Elma ısıran

Üstün
Yer
Cupertino
Bir soru üzerine tartışalım.

Diyelim ki bir basketbol takımının kombine sahibisiniz, her maça da gidiyorsunuz ancak sıradaki maça önemli başka bir işiniz çıktığı için gidemiyorsunuz. Biletinizi arkadaşınıza devrettiniz ve o gitti. Şansına, o koltukta oturan 1000. kişi oldu ve 1 milyon TL ödül kazandı.

Arkadaşınızdan parayı ister miydiniz?

Hepsini değil ama yarısını isterim.
Neden versin ki yarısını? Şans onun şansı. Sen gitseydin tüm para senin olurdu. Nereden bilebilirdi ki parayı kazanacağını?

Beraber rulete sokarız o parayı muhtemelen.
Şans gülmüş bir kere kendisine ve 1 milyon TL para gelmiş havadan. Arkadaşının o parayı rulete sokacağını hiç sanmıyorum.

Neden versin ki yarısını? Şans onun şansı. Sen gitseydin tüm para senin olurdu. Nereden bilebilirdi ki parayı kazanacağını?

Bilet benim. Arkadaşım diyeceğim adamı özene bezene seçerim zaten. Benim arkadaş olarak göreceğim kriterde bir adamsa benim dememe bile gerek kalmayabilir. Getirir yarısı senin hakkın der. Sonra bu güzel olayı kutlamak için içmeye falan gideriz muhtemelen.

Bilet benim. Arkadaşım diyeceğim adamı özene bezene seçerim zaten. Benim arkadaş olarak göreceğim kritierde bir adamsa benim dememe bile gerek kalmayabilir. Getirir yarısı senin hakkın der. Sonra bu güzel olayı kutlamak için içmeye falan gideriz muhtemelen.
Arkadaşının da tam paraya ihtiyacı olduğu bir dönemmiş ve o para ona ilaç gibi gelmiş. Yarısını paylaşmak istemiyor kesinlikle. "Kusura bakma dostum diyor, çok iyi bir arkadaşlığımız var ama bu parayı ben kazandım ve sana veremem. Borçlarımı kapatmak için bir fırsat..."

Madem bu kadar şanslıyım diyerek arkadaşlığı bitirir direkt loto alırım. Adam bir süre sonra borcunu kapatmaya gider fakat borçlu olduğu kişi banka değil tefecidir. Tefeci borcunun üzerine faiz koymuştur. Ödeyemez. Parasını alıp kafasına sıkarlar. Loto sonuçları açıklanınca büyük ikramiyeyi kazandığım ortaya çıkar. Büyük ikramiye parasıyla yaptığım yatırımlardan gelen para ile ömrümün sonuna kadar mutlu mesut yaşarım.

-the end.

Konu bir anda hikaye yazmaya döndü. Benim de kafam pek müsait değil açıkçası. Kendi noktamı burada koyar ve müsaademi isterim.

Bir soru üzerine tartışalım.

Diyelim ki bir basketbol takımının kombine sahibisiniz, her maça da gidiyorsunuz ancak sıradaki maça önemli başka bir işiniz çıktığı için gidemiyorsunuz. Biletinizi arkadaşınıza devrettiniz ve o gitti. Şansına, o koltukta oturan 1000. kişi oldu ve 1 milyon TL ödül kazandı.

Arkadaşınızdan parayı ister miydiniz?
Bu soruna benzer bir mini belgesel ile karşılamıştım geçenlerde. Oldukça iyidi. Linkini bırakıyorum izlersiniz. :)

Ben istemem ama benim tuzum kuru. Gerçekten ihtiyacım olsaydı ne olurdu emin değilim ama yine büyük ihtimalle içim gitse bile arkadaşlığımın devamı için bir şey demezdim, arkadaşlıklarım hep 20+ yıllık ve yenilerini bulmak bu yaştan sonra zor. Arkadaşım teklif ederse yarısını kabul ederdim.