shockedblackguy

Üstün
Superonline 1000 Megabit aldık, TP-Link Powerline AV600 kullanıyorum ve maksimum 70 Mbps veriyor. Kullanan diğer insanlar da maksimum 150 aldığını belirtmiş. İnternetin kapasitesinin %10'unu bile kullanamıyorum bu cihaz yüzünden.
Router da odama çok uzak olduğu için tek çözüm duvarın içinden CAT6 kablo çekmek sanırım.
Bunun maliyeti ne kadar olur usta çağırsam? Yaptıran arkadaşlar var mı? Evin duvarlarında yuvarlak kapaklardan var, kablo yolu olduğunu düşünüyorum ama emin değilim.

Kapak şu:

1755283290269.webp

Evet genelde bu kapaklar kablo kanallarına ait oluyor. Kablo çekebilirsiniz, eğer elektrik hattından geçmesin derseniz kapı kenarlarından vs. flat kablo çekerek kullanmayı deneyebilirsiniz. Eğer gecikmenin sıkıntı çıkarmayacağı bir kullanımınız varsa mesh sistemde kullanabilirsiniz.

Şunu unutmamalısınız. Elektrik kabloları, asansör gibi elektromanyetik alana sahip nesneler tarafından performansınız düşebilir. Uygun korumada bir kablo alabilirsiniz.

Yerinizde olsam flat kabloyu, eğer gecikme gibi bir derdiniz yoksa ve bütçeniz varsa da mesh sistem kullanırdım.

Bunlar buat kapağı. Bahsettiğiniz kanallarda büyük ihtimal elektrik buatıdır. Elektrik hattıyla internet hattının aynı kanal üzerinden gitmesi önerilmez, riskli de bir iştir. Hattan geçen 220V muhtemelen internet kablonuzun üzerinde parazite sebep olacaktır.

Superonline 1000 megabit aldık, TP-Link PowerLine AV600 kullanıyorum ve maksimum 70 Mbps veriyor. Kullanan diğer insanlar da maksimum 150 aldığını belirtmiş. İnternetin kapasitesinin %10'unu bile kullanamıyorum bu cihaz yüzünden.
Router da odama çok uzak olduğu için tek çözüm duvarın içinden CAT6 kablo çekmek sanırım.
Bunun maliyeti ne kadar olur usta çağırsam? Yaptıran arkadaşlar var mı? Evin duvarlarında yuvarlak kapaklardan var, kablo yolu olduğunu düşünüyorum ama emin değilim.

Kapak şu:

Eki Görüntüle 174060

Kabloyu duvarın içinden geçirmek mantıklı ama usta onu anlamak için duvarı kırabilir o yüzden iş pahalıya patlayabilir imkanın varsa duvara çaka çaka odana kadar CAT6 kablo çekmeni öneririm ya da iyi bir mesh sistemi alıp modeme takıp öyle kullanabilirsin.

Son düzenleme:
Superonline 1000 Megabit aldık, TP-Link PowerLine AV600 kullanıyorum ve maksimum 70 Mbps veriyor. Kullanan diğer insanlar da maksimum 150 aldığını belirtmiş. İnternetin kapasitesinin %10'unu bile kullanamıyorum bu cihaz yüzünden.

Kapak şu:

Eki Görüntüle 174060

Modemin olduğu yerde ve sizin odanızda telefon veya TV prizi varsa bu tesisatı kullanrak kablo çektirebilirsiniz, hatta kendiniz bile çekersiniz, prizler yoksa olmaz.

Çok uğraştırır ve sirus hocamında dediği gibi elektromenyetik alandan kaynaklı problem çıkabilir, mantıksız eğer rahatsız etmezse köşelerden kablo kanalı ile veya kroşe ile kabloyu çekmeniz daha sağlıklı olacaktır. Eğer duvarı kırıp yeni boru geçirmek istersende çok fazla masraf çıkar en mantıklısı kablo kanalı bende böyle kullanıyorum.

Evet genelde bu kapaklar kablo kanallarına ait oluyor. Kablo çekebilirsiniz, eğer elektrik hattından geçmesin derseniz kapı kenarlarından vs. flat kablo çekerek kullanmayı deneyebilirsiniz. Eğer gecikmenin sıkıntı çıkarmayacağı bir kullanımınız varsa mesh sistemde kullanabilirsiniz.

Şunu unutmamalısınız. Elektrik kabloları, asansör gibi elektromanyetik alana sahip nesneler tarafından performansınız düşebilir. Uygun korumada bir kablo alabilirsiniz.

