Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
D diskindeki EFI'den bahsediyorsun değil mi? Eğer öyleyse D diskinde işletim sistemi yoksa diskpart kullanarak silebilirsin.
Bonus: Hatta D diskinin içi tamamen boşsa direkt olarak
- Öncelikle Terminal'e gir ve
diskpartyaz. - Sonrasında
list diskkomutuyla disklerini listele. - Diskin hangisiyse onun numarasına bak, sonra
select disk Xyaz (X yerine disk numarası, senin durumunda disk 0). - Ardından
list partitionyazdıktan sonra çıkan partition listesinden 100 MB'lık EFI partition'unu seç. - Sonrasında
delete partitionyazarak seçtiğin partition'u silebilirsin. (Eğer komut hata verirsedelete partition overridedene)
Bonus: Hatta D diskinin içi tamamen boşsa direkt olarak
select disk 0 komutundan sonra clean kullanarak tüm diski silebilirsin. En son da tek bir birim oluşturup diski tek parça olarak kullanabilir veya istediğin kadar parçaya bölebilirsin - Katılım
- 1 Ocak 2025
- Makaleler
- 17
CMD'yi kapat, tekrardan yönetici olarak çalıştır ve sırasıyla aşağıdaki komutları çalıştır.
Kod:
diskpart
select disk 1
select partition 1
assign letter=S
bcdboot C:\Windows /s S: /f UEFI
Bu komutlar sayesinde Disk 1'deki EFI dosyaları (şu anda kullanımda olan) Disk 0'a geçecek ve Disk 1'i temizleyebileceğiz (eğer bir sorun çıkmazsa. Hata mesajı alırsan paylaş.)
Verdiğim komutları uyguladıktan sonra
dir S:\EFI\Microsoft\Boot\ komutunu girip çıktısının ekran görüntüsünü atar mısın? İşlemler sorunsuzca olmuş mu diye kontrol edeceğim.CMD'yi kapat, tekrardan yönetici olarak çalıştır ve sırasıyla aşağıdaki komutları çalıştır.
Kod:diskpart. select disk 1 select partition 1 assign letter=S bcdboot C:\Windows /s S: /f UEFI.
Bu komutlar sayesinde disk 1'deki EFI dosyaları (şu anda kullanımda olan) disk 0'a geçecek ve disk 1'i temizleyebileceğiz (eğer bir sorun çıkmazsa. Hata mesajı alırsan paylaş.)
Verdiğim komutları uyguladıktan sonradir S:\EFI\Microsoft\Boot\komutunu girip çıktısının ekran görüntüsünü atar mısın? İşlemler sorunsuzca olmuş mu diye kontrol edeceğim.
Bu şekilde bir hata çıktı.
Dosya Ekleri
- Makaleler
- 17
select volume 3 komutunu girer misiniz? Bu adımı atlamışım, benim hatam. Kusura bakmayın.Sonrasında
assign letter=skısmından devam edin.select volume 3komutunu girer misiniz? Bu adımı atlamışım, benim hatam. Kusura bakmayın.
Sonrasındaassign letter=skısmından devam edin.
Şimdi assign komutuyla devam edeyim mi?
- Makaleler
- 17
Select volume 3 komutunu girdiyseniz assign ile devam edin.
Yanlış diski seçtiriyorsun. Resme bakarsak Disk 0'ı seçmesi lazım, 1'i değil. Hatta yine resimden gördüğüm kadarıyla Disk 0'ın içi bomboş.D diskindeki EFI'den bahsediyorsun değil mi? Eğer öyleyse D diskinde işletim sistemi yoksa diskpart kullanarak silebilirsin.
Örnek:
- Öncelikle Terminal'e gir ve
diskpartyaz.- Sonrasında
list diskkomutuyla disklerini listele.- Diskin hangisiyse onun numarasına bak, sonra
select disk Xyaz (X yerine disk numarası, senin durumunda disk 0).- Ardından
list partitionyazdıktan sonra çıkan partition listesinden 100 MB'lık EFI partition'unu seç.- Sonrasında
delete partitionyazarak seçtiğin partition'u silebilirsin. (Eğer komut hata verirsedelete partition overridedene)
Eki Görüntüle 208612
Bonus: Hatta D diskinin içi tamamen boşsa direkt olarakselect disk 0komutundan sonracleankullanarak tüm diski silebilirsin. En son da tek bir birim oluşturup diski tek parça olarak kullanabilir veya istediğin kadar parçaya bölebilirsin![]()
O diski komple silip Disk 1'de EFI dosyalarını oluşturması yeterli.
Çift diski olan bir sisteminiz ve bu sisteme Windows 10 veya 11 kurdunuz. Fakat daha sonra disklerden birini sökünce Windows'un açılmadığını fark ettiniz. Windows o diske yüklü olmamasına rağmen neden açılmıyor peki?
Bunun nedeni basit. Windows, kurulum esnasında Disk 0 hangisi ise boot loader dediğimiz önyükleyiciyi buraya kuruyor. Siz de önyükleyici olan diski sökünce sistem açılmıyor.
Peki bu durumda ne yapacaksınız? Çözüm basit. Diğer diske de bir önyükleme (boot) bölümü yapacaksınız.
Bunun için tabii ki güncel bir Windows 10/11 USB'sine ihtiyacınız var. Buradan güncel ISO'ları...
Bunun nedeni basit. Windows, kurulum esnasında Disk 0 hangisi ise boot loader dediğimiz önyükleyiciyi buraya kuruyor. Siz de önyükleyici olan diski sökünce sistem açılmıyor.
Peki bu durumda ne yapacaksınız? Çözüm basit. Diğer diske de bir önyükleme (boot) bölümü yapacaksınız.
Bunun için tabii ki güncel bir Windows 10/11 USB'sine ihtiyacınız var. Buradan güncel ISO'ları...
- Recep Baltaş
- uefi
- Forum: Windows 11
- Makaleler
- 17
Evet, şimdi sen deyince fark ettim. Mesajımı düzenletiyorum hemen raporlayıp, teşekkür ederim bildirdiğin için.
Evet, şimdi sen deyince fark ettim. Mesajımı düzenletiyorum hemen raporlayıp, teşekkür ederim bildirdiğin için.
Bu hatayı verdi aynı komutları dik 0'a göremi yapacağım.
Dosya Ekleri
- Makaleler
- 17
Bu hatayı verdi aynı komutları disk 0'a göre mi yapacağım?
bcdbootve dirkomutlarını girmeden önce exityazıp Diskpart'tan çıkmanız lazım.Yanlış diski seçtiriyorsun. Resme bakarsak disk 0'ı seçmesi lazım, 1'i değil. Hatta yine resimden gördüğüm kadarıyla disk 0'ın içi bomboş.
O diski komple silip disk 1'de EFI dosyalarını oluşturması yeterli.
Çift diski olan bir sisteminiz ve bu sisteme Windows 10 veya 11 kurdunuz. Fakat daha sonra disklerden birini sökünce Windows'un açılmadığını fark ettiniz. Windows o diske yüklü olmamasına rağmen neden açılmıyor peki?
- Recep Baltaş
- uefi
- Forum: Windows 11
Evet disk 0 boş onda eski Windows varıdı disk 1'i yeni alıp Windows'u ona kurdum ama onda EFI bölümü oluşmadı.