casper04 5

Uzman
Merhabalar.

Yeni bir AM5 sistem topluyorum. Anakartım MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI, işlemcim ise Ryzen 7 9800X3D.

DDR5 sistemlerde bilgisayarın hızlı açılması için "Memory" ile ilgili bir ayar yapıldığını duydum (sanırım adı Memory Context Restore). Bu ayarı açmanın bir gereği var mı, yapmam mantıklı ve sağlıklı olur mu? Zararı var mıdır?

Bir de ekran kartı performansı için Re-BAR (Resizable BAR) diye bir ayar varmış. Bunu da açmalı mıyım? MSI anakart kullananlar bu iki ayarın BIOS'ta tam olarak nerede olduğunu ve stabil çalışması için dikkat etmem gereken başka bir ayar (Power Down Enable vb.) olup olmadığını anlatabilirse çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

Chatgpt'ye sordum önerdiği ayarlar bunlar ama güvenemediğim için bilgili kişilerden yardım istiyorum.

Dosya Ekleri

• Ayar.webp
    Ayar.webp
    77,2 KB · Görüntüleme: 16
Son düzenleme:
Memory context restore ayarı bende 2 adet var ikisi de enabled. Auto bırakırsam sistem çok çok yavaş açılıyor. ReSize BAR da güzel bir şey performansa etkisi var onu da açık kullanıyorum. PBO verip iGPU kapatıp C-states ayarlarını da kapatabilirsin kulaklık kullanıyorsan ses kartlı, anakartın Audio'su da kapalı ben de. He çok etki etti mi bunları yapmam bir tek PBO'nun sıcaklıkta biraz etkisi oluyor -30 PBO kullanıyorum, 7800X3D ile. Çok ince ayar yapmak istiyorsan bununla alakalı bir konu açıp @Ayhan Dönmez'den yardım alabilirsin BIOS için o konularda bilgilidir.

Memory context restore ayarı bende 2 adet var ikisi de enabled. Auto bırakırsam sistem çok çok yavaş açılıyor. ReSize BAR da güzel bir şey performansa etkisi var onu da açık kullanıyorum. PBO verip iGPU kapatıp C-states ayarlarını da kapatabilirsin kulaklık kullanıyorsan ses kartlı, anakartın Audio'su da kapalı ben de. He çok etki etti mi bunları yapmam bir tek PBO'nun sıcaklıkta biraz etkisi oluyor -30 PBO kullanıyorum, 7800X3D ile. Çok ince ayar yapmak istiyorsan bununla alakalı bir konu açıp @Ayhan Dönmez'den yardım alabilirsin BIOS için o konularda bilgilidir.
Overclock yada UV düşünmüyorum onu da belirteyim. Bu kullanım şekliyle nasıl yapmamı önerirsiniz?

NVIDIA kartlarda şu anda ReBAR BIOS'tan açık olsa bile sürücüden kapalı. NVIDIA Profile Inspector ile kontrol et, ekran kartının VRAM kaç GB ise ReBAR limitini o şekilde belirle... Oyun özelinde açmanı tavsiye ederim, global değil. Before after ihmal etme...

NVIDIA kartlarda şu anda ReBAR BIOS'tan açık olsa bile sürücüden kapalı. NVIDIA Profile Inspector ile kontrol et, ekran kartının VRAM kaç GB ise ReBAR limitini o şekilde belirle... Oyun özelinde açmanı tavsiye ederim, global değil. Before after ihmal etme...
Global derken ve before after derken anlayamadım. Ekran kartım 5080. Birde 64 GB 2X32 GB 6000 Mhz CL30 Ram’ler 65-70-75 bin TL civarı oynuyor. Aşağıdaki RAM’den iki tane alsam nasıl olur sizce? Performans kaybı yada herhangi olumsuz bir durum olur mu? Aşağıdaki RAM’in tanesi 27270 TL.
Kingston 32GB 6000MHZ Ddr5 CL30 Dımm Beast Black Expo KF560C30BBE-32TR Masaüstü Ram

