Selamlar! Bu konuda anksiyete için olan BDT (bilişsel davranışçı terapi) temelli tekniklerden bahsedeceğim.

1. “Ya Olursa?” Zinciri ve Anlam Sorgulama

Anksiyetenin en güçlü yakıtı zihnin fısıldadığı o küçük soru cümlesidir: “Ya olursa?” Bu soru tek başına masum görünür. Ama zihinde zincirleme bir reaksiyon başlatır. Bir ihtimal diğerini doğurur, her halka biraz daha ağırlaşır ve sonunda kişi kendini felaket senaryolarının ortasında bulur. İşte bu teknik o zinciri görünür kılmak ve en uç noktadaki çekirdek korkuyu keşfetmek için kullanılır.

Kaygı genellikle yüzeydeki olaydan değil onun altında yatan anlamdan beslenir.
Zinciri takip etmek “Ben aslında sınavdan değil, değersiz hissetmekten korkuyorum” gibi bir farkındalık yaratır.
Çekirdeği görmek zihnin dağınık enerjisini toplar ve kaygıyı yönetilebilir hale getirir.

Uygulama

1. Tetikleyiciyi yaz: Kaygı uyandıran ilk düşünceyi not et. Örn: “Sınavı kazanamazsam…”
  2. Zinciri kur: Her “ya olursa” sorusunu bir sonrakine bağla.“…doktor olamam.” -> “…ailem hayal kırıklığına uğrar.” -> “…onlar için yetersiz hissederim”
  3. Uç noktayı bul: Zincirin sonunda genellikle tek bir kelime vardır: değersizlik, yalnızlık, başarısızlık, kontrol kaybı.
  4. Anlam sorusu: “Bu benim için ne anlama geliyor?” diye sor. “Sevilmeye layık değilim.”
  5. Çekirdeği özetle: 2–3 kelimeyle yaz.
  6. Küçük bir deneme ekle: Çekirdeğe uygun bir mikro eylem yap.
Örnek
Sosyal anksiyete:

• Durum: toplantıda konuşacağım.
  • “Ya takılırsam?” -> “Ya bana gülerlerse” -> “Ya rezil olursam?” -> "Ya bir daha bana aynı gözle bakmazlarsa?" -> "Ya beni yanlış tanırlarsa artık" -> "Ya bana yeteri kadar saygı duymazlarsa" -> Ya onların gözünde değersiz olursam -> Değersizlik
  • Çekirdek: Aidiyet kaybı ve değersizlik
  • Deneme: 1 dakikalık konuşma yapıp geri bildirim istemek.

2. Çifte Standart Tekniği

Anksiyete ve depresyonda sık görülen bir durum: kişinin kendine karşı acımasız, başkalarına karşı ise şefkatli olmasıdır. Çifte standart tekniği bu adaletsizliği görünür kılar.
İnsan zihni başkasına karşı daha objektif ve merhametli davranır. Kendi içsel eleştirmenimiz ise çoğu zaman zalimdir. Bu teknik kişinin kendine de aynı şefkati göstermesini sağlar.

Uygulama

1. Olumsuz düşünceyi yaz: “Sevgilimden ayrıldım, kesin suç bende.”
  2. Arkadaşına sor: “Aynı şeyi yakın bir arkadaşın yaşasa ona ne derdin?”
  3. Yanıtı kaydet: “Asıl suçlu o değil, kurtulduğu için sevinmeli.”
  4. Karşılaştır: Kendine söylediğin ile arkadaşına söyleyeceğin arasındaki farkı gör.
  5. Yeni içsel cümle kur: “Ben de aynı şefkati hak ediyorum.”
Örnek
İlişki sonrası suçluluk:

• Kendi kendine: “Benim yüzümden bitti.”
  • Arkadaşa söylerdin: “Hayır, sen elinden geleni yaptın. Onun davranışları sorunluydu.”
  • Yeni içsel cümle: “Ben de elimden geleni yaptım, bu benim tüm değerimi belirlemez.”

3. Kanıt İnceleme Tekniği

Anksiyetenin en güçlü yanı zihnin “kanıtsız kesinlikler” üretmesidir. Bu teknik düşünceleri bilimsel bir araştırmacı gibi ele alıp gerçek verilerle test etmeyi amaçlar.
Kaygılı düşünceler genellikle kanıtsız varsayımlardır. Gerçekleri incelemek zihnin abartılı senaryolarını çürütür. Bu teknik kişiye “düşünce ≠ gerçek” ayrımını öğretir.

Uygulama

1. Düşünceyi yaz: “Köprüden geçerken yıkılacak.”
  2. Kanıt ara: Son yıllarda köprü yıkılma haberleri var mı? Varsa bu yıkılma ile senin geçeceğin köprünün arasında gerçekçi bir ilişki var mı?
  3. Alternatif bilgi bul: Köprülerin mühendislik standartları, belgeseller, istatistikler.
  4. Mantıksal sorgulama yap: “Kaç yıldır bu köprüden geçiliyor? Ben geçtiğimde mi yıkılacak?”
  5. Sonuç çıkar: Düşüncenin altı boş mu, yoksa gerçekçi mi?
Örnek
Sosyal anksiyete:

• Düşünce: “Sunumda rezil olacağım.”
  • Kanıt: Daha önceki sunumlarda birkaç hata olsa da insanlar olumlu tepki verdi.
  • Sonuç: Kaygı geçmiş deneyimlerle uyuşmuyor.

4. Deneysel Teknik

Anksiyete çoğu zaman senaryolarla zihinde kalır. Deneysel teknik bu senaryoları gerçek hayatta küçük deneylerle test ederek kaygının gücünü kırmayı amaçlar.
Zihin varsayımları gerçekmiş gibi sunar. Deney yapmak bu varsayımları doğrudan sınar. Kişi düşündüğü kadar felaket bir sonuç olmadığını görür.

Uygulama

1. Kaygılı düşünceyi belirle: “Ellerim terlerse direksiyonu tutamam.”
  2. Varsayımı yaz: “Ellerim terleyince kaza yapacağım.”
  3. Küçük bir deney tasarla: Ellerini ıslat, direksiyonu kavra.
  4. Sonucu gözlemle: Direksiyon tutulabiliyor mu?
  5. Kaydı tut: Deneyin sonucunu yaz, kaygı düzeyini 1–10 arasında değerlendir.
  6. Tekrar et: Deneyler tekrarlandıkça kaygı azalır. Bir sonraki aşamada eller ıslakken güvenli bir alanda sürüş denemesi yapılabilir.
Örnek
Sağlık kaygısı:

• Düşünce: “Kalbim hızlı atıyor, kesin kriz geçiriyorum.”
  • Deney: Nabzını ölç, birkaç dakika nefes egzersizi yap, tekrar ölç.
  • Sonuç: Nabız normale dönüyor, kriz yok.
Sosyal anksiyete:
  • Düşünce: “Sunumda dilim sürçerse rezil olurum.”
  • Deney: Bilerek küçük bir kelime hatası yap, tepkileri gözlemle.
  • Sonuç: İnsanlar çoğunlukla fark etmiyor ya da önemsemiyor.

5. Kendini Gözlem Tekniği

Anksiyete çoğu zaman otomatikleşmiş düşünce kalıplarıyla çalışır. Bu düşünceler o kadar hızlı ve sık gelir ki kişi onları fark etmeden yaşar. Kendini gözlem tekniği bu görünmeyen akışı görünür kılar.
Düşünceler fark edilmeden sürdüğünde duygular da kontrolsüzce büyür. Gözlem farkındalık yaratır. Farkındalık ise değişimin ilk adımıdır. Sayısal takip soyut olanı somutlaştırır: “Bugün 27 kez başaramam dedim.”

Uygulama

1. Bir gün belirle: Özellikle kaygının yoğun olduğu bir günü seç.
  2. Sayaç hazırla: Fiziksel bir sayaç, telefon uygulaması.
  3. Her olumsuz düşüncede işaret koy: “Yine yapamayacağım” dediğinde sayaca bas.
  4. Gün sonunda say: Kaç kez olmuş?
  5. Gözlemle: Hangi saatlerde artıyor? Hangi durumlarda tetikleniyor?
  6. Haftalık tekrar: Her gün kaydederek değişimi izle.
  7. Sonuç: Farkındalık arttığı için bir süre sonra 0'a yaklaşacaktır.

6. Endişe Paydosları Tekniği

Zihnin içinde sürekli dönen kaygılı düşünceler bir nevi arka planda çalan bozuk bir plak gibidir. Bu teknik o plakları dışarıya taşıyarak seslerini kısmayı hatta zamanla susturmayı amaçlar.
Düşünceler zihinde kaldıkça güçlü görünür dışsallaştıkça etkilerini kaybeder. Aynı düşünceyi tekrar tekrar duymak onu sıradanlaştırır. Zihin “bu düşünce bana ait değil, sadece bir ses” diyebilmeye başlar.

Uygulama

1. Kaygılı düşünceleri topla: “Sen yapamayacaksın, rezil olacaksın, dilin sürçecek…”
  2. Ses kaydı oluştur: Bu cümleleri kendi sesinle kaydet.
  3. Dinleme seansları planla: Günde 1–2 kez belirli saatlerde bu kayıtları dinle.
  4. Tepkini gözlemle: İlk başta rahatsız edici olabilir. Zamanla etkisi azalır.
  5. Alternatif yöntem: Aynı düşünceleri yazılı olarak tekrar tekrar oku.
  6. Sonuç: Düşünceler komik, saçma veya anlamsız gelmeye başlar. Ve böylelikle etkisi azalır ve yok olabilir.

7. Paradoksal Büyütme Tekniği

Zihnin “başarısızım”, “rezil olacağım”, “kimse beni sevmiyor” gibi cümleleri genellikle dramatik ama inandırıcı bir tonda gelir. Paradoksal büyütme bu cümleleri bilinçli olarak abartır, karikatürleştirir ve mizah yoluyla etkisizleştirir.
Zihin düşünceleri ciddiyetle sunar. Mizah ise bu ciddiyeti kırar. Abartı düşüncenin mantıksızlığını görünür kılar. Kişi düşünceyle özdeşleşmek yerine onu dışarıdan izlemeye başlar.

Uygulama

1. Olumsuz düşünceyi yaz: “Ben kötü bir doktorum.”
  2. Abart: “Ben o kadar kötüyüm ki tıp öğrencileri bile benden daha iyi. Hatta şehirdeki, ülkedeki en kötü doktorum.”
  3. Sesli tekrar et: Bu abartılı cümleyi birkaç kez yüksek sesle söyle.
  4. Tepkini gözlemle: Gülme, şaşırma, “bu ne saçmalık” gibi tepkiler.
  5. Alternatif cümle kur: “Aslında bazı alanlarda eksiklerim var ama gelişiyorum.”
Örnek
Sosyal anksiyete:
  • Düşünce: “Sunumda rezil olacağım.”
  • Abartı: “Öyle rezil olacağım ki TED konuşmaları beni örnek gösterecek: ‘Nasıl yapılmaz’ diye.”
  • Sonuç: Zihin ciddiyetini kaybeder.

8. Kabullenme Paradoksu Tekniği

Zihin olumsuz düşünceleri bastırdıkça daha da güçlendirir. “Bunu düşünmemeliyim” demek o düşünceyi daha sık hatırlamakla sonuçlanır. Kabullenme paradoksu bu döngüyü kırmak için düşünceyi mizahi, hoşgörülü ve aydınlanmış bir şekilde kabul etmeyi önerir.
Bastırma, zihinsel direnci artırır. Kabul ise direnci çözer. Düşünceyle savaşmak yerine onunla barışmak, duygusal rahatlama sağlar. Mizah ve içtenlik, düşüncenin gücünü kırar.

Uygulama

1. Olumsuz düşünceyi yaz: “Hiç zeki değilsin.”
  2. Kabul cümlesi kur: “Evet, dünyanın en zeki insanı olmayabilirim. Aptalca şeyler yapmış da olabilirim.”
  3. İnsani yönü ekle: “Ama insanım ve bu doğamda var.”
  4. Dengeleyici ifade ekle: “Hayatımda eminim ki daha fazla doğru yapmışımdır.”
  5. Alternatif cümleyle bitir: “Zekamı geliştirmek için çabalıyorum ve bu bile yeterince değerli.”
Örnek
Görünüşle ilgili kaygı:
  • Düşünce: “Çok çirkinsin.”
  • Kabul: “Evet, Brad Pitt değilim. Ama karizmatik yönlerim var ve çevremden olumlu dönüşler alıyorum.”
  • Denge: “Kendimi ifade etme biçimim, görünüşümden daha etkili.”

9. Şeytanın Avukatı Tekniği

Zihnin içinde, bizi harekete geçmekten alıkoyan bir ses vardır. Genellikle tatlı, ikna edici ve tembel bir tonla konuşur:“Şimdi başlama, sonra yaparsın… Zaten çok yorgunsun… Biraz eğlenmeyi hak ettin…” Bu ses aslında kaygıdan kaçmanın bir yoludur. Şeytanın Avukatı Tekniği bu sesi görünür kılar ve onunla mantıklı bir diyalog kurarak etkisini azaltır.
Erteleme davranışı çoğu zaman kaygıdan kaçma stratejisidir. Bu teknik içsel çatışmayı yazılı ve sesli hale getirerek çözüm sunar. Kişi kendi motivasyonunu yeniden yapılandırır.

Uygulama

1. Erteleyici düşünceyi yaz: “Şimdi ders çalışmak istemiyorum.”
  2. Şeytanın sesiyle konuş: “Şimdilik boş ver, sonra çalışırsın. Zaten çok yorgunsun.”
  3. Kendin olarak yanıt ver: “Evet, yorgunum. Ama çalışmazsam sınavda daha çok kaygılanacağım.”
  4. Diyaloğu sürdür: Her argümana mantıklı bir yanıt ver.
  5. Sonuç cümlesi kur: “Şimdi 20 dakika çalışacağım, sonra dinleneceğim.”
Örnek Diyalog
  • Şeytan: “Şimdilik dersi boş ver. Daha eğlenceli şeyler var.”
  • Sen: “Evet, eğlenceli şeyler var. Ama bu dersi yapmazsam sınavda daha çok kaygılanacağım.”
  • Şeytan: “Derse oturmak sadece anksiyeteni artırır.”
  • Sen: “İlk başta evet, ama çalıştıkça azalacak.”
  • Şeytan: “Daha hazır hissettiğinde başlarsın.”
  • Sen: “O an hiçbir zaman gelmeyecek. Şimdi başlarsam hazır olacağım.”

10. Taşırma Tekniği (Maruz Bırakma)

Anksiyete kaçınmayla beslenir. Korkulan durumdan uzak durdukça zihin o durumu daha da büyütür. Taşırma tekniği bu döngüyü kırmak için kişiyi korktuğu şeye doğrudan ve kontrollü şekilde maruz bırakır.
Kaçınma kısa vadede rahatlatır ama uzun vadede kaygıyı artırır. Maruz kalma zihin ve bedenin o duruma alışmasını sağlar. Kişi korktuğu şeyin düşündüğü kadar tehlikeli olmadığını deneyimleyerek öğrenir.

Uygulama

1. Korkulan durumu belirle: “Asansöre binmek beni panikletiyor.”
    1. Gün: Asansörün önünde 1 dakika dur.
    2. Gün: Asansöre bin, çıkmadan in.
    3. Gün: Asansörle 1 kat çık.
    4. Gün: Asansörle 3 kat çık.
  2. Her adımda kaygı düzeyini ölç: 1–10 arası puanla.
  3. Tekrarla: Aynı adımı birkaç kez uygula. Kaygı azaldığında bir sonraki adıma geç.
  4. Sonuçları kaydet: Hangi adımda ne hissettin, ne öğrendin?

Örnek
Kedi fobisi:

• 1. Adım: Kedi fotoğrafına bakmak.
  • 2. Adım: Aynı odada -kedinin- limitlenmiş bir şekilde bir kediyle bulunmak.
  • 3. Adım: Kediye yaklaşmak.
  • 4. Adım: Kediye dokunmak.
  • Sonuç: Kaygı ilk başta yükselir, sonra düşer.

Evet! Bu kadardı. Umarım yardımcı olur! Kalın sağlıcakla!

Kaynak:

Güzel ve değerli bir konu. Elinize sağlık ve teşekkür ederim. Bunlar kısa vadede işe yarayacak bilgiler. Tabii ki yüz yüze terapi görmek en kalıcı çözüm olacaktır.
Rica ederim. Teşekkür ederim. Tabii ki yüz yüze terapinin yeri başka. Bu teknikler bu kitaptan damıtılmış tekniklerdir. BDT terapisti olan David Burns'ün:

1761394228509.webp

Ben bu kitap sayesinde anksiyeteyi büyük oranda yendim diyebilirim.