Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Peki bütün insanlara rehber olacak "tek gerçek ve hak din" iddiasıyla günümüzde bulunan bir inancın bu kadar karmaşık olmasını neye bağlıyorsunuz?
Kesinlikle karmaşık değil fakat üç beş bilgi öğrenen herkes-20.yüzyıl fikir adamlarından bahsediyorum- kendi zehirli fikirlerini dine alet etmeye çalıştığı için, sanki çok fazla mezhep var mış ve sadece birisi doğruymuş gibi bir algı ortaya çıkıyor. Günümüzde meydana gelen fikirlerin çoğu İslam'da yok ve 20-21.yüzyıl ile beraber hayatımıza girmiş. Kurancılık, Modernizm ve Tarihselcilik gibi.

Önemli olan, rahatça anlaşılabilmesi değil mi? Eğer rahatça anlaşılarak tek bir sonuca varılıyorsa bugün neden İslam dahil çoğu dinde tonla mezhep/görüş ayrılığı vardır?
İslam'da 4 amel, 3 itikad mezhebi var. Bunun sebebi bizzat Peygamber tarafından dinin yorumlanma kapısının açık bırakılması. Böylece din her yüzyılda yenilenebiliyor ve toplumsal sorunlara çözüm üretilebiliyor. Hristiyanlıkta ise böyle bir kapı yok. Dolayısıyla mezhepler birbirine her zaman düşman, birbirlerini dinden çıkmış görüyorlar ve öldürmek istiyorlar. İslam'da ise bir Eşari bir Maturidiye kin beslemez, Hanefi ile Şafii birbirini kesmez çünkü zaten görüş ayrılığının olmasını Peygamber istemiş.

Kur'an ve Sünnet.

Kesinlikle karmaşık değil fakat üç beş bilgi öğrenen herkes-20.yüzyıl fikir adamlarından bahsediyorum- kendi zehirli fikirlerini dine alet etmeye çalıştığı için, sanki çok fazla mezhep var mış ve sadece birisi doğruymuş gibi bir algı ortaya çıkıyor. Günümüzde meydana gelen fikirlerin çoğu İslam'da yok ve 20-21.yüzyıl ile beraber hayatımıza girmiş. Kurancılık, Modernizm ve Tarihselcilik gibi.

Kısmen haklısınız ancak İslam inancında da mezhepler öyle Muhammed zamanı olmadı. Ali ve Muaviyye arasındaki çekişmelerden sonra paramparça oldu. Bir sürü tartışma, çekişme de beraberinde geldi. Herkes mezhebe göre yorumladı inancını. İslam'ı da Kur'an-ı Kerim'i de ona göre yorumladı, büktü vs.

İslam'da 4 amel, 3 itikad mezhebi var. Bunun sebebi bizzat Peygamber tarafından dinin yorumlanma kapısının açık bırakılması. Böylece din her yüzyılda yenilenebiliyor ve toplumsal sorunlara çözüm üretilebiliyor. Hristiyanlıkta ise böyle bir kapı yok. Dolayısıyla mezhepler birbirine her zaman düşman, birbirlerini dinden çıkmış görüyorlar ve öldürmek istiyorlar. İslam'da ise bir Eşari bir Maturidiye kin beslemez, Hanefi ile Şafii birbirini kesmez çünkü zaten görüş ayrılığının olmasını Peygamber istemiş.

Bu bence doğru değil. Yoruma açık bir din olursa böyle başı bozukluklar olur. İslam maalesef son 200 yıldır kendisini yenilemedi, yenileyemedi. Özellikle ülkemizde insanlar ahlaksız siyasal islamcılar sebebiyle din'den uzaklaştırlar. Deizm, ateizm, agnostisizm ve bir çokları bu sebeple artış göstermiştir.

Hristiyanlıkta ise mimari farklı biraz. Ortodoks'ların nasıl ayrıştığını, iznik konseyinde milletin birbirini nasıl boğazladığını tarih kitapları pek yazmaz.

Daha mezheplerin ne zaman çıktığını bilmeden yorum yapıyorsunuz biraz araştırmanızı öneririm.

Kur'an'da çok fazla birbirine benzeyen ayet ve inanılmaz derecede çelişkili kafa karıştırıcı ve bu kadar da olmaz denilen ayet var.

En meşhurundan; Azhab 50 mesela.

Okuyorsunuz, mealine bakıyorsunuz, başka mealine bakayım doğru değildir diyorsunuz, üstüne 49'u okuyayım ya bi anlam vardır diyorsunuz, peşine 51'i okuyayım diyorsunuz. Sonrasında da kopuyorsunuz. Böyle bir şey kutsal bir kitapta nasıl olabilir diye kendinize soruyorsunuz.

Bilen birine gidiyorsunuz, nedir bu diye, o da okuyor bakıyor, zaman istiyor sonra kitlenip "Benim inancımı sorgulatma lütfen ben böyle iyiyim" diyor; hadi diyorsunuz akademik hocaya gidelim; ona bunu sorduğum an "Aziz kardeşim o dönemin şartlarında....." diye bir başlıyor ve oldu iyi günler diyorsunuz.

İlk emir diyorlar da "İkra".

Okuyun hocam.

Konuya gelince; Diamant Buhari'nin kitabını aldı; ahlaksızların yüzüne çatır çatır çarpmıştır. Bu durumda islam islam olarak kalır ama o ahlaksızla gün yüzü göremeyecekler bana göre.

Diamant'ın kanalını çok uzundur takip etmekteyim ve müthiş videoları vardır. Geniş zamanı olan genç arkadaşlarım "FİKİR ALMA ve BİLGİ KAZANIMI" açısından değerlendirebilir.

Son söz: Herkes kendi inancından mesuldür. İlk inen vahiy olarak adlandırılan "İkra" kelimesini unutmayın gençler.

Bir de sünnet demişsiniz de; sünnet'i kim uyguluyor, nerede belgesi? Efendim?

E aktarılıyor. Kimden ne şekilde? Ya yanlış aktarıldıysa ya da Ali ya da Muaviyye ya da ondan sonrakiler kendilerine göre yonttularsa :)

Kafanızı kullanın.

• Beğendim
İfadeler: 905
Kısmen haklısınız ancak İslam inancında da mezhepler öyle Muhammed zamanı olmadı. Ali ve Muaviyye arasındaki çekişmelerden sonra paramparça oldu. Bir sürü tartışma, çekişme de beraberinde geldi. Herkes mezhebe göre yorumladı inancını. İslam'ı da Kur'an-ı Kerim'i de ona göre yorumladı, büktü vs.
Bu zaten Peygamberin emri. Hz.Ali ve Hz.Muaviye arasındaki çekişmenin sonucu mezhepler değil ama. Mezhep dediğimiz şey takip edilen yoldur. Kuran ve Sünnette belirtilmeyen meseleleri yine aynı kaynağa dayanarak çözmektir. Peygamber döneminde mezhep zaten olmaz, aklına takılan bir soru olduğunda gider sorarsın. Peki peygamber öldü, şimdi ne olacak? Namaz kılıyorsun ve elinden kan geldi diyelim, kanın abdesti bozup bozmadığını nereden bileceksin? Kuran ve sünneti iyice araştırıp ona delil getirerek. Mezheplerin olayı bu.
Daha mezheplerin ne zaman çıktığını bilmeden yorum yapıyorsunuz biraz araştırmanızı öneririm.
Peygamber öldükten sonra ilk dönemde yaklaşık 37 mezhep vardı. Bunlar sahabilerin mezhepleriydi. Kendileri cihattan cihada koşturdukları için, etraflarına talebeler alıp onlara fıkıh ve usül dersi vermedikleri için bu mezhepler zamanla kayboldu gitti ve 4'e kadar düştü. Sadece sahabiler değil, İbni Hazm'a ait Zahiri mezhebi vardı. Cehmiyye ve Cebriyye vardı. Kurtubi'nin mezhebi vardı, Abdullah ibn Mubarek'in mezhebi vardı. Yok oldu gitti, kendilerinin fıkıh anlayışını devam ettirecek insanlar bulamadılar. Ayrıca yıllardır bunun üzerine okumalar yapıyorum, yanlışım varsa söyleyebilirsiniz tabi.