Yerinizde olsam flat kabloyu, eğer gecikme gibi bir derdiniz yoksa ve bütçeniz varsa da mesh sistem kullanırdım.
Gecikme konusunda sıkıntım yok Powerline ile ama bir şey izlerken veya indirirken yeterli olmuyor. Oyunlarda aynı ethernet gibi çok stabil bir ping alıyorum ve packet loss hiç olmuyor. Mesh sistemi için müsait alan da pek yok koridorda, onun yerine koridorun ortasına 5GHz-1200Mbps verebilen bir menzil arttırıcı alıp sonrasında uzatma kablolu Wi-Fi 6 USB adaptörü almayı da düşündüm. Modemin dibinde 800 Mbps alıyorum 5GHz ile telefonumdan. Koridora gelince 200-300'e kadar düşüyor yani menzil genişleticiyle de odamda 150-400 arası bir değer alacağımı düşünüyorum çünkü mesafeler çok orantısız. Duvar dışından flat kablo çekmek bence de en iyi çözüm ama babam görüntüsünü beğenmiyor ve istemiyor. Kendi evimde kalsaydım direkt kablo çekerdim.

Bunlar buat kapağı. Bahsettiğiniz kanallarda büyük ihtimal elektrik buatıdır. Elektrik hattıyla internet hattının aynı kanal üzerinden gitmesi önerilmez, riskli de bir iştir. Hattan geçen 220V muhtemelen internet kablonuzun üzerinde parazite sebep olacaktır.
Kalın bir CAT6 kablo da etkilenebilir mi?

Modemin olduğu yerde ve sizin odanızda telefon veya TV prizi varsa bu tesisatı kullanrak kablo çektirebilirsiniz, hatta kendiniz bile çekersiniz, prizler yoksa olmaz.
Kendim nasıl çekebilirim? Telefon ve TV girişi var iki yerde de ama aradaki mesafe çok fazla.

Geçtiğimiz senenin sonunda bahsettiğin işlemi işin ehli bir ustaya yaptırdım. Öncesinde ki araştırmalarımda olmaz diyenlerden aldığım yorumlarda işin tehlike boyutunun dışında zayıf akım ile kuvvetli akım kabloların yapacağı girişim yüzünden internetten verim alamayacağım yönündeydi. 10 aydır sorunsuz kullanmaktayım. İşlem sırasında usta ilgili buattaki kabloları komple ayırarak modeme en yakın buattan bilgisayara gelen buataki kablolari geri çekti, çünkü içinde kablo varken Cat6 kabloyu tekrar boru içine sürmek imkansızdı. İşlem sırasında borulardaki deforme yüzünden ve fazladan bir kablo ile aynı borudan kablo çekmek çok zor oldu, iki kişinin neredeyse bir gününe mal oldu.

Klima için çektirdiğim 5 metre kablo, 5 metre kablo kanalı, 1 adet priz, 8 metre Cat6 kablo için işçilik dahil 4500 TL bedel ödedim.

Altyapı Türk Telekom fiber, paket 500 Mbps; kayıp, gecikme yok.

Geçtiğimiz senenin sonunda bahsettiğin işlemi işin ehli bir ustaya yaptırdım. Öncesinde ki araştırmalarımda olmaz diyenlerden aldığım yorumlarda işin tehlike boyutunun dışında zayıf akım ile kuvvetli akım kabloların yapacağı girişim yüzünden internetten verim alamayacağım yönündeydi. 10 aydır sorunsuz kullanmaktayım. İşlem sırasında usta ilgili buattaki kabloları komple ayırarak modeme en yakın buattan bilgisayara gelen buataki kablolari geri çekti, çünkü içinde kablo varken Cat6 kabloyu tekrar boru içine sürmek imkansızdı. İşlem sırasında borulardaki deforme yüzünden ve fazladan bir kablo ile aynı borudan kablo çekmek çok zor oldu, iki kişinin neredeyse bir gününe mal oldu.

Klima için çektirdiğim 5 metre kablo, 5 metre kablo kanalı, 1 adet priz, 8 metre Cat6 kablo için işçilik dahil 4500 TL bedel ödedim.

Altyapı Türk Telekom fiber, paket 500 Mbps; kayıp, gecikme yok.
Teşekkürler. Hangi şehirdesiniz?

Kendim nasıl çekebilirim? Telefon ve TV girişi var iki yerde de ama aradaki mesafe çok fazla.

Daire girişinde bir ana telefon buatı vardır, tüm odaların telefon prizlerine kablo buradan gider, yani birleşim yeri.

Modemin yanında telefon prizindeki kabloya CAT6'yı bağlayıp ana buata çekiyorsunuz sonra oradan internetin gideceği odaya çekiyorsunuz.

Çok basit yani, telefon hattını internet hattına çeviriyorsunuz.

Ben eski evimde bu şekilde kullanıyordum 32m kablo ile, şuan duvardan çekili 27 metre kablo ile, hiç problem olmuyor.