Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DeadPixel

Çalışkan
Merhaba,
DDR5 2x16 RAM’lerin 6000 MHz (EXPO) ayarında stabil çalışmamasıyla ilgili bir sorun yaşıyorum. Kısaca durumu ve şimdiye kadar netleşen noktaları özetlemek istiyorum:

• 4800 MHz dual kit (JEDEC) sorunsuz çalışıyor.
  • 6000 MHz tek modül (1x16 GB) EXPO açıkken stabil çalışıyor.
  • Ancak aynı RAM’lerin 2x16 GB dual kit olarak EXPO açıldığında sistem stabil çalışmıyor (reset / boot sorunu / kararsızlık / masaüstünde donma)

Farklı bir forumda açtığım bir konu var, orada birçok farklı ayar ve çözüm denedik (EXPO açık/kapalı, BIOS ayarları, slot değişimi, manuel ayarlar vb.) ancak sonuç alamadım.
Sonradan fark ettiğim önemli bir detay şu oldu:
Anakartın QVL listesinde bu RAM modeli 2x16 GB olarak değil, yalnızca tek 16 GB modül şeklinde listelenmiş.

Bu durumun, 2x16 GB konfigürasyonda 6000 MHz EXPO stabilitesinin sağlanamamasının temel nedeni olup olamayacağı konusunda görüşlerinizi almak isterim.

@Recep Baltaş

Recep Bey, müsait olduğunuzda bir göz atabilir misiniz rica etsem. Görüşlerinizi almak isterim.

ASUS ROG Strix B850-E Gaming Wi-Fi anakart ve Ryzen 7 9800X3D işlemci kullanıyorum. RAM kitleri de AX5U6000C3016G-DCLARBK. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Çözüm
Biraz geç bir yorum olacak ama aynı sorun aynı RAM'de bende de var.
Bire bir aynı RAM. Diğer bileşenler;
Gigabyte B650 eagle AX (F31, F32, F37 BIOS sürümleriyle denendi. Her BIOS Update'de chipset driverları da güncellendi)
7800X3D işlemci.

Bir sürü bilgisayar kurdum arkadaşlarıma çoğunda EXPO profilleri sorunsuz çalıştı, bu lanet olası benim RAM'lerde çalışmadı. Manuel timingde denedim olmadı. RAM'leri tek tek denedim sorunsuz çalıştı. En son manuel timing yerine EXPO açtım HWiNFO bile açılmadı Chrome'da sayfalar çöktü ve MEMORY_MANAGEMENT mavi ekranı aldım. En stabil olduğu mavi ekran yemediğim zamanlarda ise oyunlar crash yiyordu.
4800 MT/s aldım şu an JEDEC standardında, öyle kullanıyorum.
Burada timingleri bir de ben deneyeyim diyorum ama o kadar yordu ki artık uğraşasım gelmiyor.

Benim denediğim manuel timingsler tabii internetten alınmaydı, bayağı araştırdım, Reddit, YouTube, yapay zeka vs. En son YouTube'da Nebi Akgün'ün verdiklerini denedim o da olmadı direk boot bile olmadı :D

@Ayhan Dönmez Hoca gibi ilgili kişiler olduğunu bilseydim konu açar test ederdim ama yoruldum artık uğraşmaktan...

Bence sorun işlemcilerde benim işlemcide tray.

Dediğiniz gibi sorun işlemcideymiş. sizin sorununuz da büyük ihtimalle işlemcidedir diye düşünüyorum. Bugün işlemciyi değiştirdim sorun çözüldü, lanet işlemci sorunluymuş, ilk deneyişte geçti 6000 MHz'ye. @Ayhan Dönmez Ayhan hocam siz de çok yardımcı oldunuz tekrar teşekkürler.
@DeadPixel HWiNFO sensörler yanda açık kalsın, bu rtp testi hatasız sonlanırsa görsel iletirsin. 90 dakika hata yoksa %90 stabildir bu profil.

Auto bas 1 kere allocate etsin. Sonrasında start diyeceksin. HWiNFO değerlerini atarsın test sonunda.

Aynı değerler Patriot 6000 MHz CL30 için geçerli olur mu 16 Single var şu an ayarlarını nebi akgünün anlattığı gibi yaptım sorun yok şimdilik yanına aynı modelden bir adet daha aldım Dual kit alamadım kartım dönmediği için diğer RAM'de geldiğinde sizce bu ayarları yapmam gerekiyor mu?

