Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

20571

Becerikli
Siz devrik cümle okuduğunuzda anlamakta zorlanmaz mısınız?
Örnek;

1. kişi; merhaba nasıl aktifleştirebilirim Turbo Boost ayarını?
Doğru cümle; Merhaba Turbo Boost ayarını nasıl aktifleştirebilirim?

2. kişi; en düşük işlemci durumunu %100 olarak ayarlayın Denetim Masası'ndan.
Doğru cümle; Denetim Masası'ndan en düşük işlemci durumunu %100 olarak ayarlayın.

Ayrıca devrik cümle kurmak disiplinsiz bir hareket. İsterseniz anlayın ya da anlamayın, yine hoş bir şey değil.

Artı -36 Eksi
Donanım Arşivi gibi forumlarda 1 hafta takıldıktan sonra Techolay'a geçtim, ilk 1 hafta her gün uyarı ceza yedim herhalde. Bence moderatörler bu konuda yeterince sıkı.

Donanım Arşivi gibi forumlarda 1 hafta takıldıktan sonra Techolay'a geçtim, ilk 1 hafta her gün uyarı ceza yedim herhalde. Bence moderatörler bu konuda yeterince sıkı.
DA forumda daha raporuma bile bakmadılar 6 ay civarı oldu, orada düzgün yazanı görmedim.

Merhabalar,

Devrik cümlelerin yasaklanmasına gelene kadar düzeltilmesi gereken binlerce yazım hatası olduğunu hatırlatmak isterim. O nedenle benden güzel bir eksi yedi bu öneri.

İlginize teşekkür ederiz.

Örnek;

1. kişi; merhaba nasıl aktifleştirebilirim Turbo Boost ayarını?
Doğru cümle; Merhaba Turbo Boost ayarını nasıl aktifleştirebilirim?

2. kişi; en düşük işlemci durumunu %100 olarak ayarlayın Denetim Masası'ndan.
Doğru cümle; Denetim Masası'ndan en düşük işlemci durumunu %100 olarak ayarlayın.

Ayrıca devrik cümle kurmak disiplinsiz bir hareket. İsterseniz anlayın ya da anlamayın, yine hoş bir şey değil.
Olmaz öyle, devrik cümle kuranları edelim idam.

Türkçede devrik cümle, özellikle konuşma dilinde ve samimi yazışmalarda oldukça yaygın ve kabul gören bir anlatım şeklidir bence. Mesaj net olduktan sonra, cümle yapısının illa ki düz (özne + yüklem + nesne) olması gerekmez.

Hatta bazen, vurgu veya anlatımın akıcılığı açısından devrik cümleler daha etkili bile olabilir.

Anlaşılır olmak > Kurallara körü körüne bağlı kalmaktır.

Yani kısacası, mesele kurallara harfiyen uymaktan çok, ne söylediğimiz ve nasıl anlaşıldığımızdır. 😊

Avrupa'lı, Amerikalı insanlar devrik cümle kurmuyor. Disiplinli davranışlardan bir örnek. Disiplinli, çalışkan, başarılı diye yabancıları biliyorsunuz bir de. Siz de onlar gibi olmak istemez misiniz? O zaman konuyu artılayın.

Devrik cümleler kurmamak, bir toplumun disiplinli ya da başarılı olduğunu göstermez. Dilin yapısı, kültürel anlatım tarzı ve sanatsal özgürlük, devrik cümlelerin kullanımını doğal hale getirip değer katabilir. Türkçede devrik cümleler, duygusal yoğunluğu veya vurgu etkisini artırmak amacıyla sıkça tercih edilir. Dilbilgisinde de cümle çeşitleri başlığı altında incelenir.

Örnek:

1. kişi: merhaba nasıl aktifleştirebilirim Turbo Boost ayarını?
Doğru cümle: Merhaba, Turbo Boost ayarını nasıl aktifleştirebilirim?

2. kişi: en düşük işlemci durumunu %100 olarak ayarlayın Denetim Masası'ndan.
Doğru cümle: Denetim Masası'ndan en düşük işlemci durumunu %100 olarak ayarlayın.

Devrik cümlenin dil bilgisinde yeri var, yasaklanmaması gerekir. Kurallı cümle kurulmasından yanayım ama isteğe bağlı olduğu için devrik cümle kuranlara müdahale etmek yersiz bir hareket olur. Ayrıca devrik cümlelerin anlaşılması zor değil, abartıyorsunuz.

Alt tarafı forumda mesaj paylaşılıyor, disiplinsiz hareket veya tembellik bataklığı falan ne alaka yahu? Hayat forumdan ibaret değil, edebiyat yapmayın. Bu konuya o kadar önem veriyorsanız önce yazım kurallarına uygun mesajlar yazmaya dikkat edin, buna önem verin.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.