Coa11

Çalışkan
Merhaba.
Sistemi yeni topladım, fakat ne yaptıysam RAM'leri tam performansıyla kullanamıyorum. Sistem bilgileri aşağıda. AMD EXPO'yu açtığımda da manuel olarak girdiğimde de değişmiyor. Sistemde takılma donma, çökme oluyor. En önemlisi de PC'de ki ses cızırtılı ve takılmalı geliyor frekans değişikliklerinde.

Şu an fabrika ayarlarında 4800MHz'de kullanıyorum. En yüksek 5600MHz'de bir süre kullanabildim ama o da stabil değildi.
  • Anakart: Gigabyte B650M S2H (6400MHz OC)
  • CPU: AMD 7500F
  • GPU: Sapphire RX 9060XT 16 GB
  • RAM: G.Skill 2x16 GB Ripjaws M5 6000MHz CL 36 1.35v

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS sürümüm güncel. Günlük kullanımda da takılmalar yaşıyorum. Oyunlarda da çökme oluyor. RAM hızını değiştirdiğimde uyum sağlamadığını video veya müzik açarak test edebiliyorum. Ses'de cızırtı ve takılma, Video'da yine takılmalar ve donmalar oluyor. Çoğu zaman da hata raporu vermeden direk takılıp kalıyor PC.

Şu an dediğim gibi 4800MHz'de herhangi bir sorunum yok. Stabil çalışıyor.
Acaba diyorum ki Anakart yeterince besleme yapamıyor olabilir mi? Anakartı daha güçlü VRM'li bir modelle değiştirsem sorun çözülebilir mi?

Bu arada PSU Xigmatek 750W 80+

EXPO'yu aktif edip RAM'lerin hızını manuel olarak 5200-6000 MHz'e ayarlamayı deneyebilirsiniz. BIOS'a girdikten sonra F7 ile Advanced moda geçin, AI tweaker kısmına gelin aşağıda Memory Frequency diye bir bölüm olacak oradan istediğiniz hızı seçebilirsiniz. Sorun devam ederse RAM'leri tek tek test edin.

EXPO'yu aktif edip RAM'lerin hızını manuel olarak 5200-6000 MHz'e ayarlamayı deneyebilirsiniz. BIOS'a girdikten sonra F7 ile Advanced moda geçin, AI tweaker kısmına gelin aşağıda Memory Frequency diye bir bölüm olacak oradan istediğiniz hızı seçebilirsiniz. Sorun devam ederse RAM'leri tek tek test edin.

Manuel olarak birçok şeyi denedim. Voltajları, frekansları her şeyi manuel değiştirdim ama bir türlü stabilite sağlayamadım.
  • RAM: F5-6000J3636F16GX2-RM5RK
  • Ripjaws M5 RGB
  • DDR5-6000 CL36-36-36-96 1.35V
  • 32 GB (2x16 GB)
  • Intel XMP / AMD EXPO

BIOS sürüm: FA4

Merhaba.
Sistemi yeni topladım, fakat ne yaptıysam RAM'leri tam performansıyla kullanamıyorum. Sistem bilgileri aşağıda. AMD EXPO'yu açtığımda da manuel olarak girdiğimde de değişmiyor. Sistemde takılma donma, çökme oluyor. En önemlisi de PC'de ki ses cızırtılı ve takılmalı geliyor frekans değişikliklerinde.

Şu an fabrika ayarlarında 4800MHz'de kullanıyorum. En yüksek 5600MHz'de bir süre kullanabildim ama o da stabil değildi.
  • Anakart: Gigabyte B650M S2H (6400MHz OC)
  • CPU: AMD 7500F
  • GPU: Sapphire RX 9060XT 16 GB
  • RAM: G.Skill 2x16 GB Ripjaws M5 6000MHz CL 36 1.35v
Samsung RAM'ler olmalı CL36'dan ötürü, bellek eğitim ayarı vereceğim, EXPO üzerine uygulayıp geri dönüş sağlarsan bakarız tekrar. Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable RX-TX Burst Length-8X/8X dener misin, OCCT CPU+RAM Large+Extreme mod hata var mı yok mu, ekstra bakabilirsin.

Manuel olarak birçok şeyi denedim. Voltajları, frekansları her şeyi manuel değiştirdim ama bir türlü stabilite sağlayamadım.
RAM: F5-6000J3636F16GX2-RM5rk
Ripjaws M5 RGB.
DDR5-6000 CL36-36-36-96 1.35v
32 GB (2x16 GB)
Intel XMP / AMD EXPO.

BIOS sürüm: FA4.

BIOS'unuz güncel değil FA5 mevcut.

Dosya Ekleri

• Screenshot_24.webp
    Screenshot_24.webp
    16,4 KB · Görüntüleme: 69
  • Yüksek hızlı DDR5 bellekleri kararlı hâle getirmek için bazen otomatik veya standart XMP ayarlarının ötesinde voltajları elle ayarlamak gerekebiliyor. Önerilen genellikle VDD/VDDQ voltajlarını (~1.35V civarına), CPU System Agent voltajını ve Bellek Denetleyici voltajını belirli aralıklarda artırmak gerekebiliyor.
  • Bellek kararlılığını doğrulamak için UEFI’de Memtest86, Karhu RAM Test veya TM5 gibi test araçları da kullanabilirsiniz.
  • Sorun devam ederse yukarıda da tavsiye edildiği gibi bellek hızını 6000 MHz’in biraz altına (ör. 5800–5900 MHz) düşürerek daha yüksek kararlılık elde edebilirsiniz.
BIOS'unuz güncel değil FA5 mevcut.
Tahmin ettiğim gibi. House MD abimiz sağ olsun. Üstelik bellek uyumu artmış diyor.