Eki Görüntüle 220440

Ram test bir sorun bulmadı, yalnız bir hata yapmışım hwinfo sensör açıkken günlük başlat demedim dosya üzerine rapor kaydetmemiş sanırım, isterseniz onu da başlatayım 5-10 dakika yeterli mi, ya da diğer testleri de baştan başlatabilirim.

Eki Görüntüle 220444Eki Görüntüle 220445Eki Görüntüle 220446
Eki Görüntüle 220447

Sıcaklıklar bu şekilde

Düzenleme : Ne olduysa düzgün boot almamaya başladı ya bi kapatıp açmıştım, sonrasında boot sırasında donuyor yine :oops:

Öyle olmaması lazım normalde. 2-3 kere Restart at, sıfırdan trainlesin.

Aynı değerler Patriot 6000 MHz CL30 için geçerli olur mu 16 Single var şu an ayarlarını nebi akgünün anlattığı gibi yaptım sorun yok şimdilik yanına aynı modelden bir adet daha aldım Dual kit alamadım kartım dönmediği için diğer RAM'de geldiğinde sizce bu ayarları yapmam gerekiyor mu?

Dual kite gerek yok, 6000 CL30 Hynix olsun yeterli. Farklı marka taksan da problem olmaz. İçindeki çip önemli. EXPO profilleri belki farklı olabilir, onda da manuel olarak ayarlıyorsun sıkıntı çıkarsa. Konu sahibine ayarları gevşek ayarlattım, testte hata almadı ama görünüşe göre halen daha sıkıntı yaşıyor. Pressure kaynaklı sıkıntısı var muhtemelen, Remount işlemi gerekecek. İşlemci, RAM, soğutucu blok hepsi sökülüp baştan geri dikkatlice ve aşırı sıkmadan, dengeli bir şekilde montaj gerçekleştirilecek. Tutarsızlıkların sebebi muhtemelen hatalı montaj.

Öyle olmaması lazım normalde. 2-3 kere restart at, sıfırdan trainlesin.

Dual kite gerek yok, 6000 CL30 Hynix olsun yeterli. Farklı marka taksan da problem olmaz. İçindeki çip önemli. EXPO profilleri belki farklı olabilir, onda da manuel olarak ayarlıyorsun sıkıntı çıkarsa. Konu sahibine ayarları gevşek ayarlattım, testte hata almadı ama görünüşe göre halen daha sıkıntı yaşıyor. Pressure kaynaklı sıkıntısı var muhtemelen, remount işlemi gerekecek. İşlemci, RAM, soğutucu blok hepsi sökülüp baştan geri dikkatlice ve aşırı sıkmadan, dengeli bir şekilde montaj gerçekleştirilecek. Tutarsızlıkların sebebi muhtemelen hatalı montaj.

Benim bir sıkıntım yoktu fakat EXPO 1 yaptığımda online oyun olarak Valorant'ta 700-800 FPS alırken ayarları manuel olarak yaptığımda 500-600 arası alıyorum bununla ilgili bir sorun olur mu Memory context restore açmıştım boot ekranında çok beklediğim için onun la ilgili olabilir mi?

Öyle olmaması lazım normalde. 2-3 kere Restart at, sıfırdan trainlesin.

Dual kite gerek yok, 6000 CL30 Hynix olsun yeterli. Farklı marka taksan da problem olmaz. İçindeki çip önemli. EXPO profilleri belki farklı olabilir, onda da manuel olarak ayarlıyorsun sıkıntı çıkarsa. Konu sahibine ayarları gevşek ayarlattım, testte hata almadı ama görünüşe göre halen daha sıkıntı yaşıyor. Pressure kaynaklı sıkıntısı var muhtemelen, Remount işlemi gerekecek. İşlemci, RAM, soğutucu blok hepsi sökülüp baştan geri dikkatlice ve aşırı sıkmadan, dengeli bir şekilde montaj gerçekleştirilecek. Tutarsızlıkların sebebi muhtemelen hatalı montaj.

Bi termal macun sipariş ettim, gelsin, o işlemi de yapacağım Ayhan hocam, çok teşekkür ederim en azından 2 saat boyunca çalıştığını gördük, QVL listesi tek 16 gösteriyo falan hikayeymiş.

Bi termal macun sipariş ettim, gelsin, o işlemi de yapacağım Ayhan hocam, çok teşekkür ederim en azından 2 saat boyunca çalıştığını gördük, QVL listesi tek 16 gösteriyo falan hikayeymiş.

Alakasız onların hepsi, sallamasyon. Uzunca anlattım mantığını, hepsi hikaye yani.

İşlemci dahil dikkatlice sök tak bahsettiğim parçaları. Düzelir sorunun muhtemelen. RAM'leri de A2-B2 tekrardan söküp tak. Yerlerini değiştir. Silgiyle falan silmeye gerek yok, 10 yıllık ürün değil bu sonuçta. Oksitlenme olmaz hemen.

Benim bir sıkıntım yoktu fakat EXPO 1 yaptığımda online oyun olarak Valorant'ta 700-800 FPS alırken ayarları manuel olarak yaptığımda 500-600 arası alıyorum bununla ilgili bir sorun olur mu Memory context restore açmıştım boot ekranında çok beklediğim için onun la ilgili olabilir mi?

Ayarların stabil değildir, başka mevzu vardır. MCR-PDM ayarları AM5'te kapalı konumda kalması daha iyi uzun vade stabillik adına. Dahili grafik birimi varsa işlemcinde onu da kapatman lazım, iGPU-Integrated Graphics 1:1 modda kapalı kalacak.

Alakasız onların hepsi, sallamasyon. Uzunca anlattım mantığını, hepsi hikaye yani.

İşlemci dahil dikkatlice sök tak bahsettiğim parçaları. Düzelir sorunun muhtemelen. RAM'leri de A2-B2 tekrardan söküp tak. Yerlerini değiştir. Silgiyle falan silmeye gerek yok, 10 yıllık ürün değil bu sonuçta. Oksitlenme olmaz hemen.

Ayarların stabil değildir, başka mevzu vardır. Mcr-pdm ayarları AM5'te kapalı konumda kalması daha iyi uzun vade stabillik adına. Dahili grafik birimi varsa işlemcinde onu da kapatman lazım, iGPU-ıntegrated Graphics 1:1 modda kapalı kalacak.

Anladım hocam diğer RAM geldiğinde zentiming ile hw görüntülerini atsam yardımcı olur musunuz?

Ayarların stabil değildir, başka mevzu vardır. MCR-PDM ayarları AM5'te kapalı konumda kalması daha iyi uzun vade stabillik adına. Dahili grafik birimi varsa işlemcinde onu da kapatman lazım, iGPU-Integrated Graphics 1:1 modda kapalı kalacak.

Ayhan hocam ben şimdi işlemciye kadar söktüm, soğutucuyu sökerken biraz fazla vida çevirdim büyük ihtimal dediğiniz gibi basınçtan yapıyor, pin kontrol et demişlerdi anakartın pinlerde absürt bişey göremedim, işlemci için neye bakmam gerekiyor

Montajdan sonra Expo 1 denedim yine bootta takıldı, sizin paylaştığınız değerleri denedim o da aynı şekilde sonuçlandı dün denediğimde 2 saat sorunsuzdu bu sefer böyle yaptı anlamadım,
Sonra Expo 2 denemeden, Expo Tweaked denedim, şu an Expo Tweaked ile sağlıklı boot alabildim, bakalım en uzun 2 saat sorunsuz çalışmıştı sonra masaüstünde donmuştu, şu an sistem yeni açıldı. Zentimingste farkettim manuel ayarların üzerine Expo Tweaked yapmış sanırım, default yapmayı unutmuştum, aşağıdaki nitro değerleri sizin ayarlardan kalma sanırım onu farkettim. @Ayhan Dönmez İnşallah stabil devam eder. Zentimings değerleri bu şekilde inşallah bir sorun olmaz gelişmeleri aktarırım

Ekran görüntüsü 2026-01-24 193304.webp

Kötü haber, 2,5-3 saatlik sorunsuz çalışmanın ardından, bi reset atayım dedim yine bootta dondu, diğer ayarları da denedim yine olmadı, AIO montajını yeniden yapma, RAM yerlerini değiştirme, BIOS güncellemesi, Firmware güncellemesi, manuel değerler hiçbiri işe yaramadı, kaç gündür uğraştığımız o kadar emek karşılıksız çıktı, herkese yardım için teşekkür ederim çözemedik olmadı, en son lanet olsun be al 4800'de kullanıyım ne çektirdin be diyip kapattım, biraz böyle kullanayım QVL de 2x16 destekleyen bir ram ayarlayacağım arkadaşımdan falan olabilir geçici denemek için, yine çalışmazsa ben bi daha bu ASUS markasının yanından geçmem.

Son düzenleme:

Ayarların stabil değildir, başka mevzu vardır. Mcr-pdm ayarları AM5'te kapalı konumda kalması daha iyi uzun vade stabillik adına. Dahili grafik birimi varsa işlemcinde onu da kapatman lazım, iGPU-ıntegrated Graphics 1:1 modda kapalı kalacak.

Ayhan hocam diğer RAM de geldi şu anlık bir sorun yok sizde bakarsanız (tphyrdl) değeri A2 de 34 B2 36 olarak çıkıyor bir sorun oluşturur mu?

@yusuf6807, @Ayhan Dönmez.

Dosya Ekleri

• ram 1.webp
    ram 1.webp
    606,5 KB · Görüntüleme: 69
Son düzenleme:
Ayhan hocam diğer RAM de geldi şu anlık bir sorun yok sizde bakarsanız (tphyrdl) değeri A2 de 34 B2 36 olarak çıkıyor bir sorun oluşturur mu?

Ayrı konu açmış mıydın RAM stabilizasyonu ile alakalı? Hynix ise konu açıp @LH44 @Bandırmalı1965 @ggbye etiketle, optimize edin. BIOS son sürüme güncel olsun.

Patriot 6000 MT/s olan modüller Hynix zaten, başkasına denk gelmedim. PHY 36-36 olması daha iyidir ama Ryzen 7000 kullandığın için onda PMU Training kısmı yok, 36-36 ayarlayamazsın Manuel olarak. Tek yol VDDQ ve VDDP ile oynamak. 34-34 ya da 36-36 ancak o şekilde eşleniyor sende.

1769439341801.webp

Bu Timing'leri böyle değiş, şu anki halleri iyi değil Hynix için. Sorun teşkil ediyor.

VDDP 1.15 yerine 1.0 dene. 1.0 değerinde 36-36 olma şansı var. @yusuf6807

Integrated Graphics, Fast Boot kapalı kalacak. POST Delay Time 1 saniye yap. Memory Context Restore ve Power Down ayarları kapalı kalacak, eğitimi hafızada tutmasın.

Son düzenleme:
Ayrı konu açmış mıydın RAM stabilizasyonu ile alakalı? Hynix ise konu açıp @LH44 @Bandırmalı1965 @ggbye etiketle, optimize edin. BIOS son sürüme güncel olsun.

Patriot 6000 MT/s olan modüller Hynix zaten, başkasına denk gelmedim. Phy 36-36 olması daha iyidir ama Ryzen 7000 kullandığın için onda pmu training kısmı yok, 36-36 ayarlayamazsın manuel olarak. Tek yol vddq ve vddp ile oynamak. 34-34 ya da 36-36 ancak o şekilde eşleniyor sende.

Eki Görüntüle 221494

Bu Timing'leri böyle değiş, şu anki halleri iyi değil Hynix için. Sorun teşkil ediyor.

Vddp 1.15 yerine 1.0 dene. 1.0 değerinde 36-36 olma şansı var. @yusuf6807

Integrated Graphics, Fast boot kapalı kalacak. Post delay time 1 saniye yap. Memory context restore ve Power down ayarları kapalı kalacak, eğitimi hafızada tutmasın.

Yok hocam direk bu konudan yararlanmak istedim dediğiniz gibi ayarlama yapacağım teşekkür ederim başka herhangi bir ayar kalıyor mu hocam yapılacak.

@Ayhan Dönmez, hocam yapmaya çalışırken BIOS kilitleniyor sürekli.

Yok hocam direk bu konudan yararlanmak istedim dediğiniz gibi ayarlama yapacağım teşekkür ederim başka herhangi bir ayar kalıyor mu hocam yapılacak.

@Ayhan Dönmez, hocam yapmaya çalışırken BIOS kilitleniyor sürekli.

Dosya Ekleri

• 17694438119474114054792711725163.webp
    17694438119474114054792711725163.webp
    3,2 MB · Görüntüleme: 55
Son düzenleme: