Coa11

Çalışkan
Merhaba.
Sistemi yeni topladım, fakat ne yaptıysam RAM'leri tam performansıyla kullanamıyorum. Sistem bilgileri aşağıda. AMD EXPO'yu açtığımda da manuel olarak girdiğimde de değişmiyor. Sistemde takılma donma, çökme oluyor. En önemlisi de PC'de ki ses cızırtılı ve takılmalı geliyor frekans değişikliklerinde.

Şu an fabrika ayarlarında 4800MHz'de kullanıyorum. En yüksek 5600MHz'de bir süre kullanabildim ama o da stabil değildi.
  • Anakart: Gigabyte B650M S2H (6400MHz OC)
  • CPU: AMD 7500F
  • GPU: Sapphire RX 9060XT 16 GB
  • RAM: G.Skill 2x16 GB Ripjaws M5 6000MHz CL 36 1.35v

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemci %100 çıkması tabi ki problem, işletim sistemi kaynaklı bir sorun olmadığına emin misin, format attın mı? BIOS şu an son sürüm değil mi B850 kartında. @Coa11

m2 SSD slotu hangi slotta takılı 1. slot mu? Bu tarz sıkıntıyı ne yapar tam emin olamadım, tek tek parça değişip denenmesi lazım deneme-yanılma girer. Çip arızası da olabilir. İşletim sistemi format atmayı denedin mi Windows 11 Pro? @Coa11

Eğer format ile düzelmezse, sıfırdan bir konu aç, Recep Bey'i de ayreten etiketle, diğer arkadaşlar da çözüme yardımcı olacaklardır, biraz karışık bir durum.
Denediklerim:

Pc’yi defalarca formatladım
3 Farklı m2 Ssd var hepsini denedim ki sorun çıkartan ssd mi diye.
Biosu ilk iş güncelledim.
Ram’ler değişti bildiğiniz gibi
Manuel veya Expo/Xmp her şeyi denedim olmadı.
Ekran kartını değiştirip denedim sonuç aynı.
Ekran kartı driver’ı kaldırıp denedim yine aynı.
Bir süre 5600mhz’de kullanmıştım. Yine çökme yapıyodu ama çok daha az.
Artık 4800mhz de bile maksimum 5 dakika içerisinde çöküyor.

Geriye değiştirmediğim İşlemci ve PSU kaldı. İşlemci Tray’di belki zarar görmüştür. Psu sorun çıkartsa en başta bunları yaşardım diye düşünüyorum.

Denediklerim:

Pc’yi defalarca formatladım
3 Farklı m2 Ssd var hepsini denedim ki sorun çıkartan ssd mi diye.
Biosu ilk iş güncelledim.
Ram’ler değişti bildiğiniz gibi
Manuel veya Expo/Xmp her şeyi denedim olmadı.
Ekran kartını değiştirip denedim sonuç aynı.
Ekran kartı driver’ı kaldırıp denedim yine aynı.
Bir süre 5600mhz’de kullanmıştım. Yine çökme yapıyodu ama çok daha az.
Artık 4800mhz de bile maksimum 5 dakika içerisinde çöküyor.

Geriye değiştirmediğim İşlemci ve PSU kaldı. İşlemci Tray’di belki zarar görmüştür. Psu sorun çıkartsa en başta bunları yaşardım diye düşünüyorum.
OCCT CPU Extreme mod testinde hata veriyor mu CPU, bir 10-15 dk test edip SS atabilir misin?

Recep Bey tekrar etiketle istersen, o daha deneyimlidir CPU konusunda. Absürt bir durum mevcut gerçekten, çip arızası ise üzücü olur bu durum. Stress testlerde hata var mı bir bakıp SS atarsan görmüş oluruz dediğim şekilde. @Coa11 OCCT Power testi de yap, PSU voltaj kanallarını da görelim OCCT programı sensör kısmı gösteriyor her şeyi.

@Coa11 Farklı bir prizde ya da arkadaşının evinde dener misin bir de kasayı, elektriksel mevzu olabilir, arkadaşının Power'iyle de dene ekstra, çip kolay bozulmaz. Bunları denedikten sonra garanti yoluna başvur, farklı ev-farklı priz-farklı PSU yol gösterecektir.

Son düzenleme:
OCCT CPU Extreme mod testinde hata veriyor mu CPU, bir 10-15 dk test edip SS atabilir misin?

Recep Bey tekrar etiketle istersen, o daha deneyimlidir CPU konusunda. Absürt bir durum mevcut gerçekten, çip arızası ise üzücü olur bu durum. Stress testlerde hata var mı bir bakıp SS atarsan görmüş oluruz dediğim şekilde. @Coa11 OCCT Power testi de yap, PSU voltaj kanallarını da görelim OCCT programı sensör kısmı gösteriyor her şeyi.

@Coa11 Farklı bir prizde ya da arkadaşının evinde dener misin bir de kasayı, elektriksel mevzu olabilir, arkadaşının Power'iyle de dene ekstra, çip kolay bozulmaz. Bunları denedikten sonra garanti yoluna başvur, farklı ev-farklı priz-farklı PSU yol gösterecektir.
Occt extrem modda 14 saniye dayanabildi. Dondu yine pc hiç bir tepki yok 😃

@Coa11 Bu dediklerim ile çözemezsen Recep Bey etiketleyerek sıfırdan bir konu aç, ekstra arkadaşlar da çip üzerine yoğunlaşsınlar. Ben bu tavsiyeleri verebilirim, her daim elektriksel bir sıkıntı da söz konusu olabilir, farklı oda prizinde denemelisin, arkadaşının evde ve onun PSU'su ile ekstra deneyebilirsin. Çip ihtimalini en sona bırak, testlerde hata yoksa, OCCT Power testte Crash yok ise, voltaj kanalları normal ise vesaire, bir incelemek lazım kısaca. Bu dediğim adımlar ile sırasıyla git.

Occt extrem modda 14 saniye dayanabildi. Dondu yine pc hiç bir tepki yok 😃
O zaman çip ya da Power sıkıntılı. Power modeli neydi?

@Coa11 Bu dediklerim ile çözemezsen Recep Bey etiketleyerek sıfırdan bir konu aç, ekstra arkadaşlar da çip üzerine yoğunlaşsınlar. Ben bu tavsiyeleri verebilirim, her daim elektriksel bir sıkıntı da söz konusu olabilir, farklı oda prizinde denemelisin, arkadaşının evde ve onun PSU'su ile ekstra deneyebilirsin. Çip ihtimalini en sona bırak, testlerde hata yoksa, OCCT Power testte Crash yok ise, voltaj kanalları normal ise vesaire, bir incelemek lazım kısaca. Bu dediğim adımlar ile sırasıyla git.

O zaman çip ya da Power sıkıntılı. Power modeli neydi?
Xigmatek 750W 80+

Hiç güven vermedi, deneyebileceğin bir PSU var mı çevrende, arkadaşının PSU kaliteli ise onunla dene. Ya PSU ya da çip sıkıntın var. Farklı priz falan çok da kar etmeyecektir. İlk önce farklı PSU denemelisin, yine olmazsa çip geçmiş olsun.

@Coa11 Tam modeli atar mısın PSU'nun SS olarak.

Sıfırdan konu açtığında ilk iş farklı PSU denemeni isteyecekler senden, yine aynı sıkıntı varsa çip nalları dikmiş demektir, yapacak bir şey yok, garantiye gidecek, değişim sağlanacak. Ama bu PSU, kalitesiz bir PSU. Direkt C4 yani benim gözümde. @Coa11

PSU'da problem varsa tüm parçaları zaman içinde degrade etme potansiyeli var, PSU çok önemlidir, hep göz ardı edilir ama sistemin kalbidir. PSU denemen şart çevrenden, öyle bir imkanın yoksa link bırakayım ucuz yollu f/p olarak High Power al, hazır indirimdeyken. Bu PSU kullanmanı çok doğru bulmuyorum açıkçası bu sistem ile.

