yyusufsmsek

Uzman
Selam hocalarım yine ben diyebilirim. Daha önce açmış olduğum konularda yardımlarınızı talep etmiştim. @LH44, @Ayhan Dönmez @ggbye hocalarımdam. Benim de frametime ms problemim var. Sistemim ne kadar kuvvetli olsa da benden saha düşük sistemli arkadaşlarım daha iyi sonuçlar alıyor. Hatta izlediğim test videoları da bunu söylüyor ama ben bir türlü bu verimi alamıyorum. BIOS içinde denemediğim ayar kalmadı ama çözüm bulamadım. sonrasında bu RAM timings konusunu @Ayhan Dönmez hocamın tavsiyesiyle Nebi Akgün ile tanıştım. Aşağıda verdiğim fotoğraflardan da yola çıkarsam Hynix M-Die bir RAM kitim var. Ama bu ayarları yapmama rağmen PC'yi tekrar açtığımda 1-5 dakika içerisinde ekran görüntüsü alınmış gibi hiçbir tepki vermeden donuyor. Hatta aynı şey BIOS'ta da başıma geliyor. Hızlı tuş kombinasyonuyla varsayılan ayalara çevirince düzeliveriyor. Aşağıdaki fotoğraflar M-Die kit üzerinden yapılmıştır. Ve sonucu sizinle paylaştım. İstediğiniz başka görsel olursa paylaşmaya hazırım. Yardımlarınıza ihtiyacım var tekrardan.

AMD Ryzen 7 7800X3D
MSI 4070 Super 12G
Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 6000MHz CL30 AMD EXPO DDR5 RAM (CMH32GX5M2B6000Z30K)

IMG_B5C9F93D-BC0C-4C51-B078-3E58ADCCBEC7.webp

IMG_8317.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam hocalarım yine ben diyebilirim. Daha önce açmış olduğum konularda yardımlarınızı talep etmiştim. @LH44, @Ayhan Dönmez @ggbye hocalarımdam. Benim de frametime ms problemim var. Sistemim ne kadar kuvvetli olsa da benden saha düşük sistemli arkadaşlarım daha iyi sonuçlar alıyor. Hatta izlediğim test videoları da bunu söylüyor ama ben bir türlü bu verimi alamıyorum. BIOS içinde denemediğim ayar kalmadı ama çözüm bulamadım. Sonrasında bu RAM timings konusunu @Ayhan Dönmez hocamın tavsiyesiyle nebi Akgün ile tanıştım. Aşağıda verdiğim fotoğraflardan da yola çıkarsam Hynix m-die bir RAM kitim var. Ama bu ayarları yapmama rağmen PC'yi tekrar açtığımda 1-5 dakika içerisinde ekran görüntüsü alınmış gibi hiçbir tepki vermeden donuyor. Hatta aynı şey BIOS'ta da başıma geliyor. Hızlı tuş kombinasyonuyla varsayılan ayalara çevirince düzeliveriyor. Aşağıdaki fotoğraflar m-die kit üzerinden yapılmıştır. Ve sonucu sizinle paylaştım. İstediğiniz başka görsel olursa paylaşmaya hazırım. Yardımlarınıza ihtiyacım var tekrardan.

AMD Ryzen 7 7800X3D.
MSI 4070 Super 12g.
Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 6000MHz CL30 AMD EXPO DDR5 RAM (cMH32GX5M2B6000Z30k)

Eki Görüntüle 221004
Eki Görüntüle 221005

1769324743943.webp

@yyusufsmsek ilk iş BIOS son sürüme güncelleyeceksin, sonrasında bu işaretlediklerimi değişip girmen lazım. TRAS-38 ve 4-8-20 bıraktığın kısımlar, 4-4 SCL kısımları sıkıntı yaratır sende. SoC voltage 2 seçeneği var manuel mod seçerken, AMD ve override olarak. AMD olanı seçip SoC/NB voltage kısmını 1.25 olarak değiştir. Vddp voltaj 1.05 yeterli, o durabilir. Sonrasında hvm-high voltage mode açıp DRAM voltage 1.5, vddq 1.4, vdd IO 1.4 vereceksin. Manuel olarak değiş bunları, 3 EXPO voltajı da 1.5 olmayacak yani. Bir de son aşamada iGPU-ıntegrated Graphics kapatacaksın ve şu atacağım Nitro ayarlarını gireceksin:

1769324930162.webp

1769324970568.webp

@yyusufsmsek PBO kısmı:

• PBO: Advanced.
  • PBO limits: Motherboard.
  • Scaler: 6X.
  • Boost clock: Auto.
  • Curve Optimizer: All cores negative 10.
Bu şekilde kalacak ilk etapta. Rtp programı ile teste al. @LH44 ve @Bandırmalı1965 ile takip edersiniz. TRAS-38, trrds kısmı 4-8-20 olması ve SCL 4-4 olması oyunlarda drop sebebi sende. M-die yemez bunları genelde. Tras zaten AM5'te etkisi olmayıp stabilite bozan bir ayar. Onu henüz düzeltmediler. Kitten kite farklılık var. Özellikle m-die ve Dual rank modüllerde sıkıntı çıkartıyor.

Selam hocalarım yine ben diyebilirim. Daha önce açmış olduğum konularda yardımlarınızı talep etmiştim. @LH44, @Ayhan Dönmez @ggbye hocalarımdam. Benim de frametime ms problemim var. Sistemim ne kadar kuvvetli olsa da benden saha düşük sistemli arkadaşlarım daha iyi sonuçlar alıyor. Hatta izlediğim test videoları da bunu söylüyor ama ben bir türlü bu verimi alamıyorum. BIOS içinde denemediğim ayar kalmadı ama çözüm bulamadım. Sonrasında bu RAM timings konusunu @Ayhan Dönmez hocamın tavsiyesiyle nebi AKG'ün ile tanıştım. Aşağıda verdiğim fotoğraflardan da yola çıkarsam Hynix m-die bir RAM kitim var. Ama bu ayarları yapmama rağmen PC'yi tekrar açtığımda 1-5 dakika içerisinde ekran görüntüsü alınmış gibi hiçbir tepki vermeden donuyor. Hatta aynı şey BIOS'ta da başıma geliyor. Hızlı tuş kombinasyonuyla varsayılan ayalara çevirince düzeliveriyor. Aşağıdaki fotoğraflar m-die kit üzerinden yapılmıştır. Ve sonucu sizinle paylaştım. İstediğiniz başka görsel olursa paylaşmaya hazırım. Yardımlarınıza ihtiyacım var tekrardan.

AMD Ryzen 7 7800X3D.
MSI 4070 Super 12g.
Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 6000MHz CL30 AMD EXPO DDR5 RAM (cMH32GX5M2B6000Z30k)

Eki Görüntüle 221004
Eki Görüntüle 221005

Bahsettiğin kilitlenme sorununu bende laptopta yaşıyordum RAM ısındığı için kitleniyormuş serin olan yuvaya koyunca çözüldü belki senin de RAM ısınıyordur.

Eki Görüntüle 221012

@yyusufsmsek ilk iş BIOS son sürüme güncelleyeceksin, sonrasında bu işaretlediklerimi değişip girmen lazım. TRAS-38 ve 4-8-20 bıraktığın kısımlar, 4-4 SCL kısımları sıkıntı yaratır sende. SoC voltage 2 seçeneği var manuel mod seçerken, AMD ve override olarak. AMD olanı seçip SoC/NB voltage kısmını 1.25 olarak değiştir. Vddp voltaj 1.05 yeterli, o durabilir. Sonrasında hvm-high voltage mode açıp DRAM voltage 1.5, vddq 1.4, vdd IO 1.4 vereceksin. Manuel olarak değiş bunları, 3 EXPO voltajı da 1.5 olmayacak yani. Bir de son aşamada iGPU-ıntegrated Graphics kapatacaksın ve şu atacağım Nitro ayarlarını gireceksin:

Eki Görüntüle 221013
Eki Görüntüle 221014

@yyusufsmsek PBO kısmı:

• PBO: Advanced.
  • PBO limits: Motherboard.
  • Scaler: 6X.
  • Boost clock: Auto.
  • Curve Optimizer: All cores negative 10.
Bu şekilde kalacak ilk etapta. Rtp programı ile teste al. @LH44 ve @Bandırmalı1965 ile takip edersiniz. TRAS-38, trrds kısmı 4-8-20 olması ve SCL 4-4 olması oyunlarda drop sebebi sende. M-die yemez bunları genelde. Tras zaten AM5'te etkisi olmayıp stabilite bozan bir ayar. Onu henüz düzeltmediler. Kitten kite farklılık var. Özellikle m-die ve Dual rank modüllerde sıkıntı çıkartıyor.

Çok teşekkür ediyorum ayhan hocam. Bu şekilde ayarlarımı düzenleyip tekrar dönüş yapacağım size. Çok hakim olmadığım bir konu esasında ama birkaç video ile çözdüm konuyu. Sadece şu test konusunu bilmiyorum.

Çok teşekkür ediyorum ayhan hocam. Bu şekilde ayarlarımı düzenleyip tekrar dönüş yapacağım size. Çok hakim olmadığım bir konu esasında ama birkaç video ile çözdüm konuyu. Sadece şu test konusunu bilmiyorum.

Test konusunu @ggbye anlatır. Şu anda test ediyor kendisi, birebir onunki gibi edersin. Seninle paylaşsın.

Bahsettiğin kilitlenme sorununu bende laptopta yaşıyordum RAM ısındığı için kitleniyormuş serin olan yuvaya koyunca çözüldü belki senin de RAM ısınıyordur.

Hocam standart bir RAM nasıl ve nereye konmadıysa o şekilde koydum. Haklı da olabilirsin ama bir çözüm bulamadım yani.

Test konusunu @ggbye anlatır. Şu anda test ediyor kendisi, birebir onunki gibi edersin. Seninle paylaşsın.

Tamamdır hocam sağ olun tekrar, ben bu verdiğiniz ayarlara göre bakacağım. Bu verdiğiniz voltaj ayarlarında daha mı gevşek hale getirdik yoksa daha mı sıkı hale?

Hocam standart bir RAM nasıl ve nereye konmadıysa o şekilde koydum. Haklı da olabilirsin ama bir çözüm bulamadım yani.

Tamamdır hocam sağ olun tekrar, ben bu verdiğiniz ayarlara göre bakacağım. Bu verdiğiniz voltaj ayarlarında daha mı gevşek hale getirdik yoksa daha mı sıkı hale?

Olması gerektiği gibi şu anda. Voltaj kısmını karıştırma. DRAM Voltaj 1.5, VDDQ 1.4, VDD IO 1.4 olacak. 3 tane EXPO voltajı bunlar. Hepsinin görevi ayrı. Verdiğim değerlerde olsun her şey. iGPU kapatmanı istemiştim, o da önemli. Nitro ayarları da önemli, verdiğim zamanlamalar da önemli. Ne görüyorsan onu geçirt, öyle teste al.

Olması gerektiği gibi şu anda. Voltaj kısmını karıştırma. DRAM Voltaj 1.5, VDDQ 1.4, VDD IO 1.4 olacak. 3 tane EXPO voltajı bunlar. Hepsinin görevi ayrı. Verdiğim değerlerde olsun her şey. iGPU kapatmanı istemiştim, o da önemli. Nitro ayarları da önemli, verdiğim zamanlamalar da önemli. Ne görüyorsan onu geçirt, öyle teste al.

Tamamdır hocam müsait zamanımda direkt verdiğiniz ayarlarla bir profili oluşturup teste alacağım.