DDR5 RAM stabilite sorunu

Coa11

Çalışkan
Merhaba.
Sistemi yeni topladım, fakat ne yaptıysam RAM'leri tam performansıyla kullanamıyorum. Sistem bilgileri aşağıda. AMD EXPO'yu açtığımda da manuel olarak girdiğimde de değişmiyor. Sistemde takılma donma, çökme oluyor. En önemlisi de PC'de ki ses cızırtılı ve takılmalı geliyor frekans değişikliklerinde.

Şu an fabrika ayarlarında 4800MHz'de kullanıyorum. En yüksek 5600MHz'de bir süre kullanabildim ama o da stabil değildi.
  • Anakart: Gigabyte B650M S2H (6400MHz OC)
  • CPU: AMD 7500F
  • GPU: Sapphire RX 9060XT 16 GB
  • RAM: G.Skill 2x16 GB Ripjaws M5 6000MHz CL 36 1.35v

Son düzenleyen: Moderatör:
Var mı bir gelişme?

Recep bey desteğiniz için teşekkürler. Ben sinirden gittim yeni Anakart aldım. MSI B850 Gaming Wi-Fi modeli.

Aynı sorun devam ediyor. Fakat bu sefer Anakartın üzerinde ışıklar olduğu için kilitlenme veya restart atma durumlarında DRAM ışığının yandığını görüyorum. Turuncu yanıyor. Aynı şekilde dün bahsettiğim sorunlar devam ediyor. Bu sefer baz frekansda da donma ve ses cızırtıları olmaya başladı. Sanırım RAM'ler ile alakalı bir problemim var. Hangi ayarı hangi voltajları denersem deneyeyim problem aynı kalıyor.

Benim tahminim RAM'lerim her iki anakartada uyumsuz olması.
Olmasını istemediğim şey ise 7500F işlemcinin RAM kontrolcülerinde bir sorun olması. Henüz 1 aylık sistem garantileri var sonuçta ama çok can sıktı.

Ayrıca MSI anakartı takınca BIOS gelmedi, sonra Recep Bey'in videosuna denk geldim. HDMI ile bağlatınca BIOS ekranı geldi.

Ben anlayamıyorum standart bir kullanıcının bunlara bu kadar vakit ayırması delilik. Yani RAM'in üzerine kocaman EXPO desteği yazmayı biliyorlar fakat hiçbir anakartta çalıştıramıyorsunuz. Bu resmen dolandırıcılık.

Sonuç: Arkadaştan Corsair 2x16 6000MHz RAM'leri ödünç alıyorum. Akşam tekrar test yapacağım. Aynı sonucu alırsam geriye bir tek işlemci sorunlu herhalde diyeceğim.

RAM'ler Hynix değil, Samsung. Uyumsuz olması nedeni o, bu platform için Hynix 6000 CL30 için şart, hiçbir şeyle uğraşmak istemiyorum, sadece EXPO açıp geçmek istiyorum dersen. RAM yanlış almışsınız, o kötü olmuş.

Samsung/Micron çalışmaz değil, çalışır. Ama bu tarz sorunlar yaptığında sen ne yapacağını bilemezsin, boş yere uğraşıp durursun. Asıl can sıkıcı tarafı bu, o yüzden 6000 CL30 da aynı para, direkt onu almalıydın ki direkt açılsın sistem problemsiz EXPO'da. @Coa11

Şimdi Corsair RAM'ler ile deneyeceğim. Hem manuel hem de EXPO ile. MSI B850 anakartın sitesinde uyumlu gözüküyor. Sorun yaşamazsam Bu RAM'lerden alacağım bende.

Şimdi G.Skill ile denemeler yapmaya çalışıyorum hala. BIOS'ta bile kitlenmeler yaşayabiliyorum. Bayağı yorucu. Hobi amaçlıda yapıyorum biraz bu işi. O yüzden desteğiniz çok mutlu etti beni. Teşekkürler. Denemeye devam

Ek olarak, RAM'leri tek tek A2 slotunda denedin mi, ve arkadaşından ödünç alabileceğin, AMD olmayan bir GPU varsa, İntel bile daha stabil olabilir belki. AMD tarafında hep problem yaşıyor herkes nedense, özellikle Sapphire kartlarda da kronik sorunlar mevcut, yazılımsal problemlerin yanı sıra..