Bilen birine gidiyorsunuz, nedir bu diye, o da okuyor bakıyor, zaman istiyor sonra kitlenip "Benim inancımı sorgulatma lütfen ben böyle iyiyim" diyor; hadi diyorsunuz akademik hocaya gidelim; ona bunu sorduğum an "Aziz kardeşim o dönemin şartlarında....." diye bir başlıyor ve oldu iyi günler diyorsunuz.
Kimse böyle bir şey demez, sizin aklınıza gelen sorular bundan yüzlerce yıl evvel Cehmilerin de aklına geldi. Rahat olun yani, ilk sorgulayan kişiler siz değilsiniz. Hepsinin cevabı verildi.
E aktarılıyor. Kimden ne şekilde? Ya yanlış aktarıldıysa ya da Ali ya da Muaviyye ya da ondan sonrakiler kendilerine göre yonttularsa :)

Kafanızı kullanın.
Sonuna kafanızı kullanın demen komik olmuş. Önce eline bir hadis usulü al ve oku. Zaten bunların mümkün olmadığını göreceksin. Literatürümüzde mütevatir hadis diye bir şey var. Hadisleri Ebu Hureyre Ali'den çok evvel yazıyor zaten. Öyle kimse kafasına göre hadis uyduramaz. Hayır, kaldı ki Hz.Ali veya Hz.Muaviye neden hadis uydursunlar, bunlar sahabe. Biri peygamberin yakın arkadaşı ve vahiy katibi, diğeri damadı ve amcaoğlu :)

Bir de sünnet demişsiniz de; sünnet'i kim uyguluyor, nerede belgesi? Efendim?
Kütubu Sitte diye bir şey var, açıp okursanız göreceksiniz belgeyi efendim.

siyasal islamcılar sebebiyle din'den uzaklaştırlar.
Siyasal İslamcı tabiri sizin uydurma tabiriniz zaten. Siyasal İslamcı ne demek? İslam zaten siyasal bir dindir.

Bu zaten Peygamberin emri. Hz.Ali ve Hz.Muaviye arasındaki çekişmenin sonucu mezhepler değil ama. Mezhep dediğimiz şey takip edilen yoldur. Kuran ve Sünnette belirtilmeyen meseleleri yine aynı kaynağa dayanarak çözmektir. Peygamber döneminde mezhep zaten olmaz, aklına takılan bir soru olduğunda gider sorarsın. Peki peygamber öldü, şimdi ne olacak? Namaz kılıyorsun ve elinden kan geldi diyelim, kanın abdesti bozup bozmadığını nereden bileceksin? Kuran ve sünneti iyice araştırıp ona delil getirerek. Mezheplerin olayı bu.

Peygamber öldükten sonra ilk dönemde yaklaşık 37 mezhep vardı. Bunlar sahabilerin mezhepleriydi. Kendileri cihattan cihada koşturdukları için, etraflarına talebeler alıp onlara fıkıh ve usül dersi vermedikleri için bu mezhepler zamanla kayboldu gitti ve 4'e kadar düştü. Sadece sahabiler değil, İbni Hazm'a ait Zahiri mezhebi vardı. Cehmiyye ve Cebriyye vardı. Kurtubi'nin mezhebi vardı, Abdullah ibn Mubarek'in mezhebi vardı. Yok oldu gitti, kendilerinin fıkıh anlayışını devam ettirecek insanlar bulamadılar. Ayrıca yıllardır bunun üzerine okumalar yapıyorum, yanlışım varsa söyleyebilirsiniz tabi.

Kimse böyle bir şey demez, sizin aklınıza gelen sorular bundan yüzlerce yıl evvel Cehmilerin de aklına geldi. Rahat olun yani, ilk sorgulayan kişiler siz değilsiniz. Hepsinin cevabı verildi.

Sonuna kafanızı kullanın demen komik olmuş. Önce eline bir hadis usulü al ve oku. Zaten bunların mümkün olmadığını göreceksin. Literatürümüzde mütevatir hadis diye bir şey var. Hadisleri Ebu Hureyre Ali'den çok evvel yazıyor zaten. Öyle kimse kafasına göre hadis uyduramaz. Hayır, kaldı ki Hz.Ali veya Hz.Muaviye neden hadis uydursunlar, bunlar sahabe. Biri peygamberin yakın arkadaşı ve vahiy katibi, diğeri damadı ve amcaoğlu :)

Kütubu Sitte diye bir şey var, açıp okursanız göreceksiniz belgeyi efendim.

Siyasal İslamcı tabiri sizin uydurma tabiriniz zaten. Siyasal İslamcı ne demek? İslam zaten siyasal bir dindir.

Evet hocam komple cevap vereyim; sizin inandığınız islam ile benim inandığım islam arasında dağlar kadar fark var.

Kütüb-i Sitte'yi sizin inancınız baş ucu kitabı yapıyorsa o zaman Diamant sizin yüzünüze de sağlam vurmuş.

Neyse tartışmanın bir anlamı yok çünkü son cümlenizde kim olduğunuzu ortaya koymuş durumdasınız. Ben de efendi efendi konuyu tartışırız diyordum.

Azhab 50 ile ilgili yorumdan itina ile kaçınmanızı da farketmedim zannetmeyin. Benimkisi 1 tane meşhur bir örnek daha bir sürü örneğim var ama cevap veremeyeceksiniz siz de.

Akademik hocalardan bile tatminkar bir şekilde cevap alamadım.

Hadis konusunda inandığınız kitaplarda bile büyük tartışmalar varken sizin Kur'an dışındaki kitapları kutup yıldızı yakınına koymanız da Diamant'ın ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.

Hadislerin çoğu bana göre doğru değildir.

Tartışılacak çok husus vardır. Kur'an da da kafa karıştıran, tartışılacak çok husus vardır. Ama sizin mahalle "Din elden gitmesin" diyerek hareket ettikçe İslam gelişmez, kendini yeni döneme adapte edemez.

Bu da benim düşüncem, inancım, itikadım. Kapiş?

Bana lütfen cevap vermeyin.

Çünkü bakış açılarımız çok çok farklı.

• Beğendim
İfadeler: 905
Azhab 50 ile ilgili yorumdan itina ile kaçınmanızı da farketmedim zannetmeyin. Benimkisi 1 tane meşhur bir örnek daha bir sürü örneğim var ama cevap veremeyeceksiniz siz de.
Hem cevap verme de, hem de zaten cevap veremeyeceksin de :D Attığın ayet, teyze kızlarını vesaire peygambere helal kılmakla alakalı. Burada ne problem var? Sana da helal bu, peygambere eş sınırı yok sadece.
Hadis konusunda inandığınız kitaplarda bile büyük tartışmalar varken sizin Kur'an dışındaki kitapları kutup yıldızı yakınına koymanız da Diamant'ın ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.
2024 aklıyla 630'lu yılları düşünmeye çalışıyorsun sadece. Mesele bu. Peygamberin Hz.Aişe ile evlenmesini ahlaki problem olarak görüyorsun belli ki. Yüz yıl önce insanların kaç yaşında evlendiğini söylesem kalp krizi geçireceksin demek ki :D
1400 yıldır İslamın yanlış anlaşıldığını düşünüp, 2024'te yeni bir anlayış ortaya koyarak geçmiş 1400 yılı reddetmek. Özgüven takdir edilesi.
Hadislerin çoğu bana göre doğru değildir.
Bunun hiçbir önemi yok dostum. Heva ve hevesine uyuyorsun sadece. Casiye 18'e bak derim.

Tartışılacak çok husus vardır. Kur'an da da kafa karıştıran, tartışılacak çok husus vardır. Ama sizin mahalle "Din elden gitmesin" diyerek hareket ettikçe İslam gelişmez, kendini yeni döneme adapte edemez.
Kuranda kafa karıştıran husus yok, sen Agnostiklerden etkilenip kafanı karıştırmışsın sadece. Olay bundan ibaret.
Bu da benim düşüncem, inancım, itikadım. Kapiş?
Kapiş canım benim kapiş. İtikad değil bu, taklit. Ben de İslam'da makarna canavarı diye ikinci bir Tanrı'nın var olduğuna inanıyorum, kimse bana bir şey demesin, bu da benim itikadım 😅

Son düzenleme:
@150

Bilmediğiniz konularda yorum yapmamaya çalışın.
Sen rahat ol, ben zaten bilmediğim konularda yorum yapan birisi değilim.

Kur'an'ın yanına başka kaynak eklenmemesini yani hadisleri yasaklayan ayetleri paylaşayım:
“Ve eğer (Muhammed) söylemediğimiz sözleri uydurarak Bize isnat etseydi? Onu sağ kolundan şiddetle yakalar ve şah damarını kesip (başını) koparırdık da sizden hiç kimse buna engel olamazdı. (44-45-46-47)

Ve bunlar dışında dediğimi kanıtlayan hadisler de var:
“Benden Kuran dışında hiçbir şey yazmayın. Kim benden Kuran dışında bir şey yazmışsa imha etsin.” (Müslim, Sahihi Müslim, Kitab-ı Zühd; Hanbel, Müsned, 3/12, 21, 33)
“Sahabe Allah’ın elçisinden sözlerini yazmak için izin istediler. Ancak onlara izin verilmedi.” (Darimi, es-Sünen)
“Biz hadis yazarken Hz. Peygamber yanımıza geldi ve ‘Yazdığınız şey nedir?’ dedi. ‘Senden işittiğimiz hadisler’ (sözler) dedik. Hz. Peygamber; ‘Allah’ın kitabından başka kitap mı istiyorsunuz? Sizden evvelki milletler Allah’ın kitabı yanında başka kitaplar yazdıkları için yoldan çıktılar.’ dedi” (El Hatib, Takyid)
“Allah elçisinden sözlerini yazmak için izin istedik, bize izin vermedi.” (Tirmizi, es-Sünen, K. İlm)
Hadislerin yasaklandığına dair ayetler ve hadisler bunlar. Bunları mı reddedeceksin?
Ayrıca önceki yorumumda dediğim gibi hadisler olmazsa mezhepler de olmaz. Sünni, ibadi, şii hiçbiri doğru yolda değil. Hepsi ayrı din tüccarıdır hatta. Kur'an'a dair yorumlanacak çok az şey olduğu için genelde TV'ye çıkıp Kur'an yerine hadis konuşurlar. Onların ekmek teknesi de o. "Peygamber şunu yaptı, peygamber bunu yaptı, Hz. Ali şöyle yaptı" Hikayeler anlatırlar da anlatırlar... Bu masal anlatımları üzerinden para kazanırlar, ortamda yer edinirler. Bu geçmişte TV çıkmadan önce de böyleydi, şimdi de böyle, sadece kazançları ve prim kasacakları ortam arttı.

Senin dar bakış açına gelirsek, bilmediiğim konu olduğunu nereden çıkardın? Hadisleri yasaklandığını bilmek için Müslüman olmam gerektiğini falan mı düşünüyorsun?
Bana söylediğin sözün karşılığı olarak, sen de bunları bilmediğin dünyada yaşama o zaman. Hem de bu kadar dar vizyonunla yaşamaya pek hakkın olduğunu sanmıyorum.

Daha da cevap vermeye gerek kalmadı, teşekkürler. Göz ardı listeme hoşgeldin.

Son düzenleme:
Senin dar bakış açına gelirsek, bilmediiğim konu olduğunu nereden çıkardın? Hadisleri yasaklandığını bilmek için Müslüman olmam gerektiğini falan mı düşünüyorsun?
Resulullah’dan duyduğum her şeyi ezberlemek maksadıyla yazıyordum. Kureyş beni bundan nehyetti ve ‘Resulullah (a.s.m) kızgınlık ve sükûnet hallerinde konuşan bir insan iken, sen ondan duyduğun her şeyi nasıl yazarsın?’ dediler. Bunun üzerine yazmaktan vazgeçtim. Sonra durumu Resulullah’a arzettim. Eliyle ağzına işaret ederek; ‘Yaz, canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki buradan haktan başka bir şey çıkmaz.’ buyurdu.”(Ebu Davud, ilim,3).

Hem de bu kadar dar vizyonunla yaşamaya pek hakkın olduğunu sanmıyorum.
Evet, yine narsisizm içinde kalan biri daha.

Boşuna dememişim, bilmediğin işlere bulaşma. Attığın hadisler, ayetler... Ayy! Bir de kendini aydınlanmış görüyorsun ya. Komik.

Resulullah’dan duyduğum her şeyi ezberlemek maksadıyla yazıyordum. Kureyş beni bundan nehyetti ve ‘Resulullah (a.s.m) kızgınlık ve sükûnet hallerinde konuşan bir insan iken, sen ondan duyduğun her şeyi nasıl yazarsın?’ dediler. Bunun üzerine yazmaktan vazgeçtim. Sonra durumu Resulullah’a arzettim. Eliyle ağzına işaret ederek; ‘Yaz, canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki buradan haktan başka bir şey çıkmaz.’ buyurdu.”(Ebu Davud, ilim,3).
Müslüman olmayanların İslam'ı Müslümanlardan daha iyi bildiklerine olan inancı yok mu? Bir de o özgüven falan. Gülünç mü zavallıca mı karar veremedim.

Bir de önce "Hahaha" atıp sonra "Beğenmedim"e çevirmesi. Neye yorulur acep?

Müslüman olmayanların İslam'ı Müslümanlardan daha iyi bildiklerine olan inancı yok mu? Bir de o özgüven falan. Gülünç mü zavallıca mı karar veremedim.
1400 yıllık geleneği sağdan soldan iki internet sitesinden bir tane hadis bulup bak hepiniz yanlışsınız diyenlere gülüyorum bayağı. Adamın delil getirdiği kitapların şerhlerini biz yazıyoruz zaten, rivayetlerden habersiz olabilir miyiz yav :D

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.