@Coa11 750w olanı 2500 TL'ydi, ilginç bir fiyatlandırma olmuş. PSU deneme şansın yoksa bu tarz düşünmeni tavsiye ederim, diğer modeller için 5K+ gerecektir.

Hiç güven vermedi, deneyebileceğin bir PSU var mı çevrende, arkadaşının PSU kaliteli ise onunla dene. Ya PSU ya da çip sıkıntın var. Farklı priz falan çok da kar etmeyecektir. İlk önce farklı PSU denemelisin, yine olmazsa çip geçmiş olsun.

@Coa11 Tam modeli atar mısın PSU'nun SS olarak.

Sıfırdan konu açtığında ilk iş farklı PSU denemeni isteyecekler senden, yine aynı sıkıntı varsa çip nalları dikmiş demektir, yapacak bir şey yok, garantiye gidecek, değişim sağlanacak. Ama bu PSU, kalitesiz bir PSU. Direkt C4 yani benim gözümde. @Coa11

PSU'da problem varsa tüm parçaları zaman içinde degrade etme potansiyeli var, PSU çok önemlidir, hep göz ardı edilir ama sistemin kalbidir. PSU denemen şart çevrenden, öyle bir imkanın yoksa link bırakayım ucuz yollu f/p olarak High Power al, hazır indirimdeyken. Bu PSU kullanmanı çok doğru bulmuyorum açıkçası bu sistem ile.

Tam olarak bu. Kasayla birlikte aldım.

En sıkıntılı modeller de bunlar oluyor maalesef. Deneme şansınız varsa ilk iş PSU deneyin, OCCT Power test yapın yine, donma takılma crash restart olmazsa sorun PSU olduğu anlaşılır. Dediğim tarz yeni nesil alın bu saatten sonra, diğer modeller pahalı. Ya da daha ucuz modeller eski nesil Power. 850w F/P şu anda, başka seçenek yok bu segmentte yeni nesil olarak.

Çip arızası da olabilir, Power de olabilir, kimse kesin konuşamaz. OCCT programı sensör kısmından voltaj kanallarını atın, 12-5-3v kanallarının olduğu bölüm, bir inceleyelim. İlk iş Power deneyin dediğim gibi. Bu şekilde sistemi kullanmanız çok sağlıklı olmayacaktır. @Coa11 Yeni parçalara yazık yani bu tarz bir PSU ile.

Bina eski. Her odada 1 priz var. Ek üçlü kabloyla bağlı. Diğer odadan uzatma kablosuyla farklı bir prize bağlayıp bir de öyle deneyeceğim. Dediğiniz gibi eğer PSU değilse zaten geriye bir tek Cpu kaldı
Farklı priz dene, tekrar ederse farklı ev dene, yine tekrar ederse farklı PSU dene, ödünç alamazsan linkteki 850w al 3 taksit vade farksız mecburen, diğerleri pahalı yeni nesil olarak, bu saatten sonra da eski nesil PSU'ya 2500TL verilmez, 1000 TL daha koy onu al yani en kötü. Yine tekrar ederse sorun çiptir ama çip zor bozulur, PSU olma ihtimali yüksek bence.

@Coa11 İş sende bitiyor aslında, tüm adımları yazdım. Ben ne olursa olsun o PSU'yu kullanmazdım ama, 3500 TL'ye 850w yeni nesil güç kaynağı var çünkü, diğer modeller 4500 TL'yi geçiyor, eski nesiller de 2500 TL civarı, yani değmez. Bu saatten sonra yeni nesil almak lazım. Yeni nesil dediğim, koruma devreleri tam olan, ATX 3.1 PCIE 5.1 GEN5 güç kaynağı.

OCCT Power testinde direkt kitleniyor sistem zaten, ya çip arızası, ya Power arızası ya da elektriksel bir durum mevcut, bina-daire kaynaklı elektrik hattı, farklı priz bakman lazım, kabaca 3 ihtimalin var, senin çözmen lazım, ödünç alacaksın parçaları ya da Power her halükarda attığımı al, bedava 3K'ya. @Coa11

Son düzenleme: