabilecek bu konuyu açıyorum. Pek hissedilmeyen ama var olan çevrim içi eksikliği bir nebze gidermek için. Umarım işe yarar olur ve bu konu amacına ulaşır!

Profesyonel psikoterapi başka bir şey, psikososyal destek başka bir şey.

Profesyonel terapi ve psikososyal destek, zihinsel sağlık ve iyilik hali üzerinde farklı etkileri olan iki önemli destek türüdür. Profesyonel terapi, lisanslı bir terapist veya psikolog tarafından sunulan yapılandırılmış bir süreçtir. Bu süreç, bireyin duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunlarını ele alır ve çözüm odaklı stratejiler geliştirir. Diğer yandan, psikososyal destek genellikle daha geniş bir topluluk veya sosyal ağ tarafından sağlanır ve bireylere duygusal ve pratik destek sunar. Bu destek, arkadaşlar, aile üyeleri veya topluluk kaynakları aracılığıyla gerçekleşebilir. Profesyonel terapi daha yapılandırılmış bir yaklaşım sunarken, psikososyal destek daha geniş bir sosyal desteği içerir ve bireyin yaşam kalitesini artırmak için farklı kaynakları kullanır. Her ikisi de birlikte çalışarak bireyin iyilik halini destekleyebilir.

Gemini_Generated_Image_k70pxnk70pxnk70p.webp

Merhaba arkadaşlar,

Bu köşede, zor zamanlardan geçenlere ve desteğe ihtiyaç duyanlara yardımcı olmak için buradayım. Özellikle depresyon ve anksiyete gibi konularda deneyimlerim ve bilgilerimle size yardımcı olabilirim.

Psikoterapi becerilerim, BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi) ve psikanaliz bilgim sayesinde, size farklı bakış açıları sunabilir ve bu zor duygularla başa çıkmanıza yardımcı olabilirim. Geçmişte, zor zamanlardan geçen ve desteğe ihtiyaç duyan insanlara yardımcı olduğum birçok örnek var.

Psikolojik destek sunmak için sadece lisanslı uzman olmak zorunda değiliz. Herkes, temel düzeyde bilgi ve deneyimle, zor zamanlardan geçenlere destek olabilir. Bu yanlış algıyı yıkmak ve birbirimize daha fazla destek olabilmemiz için buradayım.

Ben de depresyon ile mücadele ediyorum ve düzenli olarak terapi görüyorum. Bu sayede, kendi deneyimlerimden ders çıkarma ve psikoterapi becerilerimi geliştirme imkanı buldum. Kendimin terapi görüyor olmamın diğer insanlara yardım edemeyeceğim anlamına gelmediğini de belirtmek isterim. Hatta, benim psikoloğumun da bir zamanlar terapi aldığını biliyor muydunuz?

Eğer zor bir dönemden geçiyorsanız birbirimize destek olarak, bu zorluklardan birlikte kurtulabiliriz.

Sorularınızı sormaktan, deneyimlerinizi paylaşmaktan ve yorum yapmaktan çekinmeyin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı şekilde benim de uzun süreli terapi deneyimlerim mevcut, sizinle beraber sorulara cevap verip yardımcı olabilirim.

Birtakım makaleler:

Eşcinsellik, Freud ve Onarım Terapisi