Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

20571

Becerikli
Siz devrik cümle okuduğunuzda anlamakta zorlanmaz mısınız?
Örnek;

1. kişi; merhaba nasıl aktifleştirebilirim Turbo Boost ayarını?
Doğru cümle; Merhaba Turbo Boost ayarını nasıl aktifleştirebilirim?

2. kişi; en düşük işlemci durumunu %100 olarak ayarlayın Denetim Masası'ndan.
Doğru cümle; Denetim Masası'ndan en düşük işlemci durumunu %100 olarak ayarlayın.

Ayrıca devrik cümle kurmak disiplinsiz bir hareket. İsterseniz anlayın ya da anlamayın, yine hoş bir şey değil.

Artı -36 Eksi
1. kişi; merhaba nasıl aktifleştirebilirim Turbo Boost ayarını?
Doğru cümle; Merhaba Turbo Boost ayarını nasıl aktifleştirebilirim?

2. kişi; en düşük işlemci durumunu %100 olarak ayarlayın Denetim Masası'ndan.
Doğru cümle; Denetim Masası'ndan en düşük işlemci durumunu %100 olarak ayarlayın.
Bir sorun göremedim. Okulda Türkçe derslerinde işlenen bir konu. Neden yasaklansın?

Şahsen ben de devrik cümle seven biri değilim. (Ara sıra kurduğumu fark ettiğim için çok dikkat etmeye de başladım.) Bir çok kişinin devrik cümlesini uyarısız sessizce düzenledim. Geneli anlaşılır oluyordu. Ancak yasaklanması, biraz sert bir öneri olmuş.

Son düzenleme:
Siz hiç Avrupalı,Amerikalı insanların devrik cümle kurmuyor. Disiplinli davranışlardan bir örnek. Disiplinli,çalışkan,başarılı diye yabancıları biliyorsunuz birde 🤣. Sizde onlar gibi olmak istemezmisiniz? O zaman konuyu artılayın
İngilizcede devrik cümle mi var mış? Mesela atıyorum: "I am a student." demek yerine, "I a student am" mi deniyor, nasılmış yabancılarda devrik cümle? :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Amerikalı'lar herhangi bir konuşmada disiplinli olmaya dikkat ederler. Eğer bir ortamda konuşmanızda cümlelerinizi düzenli seçmiyorsanız bu ortamda disiplin söz konusu değildir. Ben bir şey demiyorum, her insanın hatası kendine.

Hem hata yapıp hem de burada halen daha üste çıkmaya çalışmak cidden komik bir durum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Devrik cümle tembellik ve disiplinsizlikten başka bir şey değil. Konuyu eksileyenler her gün kendileri kaybediyorlar.
Bazen, uzun bir cumle yazarken cumlenin ortasini veya sonunu degistirmem gerekiyor. Bu tarz durumlarda devrik olmamasi icin cumleyi bastan yazmam gerekiyor. 5 paragraflik bir yazi yazdiktan sonra ortadaki uzun bir cumleyi bastan yazmak istemiyorum.

Bir diger durum ise farkinda olmadan yapmak. Insan akli her zaman, her seyi kusursuz bir sekilde siralamiyor ki.
Avrupalı, Amerikalı insanlar devrik cümle kurmuyor. Disiplinli davranışlardan bir örnek. Disiplinli, çalışkan, başarılı diye yabancıları biliyorsunuz birde. 🤣 Sizde onlar gibi olmak istemezmisiniz? O zaman konuyu artılayın.
Yok oyle bir sey. Ingiliz arkadasim var. Konusurken veya yazarken bazen oyle salak cumleler kuruyor ki, insana ben bundan daha iyi Ingilizce konusurum dedirtiyor. Bana "demek istedigimi anladin sen" deyip geciyor bu tarz durumlarda.

Son düzenleme:
İfade özgürlüğünü bozmadan, okunabilirliği artırmak için hassasiyet gösterilebilir. Yasak değil, özellikle teknik içerikli konularda netlik ve ciddiyet adına devrik cümleler tercih edilmemesi gerektiği istenebilir.

Açık konuşmak gerekirse, konu düzenleyip onaylarken çoğu zaman ne anlatılmak istendiğini anlamakta şahsen zorlanıyorum. Bu yüzden devrik cümle kurulmamasını beklemek büyük lüks olur. Ben sizden yanayım.
Doğru söylemişsiniz.
Aslında fikirimi değiştirdim. Yasaklamak değil ancak devrik cümleyi azaltmaya teşvik etmek daha mantıklı.

@Hasan Merkit size katılıyorum. İlk başta yasaklansın desem de aslında devrik cümleleri düzeltmek ve azaltmaya teşvik etmek daha mantıklı.

Moderatörlerin yazdıklarını görünce önyargım azaldı.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.