Kartı açıyorsunuz, nötr silikon basıyorsunuz, ses kalmıyor.
garantiyi etkileyebilir ama bu durum dimi

UV ya da FPS sabitleme, sınırlama harici bir çözümü yok diye biliyorum. ASUS TUF 9070XT kullanıyorum coilwhine bende de var aşırı rahatsız etmiyorsa uğraşmaya değmez bir zararı yok.
ya çok rahatsız etmiyor açıkcası ama bugüne kadar olmayan bir şeyin olması rahatsız etti

Garantiyi etkileyebilir ama bu durum değil mi?

Ya çok rahatsız etmiyor açıkçası ama bugüne kadar olmayan bir şeyin olması rahatsız etti.

Garantisi gider hem bilgin yoksa kartı açma sonra yeni kart almak zorunda kalabilirsin dediğim gibi zararı yok aşırı rahatsız etmiyorsa problemde yok zaten çoğu kişi kulaklık takıyor PC başında duymazsın çok modern kartların çoğunda var.

Garantiyi etkileyebilir ama bu durum değil mi?
Tabii ki de. Yeni yöntem icat etmedilerse içini zarar vermeden açmak için çıkarılması gereken vidalardan birine etiket atıyorlar. Ona zarar vermeden açmak teoride imkansız. Pratikte çeşitli çözücülerle sökenler oluyor. Garantilik durum olsa nötr silikonu elinizle sökebilirsiniz. Pek bir kalıntı bırakmaz. Türkiye'deki servisler zaten daha ürün kargodayken kullanıcı hatası diyor.

Kart açmak için bilgiye ihtiyacınız yok. Musluk açabiliyorsanız kartı da açarsınız. Büyücülük gerekmiyor.

Hatta bakın, bir abimiz güç kaynağını düzeltmiş. Sıcak silikon yerine nötr silikon tercih ederdim ama o da iş görür. Sökünce kalıntı bırakır mı bilmiyorum. Videoda gördüğünüz beyaz şeyler çok ilginç değil mi? Sanki garantinizi bozacak şeyi kendileri yapmış gibi.

Ya da gidin kartın güç kullanımını 50 Watt'a falan limitleyin. Paşa paşa oturur sessiz sedasız Mario oynarsınız. Kulaklık takmak da bir seçenek.

Nötr silikondan kastınız ses yalıtım maddesi olarak kullanım mı?
Hayır, yapışkan olarak kullanım. Hareket eden parçanın hareketini sönümleyip frekansını ve ses seviyesini düşürüyorsunuz, bu sayede rahatsız olmuyorsunuz. Coil while olmayan aletlerinizin hatırı sayılır adedinde var. İnsanlar yüksek frekanslı bobinler kullanmaya başladıklarında ses çıkardığını da duydu ve çözüm üretti.

Tabii ki de. Yeni yöntem icat etmedilerse içini zarar vermeden açmak için çıkarılması gereken vidalardan birine etiket atıyorlar. Ona zarar vermeden açmak teoride imkansız. Pratikte çeşitli çözücülerle sökenler oluyor. Garantilik durum olsa nötr silikonu elinizle sökebilirsiniz. Pek bir kalıntı bırakmaz. Türkiye'deki servisler zaten daha ürün kargodayken kullanıcı hatası diyor.

Kart açmak için bilgiye ihtiyacınız yok. Musluk açabiliyorsanız kartı da açarsınız. Büyücülük gerekmiyor.

Hatta bakın, bir abimiz güç kaynağını düzeltmiş. Sıcak silikon yerine nötr silikon tercih ederdim ama o da iş görür. Sökünce kalıntı bırakır mı bilmiyorum. Videoda gördüğünüz beyaz şeyler çok ilginç değil mi? Sanki garantinizi bozacak şeyi kendileri yapmış gibi.

Ya da gidin kartın güç kullanımını 50 Watt'a falan limitleyin. Paşa paşa oturur sessiz sedasız Mario oynarsınız. Kulaklık takmak da bir seçenek.

Hayır, yapışkan olarak kullanım. Hareket eden parçanın hareketini sönümleyip frekansını ve ses seviyesini düşürüyorsunuz, bu sayede rahatsız olmuyorsunuz. Coil while olmayan aletlerinizin hatırı sayılır adedinde var. İnsanlar yüksek frekanslı bobinler kullanmaya başladıklarında ses çıkardığını da duydu ve çözüm üretti.

Neden GPU'larsa kullanılmıyor o zaman?

Neden GPU'larsa kullanılmıyor o zaman?
Onarımı zorlaştırıyor. Türkiye'de bir önemi yok çünkü kimse onarım yapmıyor. Anca YouTube'a video çeken, işi bilmesine rağmen olabilecek en profesyonellikten uzak kişiler onarım yapıyor.
Üretim maliyeti. Satın aldın, para gitti. İşçi uyguladı, zaman harcadı, para gitti. İşçi uyguladıktan sonra kurumasını bekledi, para gitti.
PCB şekliyle övünen birkaç firma olduğunu düşünürsek tipsiz oluyor deyip de geçebilirler.
E bir de ısı sorunu var. Isı iletimi konusunda sınıfta kalır.

Termal pad koymuşlar. Soğutucu tarafında kalmış. Şeklinde şemaline bakınca biraz fazla sıkışmış gibi. Isı aktarımı için o kadar gerektiriyor olabilir ama ses sönümlemede sınıfta kalır. Kenarlarına silikon sıkılabilir.
Belki de işe yarıyordur ve termal pad'i olmayan R19 yazanlar ses yapıyordur.

Biraz daha izleyince fark ettim. O pad'ler bobinlere değil, yanlarındaki çiplere denk geliyor olsa gerek.

Soldan sağa 12+ yıllık Chicony marka CPA09-004A model Samsung laptop adaptörü 3,16A ve iki adet aynı model numaralı, biri 2,37A, diğeri 2,1A. Barkodları ve hatta seri numaraları bile aynı. Marka yarın bir gün gelip laf eder, o yüzden isim yok. Zaten Google'a yazınca sadece Türk sitelerde çıkıyor. Samsung satın alındı, diğerleri çöpe atılmış.

Üretim tarihi olarak bir şey göremedim. 3 numaranın PCB'de rev 3.0 ve 28 Nisan 2015 yazıyor. 2 numara ise rev 2.0. Adamlar kısa kısa zar zor 40W verecek hale getirmeyi becermiş.

40W çekecek bir cihazda üçünün de normal şartlarda sorunsuz çalışacağını düşünüyorum. Elimde öyle bir şeye ihtiyaç olsa tabii Samsung'u kullanırdım ama o olmasa diğerlerini kullanırdım.

Gördüğünüz gibi Samsung basmış silikonu. Arka tarafta bile pad kullanmış. Fast abimiz ise sadece bulk kapasitörde yapıştırmak için kullanmış, transformatörlerin üstüne pad koyup kaçmış. Samsung o kapasitörü PCB'ye yapıştırmayı gerek görmemiş.
Samsung
Samsung abimiz soğutucu elemanlara yalıtkan bant atmış. Diğerleri armut topluyor.
Samsung topraklı, adam toprak kablosunu almış, çıkışın oralara götürmüş. Diğerleri armut topluyor.
Samsung bununla yetinmemiş, daha iyi soğutma için üstüne bu görüneni ince bir plastik ile kaplamış, sonra ince bir alüminyum alaşım ile sarmış. Diğerleri armut topluyor.
Samsung herhalde armut toplasın diye çıkışa LED eklemiş. Çeşitli sahte laptop adaptörlerinde ışığın görüleceği yer oluyor ama ne bunda ne de MSI cihazımın Chicony marka adaptöründe ışık çıkacak yer yok.

Bu arada tabii Samsung deyip durdum ama Samsung, MSI ve diğer bilindik firmaların yaptığı gibi Chicony abi bana şöyle şöyle adaptör yapıver demiştir.

Gördüğünüz gibi aklı olan üretici uygun gördüğü yerde düşünüp taşınıp koyuyor. Tonla insanın çeşitli cihazlarına yaptığı modifiyeler gibi siz de bobinlerinize silikonu basabilirsiniz.

Parçalarken nerede ne varmış, ne yokmuş diye bakıp yazmayacağım.

Yarın PS2 adaptörü sökeceğim. Unutmazsam onu da çekip atarım. Yeterince coil whine şikayeti vardı. Ben boşta bir şey duymadım. Elimde PS2 olmadığı için yükte test edemeyeceğim.

bcff-0a7-4ce-87a-5742d4d18.webp
c594-28c-4ca-9fa-465623.webp

PS2 adaptörü. Dışın alüminyum alaşımlı soğutma vardı. Silikon miktarı Samsung'un varlığını düşünerek az geldi.

891c9f-c56-47b-8e6-effa612e92.webp
5e0b56-12f-437-b7b-ee19a8bd57.webp

Son düzenleme: