Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Selam. Bu hafta aldığım yeni sistemde genelde oyuna girerken ve oyundayken kendini yeniden başlatıyordu. Bayağı bir test yapıp uğraştıktan sonra BIOS menüsünden CPB'yi kapatınca yeniden başlama düzeldi. Ama CPB'yi tekrar Auto'ya aldığımda oyundayken işlemci 70-75 derece, 40W güç tüketimine ulaştığında yeniden başlatıyor. Stok soğutucu kullanıyorum. Sorunun neden olduğunu hala anlayamadım. Bu ısınma problemi midir yoksa PSU ile alakalı voltaj problemi midir? Ona göre teknik servise yollamayı düşünüyorum.
Sistem ve yeniden başlatılmasından önce aldığım son değerler bu şekilde.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250328_003250_Brave.webp
    Screenshot_20250328_003250_Brave.webp
    213,2 KB · Görüntüleme: 54
  • Screenshot_20250404_133835_Gallery.webp
    Screenshot_20250404_133835_Gallery.webp
    358,3 KB · Görüntüleme: 56
Son düzenleme:
Çözüm
Yardım edemediğim için kusura bakmayın. Prime95 ve FurMark testleriyle zaten birçok olasılığı eledik. Yani PSU'dan başka bir şey görünmüyor. PSU ve anakartı doğrudan incelememiz pek mümkün değil, veri alamıyoruz doğrudan.

Yok canım ne kusuru. Zaten çok ilginç bir hata olduğu için PSU değişimi, işlemci değişimi yapılmadan sorunu çözmek mümkün değil sanırım. Değişimden geldiğinde bilgilendireceğim.

Bilgisayarı anca test etme fırsatım oldu. Teknik serviste işlemciyi değiştirmişler ve şu anda 1 gündür test ediyorum sanırım sorun çözüldü. Teşekkürler.
40 watt güçte işlemcinin serin çalışması lazım. Çok fazla stok soğutucu için bile. CPB'yi kapatınca frekans düştüğünden sıcaklık azalıyor ve yeniden başlama sorununuz düzeliyor olabilir. Veyahut gene frekansınız düştüğünden stabilite artıyor ki belleklerin belki yaratabileceği performans kaybı önlenmiş oluyor. Isınması daha olası. O soğutucu ile gene de CPB açık sıkıntısız kullanabilmeniz lazım.

40 watt güçte işlemcinin serin çalışması lazım. Çok fazla stok soğutucu için bile. CPB'yi kapatınca frekans düştüğünden sıcaklık azalıyor ve yeniden başlama sorununuz düzeliyor olabilir. Veyahut gene frekansınız düştüğünden stabilite artıyor ki belleklerin belki yaratabileceği performans kaybı önlenmiş oluyor. Isınması daha olası. O soğutucu ile gene de CPB açık sıkıntısız kullanabilmeniz lazım.

Hocam bu watt değerleri sanırım AMD'nin uygulamasında yanlış gösteriyor. Şu anda Prime95 ile 11 dakikadır stress testi yapıyorum. Değerler HWMonitor ve HWiNFO da 81 derece, 76 W güç tüketimi olarak gösteriyor. Ve henüz bir kapanma yaşanmadı.
Yine de sorun ısınma mı dersiniz?

Son düzenleme:
O zaman Prime95 large ffts testi deneyelim.

Yaklaşık 1 saat kadar yaptım hocam. Maksimum 76W güç tüketimi ve 85 dereceyi gördüm. Bu süre zarfında hiç kapanmadı. Sonrasında kapanacak mı diye Apex Legends adlı oyuna girdim. Oyuna başladıktan sonra 2 dakika içinde yeniden başlattı.

Largefft's geçtiyse belleklerinizde büyük olasılıkla sorun yok demektir. SmallFFT's testi dener misiniz o zaman? CPU'ya tam yükleniyor o. Olmadı GPU stress testine bakalım.

Bu testi de 10 dakika boyunca yaptım. 80 derecede ve 76.5 W güç tüketiminde tekrar başlatmadan bitirdi. PSU'dan şüphelenmeye başladım.

Edit: Hatta üstüne şu anda 10 dakika FurMark + Prime95 SmallFFT's de yaptım. Bunu da 87 derece 76.7W güç tüketiminde sorunsuz bir şekilde tamamladı. Bu dediğiniz SmallFFT's testini format atıp yaptım yani driver kaldırma falan hepsi yapılmasına rağmen bir çözüm yok.

Dosya Ekleri

• test2.webp
    test2.webp
    1,6 MB · Görüntüleme: 44
Son düzenleme:
CPU veya RAM'den watchdog tetiklenseydi çökmüştü Prime95'te. GPU'ya bakalım. FurMark ile test edebilirsiniz. O zaman ya GPU'ya da güç yetmediğinden PSU'ya odaklanabiliriz.

FurMark defalarca yaptım açıkçası. Daha önce 30 dakikalık bir FurMark da yapmıştım anti-aliasing açık bir şekilde. Zaten GPU'da ısınma sorunum yok. GPU'nun güç tüketimi de 230W'larda genelde.

Edit: OCCT Power testi de yaptım 10 dakika boyunca. Onun değerleri de bu şekilde. Bu sefer işlemci 91 dereceye ulaştı. Yine yeniden başlatmadan sorunsuz bir şekilde testi bitirdi.

Dosya Ekleri

• test5.webp
    test5.webp
    181,1 KB · Görüntüleme: 68
Son düzenleme:
Power testi çok güvenilir değil maalesef. PSU'yu deneyebileceğimiz veya içinden bilgi alabilmemizin bir yolu yok. Belki minidump dosyasıyla bakılabilir, onun haricinde ne tetikler bilmiyorum.