Dinler ve dinsizler hakkında düşüncelerim

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 1538
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 55
  • Görüntüleme Görüntüleme 3B

Olay gerçeklik payının olması değil ki, olay bu tip konular açıla açıla dine inananların gömülmesi. Baskılansaydınız böyle konuları dahi açıp, ben ateistim diye rahat rahat dolaşabileceğinizi düşünmüyorum.

3-5 kelime olduğunun farkındayım ancak bu kadar agresifleştiğinize göre yeterince açıklamışım gibi görünüyor. Konu açabilirsiniz sizin araştırmalarınızı da okumak isterim.

Sizin yazınızı kastetmedim. İnternetten 3-5 kısa yazı okuyup ben ateistim şuyum buyum diyen %90'lık bir kesimden bahsediyorum.

Kaç kişi adamakıllı araştırmasını yapıp inanmamayı seçti. Kaç kişi 4 büyük kitabı okuyup anladı veya anlamaya çalıştı da en sonunda aklına hiçbiri yatmayıp diğer dinlere bakıp en sonunda ateistim veya oyun buyum dedi.

Türkiye'de çoğu inanmıyorum diyen 3-5 satır şey okuyup ben inanmıyorum ya diyenlerden oluşuyor. Agresifleştiğimi de pek düşünmüyorum.

İnsanları aydınlatmak istiyoruz, kimseyi yargıladığımız yok konudakiler kendi düşüncelerim.

Yazınızın başında dememiş misiniz ateist deist olanlar dindarlardan daha zekidir diye. Bu yargılamak değil midir?

Ayrıca aydınlanmak nedir? Dine inanmamak mı aydınlanmak, aydınlanmak için illa ateist deist mi olmak gerek. Müslüman, Hristiyan, hindu, taoist, konfüçyüsçü, budist veya yahudi vb. olan biri aydınlanamaz mı, dine inanarak aydınlanılmaz mı? Ateist olduğum an aydınlanıyor muyum?

Ben sana soruyorum işte 3-5 satır okuyup inanmayan biri, sırf ben dindar biri olduğum için benden daha mı zeki, daha mı akıllı oluyor?
Belirttiğin yargı buna çıkıyor. Ateist olan biri her ne olursa olsun dindar birinden zekidir.

Araştırmamış bir ateist, araştıran dindardan zekidir yani.

Haklısınız bilimin olduğu yerde din olamaz, ikisi birbirine oldukça ters.

Düzgün bir şekilde benimle tartışınca dinine ihanet edip dinden çıkmış olmayacaksın merak etme. Sormak istediklerin varsa sor.

İki ürün birbirine ters dediğin gibi karıştırılmamalı. Bilime din girerse olmuyor, dine bilim girerse olmuyor birbirlerine zıt düşüyor. İkisi birlikte gidemiyor.

Zaten dinden çıkmayacağımı biliyorum, ki zaten arkadaş ortamlarında da fazlasıyla tartışıp konuştuk. O tip düşüncelerim yok benim.

Dini çok ağır yaşamıyorum açıkçası. Bunun da günümüz şartlarında İslam'ı tam anlamıyla yaşamanın pek mümkün olduğunu düşünmüyorum. Ancak ne var belli bir düzeyde elinden geldiği kadar bunu yaşayabilirsin.

Bir sürü farklı dine inanan veya inanmayan arkadaşım biri hristiyanlığa inanıyorum der öbürü şamanlığa öbürü tengriciliğe bir başkası yok der. Beni bu pek bağlamıyor, inanmıyorlar diye de yargılamıyorum çünkü gerek yok. İnsanlık vasfı önemli.

Son düzenleme:
İnsanların inanmaması gayet normal yobazlar dinden soğutuyorlar çünkü, Instagram'da yorumun altında gördüğüm yazı bu video ise cami de pazar günü gece Allah'u ekber diye bağırıyolarmış ses den dolayı şikayet etmişler yorumlarda da şikayet edenleri haklı bulanların altına bu tarz seyler yazmışlar Atatürk'e laf atmışlar hala Müslüman ülkesi diye savunuyorlar bir de bu gibi tipler yüzünden yabancılar bizi Arap sanıyor.

Yani ateistler zeki herhangi bir dine inananlar onlardan daha düşük zeka seviyesine sahip demişsin.

Bir dine inanıp akademik olarak inanılmaz başarılı olan kişiler tanıyorum. Bir insanın zeki olması için tam kriter bu değildir tabii ki ama örnek verdiğim kişinin zeka seviyesinin düşük olmadığına da eminim.

Din konusu diğer konulara göre biraz daha istisna. Öncelikle cesur olmak gerekiyor ama çoğu insan sorgulamaya bile korkar ki zaten dinin amacı bu korkuyu sağlamak. Tabii bunu normal insanlar için söylüyorum.

Bunların dışında bir dine körü körüne bağlı olup hayvandan farksız yaşayan kesimler var. Örnek vermeyeceğim o tarz ülkeleri de Türkiye'deki bazı kesimleri de çok iyi biliyorsunuz. Onları ben direkt insan olarak bile görmüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:

Gözümde ülkedeki "yobazlar dinden soğutuyor" lafı gözümde tamamen inanmamak için bahane. İnsanların aklını kurcalayan şeyler vardı en sonunda da bu insan dediğimiz varlıkların olayları sonucu en kolay bahane haline geldi soğutuyorlar.

Kusura bakmayın ancak din senin ve tanrının arasında olan bir şey, yobazların düşüncesi senin yaşayacağın dini etkilememelidir.

Koyun bunlar bunlarla sen bir değilsin. Onların Allah'ı ile seninki bir değil. Attığın kişiler koyun maymun insanlık vasfı olamayan şahıslar.

@Shuichi Tatsuo Zaman ayırıp fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Haklı olduğunuz kısım var, ''Akıl ve mantık sahibi bir kimse objektif bakıldığında dinsiz olmayı seçer.'' Bu cümlemde inananlara laf etmişim gibi anlaşılmış, bu cümleye evet kıl olmakta haksız sayılmazsınız ancak kimseye doğrudan bir lafım yok, bunun sebeplerini de yazdım benle aynı düşünmek zorunda değilsiniz. Hindu'nun birinin bir ineği kutsal görmesi nasıl komik geliyorsa peygamberlerin ay'ı ortadan ayırması veya balığın içinde yaşaması da bana komik geliyor ki konu İslam'da değil bütün dinler. Adamlar Bülent Ersoy'u Buda sanıp tapmaya başladılar daha ne diyeyim.

Bunun dışında yazdığınız her şeye uzun uzun cevabım var ama işin sonunda anlaşamayacağız gibi uzar gider böyle, isterseniz tartışmamızı burada bitirelim ya da gece cevap vereyim nasıl isterseniz.

Ateist veya deist olduğuna karar vermiş insanların koyu dindar insanlara karşı kat kat daha zeki olduğunu düşünüyorum çünkü hür iradeleri var, onlara dayatılan düşüncelerden arınmışlar.

Daha çok bu sözüne kıl oldum. Gözümde dini koyunlar ile 3-5 satır okuyup ateistim diye ortalıkta dolaşanların zekası aynıdır.

Bu yüzden sana soruyorum adamakıllı araştırmamış bir ateist, araştıran bir dindardan daha mı zekidir diye. Çünkü yazdığın bu şekilde
anlaşılıyor. Şayet araştırmadan inan neyse araştırmadan inanmayan da aynıdır bir farkları yoktur. İkisi de ne araştırmış ne ölçüp biçmiş insanlardır.

Dediğin gibi aynı düşünmek zorunda değiliz.

Yazılan şeyler doğruluğu tartışılır ki kesin başka bir kaynak olmadığından kanıtlamakta pek mümkün değildir.
Bülent Ersoy'un olay ayrı bir komik az gülmedim zamanında.

Zaten işin sonunda ortak bir noktada bulaşamayacağız. 10 fikir varsa 3-5'i buluşur gerisi uzar da uzar. Daha fazla din anlamında tartışamanın lüzmü yok.

Ancak fikrinizi merak ettiğimden soruyorum tekrardan; aydınlanma nedir, dinler ile aydınlanılamaz mı?

Ateist veya deist olduğuna karar vermiş insanların koyu dindar insanlara karşı kat kat daha zeki olduğunu düşünüyorum çünkü hür iradeleri var, onlara dayatılan düşüncelerden arınmışlar.

Zeka ile dini düşüncelerin çoğu noktada birbirinden bağımsız olduğuna şahit oldum. Kimi arkadaşlarım var ki manevi ihtiyaç dolayısıyla bir dine inanmayı tercih ediyor. "İnanmak istiyorum, borçlu hissediyorum." diyor.

Örneğin, idolüm olarak gördüğüm, çok sevdiğim bir arkadaşım var. Ne kadar koyu olduğunu bilmem ama dindar. Zekasına hayranım, düşüncelerini de oldukça hoş bulurum.

Yıl 2024'te dinin hiçbir önemi yoktur. Bilim her gün gelişir. Din her gün geriler. Maalesef.

Müslüman biriyim.

İslamiyet adı altında da Arabistan'da yaşamış bazı insanlar öğretiliyor.

Öğretin diğer dinleri. Ne olacak?

Kapanmamalı. Ama başka dinlerin ibadethanesi de açılabilir.

Burada şeriat yok. Laiklik var.

Din denen şey ülkemizde resmen bir dayatmadan başka bir şey değil. Benim mesela dinim falan yok. İsteyen istediğine inanır arkadaşlar. Din konusunda insanlara dayatma yapmanın hiçbir mantığı yok.
Zaten artık dinin bir önemi yok. Evrim teorisi yüzünden islamiyet bile çürütüldü ne yazık ki.

Son düzenleme:
Aydınlanılabilir hocam. Bu konuda Budistler benim favorimdir herkesi kabul ederler. İmkanım olursa günün birinde tapınaklarına gidip keşişleriyle zaman geçirmek isterim. Camii'de ve büyük İslam şeyhleriyle de az zaman geçirmediğimi de ekleyeyim. Orada aydınlanma dediğim başka konularda da fikir sahibi olmasını kastettiğimden.

Benim derdim İslam değil, araştırmayı ve insanları bilgilendirmeyi, yanlış bildiklerini tarafsız pencereden düşünmeye davet etmeyi seviyorum. Ben yeteri kadar araştırdım, devam da ediyorum buyurun 3 yıl önce açtığım bir konuya göz atın, umarım beni anlayabilirsiniz:

Bir şeyi aydınlığa kavuşturmak isterim. Bazıları kendi dininin tanrısı vardır dedi diye, kimse bunu araştırmak zorunda değildir. Bu insanların inanmadı ya da "aklını kullanmadı" diye cehennemde yanması, işkenceye tabi tutulması tamamen saçmalıktan ibarettir. Eğer bunun saçmalık olduğu düşünemiyorsan akıllı bir insan değilsindir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…