Global derken ve before after derken anlayamadım. Ekran kartım 5080. Birde 64 GB 2X32 GB 6000 Mhz CL30 Ram’ler 65-70-75 bin TL civarı oynuyor. Aşağıdaki RAM’den iki tane alsam nasıl olur sizce? Performans kaybı yada herhangi olumsuz bir durum olur mu? Aşağıdaki RAM’in tanesi 27270 TL.
Kingston 32GB 6000MHZ Ddr5 CL30 Dımm Beast Black Expo KF560C30BBE-32TR Masaüstü Ram

Tarayıcı doğrulaması yüzünden yazdığım uzunca yazı da boşa gitti... 4x16 ya da 4x32 unutun. 2x32 sınır olur stabilitede. MSI için @Yakuza ayarları aktarsın 2x32, denersiniz. Bunlar zararsız işlemler ve parça ömrü üzerine olumsuz etkisi yok... Özellikle UV çekinme, -20 PBO gir geç 9800X3D, dahili grafik kapat... Yazılımdan ReBAR oyun özelinde açmanız lazım, sürücüde kapalı.

1786473483126.webp

Kapalıymış herhalde ya, BIOS'ta açıktı da. G-SYNC ben bilerek kapattım ama ınspectorden. Ama yine de monitörden açınca G-SYNC kullanıyorum. Bu inspector çok iş görüyor mu tam emin değilim. Rbar da böyle diyor ama belki de açıktır.

Eki Görüntüle 272746

Kapalıymış herhalde ya, BIOS'ta açıktı da. G-SYNC ben bilerek kapattım ama ınspectorden. Ama yine de monitörden açınca G-SYNC kullanıyorum. Bu inspector çok iş görüyor mu tam emin değilim. Rbar da böyle diyor ama belki de açıktır.

Değil, kapalı. Oyunlarda 10-20 FPS veriyor açmak. Kimi oyunda etkisi sıfır ReBAR'ın. Denemeniz lazım. Kartın VRAM'i ile eşle. ReBAR options ayarlayın bir de.

MCR gelince 3-5 timing girip kapalı kullanın Hynix'te... 2-3 hafta sonra sarıya düşüp train ediyor ya da cold boot sorunu yapabilir...

Global derken ve before after derken anlayamadım. Ekran kartım 5080. bir de 64 GB 2x32 GB 6000 MHz CL30 RAM'ler 65-70-75 bin TL civarı oynuyor. Aşağıdaki RAM'den iki tane alsam nasıl olur sizce? Performans kaybı ya da herhangi olumsuz bir durum olur mu? Aşağıdaki RAM'in tanesi 27270 TL.
Kingston 32 GB 6000MHz DDR5 CL30 DIMM Beast Black EXPO KF560C30BBE-32TR Masaüstü RAM

Bundan iki tane al yeter 9800X3D için de -20,-25,-30 PBO negative ayarları dene BIOS'tan ben de @Ayhan Dönmez 7800X3D -30 kusursuz çalışıyor, herhangi bir mavi ekran çökme vs yaşatmadı. Çok derece oynadı mı dersen de 5-6 derece belki bazen daha fazla GPU tabanlı oyunlarda CPU da yine 68-72.

Global derken ve before after derken anlayamadım. Ekran kartım 5080. bir de 64 GB 2x32 GB 6000 MHz CL30 RAM'ler 65-70-75 bin TL civarı oynuyor. Aşağıdaki RAM'den iki tane alsam nasıl olur sizce? Performans kaybı ya da herhangi olumsuz bir durum olur mu? Aşağıdaki RAM'in tanesi 27270 TL.
Kingston 32 GB 6000MHz DDR5 CL30 DIMM Beast Black EXPO KF560C30BBE-32TR Masaüstü RAM

1786473659484.webp

Tomahawk Ryzen 9xxx işlemci uyumluluk listesinde attığın kodlu RAM görünüyor.