MSI kart için BIOS güncellediğinizi varsayıyorum, Samsung RAM istersen tek tek dene, A2 slotu soldan 2. slot oluyor, o şekilde de problemler devam edecek mi, sarı ışık RAM işaret eder genelde ya da CPU tarafına. Remount denemiş miydin, bent pin vesaire yok değil mi sokette?

Gerçi yeni almıştın bu kartı pardon, eski kart için doğru olur remount. Problemin RAM kaynaklı olabilir, Nvidia GPU ile deneme şansın varsa arkadaşın vasıtasıyla tekrar bak sorunlara istersen @Coa11

Öncelikle sorunun Ram kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Corsair ile deneyip aynı hataları alırsam, bu sefer arkadaştaki rtx 3070 ile deneme yapacağım. Çözeceğiz bu işi inanıyorum. Ya da kafayı kırıp yakıcam sistemi.

Recep Bey, sorun Sapphire 9060 XT diyorsa, bir bildiği vardır. O da muhtemel şüpheli olabilir, elinde imkan varken denersin.

Eğer sorun RAM ise 6000 CL30 2x16 almalısın. Link bırakayım sana, kit halinde almana gerek yok, aynı modül olması yeterli ve en önemlisi içindeki IC denilen çip Hynix-A atacağım modelin. @Coa11 Sorun RAM ise garanti gönder elindekileri ya da 2. elden satabilirsin. Hynix geçmende fayda var. B850 Gaming modeli BIOS güncel mi şu anda, güncellediniz mi?

2 tane bundan çekip 2x16 şeklinde A2-B2 slotlarında sorunsuz kullanırsın şu anda, uyumluluk problemi olmaz, Hynix A-Die, 6000 CL30 1.35v kitler. @Coa11 BIOS tarafında güncel kalmaya dikkat edin, tekrar bu brick olayını yaşamayın önceki anakarttaki gibi, o neden oldu anlam veremedim.

RAM eğer stabil değilse update anında brickleyebilir, o yüzden BIOS update öncesi ASUS firması BIOS default çekmeyi öneriyor, MSI tarafında da öyle yap. @Coa11

Teşekkürler. Akşam Ramler gelecek deneyeceğim. Bu arada evde R7 240 model hdmi çıkışlı ekran kartım vardı. Onu taktım. Yok sonuç yine aynı. Windows açılırken daha ses çızırtılı geliyor. Oradan anlıyorum zaten. Bir süre sonrada çökmeler başlıyor.

Şuan biosu defolt hale aldım. Sistemi açtım, yine donma takılmalar sürüyor. Bence Ram işi sorunumun kaynağı. Akşam Ramleri takınca yine haber vereceğim.

EK: İşlemcinin hiç bir işlem yokken bu hızlara çıkması bir soruna işaret mi?

Üzücü haber. Ramleri değiştirdiğimde de problem aynı kaldı. Yine Ses çızırtılanıyor, görüntü an an yavaşlıyor ve farklı zamanlar içerisinde pc tamamen kitleniyor. Bazen kendisi reset atıyor, bazen benim yapmam gerekiyor.

Geriye sanırım sadece İşlemci ile alakalı problem kaldı. Onu test etme şansım yok maalesef. Herhalde garantiye götürmem gerekecek.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-08-11 184300.webp
    52 KB · Görüntüleme: 46
Son düzenleme:
İşlemci %100 çıkması tabi ki problem, işletim sistemi kaynaklı bir sorun olmadığına emin misin, format attın mı? BIOS şu an son sürüm değil mi B850 kartında. @Coa11

m2 SSD slotu hangi slotta takılı 1. slot mu? Bu tarz sıkıntıyı ne yapar tam emin olamadım, tek tek parça değişip denenmesi lazım deneme-yanılma girer. Çip arızası da olabilir. İşletim sistemi format atmayı denedin mi Windows 11 Pro? @Coa11

Eğer format ile düzelmezse, sıfırdan bir konu aç, Recep Bey'i de ayreten etiketle, diğer arkadaşlar da çözüme yardımcı olacaklardır, biraz karışık bir durum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…