altugsq

Becerikli
Sistem özelliklerim:
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F
  • Ekran Kartı: MSI RTX 4060 Gaming X
  • RAM: Kingston 5600MHz 16x1 GB
  • Depolama 1: MSI 500 GB M.2 SSD
  • Depolama 2: PNY 240 GB SATA SSD
  • Anakart: MSI A620 M/B
Bu sistemimde bir undervolt denemesi yaptım. Curve Optimizer'da -20 ile başlattığım değeri sıra sıra -45'e kadar çıkardım ve gerek oyunlarda gerek Windows'ta hiçbir stabilite sorunu yaşamadım. -50'ye çıkardığımda ise Arma Reforger'da FPS drop sorunları başladı. Bazı yazılarda -20'den sonrasının sistem için stabilite riskleri doğurduğunu okumuştum. Sizce değerin bu seviyede olması normal mi? Bir de Curve Optimizer'da -45 değerlerine çıkabilirken Curve Shaper'da -30 değerini geçemiyorum.

Undervolt Ayarlarım:

CPU Boost Clock Override +200 MHz
Curve Optimizer Magtidude -45

Bir de Curve Shaper değerleri Auto değerinde acaba Curve Optimizer'daki -45'i override filan mı ediyor ki -45 olmasına rağmen sistemde stabilite sorunları olmuyor merak ediyorum.

Normal çünkü işlemcinin stabil olup olmadığını test etmemişsiniz, Prime95 small ile 20 dakika test edin bakalım.
Hemen deniyorum.

Bu MSI Center ayrı bir kafa yaşıyor :eek:
1756121906827.webp

Son düzenleme:
@altugsq, HWiNFO indirip "Sensors" sekmesinden WHEA durumunu ve Prime95 uzerinden cekirdeklerin durumunu da gozlemlemen gerekir. Dumduz ekrana bakip 20 dakika teste tabi tutarak bir sonuca varamazsin. Test sorunsuzmus gibi devam ediyor gozukur ama arkada tonlarca hata yemis olabilirsin :D

Umarım yanlıştır, diğer uygulamalarda kaç derece?
95 dereceyi geçmiyor.
@altugsq, HWiNFO indirip "Sensors" sekmesinden WHEA durumunu ve Prime95 uzerinden cekirdeklerin durumunu da gozlemlemen gerekir. Dumduz ekrana bakip 20 dakika teste tabi tutarak bir sonuca varamazsin. Test sorunsuzmus gibi devam ediyor gozukur ama arkada tonlarca hata yemis olabilirsin :D
1756122612557.webp

WHEA kısmı da bu şekilde.

Test bitti hepsinden geçmiş gözüküyor. Bu arada stok soğutucu kullanıyorum.

Dosya Ekleri

İyi silikonlu işlemci denk gelmiş, 95 dereceyi geçmemesine aldanmayın, sorun 95 olması zaten, olmamalı.

@altugsq, Prime95, PBO-CO testi için doğru bir test programı değil. CoreCycler kullanmalısın. CoreCycler'da her bir çekirdek, teker teker PBO üst limitine ve CO ayarına tabi tutularak test ediliyor. Tabii bu işlem, çekirdeklere tek tek yapıldığı için stabilitesini anlamak için 7500F'nin 6 çekirdeğinin testi için de beklemen gerekiyor. Prime 95 Small FFTs, bütün çekirdeklere birden yüklendiği için PBO üst limiti ile CO ayarı eşleşemediğinden stabil olup olmadığını anlayamıyorsun.

İyi silikonlu işlemci denk gelmiş, 95 dereceyi geçmemesine aldanmayın, sorun 95 olması zaten, olmamalı.
Full yükte her ne kadar undervolt olsa da normal değil mi hocam? ARMA Reforger'da 85 derecelerden 72-75 derecelere kadar geriledi.

@altugsq, Prime95, PBO-CO testi için doğru bir test programı değil. CoreCycler kullanmalısın. CoreCycler'da her bir çekirdek, teker teker PBO üst limitine ve CO ayarına tabi tutularak test ediliyor. Tabii bu işlem, çekirdeklere tek tek yapıldığı için stabilitesini anlamak için 7500F'nin 6 çekirdeğinin testi için de beklemen gerekiyor. Prime 95 Small FFTs, bütün çekirdeklere birden yüklendiği için PBO üst limiti ile CO ayarı eşleşemediğinden stabil olup olmadığını anlayamıyorsun.
Bu sabah o testi de denedim herhangi bir sorun yaşamadım sistemde.