8688

Uzman
Bugün bir arkadaşı evine bırakıyordum. Karşıma çok dik bayağı bir dik yokuş çıktı vites 2 de kalkmayınca hemen 1'e çekip motoru çok fena bağırttım. evir 5-6000 arasına çıktı sizce araba aşınmış veya zarar görmüş müdür? Yokuş o kadar eğimliydi ki bir dakika boyunca bu devirde yokuşu tamamladım. Arabadaki sıcaklık göstergesi ortadaydı yüksek seviyeye çıkmadı ama arabayı park ettiğimde kaputtan sıcaklık geliyordu elimle dokununca sıcaktı ama elimi yakacak kadar da değil.

Araba modeli: 2021 Fiat Doblo Easy paket dizel 1.3mj 95HP.

@Eagles abi müsaitsen bakabilir misin?

Son düzenleyen: Moderatör:
Araç sıcaksa sorun yok. Hararet yapmadığını söyledin. Dizel araçları devirli kullanmak gerek. Seninki ekstrem durumlardan birisi ama günlük hayatında sürekli redline'a yakın araç kullanmadığın için sorun olmayacaktır.

Yeni dizellerde partikül filtresi mevzusu var emisyonlardan dolayı. İyi gelmiştir azıcık yüklenmen :)

Doğrudan motoru yüksek devirde çalıştırmak aşınmasına sebep olmaz, kısa süreli olduğundan etkisi yok denecek kadar azdır. Ancak yokuş dik olduğundan daha düzgün bir kontrol gerektirebilir. Yavaş gittiğiniz için yarım debriyaj falan yapmış veya vites geçişi sırasında debrijaya tam basmadıysanız senkromeçler veya debriyaj ekstra bir hasar almış olabilir. Bu olduysa şanzımandan garip sesler veya koku gelmesi gerekir. Yani anlık olarak sorun olmaması lazım.

Dizellerin devir saatleri benzinliye göre düşüktür. Bu demek değil ki yüksek devir 4 bin 5 binleri görsün sürekli. 2 buçuk 3 bin devir ortalamadır. Bunun sebebi de partikül yolunun hep temiz kalması. Yani bir şey olmaz ama sürekli yapılmasa iyi olur, millet dizel devrini yanlış anlıyor bazen.

1.3 MultiJet icin gereksiz aksiyonlar. Atmosferik benzinli araba kullanır gibi kullanmıssın resmen, bahsi gecen aracın da 1. vitesi bayağı kısa, yani cok düsük hızlarda 2. vitesi isteyen bir araba. Muhtemelen o rampayı 2. viteste de alırdı yani. Soruna geleceksek sık sık yapmadıkça bir şey olmaz ama dizel arabayı böyle kullanmamak lazım.

O yıllarda üretilen Doblo modellerinde yokuş kalkış desteği olması lazım. 3-4 saniye seni askıda tutar normalde. Var mı sizin araçta yokuş kalkış desteği? O kadar devir çevirmek kısa sürede zarar vermez, dizel bile olsa. Ama sürekli yaparsan, işin rengi değişir. Hararet yapması da kolay bir motor değil. Hararet takibi her zaman yap, o önemlidir.

Böyle çok dik yokuşlarda yokuş kalkış desteği yok ise el freni ile kaldırmanı öneririm. Hem baskı zorlanmaz, hem de aracı bağırtmana gerek kalmaz. Doblo ağır bir araçtır, baskı balataya yük biner. Koku var mıydı kaputa yaklaştığında? Düzenli bu şekilde kullanırsan, traşlarsın baskı ve balatayı.

Ayrıca yarım debriyaj doğru kullanılmadığında sağlıklı bir yöntem değil, arkadaşlarının gazına gelmemeni öneririm. Yokuş kalkış desteği yok ise arabada, attığım videodaki yönergeleri izlemenizi tavsiye ederim.

1.3 Multijet icin gereksiz aksiyonlar. Atmosferik benzinli araba kullanır gibi kullanmıssın resmen, bahsi gecen aracın da 1. vitesi bayağı kısa, yani cok düsük hızlarda 2. vitesi isteyen bir araba. Muhtemelen o rampayı 2. viteste de alırdı yani. Soruna geleceksek sık sık yapmadıkça bir şey olmaz ama dizel arabayı böyle kullanmamak lazım.

Arkadaşımın evini bilmediğim için onun tarifine göre gittim. Zaten o yokuşu görebilseydim ya girmezdim ya da hızımı iyice alıp girerdim. Karanlık olduğu için hem de trafik akan bir yer olduğu için mecbur çıkmam gerekti. Tamamen arkadaşın yanlış yönlendirmesi aslında yoksa keyiften yaptığım bir şey değildi bu durum. Ben zaten hep maksimum 2000-3000 devir arası kullanıyorum.

O yıllarda üretilen Doblo modellerinde yokuş kalkış desteği olması lazım. 3-4 saniye seni askıda tutar normalde. Var mı sizin araçta yokuş kalkış desteği? O kadar devir çevirmek kısa sürede zarar vermez, dizel bile olsa. Ama sürekli yaparsan, işin rengi değişir. Hararet yapması da kolay bir motor değil. Hararet takibi her zaman yap, o önemlidir.

Böyle çok dik yokuşlarda yokuş kalkış desteği yok ise el freni ile kaldırmanı öneririm. Hem baskı zorlanmaz, hem de aracı bağırtmana gerek kalmaz. Doblo ağır bir araçtır, baskı balataya yük biner. Koku var mıydı kaputa yaklaştığında? Düzenli bu şekilde kullanırsan, traşlarsın baskı ve balatayı.

Ayrıca yarım debriyaj doğru kullanılmadığında sağlıklı bir yöntem değil, arkadaşlarının gazına gelmemeni öneririm. Yokuş kalkış desteği yok ise arabada, attığım videodaki yönergeleri izlemenizi tavsiye ederim.

Yokuş kalkış desteği var. Vites iki yemeyince durdum bire çektim öyle kaldırdım keşke el freni ile kaldırsaydım. Evet arkadaşı bırakınca inip motora baktım koku vardı biraz böyle metalik bir koku

@8688, seni rahatlatacaksa diyeyim, bir şey olmaz. Gelen koku da partikülden geliyordur maksimum. Arada bir yüksek devir araç için iyidir, tabiri caizse ciğerleri açar ama kontrollü şekilde yapmak gerekir elbette bunu. Yani böyle rampalarda çok düşük hızlarda yüksek devirlerde yapmamak lazım.

Ciğerleri açma mevzusu da aslında DPF rejenerasyonu, EGR'nin kısmi temizliği vs.

@8688, seni rahatlatacaksa diyeyim, bir şey olmaz. Gelen koku da partikülden geliyordur maksimum. Arada bir yüksek devir araç için iyidir, tabiri caizse ciğerleri açar ama kontrollü şekilde yapmak gerekir elbette bunu. Yani böyle rampalarda çok düşük hızlarda yüksek devirlerde yapmamak lazım.

Ciğerleri açma mevzusu da aslında dpf rejenerasyonu, Egr'nin kısmı temizliği vs.

Zaten birkaç ay sonra muayeneye girecek araba orada neyin ne olduğu belli olur herhalde ben hiç muayene olurken görmedim arabayı zaten bu sene öğrendim kullanmayı da 6 aylık şoför falanım.

Zaten birkaç ay sonra muayeneye girecek araba orada neyin ne olduğu belli olur herhalde ben hiç muayene olurken görmedim arabayı zaten bu sene öğrendim kullanmayı da 6 aylık şoför falanım.
Muayenede genel geçerli sistemlere bakarlar, motor arızası gibi durumlar orada çıkmaz.

Muayene ortamında genel kural ve amaç, aracın trafikte güvenli olarak tekerlerinin üstünde olabilmesi, kendisinin ve diğer araçların güvenliğini sağlayabilmesi demektir.