dostooyevski

Başarılı
Merhaba herkese,

Yeni aldığım Dell XPS 15 9530 bilgisayarımda CPU clock Speed sorunu yaşıyorum.

İşim gereği CPU bazı render alıyorum. 13900H işlemcinin Spec'lerinde top Speed 5.1 MHz olmasına rağmen ben kendi bilgisayarımda yük altında 3.6 MHz değerini geçemiyorum. Pil gücü modunu performans moduna aldım.
Eksik sürücü olmadığından da eminim (anlayabildiğim kadarıyla). Konu için Dell servisini de aradım ama pek yardımcı olamadılar. Konu hakkında bir fikri olan var mı? Bu durum anormal değil mi?

Ekte yük altıdayken CPU değerlerini koydum.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-03-05 183059.webp
    Ekran görüntüsü 2024-03-05 183059.webp
    48,8 KB · Görüntüleme: 116
Son düzenleyen: Moderatör:

Yukarıdaki linke göre 5.1 değil; 5.4'e kadar çıkabilir. Ancak bu en yüksek değer normal kullanımdan ziyade performans modunda aktifleşiyormuş. Normalde 4.10 ile çalışırmış.

İşlemciyi performans moduna alsanız dahi aslında performans modu kapalı olabiliyor. Bir ayar vardı; Technopat'ta görmüştüm ve bu ayar Regedit üzerinden aktifleştiriliyordu. Ben de oradan öğrenmiştim.

Bu gönderiye eklediğim görsele bakın, altını çizdiğim kısım sizde mevcut mu? Eğer değilse, bu yüzden 5.4'e çıkamıyor olabilirsiniz. Eğer aktif değilse 5.4'e çıkamazsınız, performans modu sadece ''turbo olmayan'' taban değeri baz alır.
1709895713315.webp

İşlemci Performansını Arttırma Modu, BIOS üzerinden açılabiliyor galiba. Ayrıca Technopat'ta bunu Regedit üzerinden açma yöntemi vardı ama linki bulamadım.

Ayrıca, işlemcinin maksimum (5.4 GHZ) durumdaki TDP değeri ortalama 115W. Yani bu cihazın bu değerde çalışma süresinin ne kadar süreceği muamma. Belki gerçekten bu değerde çalışır ama 10 saniye içinde 4'lere atadabilir.

Adaptörün verdiği güç ile işlemcinin harcağı güç arasında doğrudan ilişki var mı bilmiyorum ama 115W gerekiyor 5.4 GHZ için. Yani 115W gücünde elektriği çekebiliyor olması lazım işlemcinin. Adaptör 65W demişsiniz, bence aralarında doğrudan ilişki yoktur. Koca şirket neden böyle bir hata yapsın ki yoksa?

Bu arada, işlemci kağıt üzerindeki değerine bir laptop üzerinde kolay kolay stabil şekilde ulaşamaz. Hakikaten çok iyi bir soğutma sistemi vs. lazım. 5.4 GHZ'de sabit olarak 10 saniye bile duramayabilir. Böyle bir ihtimal de var.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-03-08 135851.webp
    Ekran görüntüsü 2024-03-08 135851.webp
    26,8 KB · Görüntüleme: 64
Son düzenleme: