Düzelt butonu geliştirilmeli ve uyarı sistemi hafifletilmeli

5

5124

Ziyaretçi
Selam,

Bir konuya değmek istiyorum, isteyen arkadaşlar artılar, isteyenler eksiler ben sadece önerimi yapıyorum. Barış'ın açmış olduğu konuyla öncelikle başlamak istiyorum ve kendimce aldığım uyarıları sizinle paylaşmak istiyorum.

Bunlar benim aldığım uyarılar. Şimdi uyarılar değiştirildikten sonra tüm üyelere herhangi bir hatası söz konusu olduğunda uyarılar sertleştirilip sürekli olarak bağlaç uyarısı verilmekte. Ben şahsen her gün veya 2-3 günde bir forumda bir iki mesaj yazıp uyarı almaktan gerçekten sıkıldım. Tamam insanız hatalar yapabiliriz, bir konuda sadece De'yi birleşik veya Da'yı ayrı yazmadık diye sürekli olarak uyarı almaktayız ve bir forum üyesi olarak, bu uyarılar gerçekten oldukça sert. Eskiden böyle bir şey yoktu, (soft) uyarı olarak adlandırdığımız üyenin mesajını düzenleyip sadece dikkatli olun şeklinde bildirim atıyordunuz.

İkinci bir konu ise "Düzelt" butonu, bu buton kesinlikle hatalı bir buton, tam tersi uyarı almamıza sebep olmaktadır. Bu buton olduğu sürece her konu açtığımızda hatalı olan kısımları düzeltse bile Moderatör arkadaş illa bir hata tespit edip uyarısını verecek. Ben konu açmadan önce mutlaka bu butonu kullanırım, bu buton sayesinde uyarı alıyorsak neye yarıyor ki?

Bakın arkadaşlar; teknoloji forumu olabilir eyvallah, yazım kuralları olabilir ona da eyvallah, Türkçe'ye katısınız ona da eyvallah her şeye eyvallah ama bir üyeye her gün sürekli bağlaç olarak uyarı verirseniz, o üyeleri forumdan soğutursunuz. Sonuç olarak hepimiz İlköğretim zamanlarımızda Türkçe eğitimi almış insanlarız ama bir forumda uyarıların bu kadar gerçek söylüyorum sert olmasına gerek yok. Bakın ilk uyarım, 2 Ekim'de almışım ondan sonra hiç uyarı almamışım, ne zaman kurallar değişti ondan sonra 8 tane uyarım oldu. Yalan yok biraz forumdan yavaş yavaş soğumaya başladım. Açıkçası bu benim son konum olabilir, muhtemelen daha fazla konulara ne yorum yaparım ne de konu açarım. Bugün mesela 2 3 mesaj yazayım dedim hemen soft uyarı vermeden bağlaç uyarısı verdiniz.

Ayrıca verilen cezalara itiraz edilemiyor bu da eksi. Dün bir konu açtım internet bağlantım ile ilgili sorun yaşadım hemen bağlaç uyarısı verildi. Ve bir konumda acil bir arkadaşa cevap vermek istedim, itiraz halinde uyarıya maalesef itiraz edilemiyor.

Arkadaşlar, uyarılar bu kadar sert olunmamalı, gerçekten bir forum dünyasında hayatımda ilk kez böyle şeyler ile karşılaştım. Belki bazı arkadaşlarım bana bu konuda katılır, belki diğer arkadaşlar da uyarı alıp sürekli bu durumdan sıkılanlar vardır diye düşünüyorum. Bu konuda @Recep Baltaş ve @Barış yöneticilerimizi ekliyorum.

Saygılarımla.

Son düzenleyen: Moderatör:
Artı 20 Eksi
Az önce attığım mesajı ne yaptığını ve ne yaptığımı görün diye güncelledim. Artık haklı veya haksız diye yorum yaparsınız. Sorduğu soru ve aldığı cevap karşısında davranışı gerçekten komik. Aynı moderatör daha önce farklı bir konuda bilen birisinin işine de karıştı diye biliyorum. Ve benim açtığım ekran sorunu konuma gelip benden görsel istedi ve kendisi görseli gördükten sonra cevap dahi veremedi. Sırf mesaj kasıp iş yapıyor gibi gözükmek için yetkilendirilmiş gibi. PSU fazla değil mi ne demek moderatör için ya? Bilmiyorsa neden alınıyor yani? Tonla işi bilen düzgün efendi insan var. Onları kadroya dahil edin müsait olan mutlaka 1-2 kişi vardır. Kısaca ana başlıkta yer alan sorundan önce moderatör kadrosunun bilgisi ve tecrübesi sorgulanmalı diye yorumluyorum. Ceza istediği kadar hafifletilsin. İşi bilmeyen birisi yine gelir size cezayı verir geçer.

Düzelt butonuna bence en azından kısıtlı bir yapay zeka desteği de eklenmeli. Cümleyi bozmadan veya değiştirmeden, yazım kurallarına uygun düzeltmeler yapması şartlansa bu gibi sorunlar hiç oluşmaz.

Evet 23 tane cezam var sanırım hepsi de yazım yanlışı gibi çok basit hatalar sürekli ban yemek yanlış bazen düzelt yapsak bile olmuyor.

Öneri kategorisine böyle bir öneri açıp eksi oy alması zaten beklenemezdi ve mantıksız olurdu.

"Düzelt" butonu 2000’lerde çalışan tüplü televizyonlardan farksız bir teknoloji; ancak alternatifi de yok. Yapay zeka destekli mesaj düzeltme butonu için geliştirici gerekiyor, ancak bunu yapacak kişi niye sadece bize özel çalışsın, orası ayrı bir konu. Zaten planlarımız arasında yapay zekayı bu butona entegre etmek de yer alıyor:

Neredeyse hiçbirinizin okumadığı kurallarda "Düzelt" butonuyla ilgili şunlar yazıyor:

Biz bu zamana kadar yapay zeka ile düzelttiğiniz mesajları silmedik veya yapay zeka ile yazılmış diye uyarı vermedik. Uyarı almaktan korkan kişiler, yapay zekayı kullanarak mesajlarını düzeltebilir. Bir mesajı yazarken neredeyse sınırsız vaktiniz var; bu vakti düzgün kullanmak sizin elinizde.

Uyarı sisteminde hafifletici bir yol bulunmuyor; inisiyatif uygulanan sistemde moderatör arkadaşlarıma hadsizce ithamlarda bulunuldu. Haklı olarak ben buna izin vermedim, vermeyeceğim de. Hiçbir moderatör, 3-5 kuruş para kazanmak veya kendi egosunu tatmin etmek için görev almıyor burada. Kimisi çocuğuna, kimisi kendine, kimisi de kız arkadaşına ayıracağı vakti siteye ayırıyor. Onların görevi siteyi düzende tutmak ve onlara iftira atmaya kimsenin hakkı yok.

Uyarı sayısının artması bazı üyelerimizi rahatsız ediyor bunu anlıyoruz ve bu geri bildirimi not ettik. Ancak sistemin amacı kişisel bir ceza değil, forumun okunabilirliğini ve düzenini korumak. Bağlaç hatalarını önlemek için mesajınızı göndermeden önce kısa bir kontrol yapmak veya yazım denetimini kullanmak işleri kolaylaştırır. Yazım denetimi işi düzgün yapmıyorsa butona bastıktan sonra çıkan yıldız butonuna tıklayıp geri bildirim yollayabilirsiniz.

Amacımız kimseyi cezalandırmak değil, forumu daha okunabilir ve düzenli tutmak. Herkesin katkısı değerli.

Beni kimileri önceden çok aktif görüyorsunuzdur. Konulara bir ara en çok mesajda sıralamada falandım fakat bu uyarı meselesinden dolayı saldım. Foruma nadiren uğruyorum artık. Bence bu askeri nizamiye mantığı çok saçma abi. Herkes diyor ki “Türkçe dilin değil mi, bunu öğren” yav kardeşim. Şov yapma, ben virgülün tüm kullanılması gereken yeri fark edemeyebilir miyim? Düzelt butonuna AI eklenmiyor mu?

Sistemin amacı kişisel bir ceza değil, forumun okunabilirliğini ve düzenini korumak.

Amacımız kimseyi cezalandırmak değil, forumu daha okunabilir ve düzenli tutmak. Herkesin katkısı değerli.

Buna da mantıklı bir açıklamanız var mı? Moderatör bilgili değil. Bilgili olmamasını geçtim. Bilgi veriyoruz ceza alıyoruz. Bilgi sunuyoruz yine karışıyor. Güç kaynağı hakkında bu muhabbet bile en son 2015 yıllarında yapılıyordu. Neye göre alım yapılıyor acaba. Tecrübesi yok gibi.

Moderasyon ve uyarı ile ilgili konulara @Barış değinmiştir zaten. Uyarı konusunda da şimdilik yorum yapmak istemiyorum. Geçici süreliğine moderasyon ekibinde de değilim.

Düzeltme butonu için @Recep Baltaş bizden yapay zeka desteği istedi. Emin olun Techolay tarafı "Düzelt" butonuna önem veriyor. Bizden ses çıkmazsa da el atacaklarından eminim.

Ama eğer başarabilirsek, @MKerem ile beraber Gemini destekli bir uzantı geliştireceğiz. Bu konuyu biz (Techolay değil ben ve ekibim) çok erteledik. Farkındayız. Ama diğer çalışmalar, sağlık, eğitim gibi etkenler yüzünden maalesef bu konuya odaklanamadık.

Eğer vakit verebilir ve teknik sorunları çizebilirsek, Gemini destekli kaliteli bir "Düzelt" butonu hayal değil.

Alımların neye göre yapıldığı belli olsa gerek, herhalde okumadınız:

Zaten bunun basit örneği de yanlış bilgi raporları. Kaynak belirtilmediği sürece işlem yapılmaz, her moderatörün teknolojik anlamda donanımlı olmasını bekleyemezsiniz.

Uyarıya bakalım, sorunlu ise silerim ki bunu bilet açtığınızda da inceleyip yapıyorum. Amacınız burada laf sokmak ise bir şeyleri başardınız diye düşünüyorum.

Barış hocam biz sizi seviyoruz, kötü bir niyetimiz yok hatta dün biraz sizinle bu konu hakkında konuştuk ben de öneri olarak bu konuyu kendimce açmak istedim, fakat en azından bir üyeye kaydırma demeyelim en azından bir defaya mahsus olmak üzere soft uyarı atılabilir, çok büyük bir yazım hatası varsa eğer ki; uyarı alabilir o zaman. Yani tekrar söylüyorum, bu forumdan üyeyi soğutma sebebi, ben şahsen kendimi ortaya örnek olarak göstermek istiyorum, yönetici olmuş olsam ben bu kadar üyeye sert davranmam veya bir üyeye bu kadar bağlaç uyarısı vermem, ha büyük bir hatası olur, yazım hatası olur o zaman uyarı veririm. Neden çünkü ben adaletli bir insanım, ben size adaletsiz insansınız demek istemiyorum lütfen beni yanlış anlamayın, tabii ki adalet var ama bu adaletin biraz daha yani bir tık daha hafifletilirse daha iyi olur, moderasyon arkadaşlara kesinlikle veya kesinlikle hakaret etmişliğim veya küfür etmişliğim dahil yok yönetimden beni bilen bilir. Moderatör arkadaşlara direkt hakaret veya küfür eden olursa direkt hesabını silin gitsin böyle bir üyenin forumda zaten işi yok ve bu isterse forumun en eski üyesi olsun, yani bu bir üye moderasyona hakaret etti diye kuralları sertleştirmeye gerek de yok açıkçası, yani şöyle söyleyeyim size, ben diyelim bir konuda hata yaptım değil mi? Yani en kötü ben size örnek vereyim "değil mi? Yerine dimi yazmışım" ve yazım hatasından dolayı uyarı almışım, bu uyarının moderatör arkadaşın düzeltmesine yerine direkt olarak yazım uyarısı vermesi gerçekten çok saçma. Ben senelerdir forum yönettim, sunucularda kuruculuk yaptım ama bir üyeye asla uyarı vermedim veya sistemden banlamadım.

Dediklerimden sakın yanlış bir şey anlamayın, ben forum için söylüyorum, daha forum sitesi yeni bir forum sitesi, bazı şeylerde halen istisna gösterilebilir. Bu sizin elinizde olan bir şey.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…